SAAB Blogger on Vacation: Granskning av Saab Events 2 / 2

Det fortsätter i den andra delen av Saab-evenemangen med en titt på varumärkesrätten, Kina och hur vår Saab Story kunde fortsätta i Sverige. Slutligen talar vi om det vetenskapliga beviset att Saab har de bästa fansen.

blank
Vem kan använda greif- och saab-logotypen i framtiden?

Elektrisk Saab från Kina

En nyfiken historia finns i Kina. BAIC påstås ha Elektrisk C60EV, baserad på Saab 9-3, redo för serie. Ganska många tvivlar på detta och antar att det här är bilar som BAIC köpte i Sverige. Boston Power, tidigare Saab-utvecklingspartner, ansluter nu till BAIC. Tillsammans vill de elektrifiera C70, som är baserad på den gamla Saab 9-5, och föra den ut på marknaden. Med en ny generation batterier behöver den tidigare 9-5, till skillnad från 9-3, inte ett separat kylsystem och bör köra 100 mil på el. Batteriets livslängd anges av Boston Power som 4 år, laddningstiden är 8 timmar.

Varför utvecklar BAIC en ny typ med Boston Power, som de vill sälja några 100-enheter om året när Elektro 9-3 är redo för serien. Eller är han inte och allt är, som förväntat, en falsk? Svaret vet bara BAIC.

Och igen C70

Var det inte något? Höger, det finns Volvo C70. Tenntaket Cabriolet från Udevalla och dess byggare är inte entusiastiska över en Saabs efterkommande med namnet C70 som ska löpa av linjen vid BAIC. Volvo söker dialog med BAIC och vill inte se sitt modellnamn på en annan tillverkare. Förståligt men det tog lång tid att märka i Göteborg. För att i slutet av året kommer BAIC C70 att gå i produktion.

Men kanske beror det på att Volvo har många öppna byggarbetsplatser. Problem i förvaltningen, äggtiden med ägarna från Kina och ett hotande miljarder i finansieringsgapet i slutet av året. Dessutom en haltande produktion och den försämrade krisen i den europeiska bilindustrin. Göteborgarna plågar verkligen andra problem. Juli var en skräckmånad. I Kina sålde 28,4 färre fordon än för ett år sedan, medan konkurrenterna rallied starkt. Lexus som direkt konkurrent kunde öka försäljningen med mer än 100%. Goda nyheter för Göteborg från USA. 2.2% fler bilar registrerades där, vilket bara är en svag stråle av hopp. Den övergripande marknaden växte med 8.9%.

Pressen i Sverige är fortfarande (fortfarande) tyst. Traditionella relationer som Volvo alltid hade, till skillnad från Saab, är ansvariga för det. Det finns fortfarande ingen eld under taket i Göteborg, men faran ökar.

NEVS får inte griffin ...

Ingen överraskning för oss. Scania -gruppen har äntligen förbjudit spekulanten NEVS att använda den kungliga griffinen. Den globala kommersiella fordonsgruppen vill inte göra sitt varumärke tillgängligt för ett kinesiskt konsortium. Ansvaret för varumärket Scania och tvivel om NEVS är för stort. Ett beslut som vi ser med applåder. För bättre inte fler bilar med griffin än "vårt" varumärke på någon tillverkare i Kina.

Saab AB har ännu inte kommenterat det, men utanför pressen uttalade det tydligt att Saab -bokstaven "... inte vill synas på kinesiska produkter som kollapsar i krockprovet ...". Detta innebär att Saab -äventyret från NEVS, om det någonsin verkligen övervägts, har lagts åt sidan. För bortsett från avsiktsförklaringar och insättning har ingenting hänt hittills. NEVS -webbplatsen, som bör uppdateras med rekryteringslistor i början av augusti, är fortfarande föräldralös. Med våra vänner i Sverige har NEVS alltid varit och är fortfarande en platshållare och en avledande manöver.

Och jag måste säga det igen, i Sverige och i Saab-cirklarna är man inte missnöjd med advokaternas arbete. För oss kanske inte alltid förståeligt men svenskarna är närmare. Fram till bevis för det motsatta borde vi förbli objektiva och avstå från de polemik som har odlats på några sidor under de senaste dagarna.

Saab Parts AB kommer att hålla ett grepp ...

Skulle statsskuldförvaltningen verkligen ta över Saab Parts AB i Nyköping i september, vilket ännu inte är säkert, diskuteras alternativa lösningar, då skulle Scania inte ha något emot att griffin fortsätter att tillåta. Saab Parts Ab, enligt Scania, levererar delar till bilar som redan finns på vägen. Det handlar också om respekt för kunderna. Samtidigt har Riksgälden också samtal med Saab AB om vidare användning av varumärket. Förutom en bekräftelse på att förhandlingar kommer att hållas finns det ingen åsikt.

Och hur det fortsätter ...

Svenska vänner är av den uppfattningen att i verkligheten har allt redan gjorts och att bara kontrakten är färdiga. Mycket tyder på att du har rätt. Att åtminstone Saab -tekniken kommer att leva vidare och att Phoenix -plattformen och den nya lilla Saab får en framtid anses också vara säkert. Hur den exakta konstellationen kommer att bli, om varumärket kommer att fyllas med nytt liv, kan ingen (eller kommer) att säga med säkerhet för tillfället. Allt pekar på ett slut på dramat i september, oavsett advokaternas schema. Vår vän vi kallar Radio Stockholm bekräftade det förra veckan. Viktiga Saab -datum och beslut har flyttats från augusti till september i Sverige.

Och skottet: Saab har de mest lojala fansen!

Vid Saab-mötet i Spa kunde vi känna fansens entusiasm för varumärket. Saab lever i våra bilar hjärtan och nu finns det en vetenskaplig bekräftelse på det. den Ruhr University Bochum har utvärderat forum och ser vårt varumärke på förstaplatsen före Audi, Volvo, BMW och Mini. En intressant historia, eftersom de två företagen från Tyskland i synnerhet lägger enorma summor pengar på accept av ”sociala medier”. Mini själv har varit en genial marknadsföringshistoria som gjorts av BMW redan från början och det Münchenbaserade företaget gjorde allt rätt. Men pengar är inte allt och därför kommer det lilla märket från Sverige först. Ingen fråga för oss. Vi har alltid känt det på ett eller annat sätt.

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

21 tankar om “SAAB Blogger on Vacation: Granskning av Saab Events 2 / 2"

  • blank

   Försäljningen i hela världen ökade med 20,3-procent till 449.255-enheter
   Volvo Car Germany ökar med 31,4 procent

   Jag glömde. Så och nu fortsätt Saab (-:

   • blank

    Volvo i Tyskland -24.2% i juli 2012, under år 4,4%. Källa KBA. Diskutera med rätt nummer. Dessutom är det inte en Volvoblogg, även om vi har Göteborgs varumärke under kontroll för tillfället.

    • blank

     Men det här är ett allmänt problem med fordonsindustrin med få undantag. De flesta märkena har dubbla siffror i juli, inklusive Merced och BMW.

     • blank

      Men ”Volvobilen godkänner med 31,4% i Tyskland” stämmer definitivt inte - var kommer dessa siffror ifrån?

      Volvo sjunker både i Tyskland och i andra länder - i USA ligger de efter de andra jämförbara biltillverkarna med en minimal ökningstakt (det finns ibland enorma ökningar - exempel: Lexus).

      Dessutom är Volvo långt ifrån ett alternativ för alla SAAB-ägare - som du misstänkte.

      • blank

       Så det är, vi på bloggen har tittat på en stund där Saab-förare migrerar - när de lämnar varumärket. Vi satsade faktiskt på Volvo, men det är inte sant. Observation de senaste månaderna kommer, särskilt för mig, mer än förvånande och artikeln är i produktion.

 • blank

  PS: Något sådant men annars så cool och visionär blogg behövde inte. Annars, var snäll och fortsätt. En liknande bra (tysk) informationskälla om detta underbara varumärke finns inte på nätet annars.

 • blank

  Varför är detta (inte bevisat av källor) cross bullet mot VOLVO alltid nödvändigt? Är det tänkt att användas för att distrahera från den usla situationen för ditt "eget" märke? Är sämre komplex tänkt att besegras? VOLVO är frisk och har startat en mycket framgångsrik modelloffensiv. Även skvaller i blogginlägg, som annars är mycket läsvärda, förändrar ingenting. Man ska hellre vara glad att det fortfarande finns ett intakt och framtidsinriktat skandinaviskt bilmärke. Låt oss hoppas att vi en dag kan säga det om Saab igen.

  • blank

   Obs / Källor: Rubriken "Ice Age in the Executive Floor" och dess innehåll kommer från Dagens Industri Print -utgåvan den 20.06.12 juni 15.08 och de dåliga försäljningssiffrorna "July katastrofmånad för Volvo PV" också från Dagens Industri den XNUMX augusti. Dagens Industri är traditionellt Volvovänligt.

 • blank

  God morgon Saab community,
  hur nära händelserna utvecklas till varandra. Scania förnekar NEVS varumärkesrättigheterna vid en tidpunkt då VW till följd av sina egna företagskonverteringspersoner hos dottern Scania i gruppens styrelse.
  Det betyder förstås ingenting.
  Men det är också klart vad NEVS står för och står för. Jag lade upp det för några veckor sedan.
  Inte tillräckligt med bilar sålda, eller inte ensa sålda fordon.

  Hälsningar från Koblenz ..

  Peter

 • blank

  Tack för de fantastiska rapporterna - början på vardagen minskade lite, men det var extremt intressant 😉
  Var det verkligen dags att din semester slutar !!!!!

  Tack!

 • blank

  Trevligt att äntligen finns något att läsa. Det är fortfarande spännande för vårt favoritmärke.
  Håll upp det goda arbetet Tom !!!!

  Hälsningar Ralf

 • blank

  Välkommen tillbaka.
  Förresten gillar jag Skottlands skott, åtminstone lite.

 • blank

  Hej tom
  Välkommen tillbaka och tack för rapporten. Spännande, som alltid ....
  Skål
  Walter

 • blank

  Man, rapporten gjorde rätt GU T.

 • blank

  Moin tillsammans.

  Hmmm ... Jag förstår inte riktigt varför NEVS bara ska vara ”platshållare och avledande manövrar”.
  Om det fortfarande fanns någon eller något annat för Saab hade det säkert publicerats / "bearbetats" inom tidsfristerna, eller hur?
  Jag vill inte veta hur mycket onödig tid och pengar som slösades bort.

  Men oavsett om det är sant, vad hintas här, skulle jag självklart vara väldigt glad.
  Minst ger texten mig hopp igen.
  Jag ser fram emot den närmaste framtiden ... 😉

  @ Tom
  Jag hoppas att du hade en trevlig semester!?
  Äntligen är den ”blogglösa” tiden över (morgonens espresso med spegel, bild & Co. smakar bara hälften så bra)!

  PS och off-topic:
  Mitt efterlängtade besök i Sverige var tyvärr inte här i D. förra helgen, nu får jag vänta lite längre ... Shit! ;-(

  • blank

   Kära mac9-5, det var en slags ”hemmasemester” med mycket tid för familj och goda vänner. Vi har återhämtat oss bra och den blogglösa tiden är över för nu, din espresso är säker. Det ser inte ut som att vi har slut på problem. Vår svenska thriller har ännu inte tagit slut.

   • blank

    Jag hoppas förstås att vi inte bara hittar ett slut med Saab "snart", utan också får ett hyfsat lyckligt slut (Sverige -kriminalromaner brukar ha det också, eller hur) !!! 🙂

    Och i morgon kommer en ny böna att rivas upp och "Rocky" cirklar full av förväntan på "den dagliga ritualen" !!!! 😉

 • blank

  Jag ska ge er en ledtråd mot 9-1 + 9-3 från: Eftersom uttalandet från Youngman Lotus advokat (tillkännagavs för augusti) pågår fortfarande, antar jag att det kanske Youngman Lotus här fortfarande på rätt kurs kommer. Den för närvarande misstänksama vilan hos den här storföretaget var annars ovanligt.

  Om jag misstänker rätt bör de nya små fordonstyperna naturligtvis också produceras i Trollhättan - jag blir nyfiken på att se om detta kommer att hända.

  Hälsningar från Hamburg

 • blank

  Trevligt att han är tillbaka och skriva att han inte har glömt på semester ;-). Vi ser fram emot många fler SAAB-berättelser.

 • blank

  Läs Tom, en visuell behandla dina rapporter på bloggen, har du tagit in Ewägung Saab historia att sälja än Krimmi skulle jag lika att beställa en bok

Kommentarer är stängda.