SAAB Talk: Victor Muller, Kjell AC Bergström och kungen

Sverige är ett öppet land när det gäller skatter. Tidigare Saab VD Victor Muller har kunnat bekräfta detta mycket nära. I Sverige kan alla på internet se vad deras granne tjänar och om han betalar avgifterna till staten i tid. Också varje journalist, och så undersökte Aftonbladet vad Muller skyldade skatteverket. Myndigheten i Sverige kräver lite mer 2010 miljoner krona inkomstskatt för holländarens inkomst under åren 2011 och 2.

Leannova. Saab kunskap för NEVS

Muller var 2010 ordförande i Saab Automobile AB i februari och verkställande direktör för 2011 i maj. Medan han utan tvekan utövar dessa positioner ansåg han sig vara en extern konsult för skattemässiga ändamål. För sitt arbete presenterade han Saab-räkningar på Spyker Holding och senare på Latinamerika Tug Holding på Karibiska ön Curacao. Därifrån landade pengarna enligt Aftonbladet på spanska privata konton. Statskassan håller inte med Muller och säger att verkställande verksamhet måste beskattas där de utövas. Bara i Sverige.

Muller själv sade på fredagen att han var "överraskad av nyheterna" och sa till pressen att han "aldrig ville undvika att betala skatt i Sverige". En respektabel attityd. Han kan fortfarande göra en motiverad invändning. Eller betala senast den 26 oktober.

Kjell AC Bergström till NEVS?

Saabs investerare NEVS är fortfarande under kritik i Sverige, och det har återkommit negativa artiklar de senaste dagarna. Oavsett om det är motiverat eller inte - det är inte vårt ämne idag. Men det finns också små ljuspunkter, för bakom kulisserna går saker långsamt, mycket långsamt framåt. Den tidigare Saab Powertrain-chefen Kjell AC Bergström sägs anställa på NEVS, hördes det på fredag. Bergström har varit på administratörernas löner de senaste månaderna och anses vara en kompetent Saab-veteran. Hans inträde på NEVS kan också vara ett tecken på kontinuitet i Sverige.

Det faktum att NEVS inte helt vill överge Saabs know-how blir alltmer uppenbart. LeanNova, en statligt subventionerad Saab-spin-off, arbetar nu för investeraren och planerar att flytta från Innovatum tillbaka till fabriken till Stallbacka. Orderböckerna är fulla och du förväntar dig fler nya anställningar.

Tidigare Saab-ingenjörer, som nu avfyras från Volvo i slutet av året, kunde hitta ett annat jobb hos Stallbacka. Vilket skulle vara mycket välkommen till den lokala ex-Saabianer. LeanNova har blivit reservoar för Saab Knowledge, och offentliga investeringar börjar betala.

Kungen i Trollhättan

Kung Karl Gustav XVI i Sverige besöker Innovatum på onsdag och även Saab Automuseum. Karl Gustav har bensin i sitt blod och besöker Saab-samlingen är en av de punkter han kanske vill. Även om kungen inte har blivit ett fan av varumärket, slår hans hjärta mer på tyska märken, men den kungliga familjen hade tidigare ganska fans av kultmärket i sina led.

Prins Bertil av Sverige, en sen morbror till kungen, deltog i motorsportsevenemang under kodenamnet "Monsieur Adrian". Naturligtvis körde den populära medlemmen i kungafamiljen Saab, och hans flotta hade en Saab 99 EMS och 99 Turbo hemma.

Kungens resa till Saab City är mer en plikt än ett fritt val, och det är inte oroande för Trollhättan som driver monarken. För som varje år vid den här tiden går kungen på jakt i en skog nära Saab -staden. Okej då. Vi önskar "Weidmanns Heil", Ers Majestät!

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

4 tankar om “SAAB Talk: Victor Muller, Kjell AC Bergström och kungen"

  • I veckans stora stadsdelsframgång - tillgänglig i ARD-mediebiblioteket - körde en av huvudaktörerna också en 901 i olika inställningar. Med grått i fel färg för mig och som en tredörrars * opraktisk *, men åtminstone 😉

  • Exakt! .. och på Kripo Göteborg eller så hade de ett omedelbart vapenlager i bagage sedan. (Även igår)

    • I Audi eller BMW annars kommer de dåliga killarna utanför Tyskland inte med något under 😉

  • Ytterligare en liten nyhet som slog mig igår: Det finns en annan SAAB inom film och tv. Den som noggrant följde den nya Dortmund "Tatort" igår kväll kommer att ha märkt att huvudskådespelaren Jörg Hartmann, i sin roll som utredare "Peter Faber", kör en underbar SAAB 900 Turbo sedan ...

Kommentarer är stängda.