SAAB Blogger on Vacation: Granskning av Saab Events 2 / 2

Det fortsätter i den andra delen av Saab-evenemangen med en titt på varumärkesrätten, Kina och hur vår Saab Story kunde fortsätta i Sverige. Slutligen talar vi om det vetenskapliga beviset att Saab har de bästa fansen.

Vem kan använda greif- och saab-logotypen i framtiden?

Elektrisk Saab från Kina

En nyfiken historia finns i Kina. BAIC påstås ha Elektrisk C60EV, baserat på Saab 9-3, redo för serien. Många tvivlar på detta och antar att det här är bilar som köpts av BAIC i Sverige. Boston Power, tidigare Saab-utvecklingspartner, hamnar nu med BAIC. Tillsammans vill de elektrifiera och marknadsföra C70 baserat på den gamla Saab 9-5. Med en ny generation batterier behöver den tidigare 9-5, till skillnad från 9-3, inte separata kyl- och strömkällor 100 miles. Batterilivslängden ges av Boston Power med 4 år, laddningstiden är 8 timmar.

Varför utvecklar BAIC en ny typ med Boston Power, som de vill sälja några 100-enheter om året när Elektro 9-3 är redo för serien. Eller är han inte och allt är, som förväntat, en falsk? Svaret vet bara BAIC.

Och igen C70

Var det inte något? Höger, det finns Volvo C70. Tenntaket Cabriolet från Udevalla och dess byggare är inte entusiastiska över en Saabs efterkommande med namnet C70 som ska löpa av linjen vid BAIC. Volvo söker dialog med BAIC och vill inte se sitt modellnamn på en annan tillverkare. Förståligt men det tog lång tid att märka i Göteborg. För att i slutet av året kommer BAIC C70 att gå i produktion.

Men kanske beror det på att Volvo har många öppna byggarbetsplatser. Problem i förvaltningen, äggtiden med ägarna från Kina och ett hotande miljarder i finansieringsgapet i slutet av året. Dessutom en haltande produktion och den försämrade krisen i den europeiska bilindustrin. Göteborgarna plågar verkligen andra problem. Juli var en skräckmånad. I Kina sålde 28,4 färre fordon än för ett år sedan, medan konkurrenterna rallied starkt. Lexus som direkt konkurrent kunde öka försäljningen med mer än 100%. Goda nyheter för Göteborg från USA. 2.2% fler bilar registrerades där, vilket bara är en svag stråle av hopp. Den övergripande marknaden växte med 8.9%.

Pressen i Sverige är fortfarande (fortfarande) tyst. Traditionella relationer som Volvo alltid hade, till skillnad från Saab, är ansvariga för det. Det finns fortfarande ingen eld under taket i Göteborg, men faran ökar.

NEVS får inte grejen ...

Ingen överraskning för oss. Scania-gruppen har äntligen förbjudit spekulanten NEVS från att använda Royal Griffin. Den globala kommersiella fordonskoncernen vill inte göra sitt varumärke tillgängligt för ett kinesiskt konsortium. Ansvaret för varumärket Scania och tvivel om NEVS är för stort. Ett beslut som vi ser med applåder. För snarare inga bilar med griffin som "vårt" varumärke på något Kina gör.

Saab AB har ännu inte uttryckt men utanför pressen har tydligt sagt att man inte vill se Saab-logotypen ".. inte på kinesiska produkter, som kraschar i kraschtestet ..". Med det släpps Saab Adventure of NEVS, om det någonsin verkligen övervägs,. Förutom intäktsförklaringar och utbetalning har inget hittills gjorts. NEVS-webbplatsen, som bör uppdateras med rekryteringslistor i början av augusti, är fortfarande föräldralös. Bland våra vänner i Sverige har NEVS alltid varit, och är fortfarande, en platshållare och distraktionsmanöver.

Och jag måste säga det igen, i Sverige och i Saab-cirklarna är man inte missnöjd med advokaternas arbete. För oss kanske inte alltid förståeligt men svenskarna är närmare. Fram till bevis för det motsatta borde vi förbli objektiva och avstå från de polemik som har odlats på några sidor under de senaste dagarna.

Saab Parts AB kommer att behålla Griffin ...

Skulle statsskuldförvaltningen verkligen ta över Saab Parts AB i Nyköping i september, vilket ännu inte är säkert, diskuteras alternativa lösningar, då skulle Scania inte ha något emot att griffin fortsätter att tillåta. Saab Parts Ab, enligt Scania, levererar delar till bilar som redan finns på vägen. Det handlar också om respekt för kunderna. Samtidigt har Riksgälden också samtal med Saab AB om vidare användning av varumärket. Förutom en bekräftelse på att förhandlingar kommer att hållas finns det ingen åsikt.

Och hur går det vidare ...

Svenska vänner är av den uppfattningen att allt i verkligheten redan har gått och att bara kontrakten har slutförts. Det är mycket som tyder på att de har rätt. Att åtminstone Saab-tekniken kommer att leva vidare och att Phoenix-plattformen och den nya lilla Saab kommer att ha en framtid, det anses också som säkert. Hur exakt konstellationen kommer att vara, om varumärket är fyllt med nytt liv, vilket (inte kan) för närvarande kan säga med säkerhet. Allt pekar på ett slut på dramat i september, oavsett advokaternas schema. Vår vän som vi kallar Radio Stockholm bekräftade förra veckan. Viktiga Saab-datum och beslut flyttades i Sverige från augusti till september.

Och skottet: Saab har de mest lojala fansen!

Vid Saab-mötet i Spa kunde vi känna fansens entusiasm för varumärket. Saab lever i våra bilar hjärtan och nu finns det en vetenskaplig bekräftelse på det. den Ruhr University Bochum har utvärderat forum och ser vårt varumärke rankas 1 framför Audi, Volvo, BMW och Mini. En intressant historia, eftersom de två företagen från Tyskland spenderar enorma summor på "sociala medier" acceptans. Mini själv är från början av en BMW-genial marknadsföring och München har gjort allt rätt. Men pengar är inte allt och så kommer det lilla varumärket från Sverige först. Ingen fråga för oss. Vi har alltid känt det ändå.

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

21 tankar också "SAAB Blogger on Vacation: Granskning av Saab Events 2 / 2"

 • Läs Tom, en visuell behandla dina rapporter på bloggen, har du tagit in Ewägung Saab historia att sälja än Krimmi skulle jag lika att beställa en bok

 • Trevligt att han är tillbaka och skriva att han inte har glömt på semester ;-). Vi ser fram emot många fler SAAB-berättelser.

 • Jag ska ge er en ledtråd mot 9-1 + 9-3 från: Eftersom uttalandet från Youngman Lotus advokat (tillkännagavs för augusti) pågår fortfarande, antar jag att det kanske Youngman Lotus här fortfarande på rätt kurs kommer. Den för närvarande misstänksama vilan hos den här storföretaget var annars ovanligt.

  Om jag antar rätt, borde de nya små fordonstyperna naturligtvis produceras i Trollhättan - jag är nyfiken om det kommer.

  Hälsningar från Hamburg

 • Moin tillsammans.

  Hmmm ... så jag förstår inte meningen, varför NEVS bara "platshållare och distraktionsmanövrar" ska vara.
  Om det fanns någon eller något annat för Saab, kan du redan ha publicerat / "hanterat" tidsfristerna, eller hur?
  Jag vill inte veta hur mycket onödig tid och pengar som slösades bort.

  Men oavsett om det är sant, vad hintas här, skulle jag självklart vara väldigt glad.
  Minst ger texten mig hopp igen.
  Jag ser fram emot nästa gång ...

  @ Tom
  Jag hoppas att du hade en trevlig semester!?
  Slutligen är tiden "bloggfri" över (morgonkaffe med spegel, bild & Co. smakar bara hälften så bra)!

  PS och off-topic:
  Mitt efterlängtade besök i Sverige var tyvärr inte förra helgen här i D. Nu måste jag vänta lite längre ... Skit! ;-(

  • Kära mac9-5, det var en slags "hemlov" med mycket tid för familj och goda vänner. Vi har återhämtat oss väl och den blogglösa tiden har slutat, din espresso är säkrad. Det ser inte ut som om vi har slut på ämnen. Vår Schwedenkrimi har ännu inte hittat sitt slut.

   • Jag hoppas naturligtvis att vi inte bara kommer att "snart" få ett slut med Saab, utan ett anständigt lyckligt slut (Sverige-thrillers brukar ha, eller) !!! 🙂

    Och imorgon kommer en ny bönor att rivas upp och "Rocky" full av förväntan på "den dagliga ritualen" cirklade !!!! 😉

 • Man, rapporten gjorde rätt GU T.

 • Hej tom
  Välkommen tillbaka och tack för rapporten. Spännande, som alltid ....
  Skål
  Walter

 • Välkommen tillbaka.
  Förresten gillar jag Skottlands skott, åtminstone lite.

 • Trevligt att äntligen finns något att läsa. Det är fortfarande spännande för vårt favoritmärke.
  Håll upp det goda arbetet Tom !!!!

  Hälsningar Ralf

 • Tack för de stora rapporterna - så starten i den dagliga rutinen var lite av en hitch, men det var väldigt intressant för det
  Var det verkligen dags att din semester slutar !!!!!

  Tack!

 • God morgon Saab community,
  hur nära händelserna utvecklas till varandra. Scania förnekar NEVS varumärkesrättigheterna vid en tidpunkt då VW till följd av sina egna företagskonverteringspersoner hos dottern Scania i gruppens styrelse.
  Det betyder förstås ingenting.
  Men det är också klart vad NEVS står för och står för. Jag lade upp det för några veckor sedan.
  Inte tillräckligt med bilar sålda, eller inte ensa sålda fordon.

  Hälsningar från Koblenz ..

  Peter

 • Varför behöver den alltid detta (inte bevisat av källor) korsskott mot VOLVO? Bör detta distrahera från den "elaka" märkes elaka situation? Bör bristande underlägsenhetskomplex besegras? VOLVO är frisk, har startat en mycket framgångsrik modelloffensiv. Eftersom Geunke i de annars mycket läsbara blogginläggen ändras ingenting. Man bör hellre vara glad att det fortfarande finns ett intakt och framtidsorienterat skandinaviskt bilmärke. Låt oss hoppas att du kan säga det om Saab en dag.

  • Obs / Källor: Rubriken "Ice Age in the Executive Floor" med innehåll kommer från Dagens Industri Print-utgåvan av 20.06.12 och de dåliga försäljningssiffrorna "Juli katastrofmånad för Volvo PV" också från Dagens Industri i 15.08. Dagens Industri är traditionellt Volvo vänlig.

 • PS: Något sådant men annars så cool och visionär blogg behövde inte. Annars, var snäll och fortsätt. En liknande bra (tysk) informationskälla om detta underbara varumärke finns inte på nätet annars.

  • Försäljningen i hela världen ökade med 20,3-procent till 449.255-enheter
   Volvo Car Germany ökar med 31,4 procent

   Jag glömde. Så och nu fortsätt Saab (-:

   • Volvo i Tyskland -24.2% i juli 2012, år - 4,4%. Källa KBA. Vänligen argumentera med rätt nummer. Och det är inte en Volvo-blogg, även om vi har varumärket Göteborg under kontroll.

    • Men det här är ett allmänt problem med fordonsindustrin med få undantag. De flesta märkena har dubbla siffror i juli, inklusive Merced och BMW.

     • Men "Volvobilen sätter i Tyskland med 31,4%" är definitivt inte sant - var kommer dessa nummer ifrån?

      Volvo är i nedgång både i Tyskland och i andra länder - i USA låg de bakom med en minsta ökningstakten jämfört med andra jämförbara biltillverkare (det finns ibland stora ökningar - till exempel Lexus).

      Dessutom är Volvo långt ifrån ett alternativ för alla SAAB-ägare - som du kan förvänta dig.

     • Så det är, vi tittar på bloggen för en tid där Saab-drivrutiner migrerar - om de lämnar eftersom märket. Vi skrev faktiskt Volvo, men det är inte sant. Observationen av de senaste månaderna kommer till en, särskilt för mig, mer än förvånande resultat och artikeln är i produktion.

Kommentarer är stängda.