SAAB News: Delproduktion startar och Saab EV1

Tidningen i Trollhättan kan äntligen skriva om Saab igen. Efter att ha blivit flytande under de senaste veckorna med försvunna villor, avfallshantering och kommunala problem verkar det vara något som rör sig på Stallbacka-fabriken.

Står i Saab-museet: Saab EV-1

Där var det sedan 1. September extremt tyst. Om någon var på vägen, så var det säkert en av Saab Parts AB anställda. Dessa är, trots att investeraren från Kina ska ha 100-anställda under kontrakt, åtminstone visuellt fortfarande i majoriteten.

Mattias Bergman, NEVS Vice President, har nu meddelat på TTELA att hans arbetsgivare vill bli den första volymtillverkaren inom ”premium e-car segment” under Saab-varumärket. Hmm ... Okej - e-bil och premiumsegment, det finns fortfarande TESLA, ett företag som bygger rena batteribilar. Och det skriver fortfarande förluster ... Bör amerikanerna vara måttstocken, eller vill du jämföra dig själv med de nya i-modellerna från BMW? Arbetstiteln för den första kinesiska produkten kallas EV-1. Intressant och kanske inte ett bra tecken. En term för Saab-fans, för EV-1 var en studie med ingen utsiktsutsikter för produktion och finns nu i Bilmuseum i Trollhättan.

EV-1 i version 2.0 är baserat på Saab 9-3, men bör skilja sig visuellt. Som meddelat kommer EV-1 2.0 att lansera 2013 i slutet av året eller 2014 i början av året och huvudmarknaden ses fortfarande i Kina där motsvarande infrastruktur för närvarande expanderas kraftigt.

Att detta elbiläventyr är politiskt avsiktligt blir det tydligare. Lokala och imperialpolitiker ser Trollhättans framtid och eventuellt hela svenska bilindustrin i namnet på eldriften. Det var vad våra vänner i Trollhättan förstod, men utan entusiasm. NEVS kommer att kunna räkna med subventioner om en produktion ska startas.

Åtminstone har något kassaflöde genererat kineserna, som har bränt pengar varje månad sedan september. Pressbutiken kör nu igen och är det andra driftskomplexet med Aftersales divisionen, som hyrdes till Saab Parts AB. Dessutom finns det nya hyresgäster som vill dra tillbaka till Stallbacka. De använder en del av kontorsområdet och testställen. Åtminstone lite pengar kommer in i placeringsfonden.

Vad kommer från Trollhättan på lång sikt? Det är frågan. I vilken utsträckning NEVS-produkter fortfarande har att göra med Saab, kommer vi bara att veta om några månader. Bilverksamheten blir inte lättare nu. Volvo har från 1. Oktober produktion i Torslanda ner för bristande efterfrågan från 57 till 50 bilar per timme. Nu slutar du produktion för 44. Kalenderveckan helt. Ytterligare uppsägningar, förutom de som redan meddelats, är inte planerade för närvarande. Tiderna är tuffa för små tillverkare.

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

7 tankar om “SAAB News: Delproduktion startar och Saab EV1"

 • blank

  Kära F-RU XXXX,
  Jag har redan frågat dessa och liknande frågor från öppnaren, och har inte fått något svar. De viktigaste frågorna är emellertid varför insolvensförvaltarna inte kan säga varför de valde denna NEVS-styrka. Varför tvingar ingen inte dem eller gör ingen lag för att motivera sitt beslut. Och de får göra vad de vill ha eller vem som tittar på dem. Allt jag har läst här är Sverige så ett transparent land som jag har Läs skatteflykt från mina grannar, denna insyn är uppenbarligen bra men endast i skattefrågor. Enligt Obelix kan man bara säga att de snurrar svenskarna

  • blank

   Vem ska också svara på dina frågor? Konkursförvaltarna kommer att presentera en delårsrapport i Vänersborg i november. Då ser du mer, för förmodligen slutar denna rapport med all öppenhet på Internet. Eller skicka ett mail direkt till administratörerna först.

 • blank

  Det är alltid spännande med Tom och varje klick ger dig på något sätt gåshud .... Jag skulle vilja få svar på två frågor,

  -under vilka synvinklar och kriterier har
  ..elektrogener NEVS får tillägget. det fanns
  .. för inte en högre instans över
  .. krigssamfunden gick konkursförvaltaren upp

  - var erbjudanden av mahindra eller youngman
  ... så eländiga att de var underlägsen för det nya företaget. Jag kan bara inte tro det.

  Vilket smart huvud hade eller behövde inte
  .. besluta att du nu väntar tills 2014
  .. måste köpa ett nytt okänt objekt
  ..within kan. vem var den manindra
  .. och unga mannen gick precis som sådan.

  -NEVS att bygga elbilar någon gång
  .. kan gå till den gröna ängen. vilken
  .. resurser använder detta på grund av
  .. ett jobb
  .
  -Det är sanningen bara det, det nej
  .. mer till förbränningsmotorn
  .. också en sofistikerad, tror.
  .
  ingen aning, jag är förlorad, skulle vilja ha en
  svara. eftersom sådana butiker som NEVS existerar
  hundratals eller tusen fumbling något
  vare sig i Europa, Mellanöstern, Fjärran Östern, Sydamerika
  medelklass, massor av människor.

 • blank

  Den konstanta kärleken till Kina gör inte saker bättre. SAAB, som vi visste det, är historia och vad kineserna gör gör liten mening i mina ögon. Folk nysade på din SAAB, ta hand om dem. Det finns inget bättre att komma!

 • blank

  Jag är nyfiken på hur de kommer med sina planer. Kommer att vara en prestation för att driva en 10-årig plattform till premium-segmentet. Jag föredrar att hålla fast vid min 9-3 med Turbo. Det kanske inte är premium, men kul

 • blank

  hej Tom

  Jag tror att det blir mer en jämförelse med iModellerna från BMW ... TESLA är mer en sportbil 😉

  För marknaden skulle bilen behöva ett bättre namn än EV1

  Hälsningar

  Yves

  • blank

   Vad sägs om Saab 9-E? Med upp och ner 3? 20.000 € royalties för den här idén, tack på mitt konto, kära NEVS människor. Tom har min e-postadress

   PS: I vars lokala dagstidning låg IEAs uppskattning av oljepriset fram till 2017 fortfarande under helgen? Uppenbarligen sker inte explosionen ...

Kommentarer är stängda.