Saab News: Paketet från Sverige och spegeln förklarar Turbo

Tillbaka från Belgien, eller mer exakt från Flandern, finns det en Saab mer på våra vägar. Bakom oss är det med omvägar mer än 1.500 kilometer som var riktigt roliga. Travelogue följer imorgon. Under tiden har ett efterlängtat paket kommit från Sverige.

Paket från Sverige

Playsam skickade de utlovade strömlinjerna från Kalmar. Designobjekten målade i Saab-färgen ”Lightning Blue” är en del av Saab-berättelsen. Uppdraget som en påminnelse om Saab 9-3 Viggen ville Saab komma ihåg denna speciella högprestandamodell. Saab 9-3 Viggen är eftertraktade samlarföremål idag och har en fast vänskrets.

På grund av den ekonomiska utvecklingen i Trollhättan hämtades ordningen inte längre, och Viggen Streamliner var kvar hos tillverkaren. Endast 300-stycken ska gå som en begränsad upplaga till varumärkesfläktarna, och vi har några kopior reserverade för våra läsare. Det är en unik möjlighet, för en efterproduktion kommer inte att finnas här. Viggen Streamliner finns nu i vår butik.

Playsam Viggen Streamliner

Låt oss ta en titt på pressen och se vad Saab har att erbjuda.

Tryck på 1: Victor Muller och Griffin

Muller satte det i nyheten igen. Efter att han inte varit villig att betala i skattefrågor och ville stämma de svenska skattemyndigheterna filosoferar han nu om Griffin och NEVS. Han berättade för nyhetsportalen Just-Auto att han ville bortskaffa Saab Griffin på något sätt. Griffinen skulle ha ersatts av den historiska B18-bombaren. Han säger ingenting som vi inte har känt på länge.

Och han dekorerar sig, som man säger, med konstiga fjädrar. Griffins avgång, bit för bit, bestämdes innan Muller tänkte på att förvärva Saab Corporation. Idén för den fortsatta utvecklingen av varumärket kom från designteamet och inte från Victor Muller.

Men Muller, även om han kommer att stanna kvar i media, är en saga historia. Den giftiga hälsningen till den nya ägaren som uttrycks i intervjun förändrar ingenting. ”Han önskar,” säger han, ”BEHÖVER all tur i världen - även om han inte förstår deras affärsmodell”.

Press II: En liten present

Charles XVI Gustav, med yrke King of Sweden, besökte Saab-museet. Museet kurator Peter Bäckström gav kungen en gåva som Saab 92001 Roadster. Små saker kan orsaka positiv press, och Aftonbladet rapporterade om Saab avsedd för prinsessan Estelle. Trevligt att pressen i Tyskland har noterat det och Saab så åtminstone i Hamburg i Media är.

Tryck på III: Spegeln förklarar Turbo

Kan en nyhetsmagasin förklara Turbo? Författaren Jürgen Pander kan självklart inte. I hans nya Artikeln han skriver om Turbo Technology och nämner till och med Saab 99 Turbo. Alla turboer före 1994 stämplades emellertid som oförmögna, eftersom genombrottet kom med - snälla vänta - 4 Audi A1.8 1994t.

Det faktum att Saab, som en turbo-pionjär, uppfann den mjuka turboen för länge sedan, där ingen turbo-lag var märkbar, försummas. Att våra svenskar har odlat kombinationen av turbo med automatisk växellåda, och att turbo och automatisk kan vara kul när du sitter i en Saab, är inte heller värt att nämna. Bristen på hållbarhet hos de små turbomotorerna undertrycks fullständigt - med trenden mot nedskärning hyllas i artikeln. Finns det något betalt innehåll för Volkswagen Group i Spiegel-artikeln?

Men okej, Audi A4 1.8t var en yawningly tråkig bil trots 5-ventilteknik och inget genombrott i turboteknologi. Den klassiska Saab 900 var redan på vägen med mjuka turbos, som högst hade en minimal turbolagring, och Saab visade imponerande hur mogen Turbo-teknik kan vara med Talladega Long Run. På en tid då Ingolstadt hade samma idé på samma racerbanan några veckor före svenskarna och i hemlighet tog de tyst av med uppvärmda turbomotorer.

Kanske någon från Hamburgs Saab-scen inbjuder Jürgen Pander att ta en rundtur i hansastaden? Det nya huvudkontoret i Spiegel är lätt att hitta. Med en Saab 9000 eller Saab 900S. Före 1994 naturligtvis.

Text: tom@saabblog.net

Bilder: saabblog.net

8 tankar om “Saab News: Paketet från Sverige och spegeln förklarar Turbo"

 • blank

  Det spelar ingen roll om vem som skriver bilen på spegeln. Mycket substans är sällan bakom det. Tyvärr gäller det också för IT, fotografi och tyvärr många andra ämnen. Nivån är där (som i de flesta publikationer idag) försiktigt inte för hög.

  Hälsning
  Thilo

  BTW: Den fina saken om de första 2.3l Turbos var bara den brutala turbohöjningen. Vid den tiden var jag hos en återförsäljareskund som också utförde service för många Mercedes-kunder (MB-filialerna var då ganska arroganta). Det var ganska möjligt att dessa kunder med den 9000er som de fick frågade producerade några hjulspinn på torra vägar

 • blank

  Reklamslogan säger: ”SPIEGEL-läsare vet mer”. Spiegel-redaktörer gör uppenbarligen inte detta.

  Men mycket trevligare än artikelns utelämningar tror jag, men det var delvis i kommentaren så chattade. SPIEGEL-läsare verkar inte bara veta mer, men lider också av en obotlig uppmaning att bli av med den här kunskapen. Om du bara vet om du måste låta turboladdaren springa i halv, en eller tre minuter för att svalna.

 • blank

  Varför slösa dyr bensin på grund av "saliven"? Ett hårt brev till redaktören gör det också.

 • blank

  Det är synd att jag inte har en "före 1993" turbo längre, annars skulle jag ha kört runt med killarna ....

  Krig kan ta över? Han skulle även komma med!

 • blank

  Åh ja, spegeln är en tysk tidning, Audi är en tysk bil och lobby
  Tyska och VW-gruppen gör € bra € pressarbete (se även jämförande tester i
  Biltidningar ………… ..)

 • blank

  Vad Pander skriver är placerat innehåll för VW. Om endast ingen utom oss ser upp. En sådan dåligt undersökt artikel är en ojämnhet för varje läsare.

 • blank

  Hi Tom,
  tack för nyheterna ... och jag skrattade gott ... Audi 1,8t 🙂 den här luftpumpen skulle inte ens ha en chans mot de turbofria SAAB-modellerna! 🙂
  Här ser vi igen varhelst VAG-gruppen investerar i reklam ... författaren kommer säkert att åka på semester för artikeln i några dagar ... utan att hans konto debiteras! 🙂

  Jag önskar alla bloggläsare en trevlig vecka ...

 • blank

  Välskriven De turboladdade motorerna från VW-gruppen har inte nått SAAB-motorernas livslängd. MIRROR har klart ett par VW-glasögon på!

Kommentarer är stängda.