SAAB Talk: Victor Muller, Kjell AC Bergström och kungen

Sverige är ett öppet land när det gäller skatter. Tidigare Saab VD Victor Muller har kunnat bekräfta detta mycket nära. I Sverige kan alla på internet se vad deras granne tjänar och om han betalar avgifterna till staten i tid. Också varje journalist, och så undersökte Aftonbladet vad Muller skyldade skatteverket. Myndigheten i Sverige kräver lite mer 2010 miljoner krona inkomstskatt för holländarens inkomst under åren 2011 och 2.

Leannova. Saab kunskap för NEVS

Muller var 2010 ordförande i Saab Automobile AB i februari och verkställande direktör för 2011 i maj. Medan han utan tvekan utövar dessa positioner ansåg han sig vara en extern konsult för skattemässiga ändamål. För sitt arbete presenterade han Saab-räkningar på Spyker Holding och senare på Latinamerika Tug Holding på Karibiska ön Curacao. Därifrån landade pengarna enligt Aftonbladet på spanska privata konton. Statskassan håller inte med Muller och säger att verkställande verksamhet måste beskattas där de utövas. Bara i Sverige.

Muller själv blev "förvånad över beslutet" på fredagen och berättade för pressen att han aldrig ville undvika skattebetalningar i Sverige. En hedervärd inställning. Han kan fortfarande överklaga en underbyggd motsägelse. Eller bara 26. Betala i oktober.

Kjell AC Bergström till NEVS?

Saab-investeraren NEVS är fortfarande kritisk i Sverige, och negativa recensioner har gjorts under de senaste dagarna. Oavsett om det är motiverat eller inte - det är inte vårt ämne idag. Men det finns också små ljusa fläckar, för bakom kulisserna går det långsamt, väldigt långsamt, framåt. Tidigare Saab Powertrain chef Kjell AC Bergström är planerad att hyra på NEVS, det hördes på fredagen. Bergström var på administratörs lön under de senaste månaderna och anses vara en kompetent Saab veteran. Hans inträde i NEVS kan också vara ett tecken på kontinuitet i Sverige.

Det faktum att NEVS inte helt vill överge Saabs know-how blir alltmer uppenbart. LeanNova, en statligt subventionerad Saab-spin-off, arbetar nu för investeraren och planerar att flytta från Innovatum tillbaka till fabriken till Stallbacka. Orderböckerna är fulla och du förväntar dig fler nya anställningar.

Tidigare Saab-ingenjörer, som nu avfyras från Volvo i slutet av året, kunde hitta ett annat jobb hos Stallbacka. Vilket skulle vara mycket välkommen till den lokala ex-Saabianer. LeanNova har blivit reservoar för Saab Knowledge, och offentliga investeringar börjar betala.

Kungen i Trollhättan

Kung Karl Gustav XVI i Sverige besöker Innovatum på onsdag och även Saab Automuseum. Karl Gustav har bensin i sitt blod och besöker Saab-samlingen är en av de punkter han kanske vill. Även om kungen inte har blivit ett fan av varumärket, slår hans hjärta mer på tyska märken, men den kungliga familjen hade tidigare ganska fans av kultmärket i sina led.

Prins Bertil i Sverige, en avlidnes farbror, deltog i motorsportevenemang under kodnamnet "Monsieur Adrian". Självklart körde den populära med folkmedlemmen till den kungliga familjen Saab, och i sin flotta var ett Saab 99 EMS och 99 Turbo hem.

Kungens omväg till Saab är mer en plikt än en freestyle, och det är inte oro för Trollhättan som driver monarken. Eftersom kungen går som varje år runt denna tid i en skog nära Saabstaden på jakt. Nå då. Vi önskar "Weidmanns räddning", din majestät!

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

4 tankar också "SAAB Talk: Victor Muller, Kjell AC Bergström och kungen"

  • En annan liten nyhet som jag märkte igår: Det finns en annan SAAB i film och tv. Den som följde den nya Dortmund "brottsplatsen" igår kväll kommer att finna att ledande skådespelare Jörg Hartmann driver en underbar SAAB 900 Turbo sedan i sin roll som utredare "Peter Faber" ...

  • Exakt! .. och på Kripo Göteborg eller så hade de ett omedelbart vapenlager i bagage sedan. (Även igår)

    • I Audi eller BMW annars kommer de dåliga killarna utanför Tyskland inte med något under 😉

  • I stadens väckelse denna vecka - körd i ARD-Mediatheque - körde en av de ledande aktörerna i olika inställningar en 901er. Även med grå i fel färg för mig och tre dörrar * opraktiska *, men åtminstone

Kommentarer är stängda.