Med elbilen i bilens framtid?

Drivs vi elektriskt in i framtidens bilar och hur öppet är Saab-samhället till ny teknik? Elbil! Ett ord som har flyttat och splittrat Saab-samhället sedan NEVS-presskonferensen. Jag kör sedan 1992 Saab. Jag började med en Saab 900S, som naturligtvis hade en turbo under huven. Varför? Jag kör Saab eftersom Saab är turbo och eftersom Saab 20 år tidigare ansågs vara särskilt innovativ. Turbo-teknik, hög säkerhet och strikta miljöstandarder innan andra tillverkare upptäckte dessa ämnen för sig själva. Bland annat. Det finns flera skäl till detta. Bra förutsättningar att närma sig ny teknik.

Elbil på eluttaget

Så i veckan tittar vi över vår Saab-box och testar nya, alternativa enheter. Hur ser vi frågan om e-mobilitet? Kan vi tänka oss att gå in i framtiden med batterier? Elektromobilitet bör vara miljövänlig, men tar med sig många frågor.

Det finns produktion av batterier som är skadliga för miljön och vars explosivitet fortfarande inte beaktas i någon miljöbalans. Och det är frågan om strömkällan.

Var kommer elen ifrån ...

En elbil behöver el. Elen kommer inte från uttaget. Att köra med ett batteri är lite meningsfullt om elen måste produceras med brunkol eller kärnkraft. Ett ämne som delar. Min granne arbetar inom solindustrin. Detta kommer snart att lösa vårt personliga gröna elproblem. Med ett motsvarande system på våra tak kommer vi att producera vår egen el på medellång sikt och vi kan också flytta en elbil på ett miljövänligt sätt. Men inte alla har det här alternativet.

Elbilens framtid har börjat. Laddstationerna är belägna i storstadsområdena, de mellanstäderna hamnar i och det är bara en fråga om tid innan elladdningsstationer också finns i provinserna. Bara rätt bilar saknas, eller hur?

Kan inspirera en elbil.

Elektrouto och känslor, ett kapitel i sig. Om jag tänker på en elbil, så visas en liten, spartansk övergiven mobil framför mina ögon. Konstiga saker som en Mitsubishi som vaknar, som det kallas, roliga föreningar. Eller bilar som Opel Ampera. Det ser ut som om jag inte vill ha en bil. Eller Toyota Prius-modellerna. De är hybrid och inte elektriska, men ser så jävla politiskt korrekt och så lite för körglädje.

Renault har nu en hel elflotta. En liten skåpbil som är vettig för leveransen i staden. En limousine med konstiga namn, som vid första anblicken ser ut som ett kinesiskt märke och som ser väldigt oinspirerat ut. Men Renault kan göra det annorlunda. Renault Twizy ser rolig ut och säljer bra därför. Men Twizy är nisch i nisch och på grund av bristen på variation är det inte ett riktigt alternativ.

Elbil = upphävande bil?

Nej, jag vill inte ha ett undantag! Men en e-mobil behöver inte nödvändigtvis vara ett undantag eller en begränsning. Det har inte nödvändigtvis en sned design. Det finns också elektromobilitet, som ser fördömd ut för körglädje och fortfarande är en miljövänlig bil. Tesla till exempel. Cool sportbil på Lotus-basis. Eller modellen S. Damn elegant, nära en Jaguar, och med 480 kilometer räckvidd absolut lämplig för vardagligt bruk. Så här kan en batteribil vara kul.

Fisker Karma kommer från utvidgningsfraktionen. Byggt av Valmet Automotive, tidigare Saab-Valmet, i Uusikaupunki. Utrustad med det finaste läderet från Skottland och “Rescue Wood” från Kalifornien. Om detta verkar bekant har du rätt. Läder från Skottland hittades i Saab 900 och 9000. Kaliforniens rotved från odlingsodling, som ansågs vara miljövänligt för år sedan, var också en utrustningsdetalj. Idag går du längre och använder öppen pore "Rescue Wood", som är kvar efter skogsbränder. Är karma en individuell överklasslösning, som vi skulle föreställa oss från Saab?

Låt oss gå! Mark refueled, eller till och med inbjuder Fisker!

Saab = Range Extender ...

Om Saab hade fört en elbil ut på marknaden i stort antal, hade det förmodligen varit en bil med en räckviddsförlängare. Saab Automobile AB ansökte om patent för ett sådant koncept under 2011. I en Saab 9-3-bilserie skulle det inte ha varit en avstående mobil. Körglädje och typiska Saabs egenskaper som säkerhet, hållbarhet och lämplighet för långa resor skulle ha inkluderats. Användningsvärde - en Saab-dygd i sig - i en hel kropp skulle garanteras.

Saab elektriska drömmar är kopplade till Saab 9-3 och Phoenix-plattformen. Rättigheterna för Saab 9-3 är åtminstone för närvarande på NEVS. Phoenix-plattformen används av NEVS, Lotus-Youngman och Mahindra kommer förmodligen också ha framtidsplaner med denna plattform. Det är möjligt eftersom användningen kommer att vara "icke-exklusiv" och beroende på kraven kan helt andra produkter skapas.

Skulle vi köpa en elbil? Kan det väcka känslor? Jag har visserligen aldrig flyttat en. Vi ändrar det. För att om Mahindra eller NEVS teoretiskt sett skulle i Trollhättan bygga en e-bil på Saab-baserade? Skulle vi köpa det när griffin emblazoned på huven? Eller är det bara turbo för oss och turbo igen?

Hur öppna är vi för ny teknik? Har elbilen en chans i samhället, kanske det inte ens spelar upp vilket märke den kommer från? Eller känner vi inte som batterier med fyra hjul? Frågor efter frågor ...

Anledning för Mark och mig att närma mig Range Extender-fraktionen. Naturligtvis med nivå, för vi är Saab-förare. En Chevrolet Volt eller dess Opel-derivat stannar i princip framför dörren. Fisker Karma, överklass på den elektriska resan, är vårt objekt för en presentation och omfattande rapport. Eftersom Fisker inte vågar börja underifrån, utan från början.

Konceptet verkar vara korrekt eftersom Fisker kommer att bygga 15.400-fordon i år. Mer på Fisker bloggen imorgon, och vi svarar frågan om en elbil kan väcka entusiasm.

Text: tom@saabblog.net

Bilder: saabblog.net

10 tankar om “Med elbilen i bilens framtid?"

 • blank

  Jag är öppen mycket, men en Saab som jag skulle behöva ansluta till ett uttag kommer inte till gården.

 • blank

  Jag läste just på Yahoo hur Vattenfalls VD sa att elpriserna stiger på längre sikt. Också och särskilt på grund av energiövergången! En skurk som tänker ont ....
  Så var stannar elbilarna? Är de inte dyrare att upprätthålla på grund av elpriserna baserat på årlig körsträcka på 30000 Km? Vad gör vår stat när det gäller fordonsskatt? Kraften för dessa bilar med el-drivenhet är högre, för det å andra sidan mineralolja skatten och momsen. (till viss del) faller bort?
  Var är alla verkstäderna då sådana bilar bara måste kontrolleras vartannat år av TÜV och knappast eller inte alls? (borstfri elmotor, drivenheten sitter direkt i hjulen etc.)
  Oavsett: Jag ser inte den elektromobila framtiden. Snarere, de som är beroende av väte som energikälla och kan produceras miljövänligt med ett solsystem. (se en fordonstillverkare från Stuttgart)
  Vad synd om vad ryktfabriken säger om BMW och Toyota och vad som en gång (påstås) i samband med köpet av SAAB AB innan Nevs fick budet, hade kommit ...?
  Först och främst hybridiserad med Toyota-tekniken, i kombination med en bensin- eller dieselmotor från BMW och säkerhetsteknik och -kroppen av SAAB, som 93er eller till och med 95er med varumärket SAAB på den. Då en elbil och som en ny utveckling av båda bilbolagen, en bil med vätgasdrift? Tyvärr, en dröm som har brutit med köp av Nevs?

 • blank

  Mycket bra artikel - tack. Du måste dock vara medveten om att drivtekniken inte kan konverteras över natten. Om elfordonens marknadsandel nådde 10% skulle det vara en känsla. Skulle råvarorna till batterierna finnas tillgängliga i tillräckliga mängder (och hur länge), är bortskaffandet av de ibland mycket giftiga delarna garanterat, etc. etc.? Så länge dessa frågor förblir obesvarade kommer många bilister att förlita sig på de pålitliga, vidareutvecklade förbränningsmotorerna, med vilka de kan köra enkelt, säkert och i alla väder. Dessutom bör man inte gå med i Co2-paniken och man borde bättre fråga sig var vår flora och därmed skulle vi vara om det inte fanns mer Co2?! I den bemärkelsen tror jag att (om det verkligen skulle finnas en framtida SAAB) borde den åtminstone vara utrustad med hybridteknologi eller med en pålitlig räckviddsförlängare så att du kan vara avslappnad på långa resor. Det skulle vara ännu bättre om kunden kunde välja en teknik som passar dem och konventionella modeller skulle också inkluderas.

 • blank

  Mycket intressant artikel. Om en elbil uppfyllde min kravprofil, skulle jag antagligen inkludera den i urvalet. Varför inte under givna villkor?
  Oavsett om jag skulle köpa den med en griffin på huven, skulle jag inte veta för närvarande. Om en leverantör som för närvarande (baserat på vad som ska läsas) inte visar något intresse för varumärkets historia (och de huvuden som utgjorde Saab har försvunnit), förlorar jag intresse för att köpa något från dem.

 • blank

  Framtiden för elektromobilitet står och faller med "ren" energiproduktion och batteriteknik. Om vi ​​egentligen bara är i början av möjligheterna kommer elektromobilitet att råda.

  Vad kan vara alternativet? Andra generationens biobränslen kan lita på ett rikstäckande servicestationsnätverk. Men kan tillräckligt med biobränsle produceras på ett miljövänligt sätt utan konkurrens med livsmedelsproduktion?

  Kommer det att finnas andra alternativ? Även i framtiden kommer det inte att fungera utan privat transport. Utom i storstadsområdena är kollektivtrafiken dåligt utvecklad. Dessutom möter du sällan flexibiliteten i arbetstiden som krävs på arbetsmarknaden.

  Framtiden är fortfarande spännande.

  Hälsningar från Bad Salzdetfurth
  Ulrich

 • blank

  Kan nya koncept inspirera e-bilar? Frågan kan bara vara retorisk.
  Naturligtvis kan nya koncept inspirera. Det beror på hur öppen du är för dem. Jag vill bli förvånad och ge möjligheter.
  1. Jag körde Ampera för 18 månader sedan. Jag är stolt över att snabb rörelse är möjlig utan buller. Och det är extremt dynamiskt. Till att börja med tror jag att vi precis börjar utvecklas, riktigt bra. Jag sparar kommentarer om design och GM eftersom de inte rör frågan om e-konceptet som sådant.
  2. Jag saknar en viktig aspekt i inlägget. Om världen var lika tät som vi, eller USA, var bil och alla agerade startaren på samma gång, då kanske vi kunde köra ytterligare 20 minuter och alla oljereserver skulle användas. Bortsett från syre. Inga fler vissling från turboen hjälper. Jag gillar det! Jag har fyra! Men ingenting visslar utan bränsle. Vår västerländska syn på globalt nödvändiga strategier faller kort. E-konceptet kan ge ett bredare svar.
  3. Den som någonsin varit i en av de stora metropolerna och kämpat med en pseudokropp vet att ingen behöver ha det. Men har miljoner människor. Fler koleldade kraftverk blir inte lösningen! Visst inte kärnkraft! Jag är säker på att vi kommer att göra stora framsteg inom miljövänlig energiproduktion, elproduktion. Se utvecklingen av effektivitet i solceller, som till och med har underskattats av experter.
  4. Jag tycker att det är oerhört bra att även ämnet för bilens framtid behandlas här. Jag önskar diskursen många bidrag, även om det bara kan beröra ämnet på grund av korthet. (se ovan!) Skulle jag köpa en E-Saab? Naturligtvis, om han bär de gener som har gjort Saab till mig i 30 år. På den tiden förstod de omkring mig inte varför jag köpte en sådan bil. Det kan förbli så.
  Med vänlig hälsning
  everton

 • blank

  Grattis Tom, för en annan mycket bra artikel!
  Ändå måste jag motsäga dig på en punkt. Du skriver att du kör Saab "för att Saab är turbo". Trots det faktum att Saab och Turbo är (med rätta) "i ett mycket nära - även emotionellt - förhållande", bör det inte förbises att Saab är mycket mer än Turbo. Saab står också för (man kan nästan säga: Saab är synonymt med ...) säkerhet, ergonomi, innovation, framsteg, individualitet etc. Och det är precis vad din artikel syftar till: inte bara att ha varit progressiv och innovativ för länge sedan att vara en kritisk granskning av ämnet elektromobilitet är inte bara värdefullt, utan är faktiskt rent obligatoriskt - vilket naturligtvis inte betyder att bara en elektrisk Saab har en lovande framtid och är vettigt.

 • blank

  Jag ser fram emot Fisker!

 • blank

  Bra bidrag - fullt godkännande från en turbo freak från början (99tu driven 1979, för närvarande 9-3 CV 2.8 Aero / Hirsch)

 • blank

  Oavsett hur det går med SAAB, kommer motorerna vi växte upp med att gå i pension före oss. Oundvikligen. Man kommer att vänja sig till andra enheter. Med eller utan turbo. Högt eller tyst. En sak som du inte bör glömma i denna diskussion. Turbopasset är över i förbränningsmotorn när vi inte längre har den natur vi tycker om i våra segel.
  Såvitt jag kan komma ihåg har det alltid varit SAABs intresse att göra framsteg över de andra. Att vara innovativ. Om innovationen ska spara, för att skydda vad som är livet för oss alla, ska Saab också ta e-banan i framtiden.
  Men SAAB är mer än en turbo. SAAB är kultur, liv - vi är Saab så länge vi kör Saab.
  Om Saab ändras också bör vi inte ignorera att allt kan ändras, inklusive oss. Om vi ​​bryr oss så mycket om Saab måste vi låta förändringar hända. Vi kan fortfarande vårda och ta hand om våra ”heliga kor” (SÄÄBE) - och hålla turboåldern i gott minne.

Kommentarer är stängda.