SAAB News: Nyheter från Sverige

Saab-köparen NEVS fick jobb igår för Saab-fabriken i Stallbacka annonseras, Den första av 75 nya jobb har inget att göra med utveckling eller tillverkning av bilar. Det låter som en ledande position inom Facility Management, som ska ta hand om hyra och arrangera kontor och testställ. Men du måste alltid ta det första steget innan den andra kan följa. Låt oss ge NEVS en chans, kanske en dag kommer betydande nyheter från Sverige snart att komma.

Vad som annars hänt om Saab-temat i Trollhättan och det oundvikliga utseendet på GM och Opel-drama, som nu följer.

Trollhättan I: Saab fabriken i gott skick

NEVS har haft nyckeln till fabriken i Stallbacka sedan den 1 september. Hur man vill fylla det med liv kan man bara gissa på. Pressen fick veta att själva arbetet var i mycket gott skick och att produktionen kunde börja. Det är också logiskt, för till och med den 31.08 augusti tog tidigare Saab-anställda hand om systemen för administratörernas räkning.

Trollhättan II: Möte i Saab Parts AB

Nästa vecka besöker Saab staden Saab. De internationella cheferna för Saab Parts AB träffas i Trollhättan för en konferens. Varför i Trollhättan och inte på huvudkontoret i Nyköping? Har detta möte eventuellt mer än symbolisk karaktär?

Saab Parts AB driver den viktiga hjälpdisken för våra fordon på fabrikklokalerna och eftermarknadsavdelningen ligger vid norra porten med cirka 50-anställda.

Trollhättan III: Traditioner dör aldrig

Trollhättan har haft en sybutik som heter "Artex" sedan 1928. Företaget har bland annat arbetat för flygkonstruktion under de senaste 80 åren, sedan för Saab Automobile AB och för leverantören LEAR. I slutet av LEAR-säteproduktionen i Trollhättan verkade slutet på Artex också förseglat.

Men Artex, i de gamla rummen i Saab Textile Department, är hård och vägrar att dö. Även om den gamla Saab-logotypen på väggen byttes ut för år sedan för LEAR, som sedan dess har försvunnit, men på något sätt bevisar de senaste fyra anställdas banbrytande anda och kämpar igenom, som den lokala TTELA rapporterade.

Idag arbetar de främst för Scania och Volvo, vilket skapar mönster och design. Kanske snart för Saab 2.0, vem vet. Framgången skulle vara att önska Artex.

GM gör det igen ...

Saab fans kommer nu att ha en déjà-vu upplevelse. Rüsselsheim automaker har, från Opels perspektiv, en bra plan i framtiden att utnyttja huvudverket med insigniens efterträdare och PSA-derivat. En ny stor Citroen och en ny stor Peugeot borde dela samma plattform med Opel och springa i Rüsselsheim utanför linjen. Bortsett från det faktum att detta måste vara en grym prestanda för alla fans av stora galliska bilar, är planen på väg att misslyckas.

Eftersom GM inte gillar det och cheferna för Buick China-avdelningen vetoade det. PSA-koncernen är verksam i Kina och GM skulle konkurrera med sin egen teknik. Det här påminner om Saab, där GM ville hindra spridningen av den nya Saab 9-5 till varje pris, för det skulle ha varit en konkurrent till China Buicks. I slutändan var GM framgångsrik och har än en gång försökt att förneka Saab genom att neka licenserna.

Precis som Saab aldrig hade chans mot GM, har det regionala Opel-varumärket ingen chans mot det statligt ägda företaget i USA. I Rüsselsheim känner man det kanske och nästan 20% nedgång i försäljningen i augusti på hemmamarknaden talar ett tydligt språk.

GM II: Det är fortfarande förhandlat

GM är ett sådant ämne som berör oss igen och igen. Även för Saab är ämnet ännu inte arkiverat. Att prata med GM om Saab fortsätter fortfarande i bakgrunden och jag säger det om och om igen, NEVS är inte den sista lösningen, även med tanke på frustrationen under de senaste dagarna. Detta bekräftas av välinformerade vänner från Sverige och de håller fast vid det. Tidigare var de alltid rätt med sin information och för mig är dessa uttalanden fortfarande det lilla hoppet ljuset.

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

 

17 tankar om “SAAB News: Nyheter från Sverige"

 • Kan någon förklara för mig vad NEVS vill med 75 nya jobb?
  De är aldrig tillräckligt för att bygga eller till och med utveckla bilar.

  Joachim

  • blank

   Nu vill de inte bygga bilar (i antal) förrän i slutet av nästa år. Eftersom e-teknik ska komma från Asien, vem ska vara där? - En del av utvecklingsarbetet pågår också. Så först och främst bränn inte för mycket pengar på personalkostnader. Det passar in i deras meddelanden att göra något helt nytt. Om du inte vill tappa koll på saker och ting tar det tid att bygga om. Under månaderna bör det dock vara mer än 75 om det verkligen handlar om att producera bilar och inte bara bygga en industripark (som fungerar i vissa industriområden)

 • blank

  ... dyker upp jag menade ...

  • blank

   Men är en lysande Freudian slip 😉 😉

 • blank

  Och vad skulle du göra om en 9.5 med Chevrolet-emblem plötsligt tina? ;-)))

 • blank

  Varför ska det vara en grym idé för fans av stora galliska bilar när de byggs i Rüsselsheim? Då skulle dessa fordon äntligen vara pålitliga. Det vore snarare en grym idé att ett traditionellt företag som Opel försöker överleva genom att bygga franska "slagskepp".

  Kopschüttel 🙁

  • blank

   Opel borde redan överleva genom att bygga 9-5 II ...
   För övrigt borde det enligt min erfarenhet bara betyda "pålitligt igen", åtminstone för Peugeot. Innan min tid på Saab körde jag en 405 och 406 Break TD i 7 år och över 200.000 XNUMX km vardera utan att ha något väsentligt att klaga på

  • blank

   Bara mellan oss ... hur många franska bilar har du kört? De är inte så dåliga som ordspråket säger. I vår familj har tre generationer motoriserats nästan helt på franska (min farfar körde 403, 504 och 405, min far 305 och 405, jag 205 och 405). Mellan andra gav andra tillverkare bara gästföreställningar som hyrda eller delade fordon. Ingen av oss hade stora brister. I gengäld hade 403 bra användarinstruktioner som även någon med tre vänstra händer kunde använda för att byta topplockpackning. Och om du någonsin ville / var tvungen att ta isär bilen helt, inkluderade bruksanvisningen också en verktygslista för den.

   Den grymma tanken för fans av franska bilar är att "symbiotiska" 0815-modeller kommer att skapas, snarare än att franska bilars ära kommer tillbaka. Efter att Peugeot-modellerna i X07-serien redan hade uppmärksammats på grund av deras fula luftinlopp, trodde jag att Peugeot med 508 redan var på väg. Men då kommer inget att bli av det ...

   PS: Istället för min SAAB hade jag faktiskt en 406 Coupé i åtanke. Den hade dock dubbelt så många kilometer som SAAB för samma pris - och hade tydligen körts mycket mer intensivt.

 • blank

  Hi Tom,

  informationen under GM II irriterar oss mycket - misstänks det att GM för alla människor "trasslar" med SAAB igen? Om det skulle komma till det på något sätt skulle våra nya fordon kallas Toyota eller Lexus.

  Nästan alla andra följeslagare skulle vara välkomna i våra ögon, men inte de skulle vara chefer!

  Jag hoppas att vi tolkar din information helt fel och vi skulle också vara glada om ytterligare information om detta ämne.

  Hälsningar från Hamburg

  • blank

   Jag tolkar det så att de gamla ”GM” Saab-modellerna (9-5 II och 9-4X) inte är döda ännu och det kan finnas möjligheter till licensiering.

   • blank

    Dessa modeller skulle hitta 100% tillräckligt många köpare, monokulturen hos tyska tillverkare är bara tråkig. Eftersom man verkligen kan vidarebefordra intresset för bilar, inte konstigt att gamla timers och yngreimers så boomy, då var det variation, idag finns det bara VW-Einheitsbrei och några japanska och koreaner.

    Vilka alternativ finns det för Saab? Jaguar kommer i åtanke, stora italienare och franska är inte längre där än. Det var det, men Jaguar är vad gäller pris och prestation men då en annan liga.

    • blank

     Kanske i Detroit kom de till den "överraskande" insikten att rättigheterna till bilar som är fullt utvecklade men inte byggda är värdelösa.
     Det finns en klar fabrik och licensintäkterna är lätta pengar. Låt oss hoppas att ingen Chevrolet 952 kommer ut av det, på något sätt en fruktansvärd tanke.

   • blank

    När det gäller licensiering skulle GM: s stora rädsla för konkurrens uppstå igen - dessa rädda kaniner kommer att undvika detta, inte minst på grund av de återigen sämre försäljningssiffrorna över hela världen.

    Om något skulle komma, är det mer troligt att jag kommer in igen som partner - här kan du pressa ut mer pengar senare och ha en viss rätt att fatta beslut igen - skrämmande idé!

 • blank

  GM kunde inte stödjas av amerikanska skattebetalare, och eventuella statliga störningar på marknaden skulle leda till ännu sämre komplikationer över tiden. Första Saab, nu Opel, imorgon då PSA, VW och Toyota och Koreanerna är glada, om tävlingen drar sig för sig själv utan utländsk intervention.

  • blank

   Men att det var korrekt att den svenska staten inte stödde SAAB?
   eller ställer vi in ​​olika standarder? för att det handlar om vårt SAAB?

   • blank

    Jag ser det på så sätt, om Saab hade kommit snabbare från GM-klackarna på grund av GM-konkursen, skulle det ha varit en annan kurs, även med nya investerare eller partners. GM har gjorts konstgjort starkt av amerikanska statsfonder, annars hade de tidigare haft egna andra bekymmer än att ständigt oroa sig för Saab.

    Den som är intresserad av Saab skulle indirekt ha köpt GM-intrasslingar i sitt bagage, eftersom man kan se från Muller-stämningarna mot GM att så är fallet. Var naturligtvis avskräckande för att vara ansluten till GM med ett Saab-köp, se Opel och PSA ...

 • blank

  I en av de sista spegelutgåvorna undersöktes PSA-problemet i detalj. Den franska staten främjar produktionen i Frankrike på villkor att den inte producerar utanför Frankrike. Frankrike med PSA och Renault kommer förr eller senare att få problem med GM.
  Många miljoner sattes till skydd för jobb varje år under Sarkozy-regeringen. Nu kommer GM och tror att det kan störa. Detta kommer troligtvis att resultera i en KO-situation för PSA.

  PS Vi är i helgen på SAAB CLUB Österrike-mötet och kommer säkert att leverera bilder från Austro Sweden.

  lg från tyrolen
  bianca

Kommentarer är stängda.