Ryggspejle: sekelskiftet

Titta tillbaka: Bloggers backspegel
Titta tillbaka: Bloggers backspegel

För en gångs skull, låt oss inte bara prata om Saab idag! Låt oss också prata om Volvo och därmed om bilindustrins tillstånd i Sverige. Igår kom dåliga nyheter från Torslanda. Efter att produktionscykelhastigheten minskat från 1 till 57 vagnar per timme den 50 oktober stängs produktionen nu helt av i en vecka. Volvo svarar på den fallande efterfrågan i Europa.

En annan, ytterligare personaljustering är inte planerad, så rapporterade igår, pressansvarig. Han kan emellertid bara ha menat Torslanda-anläggningen, där 300-anställda kommer att återvända i slutet av året. För att på eftermiddagen meddelades att i fabriken Olofström förnyas inte kontrakten för 50-tillfälliga arbetstagare. Volvo kämpar med flera problem. V70, en nyckelinkomstförare, är i sin slutliga livscykel och bör förnyas så snart som möjligt. Ford-teknologilicenser har löpt ut, Volvo måste från och med nu stå på egna ben och finansiera alla utvecklingar själva. De nya fabrikerna i Kina fungerar inte ännu, alla Volvos, som tillverkas i Kina, går av linjen i Fords fabriker.

Förra året hade Volvo det tredje bästa försäljningsresultatet i sin historia, men just nu med ökade ekonomiska behov går allt som kan gå fel. Volvos vd Stefan Jakoby ligger fortfarande på sjukhus efter en stroke, hur länge är oklart. Under första halvåret 2012 blev det en förlust på 254 miljoner svenska kronor efter en vinst på 1.2 miljarder under samma period föregående år. Den starka svenska kronan är ett hinder för export till EU och försäljningen sjönk med 5% under årets första åtta månader. I september minskade försäljningen av Volvo -fordon i EU med 17.1 procent. Ingen tvekan om det, Volvo har en våldsam höststorm som blåser i ansiktet. Sveriges press skriver redan om ett ”dystra år” på Volvo.

Fredrik Sidahl från Föreningen för svenska billeverantörer ser situationen som mycket allvarlig. Han menar inte bara Volvo. Eftersom dess medlemmar, mestadels små eller medelstora företag, redan drabbades av Saabs konkurs. Företagen har dåliga skulder eftersom det inte kommer att finnas någon kvot. Allt detta skulle inte vara så illa - som du kan höra från leverantörslageret - skulle Saab ha behållits som kund. Men det är så du har en situation i Sverige som alla var rädda för. En enda biltillverkare som nu är i en svag fas. Det faktum att internationella leverantörer inte längre investerar i sina svenska fabriker på grund av denna situation, eller stänger dem helt, förvärrar saken.

Saab och Volvo har alltid varit rivaler. Saab var utan tvivel det mindre, men mer innovativa företaget. De goda idéerna kom från Trollhättan, för den lilla måste alltid vara lite snabbare än den stora grannen. Om Saab blev dålig kunde Volvo balansera efterfrågan och vice versa. En bra situation för leverantörerna, vilket garanterade nästan stabilitet. Det är förbi! På våren hoppades han fortfarande på en investerare med namnet Youngman. Kineserna besökte växterna och presenterade sina planer. Youngman är dock historia. Av elbilens investerare har leverantörerna inte hört någonting hittills. Det borde förändras idag. För att starta produktionen i slutet av året etablerar 2013 nu ett nätverk av leverantörer. Gamla, traditionella Saab-leverantörer bör ges förmånsbehandling, sägs det. Samtalen bör börja nu.

Volvo är i kinesiska händer. Även vad som är rudimentär av Saab, tillhör en investerare från Kina. Han förhandlar med andra långsiktiga investerare från olika länder. Igår har Dongfeng, en tungvikt från Kina, dykt upp i Trollhättan och köpt i T Engineering. NEVS är bara en liten skräpaffär mot Dongfeng. Vad händer i Sverige?

Vi upplever en tid av förändring under de svåraste förhållandena. Volvo kämpar, men om ägaren från Kina som meddelade inte vill lägga till pengar kommer det att vara hårt. Med Saab eller vad som är kvar av det, är allt på en ny start. Först med en batteribil, i det andra steget med hybridteknik. Men bara om det lyckas att locka fler aktieägare till affärsplanen. Mycket beror på den första studien som borde övertyga investerare. Detta arbetar med full fart. Den första produkten under den nya ägaren ska vara annorlunda, inte bara utåt, men också i inredningen av föregående 9-3.

Trollhättan själv är hem för en färgstark startkultur. Många små företag har sprungit upp, några av dem är riktiga juveler. Dongfeng har erkänt det. Sedan januari 2012 arbetar man i Trollhättan för de kinesiska som är nu shopped har. Allt är möjligt i denna situation. Dongfeng kan använda utvecklingsexpertisen i Sverige och, teoretiskt, springa bilar utanför samlingslinjen där. En fabrik som är tillräckligt flexibel för att producera en mängd olika produkter på ett enda band skulle vara där.

Politiker satsar på alternativa drivkrafter. Om och om igen hör vi meningen "du kan inte lämna fältet till kineserna". Trollhättan och utvecklarna där ser sig själva som spjutspetsar i denna teknik. Återigen.

För årtionden sedan, i den lilla staden Göta Älv, byggdes lokomotiv och levde bra. Eftersom ånglokon inte längre var i, kom tunga elektriska lokomotiv. Efter det att efterfrågan kollapsade, hittades en tillfällig nisch på marknaden i Sovjetunionen.

När det inte fungerade byggde de turboladdade bilar. En då okonventionell idé, men driver idag nästan varje VW med en mer eller mindre välgjord turbo under huven av världen. Så nu e-mobilitet. Svenskarna lägger allt tillbaka på en karta. Detta är modigt, men som jag sa upplever vi en händelse. Det kräver mod och beslut. Oavsett om de har rätt, kommer vi att se om några år.

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

 

 

 

8 tankar om “Ryggspejle: sekelskiftet"

 • blank

  Demontera dina fläktglasögon ...
  Jag är verkligen ett stort SAAB-fan ... ett fan av Sverige måste också köra det andra märket från landet! ... så det började med mig och efter flera Volvo i 140, 240, 700 och 900-serien fick jag den första SAAB 901 köpte för att inte behöva köra min Volvo 960 på vintern (inte att den inte hade dragkraft på snöiga vägar, tvärtom med ASD var det den perfekta vinterbilen men jag ville skydda Volvo)
  Nåväl nu hade jag min första SAAB, SAAB-viruset bröt ut relativt snabbt, nu har vi två 9-5 SC, en 9-3 cabriolet och två 901 en CC och en cabriolet! men det finns också en Volvo i vårt garage, en underbar Volvo V90, det sista riktiga stora fartyget, en bra följeslagare för våra svenska resor !!
  Volvo var naturligtvis aldrig nyskapande ... De var de första med laminerade glasfönster, trepunktsbälten, lambdastyrda 3-vägs katalysatorer .... etc.
  Mitt hjärta slår för båda svenskarna ... och om det går fel med Volvo Bach, åtminstone för mig personligen, blir det en svart dag!

 • blank

  Förresten ... .. hoppas att du gillar det :-))) Med vänliga hälsningar Sam
  .
  "En blondin, som ville tjäna lite extra pengar, bestämde sig för att erbjuda sina tjänster som en" händig kvinna "och började leta efter en välbärgad närliggande stadsdel.

  Hon gick till ytterdörren i det första huset och frågade ägaren om han hade några udda jobb för henne att göra.

  "Tja, jag antar att jag kan använda någon för att måla min veranda," sa han, "Hur mycket kommer du att ta betalt för mig?"

  Blondinen svarade snabbt: "Vad sägs om $ 100?"

  Mannen kom överens och sa att de var i garaget.

  Mannens fru, som hörde samtalet, sa till sin man: "Inser hon att vår veranda går hela vägen runt huset?"

  Han svarade: "Hon var precis här uppe, hur kunde hon ha missat det?"

  En kort stund senare kom blondinen till dörren för att samla in sina pengar.

  ”Är du färdig redan?” Frågade maken.

  "Ja", svarade blondinen, "och jag hade färg kvar, så jag gav den två lager."

  Imponerad, mannen nådde i fickan för $ 100 och överlämnade den till henne.

  "Och förresten", tillade blondinen, "Det är inte en Porsche, det är en Lexus."

 • blank

  Tack för artikeln! Jag är nyfiken när NEVS kommer att ge dig första insikter för 9-3-efterträdaren och jag ser fram emot mer information!

 • blank

  Det gäller inte bara Volvo. Och det kan absolut inte talas om att "bli tight". VW, Audi, Mercedes och co. använda samma eller liknande åtgärder. Detta har att göra med den europeiska bilmarknaden själv och inte med en Volvos svaga fas. Och om Saab var mer innovativt än Volvo var (och fortfarande är jämfört med konkurs Saab), är en öppen fråga ... Jag kommer aldrig att förstå denna ogillande syn på Volvo här.

  • blank

   Det handlar inte särskilt om Volvo utan om bilindustrins tillstånd i Sverige. Inte runt Ingolstadt, Wolfsburg eller München. Det är bara inte bra och därför är det inte ett fult utseende.

  • blank

   Hej finchen

   Bara ett litet exempel: På SAAB, strax efter de första framhjulsdrivna modellerna (från den så kallade original SAAB), var framhjulsdrift den normala tekniska standarden även i större och tyngre fordon - Volvo kom först mycket senare på 80-talet med mellanklassmodellen Typ 440 för framhjulsdrift. De större Volvomodellerna (S 80 / V 70) var bara utrustade med framhjulsdrift på 90-talet! Fram till dess hade Volvoförare släppts loss på mänskligheten med bakhjulsdrift på vintern - särskilt i de snötäckta regionerna i Sverige. Du kunde verkligen inte tala om framsteg eller innovation här - men det är bättre att följa efter sent än inte alls (se BMW och andra)!

 • blank

  Efter ångloket kom först diesel (elektriska) lokomotiv: Den legendariska NoHAB AA16 med American Roundnase.
  Rena elektriska lok var bara en sidoanteckning på NoHAB ...

 • blank

  Det sker verkligen mycket i Sverige. Förhoppningsvis blir det bättre än historien med varven i 70-åren.

Kommentarer är stängda.