SAAB Talk: Inlägg från Saab Bilmuseum och mer ...

Inlägg kom också från Sverige. Saab -bilmuseet bjuder in till det första årliga mötet i "Saab Car Museum Support Association" den 25 oktober. Mark och jag var redan deltagare i grundarrangemanget i somras, och nu pågår det, supportrarna bildar sig. Vi funderade kort på att sätta oss på planet till Göteborg, men eftersom ingen av oss riktigt har tid kommer händelsen att äga rum utan Mark och jag.

Inlägg från Saab Bilmuseum

Bilmuseet är i trygga händer, och samarbetet med Saab AB går också mycket bra. Klassiska Saab finns nu i Royal Air Force -museet, medan Trollhättan tar emot flygplan för det. Men även om inventeringen är säker saknas de akut nödvändiga ekonomiska resurserna för restaureringar och personal. Mark och jag kommer tillbaka till Trollhättan senast under våren. Om vi ​​fortfarande skriver på bloggen då, vad skulle vara möjligt, men inte obligatoriskt, eftersom andra "sociala medieprojekt" dunkar på min dörr, kommer vi först att be Saab -gemenskapen om donationer till den historiska samlingen.

Och vad händer med NEVS?

Om du förväntar dig stora nyheter från Saab -fabriken måste jag göra dig besviken idag. Det finns goda nyheter, om alls, bara i små, homeopatiska doser. För sedan "National Electric Vehicle Sweden AB" flyttade in på Saabvägen har det varit en stor tystnad om anläggningen. På Saabsunited Oktoberfest i helgen kommer investerarens presspersonal att vara gäster, kanske kommer något relevant från Sverige. Antagligen inte.

Det blev känt att NEVS har hyrt den tidigare Saab "panelfabriken", som tillverkar utrustningsdelar till Saab 9-3 och som ägs av det kommunala fastighetsbolaget Trollhättan Tomt AB. Anläggningens del måste vara särskilt relevant för framtiden, eftersom konkursförvaltarna redan hade hyrt den, och NEVS gick med som ny hyresgäst den 1 september. Arga tungor i Trollhättan innebär att den medelstora hallen på ”panelfabrikerna” skulle vara fullt tillräcklig för NEVS-planerna för de närmaste åren. Du kan då klara dig utan Saab -komplexet i Stallbacka.

Vad händer vidare i Trollhättan?

De tidigare Saab-anställda har för närvarande andra bekymmer. Försörjningsindustrin i Sverige, där många har kommit, är att skära jobb. På samma sätt, Volvo Aero, som ligger i omedelbar närhet av växten och nu i nya händer, där de första terminerna löper. Vi vill inte ens prata om Volvos fabrik i Torslanda! Vid årsskiftet står många tidigare Saab-anställda där de var för ett år sedan. Före anställningskontoren.

När allt kommer omkring kommer direktbussen från Trollhättan till Volvo-fabriken att fortsätta. Projektet subventionerat av kommunen och regionen skulle ha varit på 9. December bör sluta Frågan uppstår varför faktiskt. Vet någon i Trollhättan att se en bilproduktion i december? Kanske, för i det närmaste såg det så ut.

Med borttagandet av bussförbindelsen måste pendlarna byta till tåget, vilket har nya erbjudanden till Göteborg, men resetiden skulle ha varit längre. Paul Akerlund, borgmästare i Trollhättan, har varit engagerad i starka protester för förlängning och har varit framgångsrik. Åtminstone goda nyheter för ex-saabierna.

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

8 tankar om “SAAB Talk: Inlägg från Saab Bilmuseum och mer ..."

 • blank

  Om jag hade miljarder US-dollar eller euro skulle jag genast köpa upp NEVS, jaga alla administratörer till helvetet och få Herr Muller och Co att vara rädda och fortsätta att bygga SAAB i den gamla formen, särskilt med antingen konventionella bensin / diesel- eller hybridmotorer eller plug-in ... (901, 93-I, 95-I, 94-X i någon form som kupé, kombi och cabriolet)
  Vad tror du Gangster Motors skulle göra i Detroit om SAAB dominerade den amerikanska marknaden igen (särskilt inom SUV och cabriolet)? Även i Europa och Kina? Åh åh ....

 • blank

  hej Tom

  Detta uttalande verkar inte särskilt logiskt för mig: ”Dåliga tungor i Trollhättan betyder att den” medelstora hallen på ”panelfabrikerna” skulle vara fullt tillräcklig för NEVS-planerna för de närmaste åren. Du kan då klara dig utan Saab -komplexet i Stallbacka. "

  Om så är fallet, varför köpa man så stort och dyrt arbete, vilket också måste bibehållas för Xk Sek?

  I grund och botten måste jag ge kritikerna rätt om det bara kommer att vara EV så skulle det lilla arbetet ha varit tillräckligt

  En stor? stanna med mig, du skriver andra sociala medier projekt trumma vid din dörr, hmmm och jag trodde alltid att du bara skulle skriva om ditt hjärta är med dig 🙂 precis som SAAB.

  Hälsningar

  Yves

  • blank

   Ja, ja Yves det är problemet med hjärtats blod. Hjärtat slår Saab. Om det inte var skulle jag ha skrivit något annat under en lång tid :-)

 • blank

  Jag måste gå med i Ralf,

  Det är en tragedi.
  Men jag måste säga att det också har en viss överklagande att flytta ett fordon som blir sällsyntare.

  Jag får mig själv att flytta ett 9-5 år 2005 i ett och ett halvt år.
  En av de sista. Och sedan som diesel - 2.2 tid.
  Eftersom det inte finns något partikelfilter för eftermontering för denna modell, kan inget brytas. Och jag fick fortfarande inresetillståndet för miljöområdet i Leipzig.
  Nu har han stalkats av mig med Km-Stand 100.000.
  Jag borde ha gjort det mycket tidigare - motorn verkar ledig.
  Vridmomentet är lätt att känna. Innan var det en trött men pålitlig karl.
  Nu är han verkligen livlig.
  Och förbrukar en halv liter mindre - så med sommardäck 6.4 liter.
  För ett fordon i denna viktklass mer än ok
  Det är bara en bra känsla att inte följa mainstream utan dagsljus och krusiduller. Med en front som är sympatisk och inte behöver se "arg" ut för att få uppmärksamhet. Tack Saab. Tack Sverige.
  Och jag hoppas att han håller mycket länge - tack Steuerkette.

  • blank

   Min återförsäljare tycker att en av de bästa motorerna någonsin, 400.000 Km är inte sällsynt.

   Jag har motorn tre gånger, i 9-5 sedan i 9-5 kombination och i 9-3 I sedan. Han är den mest spridda i 9-3-serien I, har 125 PS, en sann Porsche och Golf GTI-mördare. Jag var en gång frestad i Obertauern och visade en Golf VI GTI med 250 PS, som är snabbare på berget, som inte kunde tro på hans ögon.

   Alla är originella, även om jag misstänker stationvagnen som tidigare ägare har gjort vad som känns som 150 PS eller mer. Det går mycket bra, men tar sällan under 6,8 liter, på vintern är det en bra liter ovanför den, men jag är också frestad att kräva mer av den, sedan 17-tumen etc.

   9-3 I sedan behöver 5,8 till 6,2, vid full gas i Tyskland på vägar 6,8 liter. 9-5-sedan behöver bara lite mer, stationvagnen men mycket mer, kanske den fulla utrustningen med lädersäten etc.

   • blank

    Ja, det stämmer.

    Mine som en vektor med fullersitzen och bra utrustning väger utan full
    Tank 1620 kg.
    Men han känns så underbart massiv. Så annorlunda och okonventionella.
    På grund av hjortstämningen märker jag också ingen ytterligare förbrukning.
    Men vid full belastning på kvällssolen tänker man bakom röker en skorsten.
    Oavsett. Eftersom ingenting kan täppa till.
    Jag körde i många år i VW-gruppen och jag måste säga att jag inte ångrar att jag ändrats tidigare. Det var ett stort misstag.
    Intressant var att 95 som en stationsvagn var en kombination som gör det möjligt att installera tre barnstolar utan full storlek utan problem.
    Sedan jag letade efter en lång tid också med andra tillverkare - förutom Van - besvikelse, som delvis gjordes på grund av mittstolen. Ge utrymme borta.
    Jo svenskarna är bara barnvänliga. Du märker inte bara det på semester där.
    Vid någon tidpunkt lät jag måla dörrhandtagen och resten av 95-1 ses - och det är bara bra.
    Detta förbättrar återigen den tidlösa formen. Tack saab

 • blank

  Det är det bara sorgspelet för mig!
  Jag var i 2004 saab museum, drömmer nu på dem för att köra en Saab och jag har fyllt mig 15 månader till Saab dröm och köpte en 2007 9-3. Vad GM från oss saabisten gör med våra kaniner driver blodet i mina ögon. det lugnar mig att jag inte är ensam med min kärlek och sorg.

  tack för dina rapporter tom

  • blank

   Hej Ralf,

   inte bara GM var ett stort misstag - misstagen fortsatte med Mr. Muller och särskilt med Bergqvist + Co.!

   Det är fortfarande ett mysterium för mig hur vissa samtida Bergqvist och hans folk kunde skildra som väl fungerande administratörer fram till försäljningen av SAAB till NEVS - varken den alltför långa tiden till försäljningen eller urvalet (NEVS) är enligt det nuvarande kunskapsläget. att betraktas som ett bra jobb.

   Om nästa månad signera någon allvarlig och positiv, framför allt när det gäller att NEVS SAAB (till exempel den slutgiltiga tillkännagivandet av 9-3 hybrid), kan du faktiskt lägga hela historien långsamt till filerna!

Kommentarer är stängda.