Saab 900 II - det kontroversiella

Reader bidrag från Andrè

Den andra generationen Saab 900 presenterades i juli till 1993 och gick snart till försäljning. Det var den första helt nyutvecklade Saab-modellen sedan presentationen av Saab 9000 under år 1984. Han följde den första generationen Saab 900 introducerad till 1978.

Saab 900 II. Stor baklucka, typisk Saab. Så presenterades han.

Först introducerades 5-dörrklädseln sedan. 1994 följde kupé och konvertibel.
De stängda varianterna producerades på Saabfabriken i Trollhättan. Konvertibelen tillverkades av Valmet i Uusikaupunki, Finland.

Utvecklingen av 900er började för många år sedan. 1986 tänkte på vad efterföljaren av den första 900 kunde se ut. 1987 var den första designmodellen i X 68-projektet. Men idéer från detta projekt hittade sig sedan in i 9000 CS, istället för efterföljaren till 900. 1988 har startat ett nytt projekt för efterträdaren, projektet 102. Designmodellen, skapad av Björn Envall, som även konstruerade den första 900, fortsatte linjerna i den gamla 900. Teamet runt Envall hittade en modern utveckling av den klassiska linjen i föregående 900. Den nya 900 ska ha många gemensamma delar med 9000. Liksom det föregående projektet kom bilen dock för nära storlek och pris till 9000er.

Efter att 1989 meddelade i december att General Motors (GM) skulle gå med i Saab, överfördes 102 1990-projektet till 104-projektet. Storleksproblemet som uppstod tidigare kunde nu lösas, där en plattform från företagskoncernen skulle användas. Bilens konstruktion togs exakt från projektet 102 och anpassades till den mindre storleken. Det var stora förändringar i bakdesignen. Återvänder till Saab, Einar Johan Hareide, som arbetade nära Björn Envall och senare blev hans efterträdare, gav baksidan sitt slutliga utseende. När tiden gick, avskedade Hareide sin sommarsemester och så småningom hittade slutlinjen på det i stort sett lediga kontoret. Fronten var utformningen av 1990 CS med smalare galler, de mindre strålkastarna, och endast vända signaler inspelade.
När designmodellen var klar försökte Saab ta upp kundernas åsikter. Modellen skickades på en resa, inbjöds till kunder och ifrågasatte modellen i så kallade bilkliniker (Bilkliniken är ett instrument för marknadsundersökning där en modell ofta presenteras för människor jämfört med konkurrerande modeller). Modellen var väl mottagen.

Även i interiören fortsatte föregångarens linje. Saab bestämde sig för att upprätthålla och utveckla två cockpit layouter. En mer kompakt form (med en tydlig uppdelning av den övre delen av instrumentpanelen till mittkonsolen), som återigen sker från den första 900 till den sista 9-3 och en större form, vilket utvecklats från den första 9000 till den sista 9-5. En innovation var den "svarta panelen". Med denna knapp var det möjligt att stänga av onödiga upplysta displayer under natten. Det var då bara de viktigaste annonserna tänds normalt, för att inte distrahera föraren i onödan på natten. Detta var en detalj i serie, som visades många år tidigare med Saab EV-1. Efter en kort tid ändrades denna detaljeringsutrustning till "Night Panel", enligt legenden, för att bevara den politiska korrektheten.

Eftersom Saab redan hade investerat mycket tid i de tidigare projekten, fastställdes ett fast datum tills den nya bilen skulle slutföras. Tyvärr var det i slutändan inte en stor lycklig avslutning, men en riktig fiasko. Bilen led i de två första årsmodellerna från allvarliga kvalitetsproblem, tillsammans med ett stort antal press publikationer, bilden av Saab svårt skadad och var en orsak till bilden av GM stigma som Saab inte skulle gå vidare i nästan 20 åren GM , Ändå 900 andra generationen en riktig Saab, vars utformning har utvecklats i vår egen designavdelning, som hade Motors var Saab motor Legend Per Gillbrand ( "Mr Turbo") dockad hand och utvecklas i Trollhättan, och producerades.

För att visa allmänheten att kvaliteten var bättre igen senare, upprepade 1996 "Long Run" av Talladega från året 1986. 1986 körde tre standard Saab 9000 turbo kontinuerligt tills ett märke på 100.000 kilometer uppnåddes. Många poster ställdes in och tillförlitligheten visades. Denna rekordjakt upprepades på 1996 med standard Saab 900. Alla motorvarianter användes, och journalister från den internationella pressen fick också flytta fordon. Återigen slog fordonet långa avståndet lätt och satte rekord. År senare vittnar många andra generationens 900-fordon med hög körsträcka i gatubilden att bilen var tillbaka på spår.

För andra generationens 900 Saab erbjöds fyra motorer. Dessa inkluderade tre fyrcylindrar: 2.0 med 133 PS (senare 131 PS), 2.3 med 150 PS och 2.0 Turbo med 185 PS. Dessutom var det den första Saab som beställdes med en sexcylindrig motor (2.5 liter med 170 PS).

Den första V6 i den lilla Saab-serien

Saab 900 var ursprungligen tillgänglig i Tyskland i trimnivåerna "S" och "SE". "SE" var den högre utrustningsvarianten som hade standard luftkonditionering eller lättmetallfälgar. Priserna började 1993 39.900 i Tyskland DM för en 900 2.0 S och gick till 54.800 900 DM för en SE V6. Under åren fanns det flera speciella modeller. Dessa inkluderade till exempel modellerna Mellow Yellow, R 900, Sunbeach och Talladega-utgåvan.

1998 verkade framstegen för 900, Saab 9-3. Totalt tillverkades 273.568-fordon i andra generationens 900.

Den andra generationen 900 hade olyckan att följa en legend som lämnade stora fotspår. Och ändå hade han också mycket av Saabs ande i honom.

22 tankar om “Saab 900 II - det kontroversiella"

 • blank

  Om filmerna: I Transporter del 1, franska. Inspektör för en SAAB 901, som jag tror att Jason Statham senare kommer att köra. I alla fall får han inte ens en bucklan, även om någon som körde i en annan bil faktiskt förstördes ...

 • blank

  @Philmos: ... Tack så mycket för webblänken, jag ska se tragedin ha en bra helg. Joachim

  • blank

   Ja tack också. Jag tittade också på det igen, så det är en 900 SE cabriolet, den ser inte så illa ut efter kraschen. Skåpbilen är en Renault, en ganska stor ...

   • blank

    Ja, efter bandet ser bilen väldigt bra ut. När allt kommer omkring körde en skåpbil. Jag blev också förvånad över att det konvertibla taket har kvar i sin position. Är bara soliga fordon.

 • blank

  Vad irriterar mig, jag har sett många gånger som 902 vara förstörda på tysk TV (ARD och ZDF), förmodligen eftersom de har så billiga och även visuellt kasta vad.

  Det fanns en grön coupe i en film med Uwe Ochsenknecht, som spelade i Wien, bilen landade i skräppressen, vilket tydligt visades.

  Sedan sänkte en sallad i en film med Charly Hübner om lösen med en journalist i Saab Saab i en sjö och drog sedan ut igen.

  Nu på onsdag, en film med Klaus J. Behrendt om en kärlek i Vietnam, som då dog i sonens svarta Saab-konvertibla, sidokollision med en van.

  Tidigare i alarm för Cobra 11 föll en svart Saab Coupe från ett parkeringshus, föraren var då död.

  Tillfällighet eller hat mot den tyska billobbyn? I film och tv ser du sällan att med VW-produkter, BMW eller Mercedes, verkar det för mig ...

  • blank

   Ja, jag märkte det med "Film SAABS" också. Men SAAB sågs också ofta i Hollywood-produktioner, detsamma gäller originalet 911 / 912. Så du kan se det positivt.
   Är alla extravaganta fordon.
   Eftersom du får gammal SAAB redo för 1000 € som kan vara ett kriterium för tyska produktioner. Kanske borde de byta till Opel för att prata om jobb i Bochum.

   Men Cobra 11 Highway Police People demonterar också en hel del 3er BMW och C Class Mercedes.

   Om SAAB redan faller ut ur 3ten golvet bör 9-5 3,0 fordon med TD maskin användas här, kanske så att självdestruktiva diesel dras tillbaka från marknaden. Jag märkte att återförsäljare fortfarande erbjuder dessa fordon. Min Saab-handlare hade redan avskräckt 2005 det när jag ville köpa en 9-5 3,0 med liters dieselmotor. Men då bytte jag från 93-1 men på 93-2 konvertibel. Den dåvarande Saab-återförsäljaren hade rådat mig bra.

   • blank

    Men amerikanerna förstör inte Saabs, det är skillnaden.

    Jag vet inte vem som såg den svarta Saab Cabriolet. Det är en VW eller Mercedes Sprinter hög hastighet säkert 70 km / h på passagerarsidan av en krasch, var Saab kastas runt, de älskande i filmen dog omedelbart. De såg inga krockkuddar, son på förar öppnade dörren och kröp ut ur bil. Ur denna synvinkel var endast passagerarsidan där, men tryckt in ordentligt.

    Jag har sett många brandmän bilder från Styria, där till synes dödar ungdomar döda med BMW. För det mesta är bilarna uppdelade i flera delar i skogen. Vägarna är väldigt slingrande och du måste verkligen köra dit. Sedan kommer bara bakhjulsdrift och våt väg, och katastrofen är perfekt.

    Förmodligen detsamma skulle ha hänt i filmen med BMW eller Mercedes, kanske stuntmen har erfarenhet av vilka bilar de bättre inte kommer in eller med vilka bilar du kan göra sådana skott.

    Om bilen hade gått sönder på filmen hade inte sonen överlevt heller. Då skulle det inte ha passat in i manuset igen ...

    Jag har också underrättat om alla 9-5 3,0 V6 TID, då har jag tagit två gånger den lilla dieseln, som stationvagn och sedan, det räcker.

    PS: I Top Gear föll de en gång Saab och en BMW på taket, i Saab var fortfarande alla pelare, BMW var platt. Det kommer att vara anledningen.

    • blank

     Du har rätt, SAAB-fordonen förstörs inte i Hollywood-remsorna. Varigenom kundkretsen som avbildas i Hollywood-bandet i vardagen i USA verkligen inte kör fordon från amerikansk produktion. Så användningen av SAAB-fordon där väljs verkligen av autentiska skäl.
     De tyska noll-åtta-femton producenterna är bara kultur-Banausen!

     Tyvärr såg jag inte klippet med SAAB Cabrio Crash. Du kanske fortfarande hittar den i ett internetbibliotek.
     Jag kan komma ihåg Top Gear Spot. De har alltid haft bra fordonsdokumentation. Om tyskarna producerade något så, skulle de vara i trubbel med BMW eller Audi.

 • blank

  Trevlig rapport!
  Min första Saab var också min första bil - en Saab 902 SE, inga problem.
  Jag köpte en 9-3 TTid Aero-stationsvagn ett halvt år sedan (så jag var tvungen att få en bra affär). Naturligtvis är bilen väldigt annorlunda än 902, men de båda gjorde (gjort) roliga.
  Min 902 är nu ett halvt år på gården, inte ens exporthandlarna är intresserade av det, jag förstår inte! Det kan vara roligt länge ..
  Men jag går inte till försäljningsintensiv, även om Partkplatzmiete för en avregistrerad bil så inte verkar särskilt användbar.
  Om jag hade ett Saab-fan skulle jag dela med min gamla turbo (plats Schweiz)

  Saabige hälsningar

  • blank

   Moin 92001,
   Jag kan bekräfta det, ingen vill ha 902/931 längre. Vi vände på steken och köpte en 931 till vår dotter till ett absolut fyndpris. Den är från 98, i bra skick från en äldre herre och går jättebra. Vi hade fortfarande några saker att fixa, men det ingick i köpeskillingen. Nu kör lillen en vacker och framförallt säker bil. Hon älskar honom redan och är fortfarande bättre än en Polo, Corsa eller andra loppaskar som handlas dyrare.
   Själv har jag varit ett fan av 9000-serien sedan den kom ut på marknaden och har fortfarande en av de allra senaste CSE från 98. Den har inte tändlåset i mitten, men är fortfarande riktmärket för tillverkning och material som används - idag ingen nådde!
   På sommaren byter jag till min 902 cabriolet från 97, vilket leder oss tillbaka till ämnet. Han kommer snart att vara 16 år och har varit med oss ​​i 11 år. Förutom en servopump och en koppling för några år sedan går den utan problem. 2,3i med 150 hk är i toppform, taket är också original - finländarna i Uusikaupunki levererade hög kvalitet. I sommar gjorde vi 8000 km (mest långa sträckor) med honom. Du kan också komma ur det efter 10 timmar utan smärta ....

   Hälsningar från fjärran norr

 • blank

  En 902 (byggd 1998, 131 PS) var min första Saab, jag är mycket glad över att köra 9 år. Totalt körde jag 902 155.000 km och åtnjöt varje kilometer. Knappast några betydande reparationer i slutet hade han 205.000 km på vägmätaren när jag handlade med en 9-3 2002 år, Softurbo 150 PS, SE variant. Detta körde väldigt annorlunda ut. Tyvärr blev jag först med honom efter 2,5 år. A 3 / 4 år efter köpet från (ca 155.000 km) en stor del av luftkompressorn, efter ca 160.000 motorn var över (sliten kugghjulspump (oljepump)). Och nu? Det var 2010. Det fanns inga motorer från Sverige. En nyare 9-3 ska inte, hatchback-formen är bara för bra. Efter 4 veckors väntetid var han redo att köra igen. En kort stund senare bröt den vänstra bakrutebryggaren. Inte billig heller. Jag lägger allt på den tidigare ägaren
  Med tanke på situationen, kommer jag att köra 9-3 förmodligen många fler miles. Jag gillar verkligen inte interiör- och exteriördesignen av följande 9-3.
  Som jag sa körde min 900 II och körde och körde. Min konsekvent positiva erfarenhet kan också bero på att jag inte var partisk.

 • tsts skrotjärnsfraktion ... - som en gjutjärn 901-förare känner jag mig direkt adresserad (även om jag också gillar min nuvarande 93 TTid kombi). Men allvarligt - 901 hade lidit exakt av de saker som Tom (tack för artikeln) beskrev: Efter att GM kom till makten krympte lådan hastigt på Vectra-plattformen, det hela ser allt annat än en bit. Och det gäller särskilt baksidan - vilket påminner om en CS-baksnitt och pressas till en storlek på 900. Dessutom finns en känslelös, nästan ansiktsfri front och första generationens kvalitetsfel, som är extrema även för Saabs standarder.
  Allt detta har bara förbättrats med ansiktslyftningen för 93-I - och är således i typisk Saab-tradition. En 901 från det sista byggåret är (Steili-parlamentets grupp kan förlåta mig) i alla fall mer sammanhängande än de första exemplaren eller följaktligen 99 Combi-Coupe - och var helt ny, mycket mer tillförlitlig och bättre bearbetad. Men jag tycker fortfarande att det är ganska bra när det finns fans för det ...

  • Hmm, tack för berömmen, men artikeln är från Andrè, som har lagt mycket arbete i det. Berömet tillhör honom

   • ... oj: Aska på mitt huvud och: Tack, André för den riktigt välskrivna artikeln och Tom för att ha lagt in den.
    Och då måste jag be om ursäkt för ett stavfel: i andra raden borde det naturligtvis kallas 2. Och sedan, som ett samtida vittne, uppenbarar det mig självklart att jag till och med personligen var lite arg på 902: plötsligt fanns det inga prisvärda 902-tal som brukade för att komma in i Saabs värld av välbefinnande. Jag tröste mig först med en 901er i några år tills jag äntligen hade råd med en 9000er och var och är inte längre arg på 901-II (men jag gillar fortfarande inte GM ...)

 • blank

  Alltid fantastiskt att läsa sådana intressanta detaljer från Saabs historia.
  Framför allt att han har fler Saab-gener än skrotjärnsfraktionen vill erkänna ...
  Och sist men inte minst förvånad över den stora likheten med den gamla 900, särskilt det första fotot (snett bakifrån / över)

 • blank

  Hi Tom,
  Först och främst vill jag tacka dig för dina absolut bästa rapporter om Saab. Förhoppningsvis kommer det alltid att vara där. Nu ville jag också säga några meningar. Jag kör Saab kontinuerligt sedan 1983. Börjar med en använd 900T, 9000 Aero, 900 16TS, 9000 Jag u. många fler. Min nuvarande är en 9-3-konvertibel Aero Bj 2005 med nuvarande 261000km och 18 Saab inom den här tiden. Jag hade också den 900 du presenterade här och var aldrig nöjd med bilen. Bearbetning och GM-Opel delar var överflödiga i bilen. Det var nästan den sista Saab jag skulle ha köpt, om inte ja, om det inte hade varit för Saab-anden. En gång Saab är alltid Saab. Synd att det är över nu men jag kommer att stanna hos Saab u. Min konvertibel är inte den sista och jag har inte för avsikt att sälja den.
  Sist men inte minst: när GM Saab tog över, var det redan känt att GM bara behövde Saab för sin unika struktur, prestanda, teknik och allt som Saab ville utnyttja för att skriva upp och ge upp Saab. Det var redan klart då. Varför hade amerikanerna blivit trodde? Jag borde aldrig och skulle kineserna få fotfäste här, det kommer att gå något sånt. Saab kommer aldrig att vara vad det brukade vara: en bra bil med attribut som ingen annan tillverkare hade: Flair dig. Unikhet och mycket mer.

  • blank

   … .Det var redan klart då ... ??…. - Det var inte ens klart då! - GM USA (GMC) hade fortfarande bilmärken som Cadilac, Vauxhall, Pontiac och Chevrolet i gruppen. - Och glöm inte Adam Opel AG Tyskland. Fordonen utvecklades säkert tillsammans. sedan också marknadsförs. Hittills i dag har många garage hela det amerikanska företaget till försäljning ...

   • blank

    @saabfan; Men det säger ingenting alls. USA är en enorm bilmarknad som alltid har varit under prispress. Det var alltid massproducerat. Återförsäljarna hade enorma fordonskontingenter på platsen. Amerikanska fordon har alltid sålts till bottenpriser. Den vanliga amerikanen köper ett amerikanskt fordon. Killarna har absolut ingen aning om vad ett bra fordon kan eller ska ta med sig. Amerikanerna i den övre medelklassen, frilansare (läkare, arkitekter, advokater osv ...) kör, européer (Volvo, Mercedes, BMW, Porsche) eller japaner som Lexus eller Acura (Honda för den amerikanska marknaden). Amerikanerna är framgångsrika i Kina, stora marknaden och de har slagit Buick 08/15 där sedan många av 90-talet.

    Jag håller med Michael, GM-saken kunde inte lyckas. Kanske fanns det en nödvändig lösning vid den tiden, vet inte sammanhanget; tror att det slutliga resultatet som vi alla känner till i slutändan är mer än en bekräftelse. Såvitt jag vet har en av SAAB: s huvudägare gradvis sålt sitt paket till GM. Det är affärer. Han har verkligen kört en Porsche eller Aston Martin i sitt privatliv ändå. Men det hjälper inte att filosofera vidare om ifs och buts.
    Saab har länge varit sportig, innovativ, men andra har följt efter. På 80- och 90-talet ... fram till slutet av 90 var SAAB-fordon ibland överlägsna de vanliga övre medelklassfordonen. Nu finns det några alternativ, åtminstone när det gäller körteknik. Jag har kört svenska fordon själv i åldrar, jag kommer säkert att köpa en 93 från 2-2.0-serien utöver min 95-2006, 2009T cabriolet (efter det kan du glömma USA som!) Eftersom jag vill köra SAAB längre. Kör dock ett tävlingsfordon inom familjen som med sina 500 NM också lämnar större delen av SAAB. Ändå ser jag fram emot att köra Saab i helgen.

    • blank

     Kära Joachim,
     Det är det viktigaste med att styra bilar som du tycker om. Även om du inte har en bil från kungariket Bayern med det blå / vita emblemet på huven ... (skratt)
     Många hälsningar från Schweiz
     Walter

     • blank

      Hi Walter,
      tack för ditt fina svar. För att vara ärlig föredrar jag att bara köra SAAB, vilket jag har gjort de senaste åren (först Volvo sedan SAAB). På grund av den nuvarande situationen måste du dock tänka på att skydda din SAAB KM-måttligt. Det är därför jag kör den sydtyska tävlingen som frilansare (vilket inte är så perfekt på vägen på vintern ;-))…. och för nöje SAAB. Men jag har nu bestämt mig för att köpa en andra SAAB i början av 2013. Jag hoppas hitta en bra 9-5 mellan 2006 - 2009 för att få ännu mer körglädje. Med dig i Schweiz kan du nu se fler SAAB-fordon på gatorna. Själv bor jag precis före den holländska gränsen och SAAB är faktiskt populärt i Nederländerna. Med bästa hälsningar för en bra helg, Joachim

 • blank

  900-2 var min första Saab. Nu kör jag sakerna redan i 12 året. Några frågor? Det finns alltid saker som inte är perfekta för den ena eller den andra på en bil. Överraskning - men så vidare på alla bilar!

Kommentarer är stängda.