Saab 900 II - den kontroversiella

Reader bidrag från Andrè

Den andra generationen Saab 900 presenterades i juli till 1993 och gick snart till försäljning. Det var den första helt nyutvecklade Saab-modellen sedan presentationen av Saab 9000 under år 1984. Han följde den första generationen Saab 900 introducerad till 1978.

Saab 900 II. Stor baklucka, typisk Saab. Så presenterades han.

Först introducerades 5-dörrklädseln sedan. 1994 följde kupé och konvertibel.
De stängda varianterna producerades på Saabfabriken i Trollhättan. Konvertibelen tillverkades av Valmet i Uusikaupunki, Finland.

Utvecklingen av 900er började för många år sedan. 1986 tänkte på vad efterföljaren av den första 900 kunde se ut. 1987 var den första designmodellen i X 68-projektet. Men idéer från detta projekt hittade sig sedan in i 9000 CS, istället för efterföljaren till 900. 1988 har startat ett nytt projekt för efterträdaren, projektet 102. Designmodellen, skapad av Björn Envall, som även konstruerade den första 900, fortsatte linjerna i den gamla 900. Teamet runt Envall hittade en modern utveckling av den klassiska linjen i föregående 900. Den nya 900 ska ha många gemensamma delar med 9000. Liksom det föregående projektet kom bilen dock för nära storlek och pris till 9000er.

Efter att 1989 meddelade i december att General Motors (GM) skulle gå med i Saab, överfördes 102 1990-projektet till 104-projektet. Storleksproblemet som uppstod tidigare kunde nu lösas, där en plattform från företagskoncernen skulle användas. Bilens konstruktion togs exakt från projektet 102 och anpassades till den mindre storleken. Det var stora förändringar i bakdesignen. Återvänder till Saab, Einar Johan Hareide, som arbetade nära Björn Envall och senare blev hans efterträdare, gav baksidan sitt slutliga utseende. När tiden gick, avskedade Hareide sin sommarsemester och så småningom hittade slutlinjen på det i stort sett lediga kontoret. Fronten var utformningen av 1990 CS med smalare galler, de mindre strålkastarna, och endast vända signaler inspelade.
När designmodellen var klar försökte Saab ta upp kundernas åsikter. Modellen skickades på en resa, inbjöds till kunder och ifrågasatte modellen i så kallade bilkliniker (Bilkliniken är ett instrument för marknadsundersökning där en modell ofta presenteras för människor jämfört med konkurrerande modeller). Modellen var väl mottagen.

Även i interiören fortsatte föregångarens linje. Saab bestämde sig för att upprätthålla och utveckla två cockpit layouter. En mer kompakt form (med en tydlig uppdelning av den övre delen av instrumentpanelen till mittkonsolen), som återigen sker från den första 900 till den sista 9-3 och en större form, vilket utvecklats från den första 9000 till den sista 9-5. En innovation var den "svarta panelen". Med denna knapp var det möjligt att stänga av onödiga upplysta displayer under natten. Det var då bara de viktigaste annonserna tänds normalt, för att inte distrahera föraren i onödan på natten. Detta var en detalj i serie, som visades många år tidigare med Saab EV-1. Efter en kort tid ändrades denna detaljeringsutrustning till "Night Panel", enligt legenden, för att bevara den politiska korrektheten.

Eftersom Saab redan hade investerat mycket tid i de tidigare projekten, fastställdes ett fast datum tills den nya bilen skulle slutföras. Tyvärr var det i slutändan inte en stor lycklig avslutning, men en riktig fiasko. Bilen led i de två första årsmodellerna från allvarliga kvalitetsproblem, tillsammans med ett stort antal press publikationer, bilden av Saab svårt skadad och var en orsak till bilden av GM stigma som Saab inte skulle gå vidare i nästan 20 åren GM , Ändå 900 andra generationen en riktig Saab, vars utformning har utvecklats i vår egen designavdelning, som hade Motors var Saab motor Legend Per Gillbrand ( "Mr Turbo") dockad hand och utvecklas i Trollhättan, och producerades.

För att visa allmänheten att kvaliteten var bättre igen senare, upprepade 1996 "Long Run" av Talladega från året 1986. 1986 körde tre standard Saab 9000 turbo kontinuerligt tills ett märke på 100.000 kilometer uppnåddes. Många poster ställdes in och tillförlitligheten visades. Denna rekordjakt upprepades på 1996 med standard Saab 900. Alla motorvarianter användes, och journalister från den internationella pressen fick också flytta fordon. Återigen slog fordonet långa avståndet lätt och satte rekord. År senare vittnar många andra generationens 900-fordon med hög körsträcka i gatubilden att bilen var tillbaka på spår.

För andra generationens 900 Saab erbjöds fyra motorer. Dessa inkluderade tre fyrcylindrar: 2.0 med 133 PS (senare 131 PS), 2.3 med 150 PS och 2.0 Turbo med 185 PS. Dessutom var det den första Saab som beställdes med en sexcylindrig motor (2.5 liter med 170 PS).

Den första V6 i den lilla Saab-serien

Saab 900 var ursprungligen tillgänglig i Tyskland i trimnivåerna "S" och "SE". "SE" var den högre utrustningsvarianten som hade standard luftkonditionering eller lättmetallfälgar. Priserna började 1993 39.900 i Tyskland DM för en 900 2.0 S och gick till 54.800 900 DM för en SE V6. Under åren fanns det flera speciella modeller. Dessa inkluderade till exempel modellerna Mellow Yellow, R 900, Sunbeach och Talladega-utgåvan.

1998 verkade framstegen för 900, Saab 9-3. Totalt tillverkades 273.568-fordon i andra generationens 900.

Den andra generationen 900 hade olyckan att följa en legend som lämnade stora fotspår. Och ändå hade han också mycket av Saabs ande i honom.

22 tankar om "Saab 900 II - den kontroversiella"

 • Moin 92001,
  Jag kan bekräfta att 902 / 931 vill ha mer. Vi vände borden och köpte en 931 för vår dotter till ett absolut fyndpris. Det är från 98, från en äldre gentleman väl mottagen från 1. Hand och fungerar bra. Vi var tvungna att fixa några saker, men det var i köpeskillingen. Nu driver den lilla tjejen en fin och framför allt säker bil. Hon älskar honom redan och är bättre än en Polo, Corsa eller annan loppkorg som är dyrare.
  Själv är jag 9000-er fan sedan marknaden kom ut och har en av de allra senaste CSE från 98. Även om tändningslåset inte är i mitten, är det fortfarande måttet på utförandet och materialet som används - vilket ingen annan kan uppnå idag!
  På sommaren får jag till min 902 cabriolet från 97, vilket för oss tillbaka till ämnet. Han kommer snart att bli 16 år gammal och har varit med oss ​​i 11 år. Förutom en servopump och en koppling för några år sedan kör de utan problem. Den 2,3i med 150 PS är i toppform, taket är också original - som finländarna har levererat i Nystad super kvalitet. I sommar gjorde vi 8000 Km (mestadels långdistans) med honom. Även från den här går det smärtfritt efter 10 timmar ....

  Hälsningar från fjärran norr

 • Till filmerna: I transportördelen kör 1 franz. Kommissionär en SAAB 901er, som senare antar jag Jason Statham-enheter. Hur som helst, får inte ens en bump, även om det som vem som körs in med en annan bil, så var det faktiskt strimlad ...

 • Ja, efter bandet ser bilen väldigt bra ut. När allt kommer omkring körde en skåpbil. Jag blev också förvånad över att det konvertibla taket har kvar i sin position. Är bara soliga fordon.

 • Ja, tack också. Jag har också tittat på det igen, så det är en 900 SE-konvertibel, det ser inte så illa ut efter kraschen. Van är en Renault, en ganska stor ...

 • @ Philos: ... Tack för webblänken ser jag tragedin en bra helg. Joachim

 • Du har rätt, i Hollywood-stripen förstörs inte SAAB-bilarna. Där kundkretsen porträtterad i Hollywood-remsan i det dagliga amerikanska vardagslivet säkert inte heller fordon kör från USA: s produktion. Därför är användningen av SAAB-fordon säkerligen vald av autentiska skäl.
  De tyska noll-åtta-femton producenterna är bara kultur-Banausen!

  Tyvärr såg jag inte filmklippet med SAAB Cabrio Crash. Kanske kan du fortfarande hitta det i ett internetbibliotek.
  Jag kan komma ihåg Top Gear Spot. De har alltid haft bra fordonsdokumentation. Om tyskarna producerade något så, skulle de vara i trubbel med BMW eller Audi.

 • Men amerikanerna förstör inte Saabs, det är skillnaden.

  Jag vet inte vem som såg den svarta Saab Cabriolet. Det är en VW eller Mercedes Sprinter hög hastighet säkert 70 km / h på passagerarsidan av en krasch, var Saab kastas runt, de älskande i filmen dog omedelbart. De såg inga krockkuddar, son på förar öppnade dörren och kröp ut ur bil. Ur denna synvinkel var endast passagerarsidan där, men tryckt in ordentligt.

  Jag har sett många brandmän bilder från Styria, där till synes dödar ungdomar döda med BMW. För det mesta är bilarna uppdelade i flera delar i skogen. Vägarna är väldigt slingrande och du måste verkligen köra dit. Sedan kommer bara bakhjulsdrift och våt väg, och katastrofen är perfekt.

  Förmodligen detsamma skulle ha hänt i filmen med BMW eller Mercedes, kanske stuntmen har erfarenhet av vilka bilar de bättre inte kommer in eller med vilka bilar du kan göra sådana skott.

  Om bilen bröt upp i filmen skulle inte sonen ha överlevt. Då skulle det inte passa in i manuset igen ...

  Jag har också underrättat om alla 9-5 3,0 V6 TID, då har jag tagit två gånger den lilla dieseln, som stationvagn och sedan, det räcker.

  PS: I Top Gear föll de en gång Saab och en BMW på taket, i Saab var fortfarande alla pelare, BMW var platt. Det kommer att vara anledningen.

 • Ja, jag har redan märkt det med "Film SAABS". Men man såg ofta i Hollywood-produktioner SAAB i bruk, detsamma gäller för Ur-911er / 912. Så du kan också se positivt.
  Är alla extravaganta fordon.
  Eftersom du får gammal SAAB redo för 1000 € som kan vara ett kriterium för tyska produktioner. Kanske borde de byta till Opel för att prata om jobb i Bochum.

  Men Cobra 11 Highway Police People demonterar också en hel del 3er BMW och C Class Mercedes.

  Om SAAB faller från 3: e våningen, borde kanske 9-5 fordon med 3,0 TD-maskiner användas här så att den självförstörande dieseln tas från marknaden. Jag märkte att återförsäljare fortfarande säljer dessa fordon. Min Saab-återförsäljare hade redan rekommenderat det 2005 när jag absolut ville köpa en 9-5 med en 3,0 liters dieselmotor. Men sedan bytte jag från 93-1 till 93-2 cabriolet. Saab-återförsäljaren vid den tiden gav mig goda råd.

 • Vad irriterar mig, jag har sett många gånger som 902 vara förstörda på tysk TV (ARD och ZDF), förmodligen eftersom de har så billiga och även visuellt kasta vad.

  Det fanns en grön coupe i en film med Uwe Ochsenknecht, som spelade i Wien, bilen landade i skräppressen, vilket tydligt visades.

  Sedan sänkte en sallad i en film med Charly Hübner om lösen med en journalist i Saab Saab i en sjö och drog sedan ut igen.

  Nu på onsdag, en film med Klaus J. Behrendt om en kärlek i Vietnam, som då dog i sonens svarta Saab-konvertibla, sidokollision med en van.

  Tidigare i alarm för Cobra 11 föll en svart Saab Coupe från ett parkeringshus, föraren var då död.

  Sammanträffande eller hat av den tyska billobbanen? I film och tv ser du sällan det med VW-produkter, BMW eller Mercedes, så tycker det mig ...

 • Trevlig rapport!
  Min första Saab var också min första bil - en Saab 902 SE, inga problem.
  Jag köpte en 9-3 TTid Aero-stationsvagn ett halvt år sedan (så jag var tvungen att få en bra affär). Naturligtvis är bilen väldigt annorlunda än 902, men de båda gjorde (gjort) roliga.
  Min 902 är nu ett halvt år på gården, inte ens exporthandlarna är intresserade av det, jag förstår inte! Det kan vara roligt länge ..
  Men jag går inte till försäljningsintensiv, även om Partkplatzmiete för en avregistrerad bil så inte verkar särskilt användbar.
  Om jag hade ett Saab-fan skulle jag dela med min gamla turbo (plats Schweiz)

  Saabige hälsningar

 • Hi Walter,
  Tack för ditt trevliga svar. Uppriktigt sagt föredrar jag att köra endast SAAB, vilket jag har gjort under de senaste åren (första Volvo sedan SAAB). På grund av den nuvarande situationen måste man dock oroa sig för att spara sitt SAAB KM-måttligt. Därför jag kör Business som frilansare den sydtyska konkurrens (vinter bekannlich inte idealisk på vägen är ;-)) .... och för SAABs skull. Men nu har jag bestämt mig för att köpa en andra SAAB i början av 2013. Hoppas jag hitta en bra 9-5 det mellan år 2006 - 2009 att behöva göra ännu mer körglädje. Med dig i Schweiz kan du se fler SAAB-fordon på gatorna. Jag bor själv strax innan den nederländska gränsen och i Nederländerna är SAAB också populär. Bästa hälsningar för en bra helg, Joachim

 • Kära Joachim,
  Det är det viktigaste med piloter som har nöje. Även om du inte har en bil från Konungariket Bayern med det blå / vita emblemet på huven ... (Lach)
  Många hälsningar från Schweiz
  Walter

 • @saabfan; Men det betyder ingenting alls. USA är en enorm bilmarknad som alltid har varit under prispress. Det var alltid massproducerat. Återförsäljarna hade stora fordonsförhållanden i lokalerna. Amerikanska fordon har alltid sålts till låga priser. Den vanliga amerikanen köper ett amerikanskt fordon. Killarna har absolut ingen aning om vad ett bra fordon kan eller borde ta med sig. Den övre medelklassen amerikaner, frilansare (läkare, arkitekter, advokater osv ...) kör, européer (Volvo, Mercedes, BMW, Porsche) eller japanska som Lexus eller Acura (Honda för den amerikanska marknaden). Amerikanerna är framgångsrika i Kina, stor marknad och de har slagit Buick 08/15 där sedan många av 90-talet.

  Michael rätt, sak med GM kunde inte lyckas. Var kanske en nödvändig lösning då, känner inte anslutningarna; tror att End_Result vi alla vet är ytterst mer än en bekräftelse. Enligt min kunskap har en av de största SAAB-aktieägarna successivt sålt sitt paket till GM. Det är affärer. Den privata har säkert kört i alla fall Porsche eller Aston Martin. Men ger också ingenting att fortsätta att filosofisera om när och men.
  Saab har varit atletisk, innovativ under en lång tid, men andra har följt efter. I 80er och 90er ... 90 i slutet av SAAB var - tekniskt överlägsna fordon delvis de vanliga fordon av övre medelklass. Nu finns det åtminstone några tekniska köralternativ. Kör själv runt forever Sverige fordon kommer säkert bredvid min 93-2, 2.0T Convertible fortfarande växa mig en 95er från serien 2006-2009 (då kan du glömma oss som!) Eftersom jag vill köra SAAB längre. Men kör även inom familjen ett tävlingsfordon som med sin 500 NM också lämnar det mesta av SAAB. Ändå är jag glad att köra Saab i helgen.

 • En 902 (byggd 1998, 131 PS) var min första Saab, jag är mycket glad över att köra 9 år. Totalt körde jag 902 155.000 km och åtnjöt varje kilometer. Knappast några betydande reparationer i slutet hade han 205.000 km på vägmätaren när jag handlade med en 9-3 2002 år, Softurbo 150 PS, SE variant. Detta körde väldigt annorlunda ut. Tyvärr blev jag först med honom efter 2,5 år. A 3 / 4 år efter köpet från (ca 155.000 km) en stor del av luftkompressorn, efter ca 160.000 motorn var över (sliten kugghjulspump (oljepump)). Och nu? Det var 2010. Det fanns inga motorer från Sverige. En nyare 9-3 ska inte, hatchback-formen är bara för bra. Efter 4 veckors väntetid var han redo att köra igen. En kort stund senare bröt den vänstra bakrutebryggaren. Inte billig heller. Jag lägger allt på den tidigare ägaren
  Med tanke på situationen, kommer jag att köra 9-3 förmodligen många fler miles. Jag gillar verkligen inte interiör- och exteriördesignen av följande 9-3.
  Som jag sa körde min 900 II och körde och körde. Min konsekvent positiva erfarenhet kan också bero på att jag inte var partisk.

 • ... det var redan klart vid den tiden ... ?? .... - Det var inte ens tydligt då! - GM USA (GMC) hade fortfarande bilmärken som Cadilac, Vauxhall, Pontiac och Chevrolet i gruppen. - Och glöm inte Adam Opel AG Tyskland. Fordonen utvecklades säkert tillsammans. sedan också marknadsförs. Fram till idag har många garage ett komplett sortiment av det amerikanska företaget till salu ...

 • ... uups: Aska på mitt huvud och: Tack, André för den riktigt välskrivna artikeln och Tom för rengöring.
  Och då måste jag be om ursäkt för ett stavfel: i 2. Linjen ska givetvis kallas 902er. Och då minns jag som ett slags vittne, naturligtvis, som jag äger på 902er något var även personligen arg: plötsligt fanns ingen prisvärd 901er som användes för att komma in i Saab wellness världen. Tja, då är jag först för några år tröstade med NEM 9000er tills jag hade råd nen 901er mig och var och är den 900 II inte längre arg (men GM jag kan fortfarande inte ännu ...)

 • Hmm, tack för berömmen, men artikeln är från Andrè, som har lagt mycket arbete i det. Berömet tillhör honom

 • tsts järnskrot bråkdel ... - Det känns som gjutjärn 901er föraren men riktat direkt gånger (även om jag gillar min nuvarande 93er TTiD kombination). Men på allvar - det 901er hade gekrankt exakt de saker som Tom har beskrivits (tack för artikeln): Efter beslag av GM, var lådan snabbt krympt till Vectra-plattformen, ser det hela något annat än en helhet. Och detta gäller särskilt för den bakre - påminner om ett snitt tillsammans på 900er massa och blåslagen CS-bak. Lägg därtill en känsla utformade, nästan ansiktslösa front och extrema även för defekter Saab proportioner kvalitet av första generationen.
  Allt detta har förbättrats endast med ansiktslyftning för 93-I - och är i typiska Saab tradition. En 901er av senaste konstruktion (den Steili Group förlåta mig) definitivt mer harmonisk än de första exemplaren eller, följaktligen 99 combi coupé - och var fabriken mycket mer tillförlitliga och mer praktiskt. Men jag tycker fortfarande att det är snällt bra, men det finns fans för det ...

 • Alltid fantastiskt att läsa sådana intressanta detaljer från Saabs historia.
  Särskilt att han har fler Saab-gener än järngruppen vill erkänna ...
  Och sist men inte minst förvånad över den stora likheten med den gamla 900, särskilt det första fotot (snett bakifrån / över)

 • Hi Tom,
  Först och främst vill jag tacka dig för dina absolut bästa rapporter om Saab. Förhoppningsvis kommer det alltid att vara där. Nu ville jag också säga några meningar. Jag kör Saab kontinuerligt sedan 1983. Börjar med en använd 900T, 9000 Aero, 900 16TS, 9000 Jag u. många fler. Min nuvarande är en 9-3-konvertibel Aero Bj 2005 med nuvarande 261000km och 18 Saab inom den här tiden. Jag hade också den 900 du presenterade här och var aldrig nöjd med bilen. Bearbetning och GM-Opel delar var överflödiga i bilen. Det var nästan den sista Saab jag skulle ha köpt, om inte ja, om det inte hade varit för Saab-anden. En gång Saab är alltid Saab. Synd att det är över nu men jag kommer att stanna hos Saab u. Min konvertibel är inte den sista och jag har inte för avsikt att sälja den.
  En sista anmärkning: Vid den tidpunkt då GM tog över Saab visste de redan att GM bara behövde Saab för att använda sin unika struktur, prestanda, teknik och allt som Saab ville använda för att sedan kunna skriva av Saab och ge upp. Det var redan klart då. Varför hade amerikanerna trott? Jag och aldrig skulle kineserna få fotfäste här kommer det att vara detsamma. Saab kommer aldrig att vara som det brukade vara: en fantastisk bil med attribut som ingen annan tillverkare hade: stil och. Unikhet och mycket mer.

 • 900-2 var min första Saab. Nu kör jag sakerna redan i 12 året. Några frågor? Det finns alltid saker som inte är perfekta för den ena eller den andra på en bil. Överraskning - men så vidare på alla bilar!

Kommentarer är stängda.