Pressrecension: Inte längre svenska?

Karl-Erling Trogen

Pressens reaktion på köp av Saab Automobile AB av NEVS var initialt försiktig eller negativ. Felet var NEVS själv, för pressmeddelandet var inte riktigt nya fakta, och många frågor var öppna igår. När allt kommer omkring svarade investeraren omgående och utvecklade en livlig medieaktivitet i Sverige. Karl-Erling Trogen lyckades sedan rätta till några rapporter under dagen och visa investeraren i ett bättre ljus.

Jonas Fröberg från Svenska Dagbladet, avowed Saab fan, läste inte bra hår på den nya Saab ägaren.

I Trollhättan skrev han med hänvisning till sina källor, endast organ uppstår, som därefter sänds uteslutande till Kina. Där kommer tekniken att installeras, dvs batteri och motorer, och då kommer kroppen att säljas där. I Sverige är det bara några jobb som planeras, och speciellt i produktionen av förväntningarna skulle inte vara uppfyllda. Utvecklingen skulle ta över ett partnernätverk, och finansieringen skulle vara mycket riskabel. Dessa påståenden nekades av NEVS under hela dagen genom flera källor.

Visst är Kina den viktigaste marknaden, men det kommer också att exporteras till andra marknader, och den som säljer Saab hittills kan få den nya produkten, meddelandet. Det NEVS har inget distributionsnät, under tiden har alla medier noterat, och detta oförklarliga steg och det rena fokuset på elbilar görs för lämpliga kommentarer. Dagens Industri försvarade affärsplanen och beslutet att fokusera på e-mobilitet. Dessutom var det ett tydligt uttalande för Trollhättan som produktionsanläggning. Mot slutet av dagen kunde man säga att PR-laget av Mikael Östlund och Karl-Erling Trogen hade sin dop av eld och åtminstone drack. Bra jobb och bra start under svåra förhållanden!

Hur man handskas med den nya ägaren i Trollhättan, verkar på pressen. Både Volvo nära eller Saab-kritiska publikationer som Dagens Industri och konservativa, Kina-kritiska tidskrifter som Svenska Dagbladet verkade konstigt odefinierade. Tunga vapen och ibland mycket milda kommentarer alternerades. Dagens Nyheter, som ligger nära fackföreningarna, störde inte ens att kommentera och ryckte genom en artikel i juni i lådan, där elbilplanerna helt enkelt kallas dumma.

I Tyskland var pressen nästan helt begränsad till kopiering av byråmeddelanden. Net-Tribune ser framtiden med tvivel, men drar sedan en Rover-jämförelse i - överraskning - positiv mening. Eftersom Rover är tillbaka på ön med en liten fabrik och produktion. Och även säljer en eller annan bil i England. Vad som är möjligt med Rover, kan också lyckas med Saab.

Spegeln tog problem för några rader och gav Scania en plattform. Saab är från och med nu inte längre svenska, sa en talesman från Scania till spegel som svar på VW-dotterbolaget som förbjuder köparen från att använda griffin. Vad är svårt att svälja alls respekt, eftersom Trollhättan är också Södertälje som sett i det svenska riket, och som rullar av produktionslinjerna finns det bara "Made in Sweden". Eller märkte vi inte något?

Text: tom@saabblog.net

3 tankar om "Pressrecension: Inte längre svenska?"

  • Och svaret min vän blåser i vinden ...

  • Frågan om Saab AB tänker jag också på. Kanske kommer det att finnas ett svar vid någon tidpunkt.

  • Man kan förstå detta uttalande att SAAB inte längre är svenskt. Visst är produkterna byggda i Sverige av en svensk registrerad tillverkare, men tekniken och designen kommer från Japan och Kina enligt NEVS (se pressmeddelande och affärsplan, kallad Peak Technology från Kina och Japan). Kanske är "inte svenska längre" mycket starkt formulerad, men den svenska delen av utvecklingen kommer sannolikt att minska kraftigt, eventuellt på produktionssidan, kanske till och med på karosseriet.

    Personligen är jag fortfarande besviken av frågan om vad som har fört SAAB AB för att ge in i tvisten över varumärket. En övertygande affärsplan? Politiskt tryck? Mycket pengar?

    Och sist men inte minst - oavsett om du gillar elbilar eller inte - finansieringen är fortfarande mycket hög risk för mig. När du går in i massproduktion måste NEVS komma med stora summor pengar. Vi pratar inte om miljoner mer, utan snarare miljarder. Detta ligger bortom riskkapitalisternas räckvidd ... och utanför vad du kan fånga till exempel med SAAB-delarna.

    Å andra sidan verkar administratörer, fordringsägare och SAAB AB ha information som gör att NEVS ser positivt ut. Kanske skulle det ta mycket ånga från medialkålen om NEVS skulle lägga de svåra fakta på bordet i stället för att fortsätta med yrliga generationer, fina pseudo-diagram och avsiktsförklaringar.

Kommentarer är stängda.