SAAB Weekend: Saab-Griffin och Saab arv

En uppdelning av Saab-drama tycks vara i kränkning i Sverige, rapporterar flera källor. Men idag är det söndag och jag sparar den ekonomiska delen för måndag. Prata snarare om vår Saab-hobby ... snarare om vårt Saab 9000-projekt, Saab-griffin och Saab-färgen “Lightning Blue”. Och en liten delrapport om Saab fotokonkurrens. Många Saab-förare kommer nu tillbaka från semestern, och brevlådan är full av fantastiska bilder för vår "Summer Sun Saab" fototävling. Anmälningarna överträffar alla förväntningar och juryn kommer att ha en mycket, mycket svår tid. De senaste Saab-bilderna kommer att publiceras på bloggen senare i veckan.

Krönleins Brewery från Halmstad “Skane Guld”

Saab-Griffin

Ett ämne de senaste dagarna har varit användningen av den legendariska griffinen för de eventuella nya ägarna. Efter att fågeln kom ut som ett historiskt heraldiskt djur kommer det inte att vara svårt att placera denna griffin i modifierad form på en ny produkt. Även med färgkombinationen kommer det inte att vara för långt när det gäller skydd. Bryggeriet Krönleins från Halmstad säljer sin "Skane Guld" i traditionella färger. Så bara sätta tillbaka fågeln i den mer traditionella formen och allt är möjligt. Tack till Michael för fotot!

Saab färg "Lightning Blue"

Låt oss hålla oss till Sverige och traditioner. Playsam har varit leverantör av Saab Automobile AB i många år, och inte bara nyckelringar och roadsters, utan också olika Xtreamliners har producerats för vårt kultmärke. Många av dessa produkter reproduceras inte längre - prototypen på den ursprungliga Saab är inte längre tillgänglig - eftersom klienten har försvunnit.

Men tidvis uppstår Playsam Saab-produkter som tidigare var okända för oss. I en mycket traditionell Saab-färg, kallad Lightning Blue, målades särskilt sportiga typer på Saab. Saab 9-3 Viggen var den första modellen som färg, var i 9-5 och 9-3 Aero typer av skugga beställas som tillval.

blank
Endast 300-stycken tillverkade: Streamliner Lightning Blue

Vad jag inte visste förut: Playsam hade producerat en streamliner i samma speciella färg för Saab förutom Xtreamliner i Lightning Blue. Den här killen levererades aldrig, troligen på grund av de tragiska händelserna i Trollhättan. De 300 Streamliners som produceras, det kommer inte att bli fler, har nu erbjudits samlare och vi har säkrat några för våra läsare.

Streamliner kommer snart att finnas tillgänglig i vår Saab-fanbutik. Butiken kommer att röra sig under månaden och sedan uppleva omstart med betydligt fler Saab-fanartiklar och ett bekvämt beställningssystem.

Saab 9000-projektet

Det gemensamma Saab 9000-projektet med vän Joachim fortsätter sakta. Efter att jag tog över renoveringen av läderinredningen, först blev de främre stolarna återställda. Det var inte ett problem förutom en liten spricka och ett otäckt eldhål, och baksätet, trodde jag i min naivitet, skulle bli ännu enklare. Vad jag inte insett var att en av de tidigare ägarna var en modell tillverkare. Limbindningar på det ädla läder, färg och en slags droppsyra gjorde restaureringen svår. För att inte nämna några sprickor.

blank
Saab 9000 läderinredning - redo för installation

Med mycket känsla, ännu mer tid och med hjälp av läder centrum hindren har övervunnits. Lappade hål, fyllda med flytande läder, justerade med fint emery-papper, tonade, förseglade ... bara hela programmet! Läderet ser nu bra ut och har en fin patina. Vad lärde jag mig av det?

Arbeta i läder är också möjligt i slitna inredningar på en budget. På vår Saab 9000 kunde se att uppskattas måste vara i slutet av 5 år utan vård och begripliga Park vanor inte nödvändigtvis. Således parkerade 9000 uppenbarligen med passagerarsidan i söder. Eftersom läget på denna sida var svårt och mycket torrt. Med mycket tålamod, känslighet och tips från erfarna proffs men nästan allt är möjligt. Materialkostnaderna är hanterbara. Lädret färg och vätskan blandade läder läder center som anges individuellt, och om vi räknar allt material som konsumeras tillsammans, då det är driften i det inre enligt 100,00 €.

Så var inte rädd för restaureringar på Saab-typer med hög körsträcka. Och om ingenting fungerar, finns det trevliga människor som råkar ha bra interiörer tillgängliga eller som sista utväg saddleren runt hörnet.

Saab 9000 är långt ifrån färdig. På vintern görs några kroppsarbeten. Trevligt att vi har en hall för våra Saabs från november.

Text: tom@saabblog.net

Foton: saabblog.net, Saab Automobile AB (1)

4 tankar om “SAAB Weekend: Saab-Griffin och Saab arv"

 • blank

  För någon annan budgivare skulle jag ha velat öppna en flaska Skane Gold idag, men jag föredrar att lämna den med ett symboliskt tomt glas.

 • blank

  Moin Tom!

  Som en 9000er LPG-drivrutin är jag nyfiken på vad ditt 9000er-projekt innebär.

  Hälsningar

  PS
  Griffin jag bryr mig inte, dröm ändå om en ny logotyp med flygplan i den (liknande Saab 96). Skulle passa bra i full bredd i grillen och även på bakluckan. Alla kan göra runda logotyper

 • blank

  Jag har alltid älskat den här färgen, den stora blå tonen.

 • blank

  Viggen var och är den enda modellen som fanns i vår "Steel Blue" färg i "Lightning Blue". Det ljusblå, som sedan kom för de ”normala” 9-3 och 9-5 typerna, var färgen ”kosmosblå”.

Kommentarer är stängda.