Pressrecension: Inte längre svenska?

Karl-Erling Trogen

Pressens reaktion på köp av Saab Automobile AB av NEVS var initialt försiktig eller negativ. Felet var NEVS själv, för pressmeddelandet var inte riktigt nya fakta, och många frågor var öppna igår. När allt kommer omkring svarade investeraren omgående och utvecklade en livlig medieaktivitet i Sverige. Karl-Erling Trogen lyckades sedan rätta till några rapporter under dagen och visa investeraren i ett bättre ljus.

Jonas Fröberg från Svenska Dagbladet, avowed Saab fan, läste inte bra hår på den nya Saab ägaren.

I Trollhättan skrev han med hänvisning till sina källor, endast organ uppstår, som därefter sänds uteslutande till Kina. Där kommer tekniken att installeras, dvs batteri och motorer, och då kommer kroppen att säljas där. I Sverige är det bara några jobb som planeras, och speciellt i produktionen av förväntningarna skulle inte vara uppfyllda. Utvecklingen skulle ta över ett partnernätverk, och finansieringen skulle vara mycket riskabel. Dessa påståenden nekades av NEVS under hela dagen genom flera källor.

Visst är Kina den viktigaste marknaden, men det kommer också att exporteras till andra marknader, och den som säljer Saab hittills kan få den nya produkten, meddelandet. Det NEVS har inget distributionsnät, under tiden har alla medier noterat, och detta oförklarliga steg och det rena fokuset på elbilar görs för lämpliga kommentarer. Dagens Industri försvarade affärsplanen och beslutet att fokusera på e-mobilitet. Dessutom var det ett tydligt uttalande för Trollhättan som produktionsanläggning. Mot slutet av dagen kunde man säga att PR-laget av Mikael Östlund och Karl-Erling Trogen hade sin dop av eld och åtminstone drack. Bra jobb och bra start under svåra förhållanden!

Hur man handskas med den nya ägaren i Trollhättan, verkar på pressen. Både Volvo nära eller Saab-kritiska publikationer som Dagens Industri och konservativa, Kina-kritiska tidskrifter som Svenska Dagbladet verkade konstigt odefinierade. Tunga vapen och ibland mycket milda kommentarer alternerades. Dagens Nyheter, som ligger nära fackföreningarna, störde inte ens att kommentera och ryckte genom en artikel i juni i lådan, där elbilplanerna helt enkelt kallas dumma.

I Tyskland begränsade pressen sig nästan helt till kopieringsbyråns rapporter. Net-Tribune ser framtiden med tvivel, men drar sedan en rover-jämförelse i - överraskning - positiv mening. Eftersom Rover är tillbaka på ön med en liten fabrik och produktion. Och säljer till och med en bil eller två i England. Vad som är möjligt på Rover kan också lyckas hos Saab.

Spegeln tog problem för några rader och gav Scania en plattform. Saab är från och med nu inte längre svenska, sa en talesman från Scania till spegel som svar på att VW-dotterbolaget förbjöd köparen att använda gripanordningen. Vilket är stark tobak med all förståelse, för Trollhättan ses också från Södertälje i det svenska kungariket, och vad som rullar av banden där är bara ”Made in Sweden”. Eller märkte vi inte något?

Text: tom@saabblog.net

3 tankar om “Pressrecension: Inte längre svenska?"

 • blank

  Du kan förstå detta uttalande att SAAB inte längre är svenska. Visst, produkterna är byggda i Sverige av en tillverkare registrerad i Sverige, men tekniken och designen kommer från Japan och Kina, enligt NEVS (se pressmeddelande och affärsplan, de talar om "Peak-teknik från Kina och Japan"). Kanske formuleras ”inte längre svenska” så starkt, men den svenska delen av utvecklingen kommer säkert att reduceras drastiskt, möjligen till produktionsrelaterade aspekter, kanske till och med till kroppen.

  Personligen är jag fortfarande besviken av frågan om vad som har fört SAAB AB för att ge in i tvisten över varumärket. En övertygande affärsplan? Politiskt tryck? Mycket pengar?

  Och sist men inte minst - oavsett om du gillar elbilar eller inte - verkar finansieringen fortfarande mycket riskabel för mig. Senast när du går in i massproduktion måste NEVS betala enorma summor pengar. Vi talar då inte längre om miljoner, utan snarare om miljarder. Det är utom räckhåll för riskkapitalister ... och även bortom vad man kan absorbera med till exempel SAAB Parts.

  Å andra sidan verkar administratörer, fordringsägare och SAAB AB ha information som gör att NEVS ser positivt ut. Kanske skulle det ta mycket ånga från medialkålen om NEVS skulle lägga de svåra fakta på bordet i stället för att fortsätta med yrliga generationer, fina pseudo-diagram och avsiktsförklaringar.

  • blank

   Frågan om Saab AB tänker jag också på. Kanske kommer det att finnas ett svar vid någon tidpunkt.

   • blank

    Och svaret, min vän, blåser i vinden ... 😉

Kommentarer är stängda.