SAAB News: Inget på jorden kommer nära

Han arbetade för Saab och han gav oss verk som "Top Gun". Tony Scott, den stora mästaren i många actionfilmer, kommer att förbli oförglömlig för oss. Natten på måndag begick självmord vid 68 års ålder, men hans verk finns fortfarande. I början av 80-talet, mitt i de vilda "Turbo-åren", arbetade Scott för kultmärket från Trollhättan. "Ingenting på jorden kommer nära" är namnet på Saab-reklamen.

blank
Inget på jorden kommer nära: Saab 900 Turbo

Och Scott hade rätt. Saab och turbolegenden är oföränderliga. Jag kommer fortfarande ihåg min första Saab-kontakt i en Saab 900 Turbo brant sektion. Det var inte någonting jämförbart vid den tiden som var lika nära så cool som denna turbo från Sverige.

Född från Jets var mer än en slogan från marknadsföringslådan. Det var verkligheten.

Vila i fred Tony Scott. Och tack för filmerna!

Peking bil Shenbao D280

Våra ögon fortsätter till Kina, där Beijing Auto Shenbao D280 väntar på att starta produktionen. D280 är namnet på produktionsversionen av C70, som är baserad på den gamla Saab 9-5-plattformen. Oavsett vad fordonet kommer att kallas, kränker kineserna befintliga varumärkesrättigheter. BAIC irriterar Volvo med beteckningen ”C70” eftersom tenntaket Cabriolet från Uddevalla har samma beteckning. Och med namnet “Shenbao”, tränger biltillverkaren från huvudstaden in i Saab AB-området. Eftersom “Shenbao” är den regionala översättningen för “Saab”.

Obehagligt i alla fall och det undrar varför kineserna i årtionden inte har lärt sig att respektera västerländska rättigheter. De exporterar sina produkter till våra länder, de vill vara välkomna som investerare med öppna armar. Men de kan inte acceptera våra regler.

blank
BAIC C70 eller D280 i produktionsversion

Seriproduktionen börjar den 30 september med 2.0 liters turbo, när 2.3 liter kommer är oklart. Vi kan faktiskt inte bry oss, eftersom produktionsversionen har - säger jag väl - inget mer att göra med en Saab. Autositen "bilen hem”Från Kina har publicerat bilder av serieversionen, inklusive interiörbilder för första gången. Hela interiördesignen har omarbetats helt och har blivit mycket godtyckligt och utan en igenkännbar designfilosofi. D280 eller C70 har åtminstone inget optiskt Saab-DNA långt och brett och är därför lyckligtvis inte en visuell klon av varumärket från Sverige.

Intryck från Trollhättan

Nästan ingen förändring i situationen i Saab City. Läsare och Saab-fan Mathias, som nyligen har börjat använda en Saab Turbo X i sin familj, är för närvarande på väg i Trollhättan. I ett kort brev har han beskrivit hans intryck. Han har goda nyheter från Saab-museet. Det fyller, skriver han, museibutiken. Det finns nu slutligen och efter en lång tid fler souvenirer att köpa, till exempel klockor, affischer eller böcker. En ytterligare anledning att spendera Saab-samlingen!

På själva arbetet ser det fortfarande dyster ut. Saab-flaggorna, som blåsade stolt i vinden vid vårt senaste besök, är borta och endast några prototyper lämnas och glömmas på parkeringsplatsen. Det är en spöklik tomrum på grunden. Tack Mathias för posten!

Arbetet är i väntan och ser ledset ut. Advokaterna har gjort sitt jobb så långt som fabriken berörs och grunderna skulle svepas rent för en ny ägare som kunde flytta in när som helst. Tidigare Saab-anställda som arbetar för administratörerna är på semester eller har genomfört sina uppdrag och letar nu efter ett nytt jobb.

Frågan som uppstår är följande: Vem ger arbetet ur sömnen? Och när? Vi kommer att se.

Text: tom@saabblog.net

 

6 tankar om “SAAB News: Inget på jorden kommer nära"

 • blank

  Det finns fortfarande en felfri version på Youtube - patientsökning hjälper. Antingen är detta en variant för den engelska marknaden, eller så klippte någon ut den själv.

 • blank

  Jag märkte följande:

  Först går föraren åt höger och kommer sedan plötsligt in på andra sidan (så långt det är logiskt, eftersom ventilationsöppningen också finns där) och befinner sig sedan plötsligt igen till höger (sett framifrån; scen där fönstret stängs) sedan att köra ut med bilen (som plötsligt har muterat till Saab 9000) (i nästa scen framifrån är det en 900 igen, och igen sitter han på andra sidan)

  Jag tror att det tar en del av de goda prestationerna ur filmen ...

 • blank

  Tack ... Jag har också en bra optiker, frågar jag.

  För övrigt är den plats som finns i flera versioner, är någon märkt att medan föraren får rätt och utrymme tagande (som om han körde en brittisk version), sedan efter snittet och för resten av fläckarna men lämnade (dvs kontinentaleuropeiska) sitter ?

 • blank

  Hej PhiBo!
  Ta en titt i tidsfördröjningstiderna skulle ha Raybans flygare i silver. Var där vid den tiden och finns fortfarande.
  Är "original" flygglasögon - vilket skulle vara logiskt för filmen.
  Kan jag få dig billig, ha en optikaffär.
  Hälsningar, Torsten

 • blank

  Jag håller med Torsten - gåsstötar garanteras med den här filmen. Med nästan två minuters speltid är det otroligt långt för dagens standard, men också oerhört intensivt. Nu vet alla hur jag firar att jag kör ut ur garaget varje morgon 😉

  Kan du köpa förarens solglasögon var som helst?

 • blank

  Man, Tom!
  Vilken bra reklam. Som 900 junkie får jag gåshud.
  En tragedi som dödade Toni Scott. Jag skulle ha velat träffa honom vid ett Saab-möte.

Kommentarer är stängda.