SAAB Blogger on Vacation: Granskning av Saab Events 2 / 2

Det fortsätter i den andra delen av Saab-evenemangen med en titt på varumärkesrätten, Kina och hur vår Saab Story kunde fortsätta i Sverige. Slutligen talar vi om det vetenskapliga beviset att Saab har de bästa fansen.

Vem kan använda greif- och saab-logotypen i framtiden?

Elektrisk Saab från Kina

En nyfiken historia finns i Kina. BAIC påstås ha Elektrisk C60EV, baserat på Saab 9-3, redo för serien. Många tvivlar på detta och antar att det här är bilar som köpts av BAIC i Sverige. Boston Power, tidigare Saab-utvecklingspartner, hamnar nu med BAIC. Tillsammans vill de elektrifiera och marknadsföra C70 baserat på den gamla Saab 9-5. Med en ny generation batterier behöver den tidigare 9-5, till skillnad från 9-3, inte separata kyl- och strömkällor 100 miles. Batterilivslängden ges av Boston Power med 4 år, laddningstiden är 8 timmar.

Varför utvecklar BAIC en ny typ med Boston Power, som de vill sälja några 100-enheter om året när Elektro 9-3 är redo för serien. Eller är han inte och allt är, som förväntat, en falsk? Svaret vet bara BAIC.

Och igen C70

Var det inte något? Höger, det finns Volvo C70. Tenntaket Cabriolet från Udevalla och dess byggare är inte entusiastiska över en Saabs efterkommande med namnet C70 som ska löpa av linjen vid BAIC. Volvo söker dialog med BAIC och vill inte se sitt modellnamn på en annan tillverkare. Förståligt men det tog lång tid att märka i Göteborg. För att i slutet av året kommer BAIC C70 att gå i produktion.

Men kanske beror det på att Volvo har många öppna byggarbetsplatser. Problem i förvaltningen, äggtiden med ägarna från Kina och ett hotande miljarder i finansieringsgapet i slutet av året. Dessutom en haltande produktion och den försämrade krisen i den europeiska bilindustrin. Göteborgarna plågar verkligen andra problem. Juli var en skräckmånad. I Kina sålde 28,4 färre fordon än för ett år sedan, medan konkurrenterna rallied starkt. Lexus som direkt konkurrent kunde öka försäljningen med mer än 100%. Goda nyheter för Göteborg från USA. 2.2% fler bilar registrerades där, vilket bara är en svag stråle av hopp. Den övergripande marknaden växte med 8.9%.

Pressen i Sverige är fortfarande (fortfarande) tyst. Traditionella relationer som Volvo alltid hade, till skillnad från Saab, är ansvariga för det. Det finns fortfarande ingen eld under taket i Göteborg, men faran ökar.

NEVS får inte grejen ...

Ingen överraskning för oss. Scania-koncernen har äntligen förbjudit spekulanten NEVS från att använda den kungliga griffen. Den globala kommersiella fordonskoncernen vill inte göra sitt varumärke tillgängligt för ett kinesiskt konsortium. Ansvaret för varumärket Scania och tvivel om NEVS är för stor. Ett beslut som vi ser med applåder. Eftersom det inte finns några bilar med griffin som "vårt" varumärke på någon Kina.

Saab AB har ännu inte uttryckt men utanför pressen sagt tydligt att du inte vill se Saab-logotypen ".. inte på kinesiska produkter kollapsa i kraschprovet ..". Därmed har Saabs äventyr av NEVS, om det någonsin övervägts, blivit tappat. Förutom intentionsförklaringar och nedbetalningar har ingenting hittills gjorts. NEVS-webbplatsen, som bör uppdateras med rekryteringslistor i början av augusti, är fortfarande föräldralös. Bland våra vänner i Sverige har NEVS alltid varit och är fortfarande en platshållare och avvikande manövrering.

Och jag måste säga det igen, i Sverige och i Saab-cirklarna är man inte missnöjd med advokaternas arbete. För oss kanske inte alltid förståeligt men svenskarna är närmare. Fram till bevis för det motsatta borde vi förbli objektiva och avstå från de polemik som har odlats på några sidor under de senaste dagarna.

Saab Parts AB kommer att behålla Griffin ...

Skulle statsskuldförvaltningen verkligen ta över Saab Parts AB i Nyköping i september, vilket ännu inte är säkert, diskuteras alternativa lösningar, då skulle Scania inte ha något emot att griffin fortsätter att tillåta. Saab Parts Ab, enligt Scania, levererar delar till bilar som redan finns på vägen. Det handlar också om respekt för kunderna. Samtidigt har Riksgälden också samtal med Saab AB om vidare användning av varumärket. Förutom en bekräftelse på att förhandlingar kommer att hållas finns det ingen åsikt.

Och hur går det vidare ...

Svenska vänner är av den uppfattningen att allt i själva verket redan har gått och endast kontrakten är färdiga. Det finns mycket att föreslå att de har rätt. Att åtminstone Saab-tekniken kommer att fortsätta och att Phoenix-plattformen och den nya lilla Saab kommer att ha en framtid, som också anses vara säker. Hur exakt konstellationen kommer att vara, om varumärket är fyllt med nytt liv, vilket (kan inte) vid den nuvarande tiden kan med säkerhet säga. Allt pekar på ett slut på drama i september, oavsett advokaternas schema. Vår vän, som vi kallar Radio Stockholm, bekräftade förra veckan. Viktiga Saab-datum och beslut flyttades i Sverige från augusti till september.

Och skottet: Saab har de mest lojala fansen!

Vid Saab-mötet i Spa kunde vi känna fansens entusiasm för varumärket. Saab lever i våra bilar hjärtan och nu finns det en vetenskaplig bekräftelse på det. den Ruhr University Bochum har utvärderat forum och ser vårt varumärke rankat 1 inför Audi, Volvo, BMW och Mini. En intressant historia, eftersom de två företagen från Tyskland spenderar enorma summor på "social media" -acceptans. Mini själv är från början en marknadsföringshistoria som blev genial av BMW och folket i München har gjort allt rätt. Men pengar är inte allt och det är det lilla varumärket från Sverige i första hand. Ingen fråga för oss. Vi har alltid känt det ändå.

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

21 tankar om "SAAB Blogger on Vacation: Granskning av Saab Events 2 / 2"

 • Så det är, vi tittar på bloggen för en tid där Saab-drivrutiner migrerar - om de lämnar eftersom märket. Vi skrev faktiskt Volvo, men det är inte sant. Observationen av de senaste månaderna kommer till en, särskilt för mig, mer än förvånande resultat och artikeln är i produktion.

 • Men "Volvo bil i Tyskland för 31,4%" är definitivt inte sant - var kommer dessa nummer från?

  Volvo är i nedgång både i Tyskland och i andra länder - i USA låg de bakom med en minsta ökningstakten jämfört med andra jämförbara biltillverkare (det finns ibland stora ökningar - till exempel Lexus).

  Dessutom är Volvo långt ifrån ett alternativ för alla SAAB-ägare - som du kan förvänta dig.

 • Men det här är ett allmänt problem med fordonsindustrin med få undantag. De flesta märkena har dubbla siffror i juli, inklusive Merced och BMW.

 • Volvo i Tyskland -24.2% i juli 2012, år - 4,4%. Källa KBA. Vänligen argumentera med rätt nummer. Och det är inte en Volvo-blogg, även om vi har varumärket Göteborg under kontroll.

 • Försäljningen i hela världen ökade med 20,3-procent till 449.255-enheter
  Volvo Car Germany ökar med 31,4 procent

  Jag glömde. Så och nu fortsätt Saab (-:

 • Observera / Källor: Rubriken "Ice Age i executive suite" med innehåll kommer från Dagens Industri tryckta upplagan från 20.06.12 och de dåliga försäljningssiffror "juli katastrofmånad för Volvo PV" även från Dagens Industri från 15.08. Dagens Industri är traditionellt Volvo-vänlig.

 • PS: Något sådant men annars så cool och visionär blogg behövde inte. Annars, var snäll och fortsätt. En liknande bra (tysk) informationskälla om detta underbara varumärke finns inte på nätet annars.

 • Varför behöver det alltid detta (inte bevisat av källor) över skott mot VOLVO? Ska detta avleda sig från den elaka situationen för det egna varumärket? Skulle bristande inferioritetskomplex bli besegrade? VOLVO är frisk, har startat en mycket framgångsrik modell offensiv. Eftersom Geunke i de annars mycket läsbara blogginmatningarna ändrar ingenting. Man borde hellre vara glad att det fortfarande finns ett intakt och framtidsorienterat skandinaviskt bilmärke. Låt oss hoppas att du kan säga det om Saab en dag.

 • God morgon Saab community,
  hur nära händelserna utvecklas till varandra. Scania förnekar NEVS varumärkesrättigheterna vid en tidpunkt då VW till följd av sina egna företagskonverteringspersoner hos dottern Scania i gruppens styrelse.
  Det betyder förstås ingenting.
  Men det är också klart vad NEVS står för och står för. Jag lade upp det för några veckor sedan.
  Inte tillräckligt med bilar sålda, eller inte ensa sålda fordon.

  Hälsningar från Koblenz ..

  Peter

 • Tack för de stora rapporterna - så starten i den dagliga rutinen var lite av en hitch, men det var väldigt intressant för det
  Var det verkligen dags att din semester slutar !!!!!

  Tack!

 • Trevligt att äntligen finns något att läsa. Det är fortfarande spännande för vårt favoritmärke.
  Håll upp det goda arbetet Tom !!!!

  Hälsningar Ralf

 • Jag hoppas naturligtvis att vi med Saab inte bara kommer att få ett slut "snart", utan ett anständigt lyckligt slut (Sverige-thrillers brukar också göra det) !!! 🙂

  Och imorgon kommer en ny bönor att rivas upp och "Rocky" cirklas full av förväntan på "den dagliga ritualen" !!!! 😉

 • Kära mac9-5, det var en typ av "hemlov" med mycket tid för familj och goda vänner. Vi har återhämtat oss väl och den blogglösa tiden har slutat, din espresso är säker. Det ser inte ut som om vi har slut på problem. Vår svenska thriller har ännu inte slutat.

 • Välkommen tillbaka.
  Förresten gillar jag Skottlands skott, åtminstone lite.

 • Hej tom
  Välkommen tillbaka och tack för rapporten. Spännande, som alltid ....
  Skål
  Walter

 • Man, rapporten gjorde rätt GU T.

 • Moin tillsammans.

  Hmmm ... så jag förstår inte meningen, varför NEVS bara "placeholder och distraction maneuvers" ska vara.
  Om det fanns någon eller något annat för Saab, kunde du redan publicerat / "hanterat" deadlines, eller hur?
  Jag vill inte veta hur mycket onödig tid och pengar som slösades bort.

  Men oavsett om det som antyds här är korrekt, skulle jag naturligtvis vara väldigt glad. 🙂
  Minst ger texten mig hopp igen.
  Jag ser fram emot den närmaste framtiden ... 😉

  @ Tom
  Jag hoppas att du hade en trevlig semester!?
  Slutligen är den "blogless" tiden över (morgonkaffe med spegel, bild & Co. smakar bara hälften så bra)!

  PS och off-topic:
  Mitt ivrigt väntade besök i Sverige var tyvärr inte här i D. helgen innan sist. Nu måste jag vänta lite längre ... Fan! ;-(

 • Jag ska ge er en ledtråd mot 9-1 + 9-3 från: Eftersom uttalandet från Youngman Lotus advokat (tillkännagavs för augusti) pågår fortfarande, antar jag att det kanske Youngman Lotus här fortfarande på rätt kurs kommer. Den för närvarande misstänksama vilan hos den här storföretaget var annars ovanligt.

  Om jag antar rätt, borde de nya små fordonstyperna naturligtvis produceras i Trollhättan - jag är nyfiken om det kommer.

  Hälsningar från Hamburg

 • Trevligt att han är tillbaka och skriva att han inte har glömt på semester ;-). Vi ser fram emot många fler SAAB-berättelser.

 • Läs Tom, en visuell behandla dina rapporter på bloggen, har du tagit in Ewägung Saab historia att sälja än Krimmi skulle jag lika att beställa en bok

Kommentarer är stängda.