SAAB News: Kommer upplösningen av den svenska brotten nu?

Vad är nästa med Saab? Från flera källor hör man att ett slut på Saab-brottet är nära förestående. Med det och med ännu mer nyheter från bilindustrin öppnar vi veckan. Spekulanten NEVS arbetar fortfarande för att få kontrakten till en slutsats. Detta rapporterades av lokala tidningen från Trollhättan på lördag. Pengarna, talesmanen, det skulle inte vara. Men varför är det? Kommunens borgmästare, Paul Akerlund, förväntar sig ett beslut i veckan.

Sprid hans bedömning de senaste dagarna bara i interna kretsar, så han gick på lördag till allmänheten och gav TTELA ett uttalande. Trollhättan är en liten stad som fungerar bra med varandra. Fackföreningsmedlemmar, kommunal administration och innovatum arbetar hand i hand för att skapa jobb. Men i motsats till pressrapporter har vi i månader hört namnet på en viss grupp från Indien som en ny Saab-ägare eller medejer. Fakta verkar vara så konkreta att man nu talar om detaljer. Det har rapporterats oberoende av flera källor att Saab Parts AB kommer att ta statens försiktighets- och tillfälliga status och kommer endast att förvärvas av den nya ägaren när bilproduktionen påbörjas.

Oavsett bakgrund ... om dessa rapporter är korrekta, kan det bara passa oss. Ett företag under statlig förvaring lovar stabilitet och säkerhet för reservdelsförsörjning och återförsäljare. I allmänhet att någon släppte orden ”starta produktion” till mig, det ensamma ger hopp!

Men vad ansvarar för förseningarna? Vi får höra att det främst handlar om varumärkesrättigheter. Saab-teknik fin och bra, Phoenix-plattform och ny liten Saab också. Men under det etablerade namnet "Saab" skulle varje produkt sälja bättre. För vem skulle hellre och bara köpa en "Ssangyong", en "Spyker" eller en "Youngman", till exempel om den här produkten var tillgänglig under den coola "Saab" -etiketten.

Även om NEVS låter att det, även utan varumärket, kommer att uppfylla sina skyldigheter och att de vill ge en NEVS 9-3 till produktion, men långivarna tycks inte se det på så sätt.

Inte så viktigt är användningen av griffen, som Scania har, är viktigt namnet Saab själv. Det ensam beslutar Saab AB och håller det täckt.

Idag kommer det att finnas en presskonferens i Göteborg från NEVS och konkursförvaltarna, som då kommer att ge tydlighet. Köpeskillingen som ska betalas av NEVS bör vara drygt 200 miljoner €.

Våra källor har alltid varit pålitliga de senaste månaderna, men det råder viss osäkerhet. Kontrakt är bara värda någonting när bläcket är torrt och inköpspriset är i kontot. Men det är dags för Trollhättan att komma till en slutsats. Eftersom situationen för delar av bilindustrin i Europa och Sverige inte är precis rosig. Nya jobb i Trollhättan är brådskande.

Anpassning för att kräva del I

Eftersom många Saab-anställda, precis från produktionen, har kommit till Torslanda nära Volvo. Västragötlandsregionen och kommunen Trollhättan har upprättat en bussbussanslutning. Även hos Volvo lämnar nuvarande krisspår och 1. I oktober kommer 200-300-anställda att gå i produktion. Först och främst är det avsett att träffa tillfälliga arbetstagare vars kontrakt inte förnyas. Men även tidigare Saab-anställda kommer troligen att vara där, för att de bara har varit där under en kort tid. Volvo vill minska sin produktion i Torslanda med 10% för att möta den låga efterfrågan, rapporterna Dagens Industri.

Medan kapaciteten sänks i Sverige, kommer nya fabriker att lanseras i Kina. Volvo-fabriken i Chengdu kunde äntligen få sitt godkännande, det signaliserades förra veckan av den kinesiska byråkratin. Det är bara en förhandsavgörande, så hinderet före hinderet, men det ensamma ger Volvo hopp. I andra halvan av 2013 kunde då startas med produktion av årligen 50.000-fordon i Kina.

Hos Volvo ser allt på de senaste siffrorna som släpptes i september, och insiders beskriver situationen som "oroande". Vi får se om det är det! Man bör definitivt vara mycket bekymrad över GM och dess europeiska dotterbolag.

Anpassning till efterfrågan del II

GM-gruppen avbryter återigen produktionen av Chevrolet Volt. Från mitten av september till mitten av oktober stängs band i Hamtranck / Michigan. GM anpassar produktion till efterfrågan. 45.000 Volt ville sälja GM i USA i år. I slutet av juli var det bara 10.666. Målet saknas alltså av längder. I Tyskland såldes cirka 750-kopior av Opel-derivatet under denna period.

Det var klart att den prisrika Volt inte skulle göra en karriär under en billig etikett som Chevrolet. Även Jedermann-märket Opel har svårt med den kompakta högteknologiska bilen. Båda varumärkena saknar ämne för att framgångsrikt marknadsföra denna bil. Om du hade tagit elbilen som bildbärare för den europeiska premiumetiketten Saab, skulle det se mycket bättre ut. Naturligtvis introduceras ny teknik högst upp. En Saab med intervallförlängare skulle ha varit en bildvinst för GM och svenskarna. Men så mycket fantasi var aldrig tillgänglig hos GM, och den enda ägda premiumetiketten från Europa har avyttrats som känt för en tid sedan.

Opel själv introducerar nu korttidsarbete. I Rüsselsheim och Kaiserslautern kommer arbetet att vara på 20 dagar fram till slutet av året, i Eisenach på 10 dagar. Men Opel verkar inte vara viktigt för leverantörer längre. I en flashundersökning som genomfördes, sa 65% av företagen att det inte fanns några konsekvenser av de avgående Opel-orderna. Ytterligare efterfrågan från andra tillverkare skulle mer än kompensera för underskottet.

Text: tom@saabblog.net

 

2 tankar om “SAAB News: Kommer upplösningen av den svenska brotten nu?"

  • Förhoppningsvis kommer det snart att bli ett beslut för Saab, för det är så irriterande det blir.

  • blank

    Snart blir jag ännu mer orolig för Adam Opel AG än för SAAB. Ojejejejej !!!! ... ..

Kommentarer är stängda.