SAAB News: Låten av kolumnisten

Förra veckan skrev Jonas Froberg - igen - i sin kolumn om Saab-investeraren NEVS. Han tvivlar på konceptet och de frågor han ställer är inte nya. Men de är motiverade för att han är orolig. NEVS, konstaterar han, är ett företag utan kassaflöde. För att sänka inköpspriset har man övergivit Saabs lukrativa reservdelar.

Saab fabriker i veckan

Hur vill du starta serieproduktion baserad på Saab 18-9 på 3 månader och vad är ännu mer osäkert, hur vill du driva Phoenix-plattformen till serieproduktion? Kostnaderna för en elektrisk Saab 9-3 kan fortfarande vara hanterbara, men miljontals dollar måste investeras i utvecklingen av efterträdaren. Och hur man enligt Fröberg vill lyckas marknadsföra de färdiga produkterna utan något distributionsnät. NEVS behöver en stark investerare, och journalisten kan inte hitta honom någonstans.

Vad gör Fröberg? Det är verkligen inte längtan efter en rubrik, Fröberg är för bra och för allvarlig för det. Han är inte bara en av de bästa journalisterna som skriver för Svenska Dagbladet. Saab är, misstänker du, en hjärtsak för honom. Han har skrivit otaliga artiklar och en bok om och för Saab. Han har följt GM och Victor Muller, han har upplevt försäljningsbrott från första hand och han har utmärkta kontakter i politik. En sak är säker. Mannen lider ...

Även om våra svenskar ibland verkar så ansträngande, är Jonas Fröberg inte annorlunda än läsarna mellan Flensburg och Garmisch. Han känns som vi gör, och Saab har mycket hjärta och själ för honom.

Han frågar sig de frågor som är berättigade och han finner inget svar som oss. Varför föreslår administratörer andra erbjudanden? Förutom erbjudanden från Kina fanns det andra köpare som skulle ha velat ta över Saab. Med en strategi med två varumärken skulle en av dem ha vouched för ett 100% utnyttjande av fabriken i Trollhättan. En studie för en ny Saab-modell, beställd av en italiensk designstudio, var redan klar. Du var så säker på dig själv. Jobb, även hos leverantörsföretag, skulle ha uppenbarats på lång sikt. Den svenska bilindustrin skulle ha fått en ny status och tillväxtpotential. En het, men garanterad historia! Kanske en dag, när historien svalnar, skriver vi mer om det.

Finns det nationella känsligheter som talade mot denna köpare eller vad som ligger bakom beslutet? En vän uttrycker det så här: "Advokaterna valde det" värsta av alla möjliga alternativ ... "... så hans åsikt om Saab-drama. Vilket inte är helt sant. Det värsta av alla alternativ skulle ha varit att demontera anläggningen och skicka den till Kina. Platsen i Trollhättan skulle då ha blivit en stor nöjespark eller en industriell ruin. Det har inte kommit så långt. Det finns hopp om att skorstenarna kommer att röka igen vid någon tidpunkt och Saab-bokstäverna lyser fortfarande ovanför den stabila backen.

Vad hjälper Fröberg i sitt lidande för Saab och vad hjälper oss? Det finns två sätt att arbeta:

Medium 1: Driving Youngtimer är kult!

Å ena sidan borde vi säga sig till det faktum att vi reser åtminstone tillfälligt med fordon av ett yngre märke. Denna kunskap sänker blodtrycket och minskar bekymmerna på pannan. För att pilot kan en klassisk bil säkert ha sin charm, vi rör oss så snygga utanför schemat för dagtidsljus och jätte grilla förorenat pack. Vi är lite mer klasslösa och svalare än tidigare, för vi känner till våra bilar. Och i Sverige har varje Saab en långsiktig genimplantat som fungerar med korrekt vård.

Om vi ​​tittar ut i världen med våra Youngtimer-glasögon kan vi följa utvecklingen i Trollhättan mycket mer avslappnad. Eftersom vi har säkrat våra fordonsskatter först! Nykomlingar och de som återvänder till varumärket letar efter en Saab efter eget val. Vilket är inte lätt ... För att hitta en Saab i rätt färg och önskad motor är inte lätt med det magra erbjudandet. En Saab måste tjänas med mycket tålamod!

Medium Nummer 2: Valpskydd!

Medel nummer två är tid, tid och tid igen. I politiken ges nykomlingar en 100-dagperiod. NEVS är en sådan nybörjare, och han förtjänar något som jag kallar det, valpskydd. Under de första tre veckorna har optiskt ingenting förändrats på fabriken. Men bakom kulisserna lägger de första order för studier på företag i Sverige. Det är ett gott tecken. Man talar, enligt eget uttalande, med långsiktiga investerare och partners. Det tar tålamod.

Så valpskydd för NEVS! Fram till december kommer vi att göra status. Det sparar våra nerver och rekommenderas också för Fröberg, hans lidande och hans kolumn.

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

22 tankar om “SAAB News: Låten av kolumnisten"

 • blank

  Jag är väldigt nyfiken på att ta reda på vilken ståndpunkt GM kommer att ge i morgon när det gäller VM-stämningen - såvitt jag vet fanns det en förlängning av tidsfristen till 29.09.12 september XNUMX för att lämna in denna ståndpunkt.

  Jag kan inte bli av med känslan av att VM tillsammans med Youngman-Lotus kommer att gå samman med NEVS trots allt - låt oss se om det händer.

  Hälsningar från Schleswig-Holstein

  Julie

 • blank

  Hittills har vi aldrig haft problem med reservdelar. Men det beror också mycket på återförsäljarens engagemang. Om något inte är tillgängligt, kan du ta tag i nödsituationen i GM-hyllan.

  • blank

   Särskilt eftersom många slitdelar är i alla fall köpt: Bränslefiltret kommer från Bosch, lämplig och högkvalitativa olje- och luftfilter kan köpas av Mann Filter, etc. Ett problem har hittats i mig under sommaren röret uppsättning av servostyrningen till var tur verkstaden ( Muckelbauer) finns fortfarande på lager. Tillgängligheten för SAAB Parts var 1 (i ord: en).

   Förresten, en av mina vänner äger en Bugatti Type 35B och får också reservdelar till den - mycket cirkulerar i scenen, och i extremt behov kan du göra delar tillverkade efter mått. Detta är dock en riktigt dyr lösning.

   • blank

    @ PhiBO: Bra tider att det finns människor som Muckelbauer, som var så snäll och hade också arbetat för mitt reservdelsproblem. Han blir också involverad och vrider på cykeln när han inte har delen på lager.

    Jag har också en vän som kör (... bara på helger) en Bentley S1 från 1959 och inte förstår alls att du har problem med en reservdel för "youngtimer". Han får allt han behöver för sin bil. Naturligtvis har det sitt pris, som Bugatti. Bentley har naturligtvis ingen ”elektronik” som förenklar mycket. Bentley har ett mekaniskt servosystem som är lätt att underhålla och reparera. Porsche-förare gillar de klassiska 911 - fansen föredrar att köra modeller. före 1988 är de lättare att reparera. Elektronik kommer att bli ett långsiktigt problem för många fordon

 • blank

  ... och inte bara skylla på de amerikanska företagen ...

 • blank

  Det var de dagar då OPEL Rekord, Commodore, Kaptän eller Kadett var på gatorna.
  Tyvärr är faktumet att en bilfabrik med en årlig produktion av endast 150.000-bilar inte längre har möjlighet att existera. Vi ser fram emot att se och framtida nya SAAB-bilägare på de fordon som byggdes och såldes i Trollhättan fram till 2 år sedan. Något annat är inte kvar för oss just nu. Bilindustrin är en av de mest konkurrenskraftiga marknaderna i världen med stora investeringsbelopp. Det kommer bli värre i framtiden.

  • blank

   Ja, det är verkligen sant. Trycket för att nå stora produktionsvolymer och använda samma fordonsplattformar kommer tyvärr att begränsa individualiteten på bilmarknaden för oss. Nischfordon, åtminstone i den tidigare SAAB-prisklassen, kommer tyvärr att försvinna. Vi har fortfarande våra unga timers :-)).

 • blank

  @ Gus: När reservdelarna och deras leveranstider för vilken Youngtimer-kör gäller, håller jag med dig. Min 93-2-konvertibel var nu nästan 6 månader på grund av saknade delar. Just i tid med början på hösten är han tillbaka på vägen, flyttar han bara på helgerna.
  Den här bra delen har ersatts 2005 två gånger (2) hela elektroniken under garantiperioden.
  Man kan bara hoppas att inget kommer att hända i framtiden.
  De två 93-1 jag körde var mindre sårbara. Borde ha hållit
  Som kanske några av Saabs vänner, borde du kanske få flera Saab-ungdomar. Tänk också på allvar.
  Jag tror att en övertagande av Saab verkligen är meningsfull. Opel och SAAB ger emellertid ingenting. Opel har inget att erbjuda. Deras kult går tillbaka i 30 år. Att länka Opels delar till SAAB har inte gjort Saabs något bra. Audi använder inte Seat som ett riktmärke för att förbättra sina modeller eller göra dem mer attraktiva. Sitsen får lite Audi-touch för att göra bilarna mer intressanta. Så det är bättre att glömma Opel. Det är synd för människor som har en gammal Commodore Coupe eller som har analoga gamla Opel-fordon från den tid då amerikanerna inte rörde sig med det dagliga arbetet. ... Naturligtvis hoppas vi alla på SAAB och om det förblir begränsat till youngtimers, hoppas vi på ett bra utbud av reservdelar under de närmaste åren. Ha en bra helg till alla SAAB-vänner! Tyvärr kan jag inte åka till Bamberg, för jag är planerad annorlunda ... synd.

 • blank

  Det första scenariot bryter upp gamla sår igen ... Jag driver nu mina "youngtimers" främst på fritiden - det förskönar oerhört.

 • blank

  ... är bara kult så länge du inte behöver hugga reservdelarna själv, eller om den elektronik som vi behöver för våra youngtimers fortfarande produceras (t.ex. CIM, det finns redan flaskhalsar) - den bästa säkerhetskopian är pågående Produktion. Och tack vare NEVS finns det inte. Att köra SAAB är naturligtvis kult - men betoningen ligger på att "köra" - och det kan förändras snabbt, elektroniken är ett problem. Och priserna på reservdelar exploderar också för att ett fordon måste produceras som inte längre produceras - det är också ett problem ... hade nyligen nöjet att köpa en luftkonditioneringskondensor som är online (dvs. 3 butiker) 125-150 € mottagna, från specialverkstaden kallas 540 € (originaldel) - bara den delen, naturligtvis med en orimlig leveranstid - som sagt, betoningen på en bil, oavsett om ungtimer eller inte, ligger på att "köra", allt annat är nonsens.

  Valpar skydd? Den som hoppar in i en hajtank som en valp ska inte bli förvånad över att han inte överlever detta ... och dessutom med ett koncept som inte är en och för liten kapital - så, enligt min mening, är det bara dumt. Vilket leder mig till frågan - VAD HAR DU TAGAT DET - särskilt eftersom det fanns bättre lösningar? Särskilt sedan SAAB hade en framtid i rätt händer ... valpskydd? Nej, det ligger i djurhemmet. Klassiska bilar? Negativ.

  ... Jag behöver ett fordon - en bra en SAAB !!

  Tom, lika mycket som jag läser här, och ofta ger dig rätt, är NEVS och förblir ett misstag, för du har uppenbarligen accepterat medvetet ... eftersom de hela rosa glasögonen inte hjälper ...

  I själva verket har GM varumärket SAAB demonteras bit för bit, ungefär som de gör nu med Opel (i resten av en reservdelsleverantör för vårt varumärke), och den politiska och administratörer har bara stött detta genom en unfinanzierbares utgår från en traditionell varumärke upp med ett tvivelaktigt koncept - och inte för brist på bättre alternativ ...

  hela NEVS-berättelsen stinker till himlen !!!!!

  • blank

   ... Om jag var någon med pengar skulle jag köpa OPEL och SAAB och gå in i produktion med en motor med flera bränslen - och sedan tänka på framtida begrepp - bara min åsikt.

   • blank

    ... NEVS, jag skulle emellertid inte vilja finansiera ...

    • blank

     Men någon gör det (och spenderar mer pengar varje dag på personal och uppvärmningskostnader). Frågan är, varför gör han det?

     Det skulle vara ett trevligare sätt att bara spendera pengar. Tror han verkligen att han en dag kommer att få en avkastning på investeringen endast genom att sälja E-saabs som produceras i Sverige i Kina? Som det ser ut kommer det troligtvis att ta ett tag tills dimman rensar över detta pussel.

 • blank

  Som alltid bra sätt i ett nötskal! Kör yngeltimer är kult ;-)!

 • blank

  Kör yngeltimer är kult!
  Jag gillar särskilt sloganet med avseende på SAAB-körning.
  Vi kan luta oss tillbaka med hjälp av de bekväma SAAB-sätena och vänta (... betyder då 2 - valpskydd skulle komma i spel).
  Det är inte så illa att plötsligt köra en pålitlig, modern men individ med en stark karaktär - youngtimer.

 • blank

  Kör Youngtimer och vänta bara, vad mer vill du göra? Och var glad att åtminstone reservdelsförsörjningen är säkrad.

  Men det är sant, utbudet tappar ut, goda bilar säljs omedelbart, antingen extrema motorer eller kända problematiska motorer kvar ...

 • blank

  Jag gillar verkligen valpskydd! Jag är där. Låt oss hoppas att investeraren fattar rätt beslut och inte bara vill bygga bilar!

 • blank

  Hittills tycker jag att NEVS har gett fel svar på felaktiga frågor. NEVS måste visa att de vet vad de gör. Vi har ingen skyldighet att visa NEVS tålamod, och det gör jag inte heller.

  från Sverige

  Lars

 • blank

  Valpskydd, en bra term som beskriver situationen att låta positiva tankar mogna. Jag är glad att gå med på det. Vänta och var snäll. Allt kommer att bli bra! Och om det inte är bra än så måste vi bara vänta….
  Jag är glad och hälsar varje SAAB som jag ser här i norr ...
  Nice SAAB Wo.-end!

 • blank

  hej Tom

  Som alltid välskrivet 😉 Jag hoppas inte på medium 1, jag har min SAAB men vill ha en liten för den dagliga resan till jobbet 😉 EV varför inte ...

  Din lösning 2 eller bara kallad valpskydd är verkligen prisvärd, men låt oss möta det, vi är vana vid att höra vad som händer och varför, en ny era har börjat. Vi måste vara medvetna om att vi inte kommer höra mycket längre, och det kommer att göra bloggaren liv svårare, men du har alltid ett sätt 😉

  Hälsningar Yves

  • blank

   Kära Yves, bloggarlivet blir inte svårare, det blir lugnare. Eller ;-)? Men det är fortfarande spännande!

   • blank

    Ja, Tom, det här är verkligen sant, det blir lugnare, jag hoppas bara inte för tyst 😉

Kommentarer är stängda.