SAAB News: Låten av kolumnisten

Förra veckan skrev Jonas Fröberg - igen - i sin kolumn om Saab-investeraren NEVS. Han tvivlar på konceptet, och de frågor han frågar är inte nya. Men de är motiverade för att han är orolig. NEVS, noterar han, är ett företag utan något kassaflöde. Om du inte ville driva inköpspriset glömde du den lukrativa reservdelaravdelningen av Saab.

Saab fabriker i veckan

Hur kan vi i 18 månader att skapa en serieproduktion baserad på Saab 9-3 och vad som är ännu mer prekär, hur du kör Phoenix plattform för serieproduktion? Kostnaden för en elektrisk Saab 9-3 kan vara mer hanterbara, men i utvecklingen av efterföljaren till flera miljoner måste flyta. Och som Fröberg säger vill man framgångsrikt marknadsföra de färdiga produkterna utan försäljningsnätverk. NEVS behöver en stark investerare, och journalisten kan inte hitta det någonstans.

Vad gör Fröberg? Det är verkligen inte längtan efter en rubrik, det här är Fröberg för bra och för allvarligt. Han är inte bara en av de bästa journalisterna som skriver för Svenska Dagbladet. Saab är för honom, så man misstänker, en fråga om hjärtat. Han har skrivit otaliga artiklar och en bok om och för Saab. Han har följt GM och Victor Muller, han har upplevt försäljnings thriller på nära håll, och han har det bästa nätverket i politiken. En sak är säker. Mannen lider ...

Även om våra svenskar ibland verkar så ansträngande, är Jonas Fröberg inte annorlunda än läsarna mellan Flensburg och Garmisch. Han känns som vi gör, och Saab har mycket hjärta och själ för honom.

Han frågar sig de frågor som är berättigade och han finner inget svar som oss. Varför föreslår administratörer andra erbjudanden? Förutom erbjudanden från Kina fanns det andra köpare som skulle ha velat ta över Saab. Med en strategi med två varumärken skulle en av dem ha vouched för ett 100% utnyttjande av fabriken i Trollhättan. En studie för en ny Saab-modell, beställd av en italiensk designstudio, var redan klar. Du var så säker på dig själv. Jobb, även hos leverantörsföretag, skulle ha uppenbarats på lång sikt. Den svenska bilindustrin skulle ha fått en ny status och tillväxtpotential. En het, men garanterad historia! Kanske en dag, när historien svalnar, skriver vi mer om det.

Är de nationella känsligheter som talade mot den här köparen, eller vad ligger bakom beslutet? En vän uttryckte det så här: "Advokaterna har" valt den värsta av alla möjliga alternativ .." ..så sitt yttrande om Saab drama. Det är inte riktigt rätt. Det värsta av alla möjligheter skulle ha varit demontering av fabriken och dess leverans till Kina. Platsen i Trollhättan skulle ha förvandlats till en stor nöjespark eller industriell ruin. Det kom inte så långt. Förhoppningen att någon gång skorstenarna kommer att röka igen, och Saab-bokstaven skiner fortfarande över Stallbacka.

Vad hjälper Fröberg i sitt lidande för Saab och vad hjälper oss? Det finns två sätt att arbeta:

Medium 1: Driving Youngtimer är kult!

Å ena sidan borde vi säga sig till det faktum att vi reser åtminstone tillfälligt med fordon av ett yngre märke. Denna kunskap sänker blodtrycket och minskar bekymmerna på pannan. För att pilot kan en klassisk bil säkert ha sin charm, vi rör oss så snygga utanför schemat för dagtidsljus och jätte grilla förorenat pack. Vi är lite mer klasslösa och svalare än tidigare, för vi känner till våra bilar. Och i Sverige har varje Saab en långsiktig genimplantat som fungerar med korrekt vård.

Om vi ​​tittar igenom Youngtimer-glasögonen i världen, kan vi följa utvecklingen i Trollhättan mycket mer avslappnad. Eftersom vi har säkrat våra fordonsskatter! Nykomlingar och nykomlingar till varumärket letar efter en önskan Saab. Vad är inte lätt ... Att hitta en Saab i rätt färg och önskad motor är inte lätt med den glesa matningen. Du måste tjäna en Saab först med tålamod!

Medium Nummer 2: Valpskydd!

Medel nummer två är tid, tid och tid igen. I politiken ges nykomlingar en 100-dagperiod. NEVS är en sådan nybörjare, och han förtjänar något som jag kallar det, valpskydd. Under de första tre veckorna har optiskt ingenting förändrats på fabriken. Men bakom kulisserna lägger de första order för studier på företag i Sverige. Det är ett gott tecken. Man talar, enligt eget uttalande, med långsiktiga investerare och partners. Det tar tålamod.

Så valpskydd för NEVS! Fram till december drar vi den första balansräkningen. Detta delar våra nerver och är också tillrådligt för Fröberg, hans lidande och hans kolumn.

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

22 tankar om "SAAB News: Låten av kolumnisten"

 • Jag är väldigt nyfiken på vilken åsikt GM kommer att ha om VMs anspråk i morgon - det var så långt som jag vet en förlängning av tidsfristen för 29.09.12 för att lämna in nämnda yttrande.

  Jag kommer inte släppa känslan av att VM tillsammans med Youngman-Lotus i slutändan kommer att slå samman med NEVS - låt oss se om det händer.

  Hälsningar från Schleswig-Holstein

  Julie

 • @ PhiBO: Bra tider att det finns människor som Muckelbauer, som var så snäll och hade också arbetat för mitt reservdelsproblem. Han blir också involverad och vrider på cykeln när han inte har delen på lager.

  Jag har också en vän som kör (... bara på WE) en Bentley S1 1959 och förstår inte att du har problem med en "Youngtimer" reservdel. Han får allt han behöver för sin bil. Naturligtvis har priset sitt, som Bugatti. Bentley har givetvis ingen "elektronik" som redan förenklar mycket. Bentley har ett mekaniskt servosystem som är lätt att underhålla och reparera. Porsche-drivrutiner så de klassiska 911-fläktarna föredrar också modeller. före år 1988, som är enklare att reparera. Elektronik kommer att vara ett problem för många fordon på lång sikt

 • Särskilt eftersom många slitdelar är i alla fall köpt: Bränslefiltret kommer från Bosch, lämplig och högkvalitativa olje- och luftfilter kan köpas av Mann Filter, etc. Ett problem har hittats i mig under sommaren röret uppsättning av servostyrningen till var tur verkstaden ( Muckelbauer) finns fortfarande på lager. Tillgängligheten för SAAB Parts var 1 (i ord: en).

  I övrigt äger min vän en Bugatti typ 35B, och får för reservdelarna - mycket cirkulerande i scenen, och i extremt behov kan du också göra delar att mäta. Det är dock en riktigt dyr lösning.

 • Ja, det är verkligen sant. Trycket för att nå stora produktionsvolymer och använda samma fordonsplattformar kommer tyvärr att begränsa individualiteten på bilmarknaden för oss. Nischfordon, åtminstone i den tidigare SAAB-prisklassen, kommer tyvärr att försvinna. Vi har fortfarande våra unga timers :-)).

 • Hittills har vi aldrig haft problem med reservdelar. Men det beror också mycket på återförsäljarens engagemang. Om något inte är tillgängligt, kan du ta tag i nödsituationen i GM-hyllan.

 • ... och inte bara att skylla de amerikanska amerikanska företagen ...

 • Det var de dagar då OPEL Rekord, Commodore, Kaptän eller Kadett var på gatorna.
  Tyvärr är faktumet att en bilfabrik med en årlig produktion av endast 150.000-bilar inte längre har möjlighet att existera. Vi ser fram emot att se och framtida nya SAAB-bilägare på de fordon som byggdes och såldes i Trollhättan fram till 2 år sedan. Något annat är inte kvar för oss just nu. Bilindustrin är en av de mest konkurrenskraftiga marknaderna i världen med stora investeringsbelopp. Det kommer bli värre i framtiden.

 • @ Gus: När reservdelarna och deras leveranstider för vilken Youngtimer-kör gäller, håller jag med dig. Min 93-2-konvertibel var nu nästan 6 månader på grund av saknade delar. Just i tid med början på hösten är han tillbaka på vägen, flyttar han bara på helgerna.
  Den här bra delen har ersatts 2005 två gånger (2) hela elektroniken under garantiperioden.
  Man kan bara hoppas att inget kommer att hända i framtiden.
  De två 93-1 jag körde var mindre sårbara. Borde ha hållit
  Som kanske några av Saab-vännerna, bör du antagligen köpa flera Saab Youngtimers. Tänk också på allvar.
  Tror att ett övertagande av Saab verkligen är meningsfullt. Opel och SAAB medför dock ingenting. Opel har inget att erbjuda. Deras kult går tillbaka 30 år. Att länka Opel-delar till SAAB var inte bra för Saabs. Audi använder inte Seat som riktmärke för att förbättra sina modeller eller göra dem mer attraktiva. Du ger Seat en liten Audi-touch för att göra bilarna mer intressanta. Så det är bättre att glömma Opel. Det är synd för människor som har en gammal Commodore Coupe eller som äger goda gamla Opel-fordon från den tid då amerikanerna inte krossade i sin dagliga verksamhet. ... Naturligtvis hoppas vi alla på SAAB och om det förblir begränsat till ungdomar, hoppas vi på en god reservdelstillförsel under de närmaste åren. En bra helg till alla SAAB-vänner! Tyvärr kan jag inte åka till Bamberg eftersom jag har ett annat schema ... synd.

 • Men någon gör det (och spenderar mer pengar varje dag på personal och uppvärmningskostnader). Frågan är, varför gör han det?

  Det skulle vara ett trevligare sätt att bara spendera pengar. Tror han verkligen att han en dag kommer att få en avkastning på investeringen endast genom att sälja E-saabs som produceras i Sverige i Kina? Som det ser ut kommer det troligtvis att ta ett tag tills dimman rensar över detta pussel.

 • Det första scenariot bryter gamla sår igen ... Jag kör min "Youngtimer" under tiden speciellt i fritiden - förskönar dem oerhört.

 • ... NEVS, jag skulle emellertid inte vilja finansiera ...

 • ... Om jag var någon med pengar skulle jag köpa OPEL och SAAB och gå in i produktion med en motor med flera bränslen - och sedan tänka på framtida begrepp - bara min åsikt.

 • ... är men bara så länge kult så länge man inte behöver skära sig reservdelar, eller elektronik som vi behöver för våra klassiska bilar är fortfarande produceras (BSP CIM, eftersom det finns faktiskt redan flaskhalsar.) - Det är det bästa skyddet en pågående produktion. Och de existerar inte tack vare NEVS. kör Saab är en kult - naturligtvis - men tyngdpunkten ligger på "go" - och det kan förändras snabbt, elektroniken är ett problem. Och priserna på reservdelar explodera eftersom att tas fram för ett fordon som inte längre tillverkas - det är också ett problem ... nyligen haft nöjet att att man för en klimat kondensator i nätverket (dvs 3 marknaden) 125-150 € till från verkstaden 540 € (ursprungliga delen) blir att kallas - bara en del, naturligtvis med orimliga leveranstid - som sagt, ligger tyngdpunkten i en bil, oavsett om klassiska bilar eller inte "drive", allt annat jag tycker är nonsens.

  Valpar skydd? Den som hoppar in i en hajtank som en valp ska inte bli förvånad över att han inte överlever detta ... och dessutom med ett koncept som inte är en och för liten kapital - så, enligt min mening, är det bara dumt. Vilket leder mig till frågan - VAD HAR DU TAGAT DET - särskilt eftersom det fanns bättre lösningar? Särskilt sedan SAAB hade en framtid i rätt händer ... valpskydd? Nej, det ligger i djurhemmet. Klassiska bilar? Negativ.

  ... Jag behöver ett fordon - en bra en SAAB !!

  Tom, lika mycket som jag läser här, och ofta ger dig rätt, är NEVS och förblir ett misstag, för du har uppenbarligen accepterat medvetet ... eftersom de hela rosa glasögonen inte hjälper ...

  I själva verket har GM varumärket SAAB demonteras bit för bit, ungefär som de gör nu med Opel (i resten av en reservdelsleverantör för vårt varumärke), och den politiska och administratörer har bara stött detta genom en unfinanzierbares utgår från en traditionell varumärke upp med ett tvivelaktigt koncept - och inte för brist på bättre alternativ ...

  hela NEVS-berättelsen stinker till himlen !!!!!

 • Som alltid bra sätt i ett nötskal! Kör yngeltimer är kult ;-)!

 • Ja, Tom, det här är verkligen sant, det blir lugnare, jag hoppas bara inte för tyst 😉

 • Kör yngeltimer är kult!
  Jag gillar särskilt sloganet med avseende på SAAB-körning.
  Här kan vi luta oss tillbaka med hjälp av de bekväma SAAB-platserna och vänta (... då skulle det komma pengar 2 - valpen skyddas).
  Det är inte så illa att plötsligt styra en pålitlig, modern, men individuell karaktär - youngtimer.

 • Kör Youngtimer och vänta bara, vad mer vill du göra? Och var glad att åtminstone reservdelsförsörjningen är säkrad.

  Men det är sant, erbjudandet sönderfaller, bra bilar säljs omedelbart, det förblir antingen extrem motor eller kända problematiska motorer kvar ...

 • Jag gillar verkligen valpskydd! Jag är där. Låt oss hoppas att investeraren fattar rätt beslut och inte bara vill bygga bilar!

 • Kära Yves, bloggarlivet blir inte svårare, det blir lugnare. Eller ;-)? Men det är fortfarande spännande!

 • Hittills tycker jag att NEVS har gett fel svar på felaktiga frågor. NEVS måste visa att de vet vad de gör. Vi har ingen skyldighet att visa NEVS tålamod, och det gör jag inte heller.

  från Sverige

  Admin

 • Valpskydd, en bra term som beskriver situationen för att mogna den positiva mentaliteten. Jag gillar att gå med här. Vänta och var vänlig. ALLT BRA! Och om det inte är bra, måste vi vänta ...
  Jag är glad och hälsar alla SAAB som jag ser här i norr ....
  Nice SAAB Wo.-end!

 • hej Tom

  Som alltid skrivet bra 😉 Jag hoppas inte på medium 1, jag skulle vilja ha min SAAB men ändå en liten för den dagliga resan till jobbet 😉 EV varför inte ...

  Din lösning 2 eller bara kallad valpskydd är verkligen prisvärd, men låt oss möta det, vi är vana vid att höra vad som händer och varför, en ny era har börjat. Vi måste vara medvetna om att vi inte kommer höra mycket längre, och det kommer att göra bloggaren liv svårare, men du har alltid ett sätt 😉

  Hälsningar Yves

Kommentarer är stängda.