SAAB News: Håkan Samuelsson ny Volvo VD

Återigen ämnet Volvo. Vad har Saab att göra med det? Den nya Volvo VD Håkan Samuelsson var bland de investerare som ville ta över Saab från GM. Historien gick inte som önskad, istället för svenska investerare kom Spyker och vi vet redan resten av berättelsen.

Håkan Samuelsson lyckas den sjuke Stefan Jakoby, som tidigare arbetat för Scania och blev känd som tysk koncernchef för trucktillverkaren MAN. På MAN inledde han omfattande omstruktureringar innan han var tvungen att gå i rad med VW-ordföranden Ferdinand Piech. Sedan dess sägs experimenten vilja återvända hem professionellt. Samuelsson kommer att ha ett bra förhållande till Volvo ägare Geely och han kommer att ta över Volvos fartyg i grov sjö. Nu måste den 61-åriga chefen fortsätta där Jakoby måste sluta oavsiktligt på grund av stroke.

Det första målet måste vara att torka upp låneavtal med Kina Development Bank. Det handlar om en kreditlinje på 40-miljarder kronor, som under månader förhandlas fram. Det var en avsiktsförklaring på våren och i september sa Jakoby att de var nära examen. Om Volvo får kreditlinjen säkras utvecklingen av det andra svenska varumärket under överskådlig framtid.

Håkan Samuelsson fick inte en roll hos Saab. Kanske hade Trollhättans historia varit bättre med honom, som framgångsrikt lyckats med verksamheten hos MAN. Nu kan det visa sig i Göteborg.

Text: tom@saabblog.net

8 tankar om “SAAB News: Håkan Samuelsson ny Volvo VD"

 • blank

  Kära Joachim.
  Jag är inte bara en SAAB-fan utan också en entusiastisk ägare av en SAAB 9-5II. Jag hoppas också att du har rätt och att vi snart kommer att få ett "livstecken" från södra Sverige. Men det kan inte hålla länge. Kunden glömmer ett bilmärke mycket snabbt.
  Många hälsningar från Schweiz.
  Walter

  • Snabbskott träffar ofta inte målet - men du bör inte vänta för länge på att ta målen "under eld". Det är rätt.

   Men du bör inte glömma att andra stora biltillverkare som verkligen har helt försvunnit från marknaden - till exempel Borgward eller Rover - inte så många över hela världen
   Entusiaster hade bakom sig som det var fallet med SAAB och till och med är det fortfarande. Men även med de två nämnda bilmärkena finns det fortfarande lojala små fanklubbar efter många år - naturligtvis är dessa tidigare tillverkare inte längre på allas läppar.

   Fram till kick-off för de nya SAAB-modellerna (kanske en hybrid SAAB kommer att finnas där nästa år) kommer namnet säkert inte att glömmas bort.

   Det skulle dock vara viktigt att NEVS inte driver en så lugn boll inom marknadsföringsområdet som det var fallet med GM när det gäller SAAB-bilar - mer reklam skulle helt enkelt vara ett måste!

 • blank

  Att klaga på en avliden är helt oacceptabelt, särskilt med en påstådd saabfan - dessutom är detta uttalande felaktigt ändå.

  Hittills är det bara klart att initialt inga SAAB-fordon ska erbjudas med konventionell teknik eller hybridteknik. Men vad framtiden kommer att medföra och hur SAAB-Sory kommer att fortsätta utvecklas, vi kommer alla att uppleva under de närmaste åren.

  Hälsningar från Hamburg

 • blank

  Förhoppningsvis kommer den andra kända svenska bilproducenten inte att dö nu heller. Jag önskar Mister Samuelsson lycka till!

 • blank

  På något sätt kan jag känna den nuvarande volvosituationen som den i Saab för några år sedan (tekniken löper ut, ny med utvecklingspartners är inte i sikte etc.), det med finanserna som Saab för ett år sedan. Åh kära.

  • blank

   Bara nivån och summan är högre på spel 😉

   • blank

    Volvo måste samla in ännu fler medel än SAAB - det är klart. Men vad menas med högre nivå och vem gör reglerna här?

    • blank

     Jag menade det större partiet 😉

Kommentarer är stängda.