SAAB News: Andras liv

I Sverige har det blivit tyst sedan försäljningen av Saab Automobile AB. För Saabs administratörer är en del av arbetet gjort, och vad som händer mellan köparen och eventuella andra partners kommer inte till allmänheten. Dags för lite panorama. Vad gör de andra? Vad gör Mahindra, handlas som en potentiell köpare under lång tid? Vad sägs om Qoros, där många Saab-anställda har hittat ett nytt hem, och vad finns det att berätta om Victor Muller och Spyker?

Qoros Design av Gert Hildebrand

Mahindra & Mahindra

Fram till september kom många svenskar överens om att Mahindra skulle investera i någon form av Saab. Sedan torkade nyheterna och sedan dess finns det absolut tystnad. Det finns inga offentliga uttalanden, och om den kinesiska investeraren förhandlar med indierna och som bekant att komma till ett samarbete, känner bara till de som är berörda.

När vi pussar vad som kan vara, fortsätter Mahindra att marschera västerut. I Spanien kommer den första SUV av indianerna, den XUV 500, infördes. Då blir det slag av slag. En liten SUV, Mahindra Quanto, ligger i startblocken och följer XUV 500. Quanto attackerar, i en europeiserad trim, Dacia Duster huvudet på. Indianerna är allvarliga Liknande i pris erbjuder Mahindras små SUV state-of-the-art teknik istället för att kassera och återuppvärmda Renault-komponenter. Quanto är världens första turboladdade trecylindriga turbodiesel. Renault kan någonsin bli varm.

Mahindra Quanto

Mahindra visar en imponerande prestation och mycket självförtroende. Rätt. Medan vi i Old West tenderar att se oss själva som ledande inom fordonstillverkning, riktar Mahindra redan andra tillverkare än kunder. Indierna spelar sina egna styrkor. Mahindra-Saytam utvecklar ett multimedia- och anslutningssystem för fordonsbruk, som inte bara ska användas i egna fordon. Den som har följt språng i kvaliteten på indiska programutvecklare de senaste åren kan gissa vad Mahindra skulle kunna komma på vägen.

Gruppen från Indien skulle ha varit partner för Saab. Sverige och Indien skulle ha gynnat lika. Saab skulle ha kommit till en ägare som kunde ha lett varumärket till ny prakt med vision och tillräckliga resurser. Och Mahindra skulle ha haft ett traditionellt europeiskt varumärke som en ny pärla i gruppen. En vacker idé, bara till synes utan verklighet.

Tyskland är fortfarande en vit punkt på kartan över Mahindra Europe. Ännu! Och Mahindra är inte det enda nya bilmärket som knackar på vår dörr.

Qoros

Kommer vi ihåg Eric Geers? Den tidigare Saab-pressofficern hade nyligen ett otacksamt jobb i Trollhättan. Eftersom dåliga nyheter läckte ut genom riktad indiskretion och illojalitet mot pressen, och Geers hade jobbet som brandman som var tvungen att släcka bränder i flera månader. Hans nya arbetsgivare, Qoros Auto i Shanghai, har också problem. Men problem av ett annat slag och Saab-fans som är vana vid lidande kan vi säga: de är lyxproblem.

blank
Det blir allvarligt. Qoros lanserar 2013

Förutom 20 tidigare Saab -chefer arbetar 550 personer för närvarande på Qoros. I slutet av året bör det vara 1.200 XNUMX och enligt Geers är det svårt att skaffa nödvändig personal. "Vårt problem är inte av ekonomisk karaktär", sa Geers till pressen förra veckan i Paris, "vårt problem är brist på mänskliga resurser".

Saker och ting blir allvarliga för Qoros. Anläggningen i Kina är nästan klar och från januari bör den vara redo att producera upp till 150.000 10 bilar per år. På bilutställningen i Genève kommer Qoros att presentera sin första produkt, en bil som borde vara annorlunda på många sätt. Man kan vara nyfiken, för Qoros chefsdesigner Gert Hildebrand är en av fäderna bakom BMW Minis framgångssaga och var ansvarig för dess design i tio år. Kvalitetsdesign och lyx från Kina. Qoros kunde sätta riktmärket eftersom förberedelsefasen var lång och ingenting lämnas åt slumpen.

blank
Qors logotyp

Ett internationellt distributionsnät är under uppbyggnad och applikationer är välkomna till nykomlingen från Shanghai. Efter sedan bör snabbt följa en hatchback (?) Och en SUV. En elektrisk lösning är också under förberedelse. Huruvida det är i ett Qoros Saab-DNA, som Geers tycker om att säga, vi ser 2013 i Genève. Vi kommer att vara där.

Spyker

Det finns Victor Mullers historia och hans rättegång mot General Motors. Muller vill ha 3 miljarder dollar från den tidigare Saab-ägaren eftersom han skyller GM för misslyckandet. GM hade förvånansvärt begärt förlängningen av rättegången och svaret kom i helgen.

Saab PhoeniX Concept, med eXWD
Saab PhoeniX Concept, framtiden för Muller och Youngman?

Naturligtvis skulle allt annat ha varit årets överraskning, GM avvisar stämningen och anser att det är rätt. Nu kan domstolen besluta, och om Muller hoppades på en förlikning utanför domstol, hade han fel. Välkommen till botten av verkligheten! Oddsen mot GM är nästan noll, revisorerna i Detroit kommer inte att volontär en enda cent. Den som har sådana förhoppningar eller visioner drömmer. Vi får se om Mullers finansiärer verkligen vill finansiera en enorm process under dessa förhållanden.

Som det är välkänt vill Muller föra Phoenix-plattformen till produktionsmognad tillsammans med Investor Youngman. Bygg sedan bilar för det exklusiva marknadssegmentet. En djärv plan som kräver miljarder investeringar.

Fordonsindustrin - ömtålig och föränderlig

Fiat, Opel och Ford kommer att producera miljarder i förluster i Europa i år. PSA-gruppen har behov. En vändning är inte i sikte. Överkapacitet har varit problemet i flera år på en mättad europeisk marknad. Bara de som har satt en bra tid på Fjärran Östern eller har en stark varumärkesidentitet gör bra affärer. Samtidigt knackar nya tillverkare på den europeiska dörren.

Nykomlingar som Qoros och Mahindra har de miljarder som behövs för att bli framgångsrika på lång sikt. De har också de anställda, åtminstone delvis, och i Qoros ”lyxproblem” ser vi att pengar inte ensam löser alla problem. Ett varumärke måste vara önskvärt, ha ett attraktivt läge att hyra. Qoros är fortfarande långt från att nå 100% på attraktivitetsskalan. Märket arbetar med det.

Frågan uppstår som Muller och Youngman har att erbjuda att spela i konserten av greatsna.

Text: tom@saabblog.net

Bilder: Qoros (3), Mahindra (1), Saab Automobile (1)

 

 

3 tankar om “SAAB News: Andras liv"

 • blank

  Qoros kan göra mycket med denna designchef. Vad händer på Kia / Hyundai där europa eller ska jag säga Frankfurt design har förändrat allt. Jag är nyfiken på vad som kommer.

 • blank

  hej Tom

  Spännande, hur kan Müller slutföra Phoenix-plattformen med Spyker om han inte har det? Eftersom detta fortfarande ägs av SAAB eller NEVS, även om de har en relativt osympatisk touch. Denna hemlighet är nu hur ska jag uttrycka det, ganska otillfredsställande ...

  Jag önskar en glad måndag

  Yves

  • blank

   Youngman är meningen minst delar av plattformen som en pant att ha och parterna gav så ett uttalande. Platsen är som alltid mycket förvirrande.

Kommentarer är stängda.