Ryggspejle: vad nu?

Titta tillbaka: Bloggers backspegel
Titta tillbaka: Bloggers backspegel

Saab säljs och entusiasmen ser annorlunda ut. NEVS är den nya ägaren till Saab Automobile AB, Saab Tools AB och Saab Powertrain AB. Köpeskillingen, påstås 1.8 miljard kronor, sägs ha betalats kontant i fredags. Vi kommer att ta reda på det exakta beloppet senast i november när advokater lämnar in sina kontoutdrag inför tingsrätten i Vänersborg. Echo från pressen och många fans är inte exakt vänliga. Okej?

Låt oss titta på fakta. Vi har ett företag som heter "NEVS", som vi vet lite om, med Kai Johan Jiang, en grundare och VD som tillbringar större delen av sin tid inom biomassa och batteritillverkning och vars ekonomiska bakgrund är lika oklar. Dessutom är Karl-Erling Trogen, en tidigare Volvo-man, av alla människor, Volvo involverad. Hans första officiella handling igår var ett hjärtligt uttalande till Youngman att NEVS var den verkliga ägaren av Phoenix-plattformen.

Och vi har små fakta och nästan inga svar på öppna frågor. NEVS avser att anställa 75 personal i första steget, och har gjort erbjudanden för det. NEVS får inte använda griffin men namnet Saab. Och vid årsskiftet 2013 / 14 kommer de första elbilerna från produktionslinjen.

Användningen av Saab-namnet var också en av de få glimmarna av hopp i går. Saab AB, ägare och vårdnadshavare har restriktiva regler vid beviljande av licenser. Vi kan anta att NEVS-bakgrunden granskades grundligt och godkändes. Det var en andra stråle av hopp som kan vara viktigt. Men senare.

Men hur är den stora fabriken i Stallbacka, hur vill NEVS producera det ännu mer kostnadseffektivt med de förväntade små kvantiteterna? Vad sägs om Saab Know How? Ledande inom området för flerbränslemotorer och turboteknik? Vad sägs om det globala försäljningsnätverket som finns kvar och eftermarknadsdotterbolaget i Nyköping, som har en bättre rekord varje månad?

Och vad sägs om Saabs historia och lojala kunder? Saab har, och det är den fantastiska historien, en stark och lojal fansamfund. Sätt oss nya bilar till återförsäljarna och de kommer att köpas! Kanske en elbil som en andra bil, men snäll en kombination för daglig användning och som ersättning för den gamla Saab 9-5.

Frågorna är öppna och vi kan inte hitta några svar just nu. Våra vänner i Sverige tror fortfarande att något följer och att NEVS inte är den fullständiga lösningen. Det är frågan om fordon med konventionella enheter och folk fortsätter att prata om det välkända indiska företaget. Om du verkligen vill vara den legendariska Phoenix på NEVS och inte kraschlanda, måste du få en partner ombord! Ett möjligt samarbete mellan indianerna och NEVS tillkännagavs för några veckor sedan, och idag verkar det mer logiskt och viktigare än någonsin.

Annars kan NEVS bli ett Spyker-stil äventyr och Phoenix mer en Icarus. Vad som saknas för att överleva långa perioder av törst är en stark partner med en industriell bakgrund. En bilstart kostar mycket pengar. Fisker Automotive har hittills investerat totalt 1 miljarder dollar, inte svensk krona, för att få den första produkten till marknaden. Fler finansieringsrunda pågår, och det kommer att finnas gott om pengar kvar tills du kan vara lönsam.

Vid NEVS ser jag inte dessa muskler ännu. Okej, jag är glad för Trollhättan att det finns nya jobb. Jag är glad att varumärket åtminstone i synsättet får ett framtidsperspektiv. Jag är också glad att Saab-logotypen på arbetet i Stallbacka kommer att fortsätta att lysa. Men jag vill ha svar på öppna frågor, och vi vill se en konkret affärsplan. Och vi vill inte gå upp och ner som Spyker.

NEVS är sedan 01. September ägare av saab Företaget skulle gärna rekommenderas att använda tid och flagga. Nu arbetar 18 månader tyst och visar sedan en ny produkt, i förväntan om att den kommer att mottas med entusiasm, det skulle vara fel. Ställer fortfarande återförsäljarnätverket och fläktbasen. Men återförsäljarnät och distributionsstrukturer kan användas för andra märken, och basen kan vända sig bort. Bloggar kan bestämma att tiden är för dålig för att skriva för oklara relationer och nebulous strategier, allt kan vända väldigt snabbt.

Vad är kvar av Saab Spirit? Är vi alla youngtimer drivrutiner och fans av ett varumärke med ett bra förflutet? Kommer vi att bli gamla med våra stora bilar tills vi får dem ut ur garaget för ett veteranmöte? Ärligt talat, jag vet inte svaret.

Vi ger investerare minst en chans, alla förtjänar det. Vi kommer att titta på vad som händer de närmaste dagarna och veckorna och vårt bloggteam kommer sedan att bestämma hur vi ska fortsätta på denna plattform. I värsta fall är det bara en ungdomsblogg med några veckovisa inlägg, i bästa fall skriver vi om en produktionsstart på 18 månader.

Det var en glimt av hopp igår kväll. Karl-Erling Trogen gav en intervju till Svenska Dagbladet. Detta hade nyligen publicerat en jättebedömning av Saabs situation av Jonas Fröberg, och Trogen-intervjun var förmodligen en snabb kopia. Trots allt verkar pressarbetet fungera, vilket inte är oväsentligt. Karl-Erling gör det klart att NEVS är i förhandlingar med andra långivare, som sedan förvärvar aktier i NEVS. Vem parterna är, han kunde inte och ville inte säga. Uttalandet visar å ena sidan att Trogen inte är en drömmare och att det är uppenbart att fler partners behöver komma på båten. Å andra sidan kan det vara spåret till Indien och till nya Saab med förbränningsmotor eller bioteknik.

Att kasta pistolen i spannmålen - som man säger - är fortfarande för tidigt. Men vårt tålamod tar slut och vi vill ha fakta snarare än fraser. Och snälla, snart.

Text: tom@saabblog.net

20 tankar om “Ryggspejle: vad nu?"

 • blank

  Hej Julie. Om du hade en konversation med Saab-arbetare, skulle du veta att GM inte var ensam i att skylla på det. Visst, GM hade en stor del men inom Saab hade massor Probleme.Das GM köper även företag och tar fram men visar förvärvet av Daewoo. Och de gör livet svårt för Opel idag. Vad du beskriver som ett fel är faktiskt en fördel. Det förefaller dock att fordonen är mycket mogen (lång produktionscykler har tidigare haft alla tillverkare) .Jag ger dig rätt att en modell politik bättre (ECT mer radikal, distinkt design.) Kunde ha gjort.
  NEVES FÖRSÄLJAR INTE ATT PRODUKT FÖR ASIAN Mart ONLY.
  Vad är en bränsle-guzzler i dina ögon? En nuvarande Golf 6 med cirka 100PS behöver omkring 100 liter på 8Km (träningsvärde). En 9-5-aero med 260PS ca 10 liter (övningsvärde). I proportion: Vem är gasguzzleren?

 • blank

  Hej Joachim! GM på Saab hade sagt att det inte är något nytt. De bilar vi sörjer är de senaste 10-åren också nästan oförändrade. De köpte inte ändå.
  Vad som just hände under de senaste 2-åren, vet vi inte alla. Faktum är att Saab har fått en stor Immageschaden. Jag tror att vi alla skulle vara glada om NEVS kunde göra det. Bara det är bara svårt att tro på det. En Saab-hybrid skulle vara en bra sak och också nödvändig för överlevnad. Alla tillverkare måste utveckla något nytt för framtiden. Huruvida det är meningsfullt att ett asiatiskt konsortium kommer att utveckla och producera bilar till den asiatiska marknaden i Sverige är fortfarande tvivelaktigt. Förresten är det med gas guzzlers en sådan sak. Mätt med kraften (Saab Aero) är förbrukningen OK. Det skapar ingen tysk bil från årens konstruktion av de senaste 12-åren.

  • blank

   Det faktum att SAAB-fordon knappast har ändrats på grund av GM-politik var just det stora misstaget som icke-experterna gjorde i Amerika - vad betyder det att de inte köptes? Detta var anledningen till den alltmer märkbara motviljan mot att köpa! Vi vet vad som har hänt de senaste åren: GM har nästan svält SAAB med dålig ledning och har inte fattat rätt beslut (inga 5-dörrars kombi-modeller, ingen ny design för 9-5 för länge, ingen högre kvalitet 9-1 eller 9-2, knappast någon marknadsföring etc. etc. etc.)!

   Kai Jiangs företag vill producera enligt de nuvarande uttalandena inte bara för den asiatiska marknaden, utan globalt.

   Din sista mening är en överdrift - alla stora och kraftfulla fordon är bränslesugare - inklusive en motsvarande SAAB.

 • blank

  Tja, Tom, det är en djärv avhandling. ”Sätt oss nya Saabs hos återförsäljarna och de kommer att köpas”.
  Var var den "lojala Saabgemeine" de senaste åren? Varför köptes inte tillräckligt med Saabs? Det är poängen med hela elände. Saaberna som vi känner och älskar kommer inte längre att finnas. Oavsett vad (om något) kommer tillbaka på marknaden för fordon med Saab-bokstäver. de kommer inte längre att ha något att göra med vår förståelse för Saab. Vi driver unga timers eller framtida unga timers och jag tycker att det är bra.

  • blank

   Varför de senaste åren gick väldigt lite har förklarats i detalj under de senaste veckorna och månaderna - som en dotter till GM hade du mindre och mindre att skratta åt (tills det bittra slutet för tillfället)!

   Moder GM är nu ett minne blott och med den nya mamman NEVS kommer det enligt min mening definitivt att gå bättre efter bekantningsfasen - låt oss bara vänta och se.

   Jag skulle också vilja kunna köpa ett nytt fordon från Trollhättan igen (helst en 9-3 III Hybrid) - jag föredrar det framför en gas-gnistrande ungtid!

 • blank

  SAAB - RIP
  vila i fred - inte röra med ...

 • blank

  Hej mina älsklingar,
  Först och främst, vem skulle ha trott för två år sedan att oljepriset är där det är nu. För det andra, om du följer statistiken ordentligt under de senaste åren och decennierna ökar oljereserverna från år till år. På grund av den globala spekulationen och den ökande energibehovet måste dock ytterligare höjningar av bränslepriser förväntas. Elektricitet kommer att bli en alltmer intressant energiform på grund av solkraftverk, vattenkraft, vindkraft och biomassa. Framtiden tillhör inte 100% elektricitet, men i betydande utsträckning. Ämnet för batterier är ett problem men ett lösbart. Så bara för att GM till d…. och med sin egen arrogans som går på fel sätt, betyder det inte att e-bilar inte har någon framtid. Bilmarknaden kommer att bli mycket mer differentierad i framtiden. I Berlin ökar andelen e-bilar och bildelningsmodeller med e-bilar dramatiskt och det är bara början.
  Att vara entreprenör innebär alltid att ha en idé och en vision och ta en risk. NEVS gör det och jag är nyfiken, även om jag inte är en vän till NEVS, för de krossade mitt “Saab-hem”.

  • blank

   NEVS slog inte SAAB, det var "svenskarna" själva.
   NEVS tar bara hand om de återstående smulorna - det är allt som finns.
   Men om du bara bygger din framtida modell på visioner, bör du fråga Helmuth Schmidt vad han kommer att ge råd.

 • blank

  e-bilmarknaden kan fortfarande försummas de närmaste åren. Å ena sidan
  är priserna och uppföljningskostnaderna för batterierna mm alltför höga och snälla el
  kostar också pengar och blir inte billigare. I Kina kan det vara annorlunda, de vill ha in
  Kärnkraftverk investerar, men detta tåg har gått vilse i Tyskland och sol på
  Inte alla får taket (miljöskydd, stadsbildens integritet etc etc)
  Och om en förbränningsmotor SAAB inte kommer snart, då vet den
  Ingen märker längre, under tiden har du tagit hand om annars.

  • blank

   E-mobilitet bör också startas långsamt i europeiska regioner - om det inte finns mer bensin tillgängligt på cirka 15-20 år, måste alternativ i ordets verkliga mening "upplevas" i stor utsträckning eller testas under längre perioder. hans.

   Det skulle verkligen vara välkommet om konventionella nya SAAB-modeller också fanns tillgängliga i tid - ett brett och tekniskt mångsidigt program skulle vara till stor fördel, inte minst för NEVS, för att kunna uppnå goda försäljningssiffror över hela världen. För detta kommer emellertid den partner som diskuteras av NEVS (och ekonomiskt mycket väl positionerad) att vara oumbärlig. Låt oss vänta och se - men snälla köp inte ett annat märke direkt!

 • blank

  Hej gemenskap,
  kanske några (... med glädje ...) noterade det, - GM har stoppat volt. Bara varför ?! Ingen vill ha honom. Och inte för att det är / var en GM-modell, utan för att ingenting kan tjänas med den, med elbilen. Kanske kommer GM att vara den första som visar sina färger framför alla andra, inklusive vår politiskt korrekta bilindustri. Elektriska enheter i bilar är en myt. Du utvecklar det som subventioneras. De arbetade alla på alternativa enheter, de goda killarna och de dåliga killarna. Med bränslecellen fanns det problem med vätelagring, med batterierna med vikt och räckvidd. Vi vet att det fungerar på något sätt bortom pris och prestanda. Varje företag har ett fordon i sitt skyltfönster som är olämpligt för vardagsbruk, kör, ser bra ut, är ovärderligt och inte bra. Det är så det är. De alternativa energierna kommer förmodligen snart att bli så dyra att den gamla gamla bensinen kommer att bli ett alternativ igen - eller så kommer vi att fylla på med syntetiskt bränsle (... från de vanliga företagen ...). NEVS är en återvändsgränd, om du inte lyckas bygga konventionella bilar med en partner (.. helst som SAAB, oavsett vilken logotyp ...), så är det. Just nu skojar de oss. Det kommer att bli en Saab med en konventionell förbränningsmotor, oavsett vad som brinner, eller så kommer det inte att vara en alls. Så här kommer det att gå, oavsett vilken partner.
  Hälsningar från Koblenz.

  Peter

  • blank

   Hej Peter,

   Ditt antagande om att e-mobilitet fortfarande är omöjligt att sälja i stora delar av världen är korrekt - men i Kina arbetar man med en infrastruktur som troligen kommer att ge bättre förutsättningar för elfordon.

   NEVS huvudargument är fortfarande den kinesiska marknaden - det sägs att rika kineser skulle vilja köpa e-bilar av hög kvalitet och namnet SAAB i Sverige skulle vara en garanti för goda till mycket bra försäljningssiffror.

   Med alla dessa överväganden ignorerades naturligtvis de europeiska eller amerikanska SAAB-entusiasterna till stor del i framtiden - såvida inte SAAB-modeller med konventionell teknik eller eventuellt som hybrid för säkerhets skull är på gång.

   För regionen runt Trollhättan såväl som för de världsomspännande konservativa SAAB-kunderna och för NEVS självt skulle detta naturligtvis inte vara en nackdel. Som svensk med kinesiska rötter vill Kai Johan Jiang definitivt sälja bilar från Trollhättan runt om i världen och inte bara förse den asiatiska regionen. Så här krävs ett brett program - jag är säker på att SAAB-bilar i framtiden också kommer att erbjudas som inte enbart drivs av el.

  • blank

   Tyvärr, jag kan bara helt hålla med den tidigare talaren från Kowweläänz.
   El måste också komma ifrån någonstans. Batterierna också.
   Skulle vara trevligt om det snart skulle bli en prisvärd elbil för staden.
   Jag är stolt bland annat Citroén och nyligen efter C-Zero (mikroelektriska bilen identisk Mitsubishi Mief eller Stink eller vad som helst som det kallas)
   På 35.150, - EURO börjar det !!! För en 3,5-mätare bil! Det finns tilläggsavgift för teknik, kör och batteri minst 25.000, - EURO!
   Om 12.000, - EUR skulle kosta, solskyddsmedel på garagetaket och det skulle sänkas skulle jag omedelbart gå med.
   Hur dyrt borde det då vara nästan 12 år gammalt NEVS 9-3? 60.000, - EUR upp?
   Och fem år senare måste nya batterier köpas för 10.000, - EUR?
   Nej, förlåt, utan mig.
   Vägen är för närvarande fortfarande ett misstag och elbilar på grund av inköpet, det låga restvärdet (av begagnade, slitna Akku) pengar-dödande maskiner.

 • blank

  Jag tror att framtiden tillhör elektricitet och om du har tillräckligt med pengar och inget bagage med äldre frågor som Saab, kan konceptet fungera extremt snabbt till de etablerade. Jag beklagar också att vår gamla Saab inte längre kommer att existera. Jag kommer att sakna turboen. Den svenska andan också. Vad är en riskokare mot Saab-traditionen - synd. Svenskarna skruvade upp det själva. Om svenskarna föredrar VW, Skoda eller liknande bli inte förvånad om Volvo och Saab går till hundarna. Av lojalitet förra året, trots de många GM-delarna, köpte jag en 9.5 II AERO, som jag älskar på grund av dess externa individualitet. Kommer att ha varit den sista då. - rätt?

 • blank

  BESLUTET har fattats - vi Saab-fans kommer inte att bli av med NEVS .... Vad kommer att bli av denna "blåsiga" affärskonstruktion, kommer framtiden att berätta. Men jag kommer mentalt säga adjö till nya SAAB-bilar och köra den nuvarande till skrotpressen. Låter svårt, men som du vet kan det ta lång tid!
  Trolly hälsningar från bergs geten

 • blank

  Jag tycker att vi borde ta hand om våra Saab-skatter, för ingenting kommer att vara mer med Saab "Nytt"

  • blank

   Varför skulle det inte vara något med nya SAAB-fordon? Det talar faktiskt för sig själv att den första nya SAAB under NEVS slutar 2013 från tejpen körs.

   Naturligtvis vore det bra om en hybrid-SAAB eller något liknande som Fisker (med en extra förbränningsmotor som en så kallad hjälpmotor för att utöka räckvidden) skulle springa av produktionslinjen samtidigt - en partner kommer säkert att bidra med motsvarande fordon i Trollhättan.

   Jag tycker att det är dumt att alltid bara tänka negativt - enligt min mening kommer SAAB att leva som den berömda fisken i vattnet!

   • blank

    Tyvärr finns det färre och färre fiskar i vattnet.

    Min uppfattning att Saab inte längre är baserat på fakta.

    Vem ska köra de nya så kallade Saabs? Visserligen inte de tidigare Saab fansna.

    Hälsningar

    Ulrich (1x 9-5 1 Bio-Power) 1X 9oo 1 cabriolet, 1x 9-3 Cabrio.Die Jag kommer inte att sälja, men ärvde.

 • blank

  Jag har en känsla av att den framtida NEVS-partnern också kommer från Kina - nämligen Youngman-Lotus. Efter allt du har märkt är den här gruppen mycket mer involverad än M + M. Som känt har Youngman-Lotus även rekryterat ingenjörer i Sverige för utveckling av fordon. Detta skulle verkligen inte ha ägt rum om inga ytterligare aktiviteter planerades - det vore inte heller meningsfullt för båda parter (NEVS + Youngmann) att arbeta parallellt med Phoenix-framtiden och därmed mot varandra.

  Som redan nämnts skulle jag hellre välja Youngman-Lotus än Mahindra - det kan naturligtvis vara helt fel.

  • blank

   Utan inre kunskap kan du egentligen bara skriva, men det kan finnas något med detta tips. I alla fall behövs det mycket pengar om du verkligen vill bygga bilar i betydande antal igen, du får intrycket att M&M inte har det.
   Vid något tillfälle i allmänheten kommer varumärket Saabs rykte att vara borta och då bara värt något för finsmakare. Om så är fallet måste du investera snart.

Kommentarer är stängda.