En grund för Saab 9-5 I

Reader bidrag från Thomas

Eftersom 15 år kör jag Saab: Det började med en 900er, kom en 9-3 I och 2004 vann mig magkänsla mot 9-5 en kombination med den ökända (på den tiden visste jag inte) 3.0 TID Motor i Crossmax-utrustningen. En årlig bil med 30 tkm, så bara tillbaka. Han följde mig tre år mer lojala 100 tkm, jag kände en 9-3 II kombination skulle vara rätt fordon för mig. Efter tre månader insåg jag: 9-5 kan inte bytas ut! Den 9-3 är den sportiga sneaker 9-5 bekväma lädersko!

Så jag köpte min "gamla" 9-5 igen, och den var kvar i min besittning som en tidbil fram till förra året. Ja, han behövde också nya magnetventilventiler, men annars var det inga oförskjutna reparationer av körsträckan av 252 tkm (vilken annan bil kan hävda det?).

Som tjänstebil jag kör för närvarande en 9-5 TiD Griffin med rådjur, så 175 PS honom Jag beställde en dag efter den första konkursen i Saab i februari 2009. Efter banger väntan kom han i maj 2009. Sedan dess har han kört 180 tkm, är fortfarande riktigt ny och den enda defekten var så långt: den bakre torkarmotorn. Genomsnittlig förbrukning över den totala körsträckan: 6,2 l / 100 km.

Som en privat bil ligger bredvid en 9-5 2,3t, inbyggd i 2006. Han var en begagnad bil fynd på en Mercedes återförsäljare med 75 tkm på klockan och en lämplig ersättare för den gamla 3-liters diesel. Med 100 tkm fick han "stag" med 220 PS, vilket verkligen gjorde honom till en ny bil. Jag föredrar nöjd mina rundor med konsumtion av 9,0 l / 100 0,5 km +/-.

9-5er av Thomas

Varför skriver jag dessa rader för en blogg som antagligen bara läses av Saab entusiaster? Eftersom jag vill uppmuntra alla 9-5-drivrutiner att behålla sitt fordon och inte byta till en tredje parts produkt på grund av brist på påfyllning. Den långsiktiga kvaliteten på Saab-bilarna är fantastisk. Och designen: tidlös och omedvetlig.

Saab 9-5 som kombi erbjuder alltid tillräckligt med utrymme - för passagerare såväl som för bagage eller husdjur - och den komfort som jag uppskattar som förare: sätena ligger högst upp. För mig som en 1,92 m man passar de som en handske, att köra 300 km i rad lämnar inga märken, min rygg är stressfri trots all körning.

När det gäller chassit svär jag vid 16 ”hjul, eftersom de dämpar betydligt mer än större fälgdimensioner. Bekvämligheter som sätesuppvärmning, extra värme och xenonljus avrundar saken. Jag behöver inte fler bilar - med det menar jag de innovationer som har gjorts av andra tillverkare sedan slutet av 9-5-produktionen: "Assistance systems" (jag kan fortfarande köra och parkera själv), eller variabelt chassi - snälla, vem behöver en ”Körupplevelsebrytare” behöver ... Och vilken kombi i den här storleken kan slå mig när det gäller dieselförbrukning? Nästan ingen…

Det finns några unga (en bil med under 60 tkm är nästan ny för mig) använde 9-5 i erbjudandet, som redan ligger till högst under 15.000 Euro. Dessa bilar kan köpas konfidentiellt i stället för ett utländskt varumärke och kör länge. Du får inte mer bil för pengarna! Så en bra anledning att fortsätta att köra Saab.

9-5 I är en mogen bil, en verklig utveckling av nuvarande fordon av andra märken som jag inte kan känna igen. Så vi är trogen mot honom !!!

25 tankar om “En grund för Saab 9-5 I"

 • blank

  Jag kan bara hålla med alla SAAB-fans angående 9.5. Jag hade 2 st 9.5 kombi i rad, den första Bj 99 2.0 SE och den andra från 2004 2.0 Vector. Jag avslutade 140 tkm med den första (vid 30 tkm misslyckades trionicen) och med den andra 125 tkm. Jag köpte båda nya. Jag kan också bara säga positiva saker, sätena är fantastiska, speciellt med Vector. Efter 1600 mil körning på 14 timmar klev jag ur bilen som om jag hade gått för att hämta bröd. Vägförhållanden, inre ljudnivå, som jag är mycket kritisk till som musiker, tar hänsyn till allt. Under den här tiden körde jag även en MB S-Klass 320 Diesel Bj.2000 och jag måste ärligt säga att jag alltid tänkt på vad något sådant här är bra för... Jag märkte verkligen ingen stor skillnad, i alla fall inte vad som skulle motivera prisskillnaden. Nu kör jag en 9.3 Aero Cabrio och jag måste säga att jag blir ledsen varje gång jag ser en 9.5. Om jag bara hade behållit den som en andra bil... Vad var det som sa igen? "Om du visste allt i förväg..."

   • blank

    Kära Saab-fan från Hamburg!

    Tack för ditt förslag, låt oss se ... Även om du inte känner till den tidigare ägaren och också mycket kräsen som jag är ;-))).

    Med vänlig hälsning och lycka till med den "återköpta" skatten!!!

 • blank

  Vi har också olika SAAB-modeller i familjen - 9-5 I kombi ingår också.

  Jag tycker att alla tidigare kommentarer i stort sett är lämpliga - bara en sak stör på något sätt min magkänsla: Nästan alla låter som om du borde fortsätta att köra din SAAB, för det kommer inte att finnas mer konventionell teknik. Kära människor, det är inte alls klart ännu - ni rockar varandra!

  Jag tror att vi borde vänta och se vad som verkligen händer i Trollhättan de närmaste månaderna och åren - jag antar att förutom elbilar kommer åtminstone hybridmodeller också att erbjudas. Då skulle långvariga SAAB-entusiaster äntligen ha ett val i Trollhättan som inte vill köra en ren elbil - jag anser inte att otålighet och, ännu värre, negativa framtidsutsikter för oss är lämpliga.

  Hälsningar från Hansans stad Hamburg

  • blank

   Geanu så ser jag det också. Vi är alla välskötta och våra bilars livslängd är stor, så vi kan enkelt överbrygga klyftan och vänta och se vad som kommer nästa. Hur som helst är jag inte orolig för tillfället och det är fortfarande ljusår bort att byta till ett annat varumärke - jag vet inte ens vilket.

 • blank

  Hej alla,

  Jag måste göra ganska akut även mitt bidrag.

  Jag har just återvänt från Braunschweig med min 9-5 kombi (2.3t, byggd 2002, 220 PS, switch) (dit och tillbaka körsträcka 1.300 km). Kör vid middagstid igår - ankomst kl. 19.00 - med tre ungdomar som jag tog med mig via resedelningstjänsten från Nürnberg och en kollega till mig i passagerarsätet - så fem från Nürnberg till Braunschweig i bilen.

  Frökens kommentar efter cirka 20 kilometer "Här sitter du bekvämt" - 3:an hade gott om plats och allt vårt bagage var stuvat i bagageutrymmet.

  Tillbaka idag för två klockan 16.00:23.00 - ankomst klockan 2.3:5 - underbar Saab-körkänsla, den "biffiga" XNUMX-motorn påminner mig om ett XNUMX-cylindrigt ljud då och då. Jag gillar också det grova ljudet i interiören, perfekt väghållning, körde med farthållare på Autobahn, okej bränsleförbrukning, mycket bra ljudakustik, ... perfekt körning.

  Jag är mycket nöjd med bilen - enligt min mening är sätena bättre än i 9000 (jag körde 1 1/2 år tidigare) - ljudisoleringen är också mycket bra.

  Vad jag tycker är viktigt för att underhålla 9-5: Inte alla kan köra bilen för alltid - säljer helt enkelt bilarna till människor som har kärlek till varumärket. Men jag behöver inte säga det, eller hur?

  Vacker hälsning!

  Matthias

 • blank

  Hej,

  min sabb 9-5 I Bj.2008 29tsd km är omhuldad och omhändertagen, och så vill Gud att min son ärvt.

  Bara en stor oersättlig bil.

  Hälsningar

  Ulrich

  • blank

   Lustigt, jag planerar att göra samma sak med min MY 2009, jag funderar bara på om jag ska behandla dieseln med en "hjortkur"...
   Hjälper det verkligen?

 • blank

  Moin!

  Med korrekt underhåll och vård kör de förmodligen mer än 300 och mer än 400tkm. En vänlig Saab skruvmejsel driver sin * ummm, klar * gammal låda volvo redan över 900tkm.
  Eftersom jag försöker med min 9000er synonymt. Motorn kommer att demonteras och servas nästa år, växellådan kommer att bytas ut för en mer bränslevänlig översättning av en ny Aero-överföring (gabs billigt hos Ana i Sverige).
  Annars bara åldersrelaterade särdrag: repor, bucklor, spaken på värmeväxlaren avbruten, utetemperaturgivaren visar för mycket, ... - ingenting alls. För detta kör du - som du redan skrev ovan - i en Saab med en soffakänsla genom området 😉
  VW-gruppen känns också så snabbt, för att de tar som ett säte täcker träbrädor

  soliga hälsningar,
  Sesi

  PS
  Åh ja, konsumtion spelar ingen roll så länge du kör LPG, som till och med kan förbli så billigt efter 2018 - för närvarande förhandlas för närvarande.

 • blank

  Trevlig artikel. 😉

  Min 9-5er får ingen som körs tills det inte längre är möjligt.
  Zz har bara en öm punkt som xenon-strålkastarna blir långsamt blinda. (
  Är det bara jag eller är det samma för andra? Min är nu 11 år, jag körde åtta stycken och nej, jag lade inte aceton i spolarvätskan. 😉

  Andreas

  Ps jag sätter hellre en (DD) efter mitt namn från och med nu, det är mer Andreasse här. 😉

 • blank

  @J. Burgers: Bilen var en ny bil, så den rullade antagligen av monteringslinjen i Trollhättan i slutet av februari 2010. Jag menar, han är en av de sista - om inte den sista - 9-5 jag (ar) som nyligen registrerats i Tyskland.

  Tillägg till artikeln: Bränsleförbrukning mellan (sommar, långdistans) 7,5 och (vinter, stad) 12,5 l / 100km.

  • blank

   @ Saab fan från Hamburg: Tack för informationen. Det är naturligtvis bra om det är en av de senaste 95-I-versionerna.
   Naturligtvis finns det ett bra fordon för de närmaste åren. Det bästa till Hamburg!

 • blank

  Så jag tycker att det är fantastiskt att även den sista 9.5 I-sportssatsen verkar så aktuell. Det är ju en riktigt gammal bil med design.
  Speciellt modellerna med kromglasögonen gjorde det för mig, även om de inte hittar en motsvarande motsvarighet i bakljusen.
  Speciellt sportskombinationen med övergången från bakdörren till bagageutrymmet är fantastisk. Saab har utvecklat ett designsprog som finns idag i många SUV.
  Genial!

 • blank

  Vid någon tidpunkt kommer de av oss som kör många kilometer oundvikligen att säga adjö till varumärket. Oavsett om du då har råd med en andra bil som en hobby, är det annorlunda för alla. Men våra SAABs kör fortfarande och de håller fortfarande i många kilometer. Låt oss hålla fast och vara trogen mot våra SAABs (i detta fall 9-3).

 • blank

  Kära Saab-gemenskapen,

  Mitt bidrag är faktiskt överflödigt, eftersom det bara innehåller samtycke. Därför är endast korta nyckelord:
  Saab 9-5 I, nyligen förvärvad i mars 2010, nu om 40 tkm
  2,3t-motor (bensinmotor), 5-automatväxellåda; båda harmoniserar idealiskt.
  två små problem: vindrutetorkare fram gnuggar trots upprepade ingripanden från verkstaden; Bakre stabilisator rycker i kurvor - enligt verkstaden, odramatisk.
  En riktig rolig bil, där resan av långa avstånd är trötthetfri (se Thomas kommentarer på de riktigt perfekta platserna).
  Vi älskar den här bilen och hoppas kunna hålla den länge.

  Köp av en 9-5 II misslyckades, förutom den höga kostnaden, eftersom garaget var för kort och för smalt för det 5,11 m långa fartyget - båda synd.

  • blank

   @ Saab fan från Hamburg: Tänk artiklarna för oss SAAB-fans är redan viktiga och intressanta.
   Som jag redan nämnde skulle jag vilja förlänga mitt SAAB-nöje lite. Eftersom jag besitzte närvarande enda jag vill placera under våren en 95 1 sedan dela Km på 9-3 och 9-5 mig glad.
   Därför är jag naturligtvis glad över något positivt uttalande om 9-5-modellen.

   Kan man fråga från vilket år 2010-95 förvärvades i mars 1 var?

   var. Med den senaste versionen 95-2 mod. 2009 / 2010 störde den amerikaniserade instrumentpanelen mig.

 • blank

  Att även om ingen 9-5 men 9-3 Lim, Vector Year 2004 i Noctunblau, ljusa sportstolar och aero spoiler, men den här bilen är och förblir min dröm.
  Jag 135 T kilometer bort och idag det helt i och utanför gereinigt.Er ser ut nya och jag kommer honom väl under en lång tid har jag fahren.Als slutförandet av den nya klistermärke längst ned i bakrutan angebracht.Sieht helt enkelt bra och oavsett vilket sätt du tittar på bilen, det är fortfarande en bra design.
  För övrigt köpte jag också boken av Anders Tunberg "Sabb 9-3 - den nya sportsedanen från 2002 (som ny).
  Du måste bara ha det som en 9-3-drivrutin.
  Hälsningar till alla stalwart Saabfahrer!

 • blank

  @Thomas: Tack för artikeln om SAAB 9-5, mycket intressant.

  Jag har själv bara SAAB 900; 93-1 (2 fordon) drivs och kör nu en 93-2.0T-konvertibel, jag köpte 2005. I 2005 ville jag faktiskt köpa en 9-5, 3.0 TD. Dieselmotorn rekommenderades inte till mig. Därför slutade jag med 93-2-konvertibelen.
  Av skatteskäl var jag tvungen att köpa ett nytt fordon 2009 och kunde tyvärr inte göra vänner med SAAB 95-2. Jag har den sista Merc. 320 CLK köpt från 2008 / 2009-serien innan modellbyte
  (Första Mercedes efter 25 år av svenska fordon ...). Sedan dess har jag kört SAAB-cabrioleten på min fritid / semester, särskilt för att skydda den måttligt.
  Mercedesen har förvisso bättre utförande, men jag föredrar mycket att köra SAAB, även om Mercedesen med sina 500 NM / 250 km/h inte längre är den "gamla förarmodellen med hatt". SAAB har helt klart de bättre platserna. Ger även en bättre körupplevelse.

  Men tillbaka till SAAB ... .. I veckor nu, i början av det nya året, har jag funderat på att köpa en SAAB 9-5, om möjligt en modell från den senaste 95-1-serien. Modellen rekommenderas också i inköpsrådgivningen på Saab Cars. Alla dagens artiklar bekräftar att jag planerar att lägga till en SAAB 5-5 i min samling. Så tack för bidragen. På helgen är det återigen fantastiskt SAAB-väder att gå ut!

 • blank

  Moin.

  Trevlig artikel.
  Jag är fortfarande upphetsad över min gamla 9-5'er!
  http://saabblog.net/2012/03/20/saab-fotoshooting-saab-9-5-2-3t-arc-sportkombi-2002/

  Samtidigt har jag också bestämt (om inte så helt frivillig) som stannar så länge som möjligt.
  Jag finner 9-5 SC bara sportig, tidlös modern och ändå begränsad och obetydlig.
  Och - som Thomas också beskriver - är platserna oslagbara långtgående passform!
  Jag vet inte ens vad jag ska använda som en adekvat ersättning (Audi, BMW, Volvo, Citroen, ... hmmm?)!?

  För tillfället håller 9-5 SC alltid på att "poe-a-poe" översynas/optimeras (turbo, rådjur, delmålning, delar här och där, etc.) och i början av nästa år kommer packåsnan att få en allsidig vårdbehandling.

  Låt oss se hur stationsvagnen sedan kommer att stråla ut?

  • blank

   Citroen är också inget alternativ (mer), jag kommer från Alfa, Lancia och Citroen till Saab, senast före XM, Xantia och C5. Så bekväm som HP-Citroens är 9-5 I, det vill säga med de små dieselmotorerna, liksom 2,2 TID SC och sedan. Jag kör dem båda, dela Km. Jag saknar Citroen alls, Saab är mer aktiv, räls inte, det bryts inte alltid något som gamla Citroen.

   För mig är de två 9-5-erna de bästa bilarna jag någonsin haft på långdistansresor, lika bekväm som Citroen XM, med XM som inte lyckades hålla koll på motorn, men det var också en annan gång.

 • blank

  Jag har bestämt mig för att hålla alla tre Saabs som vi har nu så länge som möjligt.
  Det är ren glädje att driva dessa och jag kommer att hålla dem alla trofasta.

 • blank

  Efter 20 år med Mercedes (den sista var en 280 TE W124) bytte jag till SAAB på grund av de uppenbara kvalitetsbristerna hos Mercedes. Det var en 9-5, 3.0 Griffin, 6 cyl. med 200 hk. Köpet var perfekt efter första provkörningen, för det var känslan av att "sätta i och må bra". Jag körde lite mer än 200'tkm utan problem med en snittförbrukning på runt 10 liter eftersom jag körde relativt mycket korta sträckor. För mig ett problemfritt fordon, bekvämt och LPTurbo gjorde bilen mycket trevlig att köra. Jag har alltid varit imponerad av den snabba och ständiga utvecklingen av kraft, så den ena eller andra välkända konkurrentens produkt blev kvar på berget.
  Nu äger jag en 9-5 II 2.8-prestanda. Kraft och komfort nog, och den första 40 tkm utan problem abgespuhlt, i motsats till mina kollegor med andra märken.
  Jag är lite ledsen efter 9-5 I, tror att det snart kommer att bli ett kollektivbil, borde ha hållit honom som en andra bil!

 • blank

  Så jag kör precis som 9-5 1.9 TiD Griffin Auto. Med hjort (175 PS), EZ 10 / 2010 (!) Och komma till ett genomsnitt på drygt 8 l / 100km konsumtion. Gör jag något fel här?
  Att behålla min "favorit" är en sådan sak när man använder och kör det som ett företagsfordon. Så förr eller senare måste jag skilja mig från det bara av skatteskäl och det är bara för stort för min sambo. Att ta över den privat för att ställa den i garaget gör varken fordonet bättre eller mer värdefullt, det behöver du också plats för.
  Lojalitet har därför sina (finansiella) gränser.

  • blank

   Hej werner

   Det är din automatiska växellåda som orsakar extra förbrukning.
   omkopplarna är mer ekonomiska ...
   Jag har också problemet med "skatteskälen" för tjänstebilen nästa år,
   men Griffin kan då förbli privatägt!

 • blank

  Hej Thomas,

  Tack för artikeln. Jag kan bara stödja detta uttalande. 9-5 är en genial långväga glider. Ingen bil behöver mer bil!

Kommentarer är stängda.