Saab News: Paketet från Sverige och spegeln förklarar Turbo

Tillbaka från Belgien, eller mer exakt från Flandern, finns det en Saab mer på våra vägar. Bakom oss är det med omvägar mer än 1.500 kilometer som var riktigt roliga. Travelogue följer imorgon. Under tiden har ett efterlängtat paket kommit från Sverige.

Paket från Sverige

Från Kalmar har Playsam skickat den lovade Streamliner. Saab-färgens "Lightning Blue" målade designobjekt är en del av Saab-berättelsen. Uppdraget som en reminiscens av Saab 9-3 Viggen, ville Saab fira denna speciella högpresterande modell. Saab 9-3 Viggen är idag eftertraktade samlarobjekt och har en solid cirkel av vänner.

På grund av den ekonomiska utvecklingen i Trollhättan hämtades ordningen inte längre, och Viggen Streamliner var kvar hos tillverkaren. Endast 300-stycken ska gå som en begränsad upplaga till varumärkesfläktarna, och vi har några kopior reserverade för våra läsare. Det är en unik möjlighet, för en efterproduktion kommer inte att finnas här. Viggen Streamliner finns nu i vår butik.

Playsam Viggen Streamliner

Låt oss ta en titt på pressen och se vad Saab har att erbjuda.

Tryck på 1: Victor Muller och Griffin

Muller har återigen packat in i rapporteringen. Efter att han inte är villig att betala i skattefrågor och vill stämma mot de svenska skattemyndigheterna, filosoferar han nu om Greif och NEVS. Han berättade för nyhetsportalen "Just-Auto" att han ville avyttra Saab-Greif ändå. Gripet skulle ha ersatts av den historiska B18 bombaren. Han säger ingenting som vi inte har känt länge.

Och han dekorerar sig, som man säger, med konstiga fjädrar. Griffins avgång, bit för bit, bestämdes innan Muller tänkte på att förvärva Saab Corporation. Idén för den fortsatta utvecklingen av varumärket kom från designteamet och inte från Victor Muller.

Men Muller, även om han kommer att vara närvarande i media, är en sak av det förflutna. Sedan också förändrats i intervjun uttryckt, förgiftad hälsning till den nya ägaren ingenting. "Han önskar," säger han, "NEVS all lycka i världen - även om han inte förstår sin affärsmodell."

Press II: En liten present

Charles XVI Gustav, med yrke King of Sweden, besökte Saab-museet. Museet kurator Peter Bäckström gav kungen en gåva som Saab 92001 Roadster. Små saker kan orsaka positiv press, och Aftonbladet rapporterade om Saab avsedd för prinsessan Estelle. Trevligt att pressen i Tyskland har noterat det och Saab så åtminstone i Hamburg i Media är.

Tryck på III: Spegeln förklarar Turbo

Kan en nyhetsmagasin förklara Turbo? Författaren Jürgen Pander kan självklart inte. I hans nya Artikeln han skriver om turboteknologi och nämner även Saab 99 turbo. Alla turbos före 1994 är dock stämplade som otillgängliga eftersom genombrottet kom med - var vänlig notera - Audi A4 1.8t från 1994.

Att Saab uppfann den mjuka turboen för länge sedan som en turbopionjär, där ingen turbolag var mer märkbar, undertryckes. Att våra svenskar har odlat turboföreningen med automatisk växellåda, och att turbo och automatisk kan göra roligt när du sitter i en Saab, vilket också är värt att nämna. Bristen på hållbarhet hos de små turbomotorerna är helt förskjutet - i trenden med downsizing hyllade i artikeln. Finns det betalt innehåll i Spiegel-artikeln för Volkswagen-gruppen?

Men okej, Audi A4 1.8t var en yawningly tråkig bil trots 5-ventilteknik och inget genombrott i turboteknologi. Den klassiska Saab 900 var redan på vägen med mjuka turbos, som högst hade en minimal turbolagring, och Saab visade imponerande hur mogen Turbo-teknik kan vara med Talladega Long Run. På en tid då Ingolstadt hade samma idé på samma racerbanan några veckor före svenskarna och i hemlighet tog de tyst av med uppvärmda turbomotorer.

Kanske någon från Hamburg Saab-scenen Jürgen Pander inbjuder till en rundtur i Hansestaden? Det nya Spiegel-högkvarteret är lätt att hitta. Med en Saab 9000 eller Saab 900S. Självklart, före 1994.

Text: tom@saabblog.net

Bilder: saabblog.net

8 tankar också "Saab News: Paketet från Sverige och spegeln förklarar Turbo"

 • Välskriven De turboladdade motorerna från VW-gruppen har inte nått SAAB-motorernas livslängd. MIRROR har klart ett par VW-glasögon på!

 • Hi Tom,
  tack för nyheterna ... och jag skrattade mycket ... Audi 1,8t
  Här ses vi där VAG Group investerar i reklam ... scribbler är säker på att spendera några dagar på semester för artikeln ... utan att hans konto debiteras!

  Jag önskar alla bloggläsare en trevlig vecka ...

 • Vad Pander skriver är placerat innehåll för VW. Om endast ingen utom oss ser upp. En sådan dåligt undersökt artikel är en ojämnhet för varje läsare.

 • Åh ja, spegeln är en tysk tidning, Audi är en tysk bil och lobby
  Tyska och VW-gruppen gör € bra € pressarbete (se även jämförande tester i
  Bil tidningar ............ ..)

 • Synd att jag inte har någon "före 1993" turbo längre, annars skulle jag ha kört runt med killarna smidigt en gång ....

  Krig kan ta över? Han skulle även komma med!

 • Varför slösa bort dyra gas på grund av "saliv"? Ett hårt brev till redaktören gör det också.

 • Reklamsslogan säger: "SPIEGEL-läsare vet mer". Spegelredaktörer verkar inte göra det här.

  Men mycket trevligare än artikelns utelämningar tror jag, men det var delvis i kommentaren så chattade. SPIEGEL-läsare verkar inte bara veta mer, men lider också av en obotlig uppmaning att bli av med den här kunskapen. Om du bara vet om du måste låta turboladdaren springa i halv, en eller tre minuter för att svalna.

 • Det spelar ingen roll om vem som skriver bilen på spegeln. Mycket substans är sällan bakom det. Tyvärr gäller det också för IT, fotografi och tyvärr många andra ämnen. Nivån är där (som i de flesta publikationer idag) försiktigt inte för hög.

  Hälsning
  Thilo

  BTW: Den fina saken om de första 2.3l Turbos var bara den brutala turbohöjningen. Vid den tiden var jag hos en återförsäljareskund som också utförde service för många Mercedes-kunder (MB-filialerna var då ganska arroganta). Det var ganska möjligt att dessa kunder med den 9000er som de fick frågade producerade några hjulspinn på torra vägar

Kommentarer är stängda.