Brabus SAAB-berättelsen upprepar (inte)

Text: Philipp Bohr
Bilder: Philipp Bohr, Oswin Bohr

På SAAB och Tuning tycker du om Hirsch. Fler tekniskt kunniga kunder tycker också om att tänka på Maptun eller SAAB i Troll och Viggen serien. Välinformerade kan fortfarande känna till Rinspeed SAAB eller 900R. Och på något sätt även inställd SAABs fortsätter att agera diskret, fortsätt att belysa skandinavisk underdrift, precis som du förväntar dig av en SAAB. Trots att utseendet är mycket sportigare, bär idrottaren en kostymer i stället för ett träningsdrag.

blank
Saab 9-5 Brabus Edition

På Brabus tänker man på Mercedes, om än inte den vanliga "pensionären Benz". Det är inte utan anledning att man, i linje med företagets läge, tycker om att prata om "Bottroper-vagnen". Brabus betyder överdrift: varje detalj på en Brabus-stämd bil uttrycker kraft och dynamik - idrottaren bär nu sin tävlingsjersey.

Och detta företag borde ha arbetat med SAABs?

Brabus SAAB var en nödlösning. Expansionssteget "Aero" var planerat och godkänt, men ännu inte producerat, en övergångslösning måste hittas. Jens Becker, vid tidpunkten verkställande direktör för SAAB Tyskland, ingick ett samarbete med Brabus. Som en del av detta samarbete skapades totalt cirka 100-kopior av SAAB 9-5 SE med "Sport Package Brabus", så det är ganska sällsynt. Men också en eftertraktad? Detta är skillnaden mellan andarna.

Det är ostridigt att Brabus SAAB var en dyr skoj. Den sedan med 2,3-litersmotor i variant SE kostar DM i basversionen 63.430 Lägg till detta att den tidigare ägaren var inte kräsen, men har nästan valt full trim nivå. Alarm med glaskross och Tiltsensor (750 DM), farthållare (600 DM), läderklädsel (2900 DM), strålkastarspolare (500 DM), antispinnsystem (TCS 620 DM) och sätet uppvärmning av framsätena (620 DM) - totalt minst 70.000 DM berodde. Och revideringar gjorts av Brabus inte ens ingår i denna siffra - Brabus visste inte ens var begäran som arbetade för Saab gånger, än mindre man skulle kunna kalla en prislista. Säljaren av det lokala SAAB-centret hade talat vid köp av runt 100.000 DM-originalpriset. Eftersom DAT listor inte kan köra modellen, jag ger en tillförlitlig prisuppskattning gånger 80.000 DM nämns av Ralf Muckelbauer, som jag anser vara ganska realistisk.

Å andra sidan finns även följande bild: Om du söker "Brabus" och "Saab" på Google kommer du snabbt att komma in i klagomärdena av relevanta forum. Av sämre kvalitet finns talet om billigt utseende och förbättring av de kända bristerna i tidigare SAAB-interiörer.

Gäller dessa påståenden? Låt oss kolla in det med en fallstudie av en Brabus SAAB.

 

blank
Saab 9-5 Brabus Edition

Brabus SAAB
Motor och drivaggregat

På motor ingenting har förändrats - under huven, den kända 2,3-litersmotorn sitt arbete i den första versionen av 1998 med uppsättningen i koppel LPT turbo (därav den lilla "t" i modellnamnet) gör att motorn på maximal 170 PS vid cirka 5000 rpm-enheter. 280 Nm från omkring 2000 U / min, så kan vara mer än livet - för nackmusklerna av en eller annan ryttare kan även vara för mycket i förväg. Allt övervakas av Trionic 7, antänd av en svart DI patron.

blank
Brabus Saab 9-5 motorrum

Växling sker med hand. I princip har jag aldrig kunnat göra fred med automatiska överföringar (och sedan alltid välja sekventiellt växlingsläge), så det passar mig. Vid den här tiden måste jag bli av med det jag alltid säger vid den punkten: Jag saknar det sjätte utrustningen smärtsamt.

Översättningen av den femte är så lång att man inte ska växla för tidigt från fjärde, om man inte vill svälta mellan 60 och 90 km / h. För det första växeln är så kort att han verkligen bara är bra för den första mätaren. Det brutala gasresponset säkerställer också att du är benägen att koppla ur snabbt för att inte skjuta vid den minsta beröringen av gaspedalen. Personligen vill jag därför låta växeln upp till den tredje växeln lite gas som inte sparar turbogewöhnte passagerare, annars flyger Schonmal Hinterköpfe mot nackstöd - oavsett hur mjukt du parar.

Med 100.000 km körsträcka är motorn i den bästa SAAB-åldern, mätt med SAABs vanliga körsträcka. Mekaniskt är den fortfarande original och sprang smidigt hittills. Icke-mekaniska komponenter har emellertid redan visat tecken på åldrande. Nästan exakt efter att 11 år föll inom en kort tid först steg gasspotentiometern, då den fullständiga Trionic. Den som känner till en bra elektronikingenjör - eller till och med en SAAB-verkstad, som i sin tur vet en bra elektronikingenjör - har en klar fördel eftersom båda komponenterna är mycket dyra reservdelar.

underrede

Chassit är en av de kända svagheterna i Brabus SAAB, och i forumet är det den vanligaste tekniska svagpunkten. Brabus har satt upp omröstningen något i det sportigare området, vilket hjälper vägtillståndet, men ett annat problem uppstår.

De inbyggda fjädrarna är belagda mot ljud med plastslangar - vanligtvis blåa. Ingenting talar emot det först, men i utrymmet mellan våren och slangen kan vattnet dra in och inte bara torka, så att fjädrarna är en populär utgångspunkt för rost. För mig har problemet uppstått efter ca 80.000 km, andra drivrutiner rapporterar problem från cirka 70.000 km.

Är det en allvarlig defekt? Svårt att säga. Jag märkte inte ens det först - endast vid den (annars oklanderligt godkänd) huvudutredningen upptäckte granskaren den misstänkta sänkning som Brabus ännu inte hade registrerat sig på. Och vid andra ögonblick märkte han två helt ruttna fjädrar, brutna två gånger kvar och höger tre gånger. När TÜV var jag på dagen så förmodligen matsalnummeret 1.

Det talar för SAAB att han inte lät mig känna det - tydligen är SAAB en man, en saabastian kanske, och inte en Saabine. Det är dock viktigt med försiktighet, eftersom stötarna är mindre belastade, utan att det kan leda till läckage och stötarna. För mig, trots att varken TÜV eller verkstaden vid inspektionerna märkte vad, men du borde inte ta denna brist på ljussidan och åtminstone låta övervaka.

Byte av framaxelfjädrar kostar mig om 250 Euro. Inte för högt pris tror jag, vad gäller den köpta säkerhetsnivån. Förresten kan brutna fjädrar vara lätt igen om du vet vad du ska leta efter. Om du hör ljudsignaler, är trafiksituationen misstänkt sänkt och bilen springas inte tillbaka, om du lutar kort fram eller bak, bör du planera ett verkstadsbesök. Reparationen är inte för dyr som jag sa.

Kropp och yttre utseende

Kroppen ändrades av Brabus endast i detaljer, men SAAB men i motsats till den annars giltiga Bottroper-filosofin sin karaktär. Luftintaget är täckt med svarta perforerade plåt, utvändiga dimljus. Avgasröret är ovalt, tillverkat av rostfritt stål och något större än standardmodellen.

blank
Detaljer: Brabus Saab dimljus
blank
Detaljer: Brabus Saab avgasrör

Däcket består av 225 / 45er radialdäck Nokian, monterad på i detta fall, tre-ekrade hjul OZ, som är anordnade på ett kol imitation skiva med SAAB / Scania emblem. Hjulen är påminner om den klassiska SAAB och därför passar perfekt in i den övergripande bilden - Jag har hållit bilderna av vissa nyligen SAAB hjul bredvid en bild av bilen och kan inte tänka riktigt som ett substitut.

blank
Brabus Saab fälgar

Vissa klagar på den underlägsna kvaliteten hos de använda materialen. Jag kan inte kommentera dessa negativt. Det är bara att de perforerade plattorna är djupt över vägen och fronten i färdriktningen, och därför ett enkelt mål för snurrande stenar och annan smuts. Följaktligen blundrar på något sätt i färgen, men du kan också reparera dig själv. Kvaliteten är inte så låg som vissa förståndare hävdar - det handlar bara om vård.

Interiören

blank
Dörrklingor Brabus Saab 9-5

Inuti gjorde Brabus de flesta förändringar. Du kommer att kliva över förkromade sparkstänger (var snäll och fortsätt inte!) Med SAAB-emblemet. Avsedd i lädersätena är kollisionspanelen och kolansatser på ratten omedelbart märkbara. Medan de i ratten är fortfarande stiliga efter 13 år, med instrumentbrädan är det en sak i det förflutna.

Inget kolfast material behandlades, men uppenbarligen en kolfolie (eller imitation) med en plastbeläggning, som efter 13 år av solexponering i ogynnsamt ljus redan ser lite skott. Dessutom har limningen lösts i två hörn, men denna brist kan lösas även med medelmåttiga hantverk.

Men ingen av alternativen (aluminium, träljus eller mörk) ser verkligen bättre ut än kolet. Jag känner inte till de kostnadsspecifikationer som GM Brabus anger. Med lite mindre besparingar kunde du ha köpt en högre kvalitet och därmed ett bättre utseende i ålderdom. Ännu mer detaljer - speciellt dörrhandtag och dörrfodrar - kunde ha tagits så stilla.

blank
Saab 9-5 Brabus Edition instrumentbräda

De flesta kranar är täckta med aluminiumplåtar över plasten, de ser väldigt trevliga ut även efter 13 år. Speciellt radio / kassett / CD-enhet, SID och ACC (luftkonditionering) -modulen som drar nytta av detta, liksom ljusströmbrytaren. Här upplöses inte obligationerna. Vid ersättning av en av komponenterna kan överföringarna överföras från den gamla till den nya enheten med en säker instinkt.

Pedalen har också reviderats. Rostfria pedaler skyddade mot glidning med gummiknappar ersätter standardmodellerna, alla är märkta med ordet SAAB, samt fotstödet till vänster. Under årens lopp börjar ytorna slita av, men det är naturen hos saker när man använder pedaler på gataskor. Polering ger lite här, förutom kanske kassan hos den beställda bilvårdsaffären.

blank
Saab 9-5 Brabus Edition: pedaler
blank
Växelspak med Saab-Scania emblem

Mer krom finns på växelspaken (som också är märkt med SAAB / Scania-emblemet istället för ett kopplingsschema), handbromshandtaget och ventilationsöppningarna på framsidan. Kromen ser också efter 13 år fortfarande fräsch och outnyttjad, även här är det nog en fråga om vård.

Kommer interiören att uppgraderas av Brabus-revisionen? Inte för någon som inte gillar krom. Först måste jag vänja mig, men med tiden blev jag mer och mer bekväm med den. Dessutom blandar kolet enligt min mening bäst med resten av instrumentbrädan. Åtminstone i katalogen såg träträet inte särskilt högkvalitativt, och aluminiumversionen med den svarta instrumentpanelen och de oblindade inredningarna såg ut som något ur metallbyggsatsen. Min åsikt är därför mot omvärdering, med potential för förbättring.

Och hur går Brabus SAAB?

Utmärkt. De klassiska SAAB-egenskaperna, särskilt på lång sikt, går inte förlorade, och den sportigare upphängningen gör SAAB inte Hungaroring-kapabel, men förbättrar fortfarande vägen i trånga hörn. 170 PS motoriserar inte lite alltför sportig, men fortfarande bra nog att ha mycket roligt att köra och accelerera. Dessutom är det bekväma inredningen, som också ger gott om plats på baksätet och den stora bagageutrymmet, som sväljer utöver bagaget och ibland större mätutrustning. Allting lämnar SAAB mycket av sin ursprungliga karaktär. Revisionen av Brabus har varit begränsad till några detaljer, men var noggrann på dessa punkter. Med en mer generös budget skulle du förmodligen ha kunnat ta itu med ännu fler detaljer.

Jag hade varit väldigt glad att se vad Brabus hade gjort med 9-5 II, kanske med en mer generös ram. Under vissa omständigheter kan detta till och med ha resulterat i ett alternativ till Hirsch - och som alla vet är konkurrensen en stimulans för verksamheten. Men vi kommer aldrig att få svar på frågorna som härrör från dem - tyvärr.

blank
Saab 9-5 Brabus Edition

Förresten - vart gick vi?

Bilderna för denna text togs på Hirbacher Weiher, strax bakom franska gränsen. Dammen var en gång en befästning, och är en av en serie av artificiellt skapade vatten längs "Route de la Ligne Maginot Aquatique", genom vilken franska ville förändra walkover territorium tyska i händelse av en attack i ett träsk - framgången av planen är känd. Eftersom 60er år var landet sedan hyras ut eller säljas till vatten och är nu åtminstone i helgen fast i tyska händer. Ändå är det här underbart lugn och avkopplande - precis rätt område för en söndag enhet att sopa den turboladdade Saab över tomma franska motorvägar.

7 tankar om “Brabus SAAB-berättelsen upprepar (inte)"

 • blank

  Brabus var på Messe Essen för många år sedan
  Tro med namnet NORDIC (Tänk att de inte hade något att göra med familjen klockan)

  Hälsningar från SAAB-byn
  aeroman

 • blank

  När det gäller utförande vill jag lägga till ytterligare en kommentar. Jag var nyligen tvungen att ta av en dörr för en reparation. Sättet att isoleringsmaterialet och även plastskyddet skars på, särskilt på toppen av dörrpanelen, var äventyrligt - det påminner om ett dagisbarns första övningar med sax. Följaktligen var församlingen endast möjlig med kraft och starka uttryck. Mina komplimanger till SAAB: s fabriksanställda som lyckades allt detta under tidspress på löpbandet. Jag kämpade med att föra samman de övre och nedre bågarna i tre kvarter. När det gäller skruvar och metalldelar kan du njuta av den lätthet som 13-åriga skruvar kan lossas och dras åt igen - utan att bryta av och behöva plocka upp hammaren.

  Cockpiten är ett barn på 90-talet när det gäller standarder - vissa Mercedes-interiörer såg relativt billiga ut när jag tänker på olika taxibilar. Även när jag tänker på min senaste BMW-hyrbil (en helt ny 318d, januari 2009), kommer jag ihåg en ganska billigt utseende mittkonsol i plast med fiffiga, lilla luftkonditioneringskontroller. Premiumvågen med den mjuka plastgalen är fortfarande relativt ung.

  Om du är osäker - och om det finns tillgänglighet - bör du kanske kontakta Hirsch och köpa en uppgradering ... värdetillväxten borde vara betydande. Jag kommer inte att göra det - för fordonets ålder är cockpiten verkligen fortfarande i god form, inga knirrande eller sprickande ljud, och om ett lim lossnar ... som sagt, limet är snabbt till hands.

 • blank

  Med allt man får inte glömma att SAAB är en liten serie tillverkare, var eller var. När Tom rör oss försiktigt mot Youngtimer

  • blank

   Det återstår att se om dessa tyska bilar blir sååå perfekta ...

 • blank

  Mycket trevlig rapport om en verkligen härlig, intressant SAAB-version.
  När det gäller SAAB: s bearbetningskvalitet kan jag bara hålla med Marco. Jag har bara kört 93 modeller men tyvärr kan utförandet inte konkurrera med jämförbara premiumtillverkares. Det hade inte stört mig tidigare, du kunde sälja din SAAB efter 3-4 år och ersätta den med en ny. Körglädje var viktigare för mig än för många av oss. Eftersom vi nu får köra våra youngtimers hade det varit trevligt om bearbetningskvaliteten var bättre eller materialkvaliteten var lite mer vald. På den nya prisnivån för en fullt utrustad 93-2 cabriolet borde man faktiskt ha förväntat sig en bättre kvalitetsnivå. Men som SAAB-fan slog du lite ögonen. Till och med KIA har lyckats bygga solida instrumentbrädor idag. Men det berodde kanske på GM: s inflytande som påverkade eller till och med dikterade inköpspolitik etc. Det är faktiskt inte som att markeras här i forumet, men SAAB: s nedgång har på något sätt sina skäl. Du måste bara uppfylla köparnas kvalitetskrav som tillval Audi, BWM eller Pensioner-Merc .. Vi pratar inte om Opel eller Vauxhall. Därför är rapporten från SAAB 95 Brabus verkligen konstruktiv och påminner om de goda köregenskaperna hos våra ungdomar.

 • blank

  Kanske Saab borde ha stannat kvar hos Brabus? Hur som helst är kvaliteten på rådjursprodukterna också mycket bra, men detta resulterar också i en hög prisnivå. I grund och botten kunde bearbetningskvaliteten för 9-5-serien aldrig jämföras med andra "premiumtillverkares" kvalitet. Var det GM: s fel?
  Ingenting skramlar på min 9-5 Aero SC (modell 2007), även om ”plastträet” i inredningen tar lite tid att vänja sig vid.
  Läderkvaliteten har försämrats genom åren, dvs. djurskinnet har blivit tunnare och tunnare. Därför vård, vård och igen ...……….

  Mycket bra rapport!

  Ciao

  ram

 • blank

  Mycket snygg artikel om en exotisk bland SAAB exotics

Kommentarer är stängda.