SAAB News: Goda nyheter och bisarra nyheter

Goda nyheter för oss Saab-föraren, som medgav från Saab-kritiska källor, kommer från Sverige. Dagens Industri rapporterar om Saab Parts AB. Ännu mer, delvis löjliga nyheter, om kultmärket från Trollhättan gick genom den svenska pressen de senaste dagarna. NEVS, Youngmann, GM och Spyker är tillbaka ombord. Sommarhålet är över, media har återupptäckt Saab. Låt oss börja med Svenska Dagbaldet.

Saab är en del av den svenska själen ...

Jonas Fröberg, chefredaktör på Svenska Dagbladet, ser ett dyster scenario för Rüsselsheim och GM. Fröberg har tidigare kämpat för Saab och skrivit för Saab. Han följde försäljningsförhandlingarna mellan GM och Spyker och är väl kopplad i politiken. Nu jämför han Opels situation med Saabs situation med hänsyn till vikten för båda länderna.

Opel, skriver han, förlorade 500,00 euro per bil förra året. För närvarande och mot bakgrund av sjunkande försäljning kommer det att bli mycket mer. Vi talar om en förlust på minst 1.000,00 1.500,00 euro till 32 XNUMX euro per bil. USA är GM: s aktieägare med XNUMX% och kommer inte att stå stilla i detta scenario. För en gång innan stod en GM-chef framför kongressen och visste inte svaret på frågan om hur han tänkte begränsa de eskalerande förlusterna. Du vill inte se detta scenario igen framför allmänheten.

GM saktar också märkbart i Amerika och valet är i november. Situationen för Opel, sedan 13 år utan vinst, är jämförbar med Saabs, även om den finansiella situationen ännu inte är så osäker. 14 har förlorat 1999 miljarder dollar på Opel sedan XNUMX och nu borde det vara över.

Opel har utan tvekan de bästa bilarna i år. Men Opel kommer att försvinna, för det finns helt enkelt ingen lösning på problemet. En ökning av produktionen? Uteslutas. På tillväxtmarknaderna är Opel inte tillåtet, det skulle konkurrera med andra GM-märken, men i Europa minskar marknaden. Alternativt stängning av två verk? I Centraleuropa är politiskt omöjligt och för dyrt.

Amerikanska staten har förlorat 10 miljarder dollar i skattebetalarnas pengar på GM sedan räddningstiden, på grund av fallande aktiekurs och tålamod i Washington är begränsat.

Vad säger Fröberg är förlusten av Opel för Tyskland? Bilmärken är alltid kopplade till känslor. För Saab var förlusten av Saab smärtsam, för som om Volvo, är Saab en del av den svenska själen. Förlusten av 3.500-jobb vid Saab var för det lilla landet per capita, en sämre snitt än jobbet 20.000 Opel skulle vara för Tyskland. Om Opel är en del av den tyska själen undrar Fröberg.

Nej, han säger, Opel är inte en del av den tyska själen. Mercedes, BMW och Volkswagen återspeglar vårt lands själ igen. Opel inte, Opel är GM. Opel kan gå.

Detta är Fröbergs åsikt och hans syn från Sverige till Tyskland. Han kommer till den punkten. Om GM-situationen fortsätter att försämras, kommer Opel att vara ostoppbar.

Dagens Industri på Saab Parts AB

Dagens Industri är inte känt för Saab-vänliga. På helgen framhölls utvecklingen i Nyköping och kom till den glädjande slutsatsen att reservdelssituationen i Saab har förbättrats stadigt i månader. Enligt Saab Parts VD Lennart Ståhl är tillgängligheten 98% och eventuella kvarvarande luckor är stängda.

Det är inte dolt att det finns öppna byggarbetsplatser. Framsidan för Saab 9-5 II är ett av de ämnen vi arbetar för närvarande. Men det kommer att förändras under de närmaste veckorna, många leverantörer behövde efter Automobile ABs konkurs tid att stänga nya kontrakt och starta produktion. Andra leverantörer har helt försvunnit, alternativ skulle sökas.

Dagens Industri uppnår ett positivt resultat och mottar beröm för denna kritiska publikation är en speciell behandling.

Ett öppet ord när det gäller Saab reservdelar

Bloggen är inte bara harmoni och om vi skriver om reservdelar, då är ett öppet ord som beror på länge lämpligt. Eftersom världen är liten och rund och Saab-världen är mycket mindre och Saab-kunden är mogen. Många Saab-partners brinner för varumärket, du kan se det på annonsen på vår blogg. Men tyvärr finns det också några svarta får bland handlarna.

När man letar efter reservdelar hamnar Saab -förare ofta hos mig eller Mark och då kommer irriterande saker fram. Vissa återförsäljare, vi vill inte namnge namn och som sagt undantag verkar ha liten lust att beställa reservdelar i Nyköping. Kunder skickas från gården med uttalandet "… .Sab kan inte leverera, konkurs, du vet ..”Absolut olägenhet. Det är bara dumt om vi ger en kontakt som kan leverera.

Den drabbade återförsäljaren förlorar trovärdighet, skadar sin egen verksamhet. Han är den riktiga förloraren. Vad sägs om sanningen, kära återförsäljare?

Följande förslag: Berätta bara för kunden att de bara skickar en bulkorder till Sverige en gång i månaden. Vi kunder kommer att förstå, för vi är tålmodiga. Samla beställningarna eller vad som helst, inte byta ditt företag. Eftersom kunden, som nu är arg körning från gården, inte kommer tillbaka vid nästa inspektion och fyller sin lådkassa.

NEVS har inga pengar ...

Nej, det är ingen överraskning. Finansieringen av NEVS är fortfarande inte och kontraktets fullbordande väntar fortfarande. Radio PV 4 Väst rapporterade detta igår och NEVS-berättelsen fortsätter till september. Vad vi tycker om NEVS är välkänt. Oavsett om det ens kommer till en lyckad slutsats mer än tveksamt.

Youngman tillbaka på scenen ...

De mest bisarra nyheterna om de senaste dagarna kommer från Youngman och Spyker. Båda företagen vill Victor Mullers ålder Spyker D8 projekt och ta Saab Phoenix-plattformen till produktionsmognad. Spyker och Lotus Youngman har nu skrivit en avsiktsförklaring från ett joint venture, vars text Saabsuniteds vänner har publicerat.

Med 10 miljoner vill Youngman gå med i Spyker och sedan investera 25-miljoner i ett gemensamt utvecklingsföretag för att slutföra D8. I ett andra steg är ett annat joint venture baserat på Saab Phoenix-plattformen att producera premiummodeller. Hittills, så konstigt.

För en sak är Spyker inget annat än ett tomt skal utan utvecklingskompetens. Å andra sidan äger Lotus Youngman bara lienserna på två moduler på Phoenix-plattformen. Resten, dvs 10-moduler, ägs av insolvensförvaltarna. Åtminstone tills lämpliga försäljningsavtal har tecknats och uppfyllts. Och D8, som Spyker redan kallar priset för 250.000 € per bil, kommer förmodligen att vara bra 8 år till förfall.

En typisk Muller-berättelse. Eller bara en typisk måndag. Eller bara marknadsföring. Nyckfull i alla fall. Låt oss se hur vår vecka utvecklas ...

Text: tom@saabblog.net

9 tankar om “SAAB News: Goda nyheter och bisarra nyheter"

 • Vad Tom skriver om jämförelsen Opel / Saab är tyvärr korrekt. Tyvärr har Opel inte konsekvent genomfört utvecklingen och förbättringen av sina fordon. Vi pratar inte alls om designen. Vad det här enligt min mening är ren spekulation. Tillvägagångssättet för GM är verkligen en återspegling av Saabs historia. Opel kommer att vara borta enligt min mening under de senaste 3-4-åren. Det segment som Opel ska fylla i har (även i Tyskland) redan antagit Chevroletmodellen (tidigare Daewoo) från Korea.
  Hur man gör det rätt Ford har visat oss de senaste åren. Men för Opel verkar det för sent. tyvärr

  • blank

   Jag instämmer helt! Jag är ledsen för alla Opel-anställda ... (jag har några i grannskapet)

 • blank

  Ska vara på castriota i designstudio! Tyvärr kan du inte se honom i museet.

  • blank

   Hej Baracuda
   Tack för svaret. LG

 • blank

  Hej

  Jag är i Sverige den 22.10 oktober - 27.10 oktober. I Trollhättan.
  Jag har varit på Saab-museet många gånger och saknat Phoenix i fjol. Får Phoenix fortfarande resa runt om i världen eller är det någonstans i Sverige? Jag vill se honom i museet.
  LG

 • blank

  Hmm, kommentar bör faktiskt vara under den andra artikeln

  • blank

   Okej, jag har svarat dig här.

 • blank

  För mig står Saab för innovativa, säkra och miljövänliga bilar som ger mycket körglädje. Anledningen till att jag köpte min första Saab, en 9000 Turbo M89, var först och främst den säkerhet som erbjöds.

  Trevligt var att en Saab alltid var lite svår att klassificera, underdrift var inkluderad. Få visste vid den tiden att bilarna hade nya priser mellan 70 och 80T DM och var därmed på nivå med en E-klass.

  Miljövänlighet: En anledning på vintern 1992 / 93 under tiden kommer 96 V4 att eftermontera en reglerad Kat (som fortfarande gör sitt jobb idag).

  En elbil med mer än 200km intervall skulle vara mycket uppskattat, särskilt eftersom strömmen produceras vid min nästan 100% från vattenkraft, det finns gratis parkering med lastning anläggning i arbetet och också om 100% lyxskatt på vanliga bilar med elbilar är inte erhålls

  En electrosab skulle vara väldigt välkommen!

  • blank

   Thilo, förlåt men lyxskatten för elbilar kommer! Eller vad menar du när fler och fler sådana bilar får köra i zoner med låga utsläpp, betala lite eller ingen fordonsskatt, verkstäderna inte längre har jobb och därmed moms. och petroleumsskatt skulle vara mindre….

Kommentarer är stängda.