SAAB News: Freizeit, Greif, Saab 9000 och nya jobb

Saab Greif har försvunnit vid fabriken, vilket också medför diskussioner i den svenska Saab-gemenskapen. Avvecklingen kom dock inte som någon överraskning. Innan vi skriver om vår helg och vår fritid, så igen några ord om fågeln ... Ta bort den heraldiska djuret och åter uppförande av pylonerna utan greppet ser inte ut som optimism, men avbryts och visar hur klumpig NEVS driver för närvarande.

Griffin är borta. Bild: saabblog.net

I Sverige skiljer sig åsikter om Greif mycket. Tja, säg en, det är dags att börja igen. De andra, istället för griffin, vill ha flygplansymbolen, vilket var Saabs första varumärke.

Saab själv skulle förmodligen ha fokuserat på bokstäver med 4-bokstäverna inom den närmaste framtiden och lita på det coola vita skrivets utstrålning. Saab skulle ha blivit något nordiskt, modernt och kanske zeitgeistiger.

Scania Griffin symboliserar en tid av Saab som 1968 började och slutade med den fullständiga och olyckliga övertagandet av GM. Saab-Scania eran är en av de goda tiderna i vårt varumärke, trots att det fanns kriser om och om igen. De vilda turboåren är en av dem, och Saab var aldrig mer kreativ och innovativ än då. Den stolta fågeln är en av våra nordiska bilar, men förlusten är bara slutet på en tid, och Trollhättan har fortfarande den stora möjligheten att skapa något helt nytt.

Att det är långsamt och olyckligt i Sverige är tyvärr så, och det kan bara bli bättre. Det första jobb som annonseras av NEVS berörde Facility Management, men fler jobb ska följa upp till 75. Håkan Skött från IF Metal rapporterade på den lokala tidningen att även tidigare Saab-arbetare från produktionen vid NEVS behövs. De nya arbetena på anläggningen är utformade för att upprätthålla de anläggningar som ska hållas i drift tills produktionen börjar. Det borde, så Skött, betydligt mindre än 50 från sina tidigare kollegor - men också mer än 3-4 hitta en ny arbetsplats på fabriken. Det verkade inte vara mer konkret, och TTELA var glad att meddela ett positivt budskap till världen alls.

Saken går inte bra i Sverige, och Volvos produktionsanpassning - fabriken skär 10% av sin kapacitet i oktober - släpper också sina leverantörer. Först och främst, som det är fallet med Plastal och IAC, är de nyligen tillsatta tidigare Saab-arbetarna. För Volvo är detta bara början, eftersom Volvo VD Stefan Jakoby talade i den senaste veckan av 30% överkapacitet i de europeiska anläggningarna. I Sverige hämmar detta den kortsiktiga ekonomiska politiken. Med två tillverkare var mer stabilitet kunde en nedgång i efterfrågan från en producent vanligtvis kompenseras av nya projekt från den andra tillverkaren. Nu hänger hela industrin på Göteborg.

ADAC Rally Tyskland Saab 99. Foto av Achim.

Fritid & Saab

Vad gör vi mer i helgen? På något sätt har allt att göra med vår Saab-hobby! En Saab 2012 var i aktion på ADAC Rallye Deutschland 99 runt Trier för två veckor sedan. Han kontrollerades av ett lag från Schweiz. Bilar från Trollhättan är alltid välkomna gäster vid alla sportevenemang. Eftersom i Saabs varumärke av stora tillverkare är en Saab alltid en blickfångare, vilket garanterar variation. Porsche, BMW eller Mercedes piloter som inte får någon startposition eftersom fältet är trångt med dessa märken, bör överväga ett varumärkebyte. I Saab är det nästan alltid en startplats. Tack till Achim, vem gjorde bilderna för oss!

ADAC Rally Tyskland Saab 99. Foto av Achim.

Förutom att vara med semesterbilder för vår senaste vecka fototävling översvämmade, vilket kan ses som bevis på hur levande varumärket är, var också min helg från Saabs ämne. Nu på söndagen behandlas inlagorna, vilket tar timmar. På lördag var läderinredningen installerad i Achims Saab 9000. Detta är en Saab 9000 mer i Hesse på vägen.

Beviset: Saab 9000 med två läderklädsel. Bild: saabblog.net

En komplett Saab läderinredning, som består av framsäten och baksätet, kan enkelt transporteras med en annan Saab 9000. Det här märkvärdigt lämnar mer utrymme än i Saab 9-5 sportanläggning, som igen talar för Saabs hatchback-koncept. Jag är en stor fan av denna design, och kanske någon gång i den avlägsna framtiden kommer Sverige att överraska oss med en kombinationssändare. Drömmar är tillåtna, och som skrivet i början har Trollhättan fortfarande alla oddsen!

Läser material om bilhobbyen

Eftersom Saab inte längre bygger nya bilar, har märket från motortrycket nästan helt försvunnit. Ibland visas Saab endast i Youngtimer-tidningarna och i tidtabellspressen, vilket är skäl nog att köpa en av dessa tidningar. Vilken publikation är roligt att läsa, även utan Saab-temat?

Det är den gamla ärafulla "Oldtimer Markt"vilket är bra, men lite förtunnat om ämnet. Eller "Autobild Classic", som erbjuder många ämnen för pengarna och levererar en eller annan bra historia. Så kult och riktigt bra men båda är inte det.

Bra, ung och uppfriskande är "Abgefahren Magazin" som visas kvartalsvis. Tidigare presenterades Saab-ämnen flera gånger. Det nuvarande numret är utan Saab och lite mer Opel-heavy. Men bilderna är så bra och det är också texterna som du också tycker om att läsa fakta om Opel designstudier. Tipset för billäsning.

Text: tom@saabblog.net

15 tankar också "SAAB News: Freizeit, Greif, Saab 9000 och nya jobb"

 • "Avlägsnandet av det heraldiska djuret och omplaceringen av pylonen utan grepp ser inte ut som en avstämningsstämning utan snarare en avbrott och visar hur besvärligt NEVS verkar för närvarande."

  Hur kunde NEVS reagera mer skickligt om de inte fick varumärkesrättigheterna till Greif-logotypen?

 • @finchen En professionell skulle ha brutit ner de gamla grejerna och sätta något helt nytt. Vad NEVS gjorde var på grusmarken hos den begagnade bilhandlaren.

 • Att överväga, jag ger i denna diskussion.
  Åh scania använder inte längre den gamla symbolen. Graff ja, men utan bokstäver.
  ta en titt på en ny scaniabil.
  Vi har precis köpt 3, och jag har märkt det i diskussionen här.
  (Det är inte heller längre heller

  Med vänliga hälsningar

 • Avmontering av en företagslogo säger inget om kompetensen hos en Frma. Kanske är den nya logotypen tillgänglig nästa vecka?

  Och om inte, det spelar ingen roll 🙂

  Ciao

  M.

 • En bra ny logotyp behöver tid att utvecklas, jag tror bara att lagen har vunnit, och just nu är pylonen bara en interimslösning tills allt är klart.
  Då kommer säkert nya pyloner med en ny logotyp att skapas.

  Dessutom byter många märken sin logotyp genom åren. Och det säger inget om bilarna eller om deras bild.
  Endast marknadsavdelningen fick jobbet och budgeten.
  Den nya logotypen ska då också vara något helt nytt. En omstart. För alla.

 • Om någon hade läst artikeln korrekt i ttela skulle det ha märkts att NEVS inte beställde demontering av griffen, förmodligen var Scania ansvarig för det.

  • Det här med Scania är ett rykte, inte längre.

   • Det är emellertid en rykt som NEVS hade gett ordern. (Även en bevis falskt eftersom NEVS har förnekat i denna mycket TTELA objekt som de gav order) - respekt, ren och enligt min mening grundlösa NEVS bashing ... Jag är ledsen Tom, jag läste bloggen alltid med intresse, men irriterar sådana uttalanden mig alltid väldigt mycket.

    • TTELA citerar NEVS-talesmanen Johann Andersson med hänvisning till griffen "Därför plockar de successivt" - "Därför kommer vi gradvis att samla dem (tecknen)". Ingen förnekelse, ingen NEVS bashing. Artikeln är allmänt tillgänglig på Internet.

     • Då har ttela uppenbarligen uppdaterat artikeln, som i den första versionen - den på 7.9. släpptes var fortfarande klart att de inte har gett ordern.

  • Jag mår bra också

   • Det är även absurt att gripa greppet, för det är det heraldiska djuret i regionen Skåne (aka Scania), där lastbilstillverkaren Scania kommer ifrån. Varken Trollhättan eller Lynköping finns i Skåne.

  • @perret var Saabs historiaartikel ganska intressant och upplysande. Du kan se att investerarna som Wallenberg alltid är bra. Den nuvarande slutet av SAAB har förmodligen börjat med försäljningen av den första 50% av Wallenberganteile (eller Investor AB-aktier) till GM.
   För övrigt har Wallenberg och dess investeringsarm Investor AB även sålt sina Scania-aktier till VW.

   Tyvärr har Wallenbergs och GM valt SAABs värsta partner. Hur skulle det ha varit om Wallenberg hade lagt Saab och Scania i ett paket och båda hade gått till VW.

   När allt kommer omkring håller VW sittplats och skoda vid liv (Bugatti, Lamborghini etc ...) Saab skulle ha haft en bra chans.
   Tyvärr, gårdagens snö ... ..

   • Jag kan bara hålla med det. misstagen hände mycket tidigare. Hur Saab kom till sorg var ändå alltid oförklarlig för mig, jag är där med Perret. faktiskt är något nytt en annan sak.

Kommentarer är stängda.