SAAB News: Nyheter från biobränslen E85

Saab var en av pionjärerna för att introducera bioetanol. En av Saabs kärnkompetenser var den många års erfarenheten av flerbränslemotorer, som började under 90-åren. Saab-ryttare som kör en Saab 9-5 i den första serien eller en Saab 9-3 kan se fram emot ytterligare hästkrafter när de väljer BioPower Concept. Den innovativa, unika Saab Trionic gör det möjligt.

Körning Saab BioPower E85
Körning Saab BioPower E85

Tyvärr har E85 skrivits död av media som ett bränsle, och i Sverige lyckades fossila energilobban driva biobränslen ur rampljuset. Etanol från första generationen erhålls bland annat från foder eller sockerrör, så kritiken är motiverad vid första anblicken. Alla som hade behandlat ämnet för många år sedan insåg att denna typ av produktion bara skulle vara en bro till framtiden.

Eftersom det på sikt var planerat att producera E85 från rester av livsmedelsproduktionen. I Sverige är dessa betongavfall från landets stora skogsbruk, som träflis och vedavfall. I Tyskland ska E85 tillverkas av avfall från jordbruksproduktionen, mer specifikt från halm.

Den största tyska pilotanläggningen för etanol 14 togs i drift i Straubing för 2.0 dagar sedan. Det kemiska företaget Clariant kommer att använda sin vidareutvecklade "solvätsketeknik" för att producera upp till 4.500 1.000 ton cellulosaetanol per år av cirka XNUMX XNUMX ton vetestrå.

Sammantaget indikerar studier en potential på omkring 22 miljoner ton halm, som kan användas för energi i Tyskland, med hänsyn till nödvändig jordregenerering. Detta kan täcka om 25% av den nuvarande bensinbehovet i Tyskland.

Straubing är bekvämt beläget i den bayerska granaten, transportvägarna till växten i schweiziska oro är korta. Anläggningen i Bio Campus Straubing ligger på Donau hamn där produkterna kan sändas. För landsbygdsområdena i Bayern eller för de stora jordbruksområdena i nordöstra kan E85 medföra ytterligare arbetstillfällen.

Etanol 2.0 skulle vara ett bränsle som kunde göra utan smärtsam diskussion. Biodrivmedel från Tyskland kan ha en framtid, även om politiken skulle ge lämpliga ramvillkor. När allt kommer omkring har vi blivit djärvt tillkännagav energisvängningen och kanske förstår du att E85 kan vara ett litet, om det är obekvämt byggsten för det.

Förmodligen inte, eftersom lobbyn för fossil energi är stark och i Tyskland föredras fortfarande bränningen av dieselbränsle.

Saab hade visat sig med sin flera bränslemotorer vision och kompetens. Vem driver en Saab med BioPower-konceptet, har fattat rätt beslut. Om vi ​​någonsin får rätt bilar från Sverige igen är osäker. Under alla omständigheter skulle Saab Trionic ha varit historia med vår automaker också. Med införandet av Saab 9-3 Griffin, genomfördes även omvandlingen till bensin direktinjektion här. Detta var Robert Bosch istället för Saab-Trionic under huven.

Saab BioPower skulle då, som i Saab 9-5 II, fortfarande ges. Men utan prestanda ökar genom biobränslet och utan ytterligare körglädje. Men med ett gott miljö samvete.

Text: tom@saabblog.net

10 tankar om “SAAB News: Nyheter från biobränslen E85"

 • blank

  Hej,
  Jag är ny här och kör för några veckor sedan en saab 9-3x griffin biopower.
  I Sachsen har vi e85 vid GULF bensinstationer.
  De får E85 från den regionala producenten Verbio från Zörbig. Det finns en av de modernaste faciliteterna där spannmål E85 tillverkas.
  http://www.verbio.de
  .... så full av biokraft (-:
  Mer förbrukning Jag kan också bekräfta 2-3Liter genom e85 + automatisk.

 • blank

  På något sätt är träden meningsfulla: ge mer gas -> mer avgas, mer CO2 -> mer fotosyntes -> större träd 🙂

  Det förvånar mig inte riktigt att E85 har varit ett vanligt bränsle i Sverige under relativt lång tid, och att svenska bilar har varit alkoholbeständiga under relativt lång tid. Det är på något sätt svårt att förstå att de här och i de flesta andra länder föredrar att bränna en dyr råvara (mineralolja och dess destillat) istället för att göra det med industriavfall, såsom trärester från skogsbruket som i Sverige. Den tyska skogsindustrin kan inte helt hänga med den svenska, men om man skulle förlita sig på E85-produktion i de områden av Tyskland med en stark jordbrukskaraktär skulle man verkligen kunna minska mineraloljekonsumtionen med den. Men som redan nämnts - tyvärr är det inte ett avsiktligt mål.

  Förresten - när jag frågade igen skrev Hirsch till mig att min 9-5 (I), byggd 1998/99, inte är E85-kompatibel. E-85-lämpligheten verkar bara gälla för senare år av I-serien.

 • blank

  Skulle vara roligt, om träden hade sådan i turbovisningen verkligen 🙂

  • blank

   Bioetanol och granar! Eller är det kanske IKEA-gran? Jag hade precis denna tanke när jag köpte en 2007PS 150-9 Sport Combi BioPower 5. I motsats till prospektannonseringen vid den tidpunkten hade den här modellen ingen boosttrycksindikator när den levererades (särskilt ingen med träd, naturligtvis). Men jag tyckte att träden var riktigt bra. Och så vände jag mig till SAAB-tjänsten med en viss blinkning och bad om hjälp med upphandling av träden. När allt kommer omkring skulle det ha varit en grädde på kakan för reklamstrateger att använda granarna ...
   Tyvärr var en vid denna tid förmodligen upptagen med andra problem, och så var jag flera gånger ganska oförskämd från en kontorist till alla konstreglerna abgewimmelt. Även de stora ansträngningarna hos min SAAB-återförsäljare Auto Herz i Trier visade ingen framgång.
   Konstigt: Jag skulle även ha betalat en bra pengar för konvertering av det centrala instrumentet och andra nödvändiga internals. Vid den tiden var GMs järnhäxa vid SAAB allestädes närvarande, så att denna begäran från en lojal SAAB-kund dog borta ohejd. Under alla omständigheter hade min återförsäljare inte kunnat ligga där: han tog ut det proverbiga benet för träden!

   Tja: 9-5 är fortfarande i flottan och kommer att stanna kvar. Han fick nyligen en hjort för framsidan och en för baksidan från Auto Herz. En helt ospektakulär en timmes kampanj för nedladdning och dokumentation. Medan du kan njuta av ett gott kaffe (eller två eller tre) i en trevlig familjär atmosfär, jobbar du med största omsorg och engagemang i denna andra generationens bilhandlare. Det är inte utan anledning att jag reser extravagant från München för alla tjänster ...
   Och resultatet av rådjuret? Helt enkelt fenomenalt! Full effekt och med samma körstil ungefär 8-10% mindre bioetanolförbrukning än utan rådjur. Tja: i slutändan kommer det att förbli detsamma utan ekologi: den befintliga tjänsten används gärna: o). Med denna modifiering är bioetanol riktigt kul!

   Tack vare ett relativt välutvecklat nät av bensinstationer kan du nu nästan få dig överallt i Tyskland med bioetanol, även med tvingad körning. Naturligtvis krävs lite planering. Det är hög tid att kraften i den fossila lobbyn är trasig!

   Christoph

   • blank

    Östtrycksdisplayen med träden ville ha några fans vid den tiden. Förresten, för ;-). Tyvärr var det här instrumentet bara för studien, i serien hade det varit hit!

 • blank

  Tom,
  E85 är ett mycket intressant bränsle. Tyvärr är den europeiska politiska klassen inte helt överens med det.

  Jag hoppas att allt fler politikpapper som den här från forskargruppen kommer att bli offentliga, vilket ökar trycket på politiken.

  http://www.atzonline.de/Aktuell/Nachrichten/1/16327/Forscher-praesentieren-Strategiepapier-Bioethanol.html

  Det är lite schizofreniskt att introducera E10 för att minska CO2-utmatningen när man ignorerar E85. 🙁

  • blank

   Jag läste artikeln, trevligt om din egen åsikt stöds vetenskapligt. 😉

   Låter för bra för att vara sant och inte läser några alternativa bränslen verkar inte ha en chans i Tyskland.

   Den tyska fordonsindustrin har förbundit sig att diesel och rör sig inte. 🙁

 • blank

  Kan bara hålla med, vi är också på väg med biopower saabrio. ren kul!
  Tyvärr finns det inga E85 bensinstationer i västra Österrike, men då gör vi fler resor till Bayern. Italien är tyvärr fortfarande en öken när det gäller E85 bensinstationer. inte ens oaser finns där. Med oss ​​i Österrike är dieseldiskussionen i full gång just nu. Hur skadlig och även skattebefriad diesel är, ja, alla vet nu. Därför skulle bioetanol främjande säkert inte vara ett misstag.
  Men jag hörde också att tyska tillverkare bygger bilar till Skandinavien med E85-motorer. Vilken ironi.

  • blank

   Det stämmer, Volkswagen säljer Ethanol Passat ganska bra och sätter press på det andra märket från Sverige ...

 • blank

  Hi Tom!

  Denna rapport är också en företagsnyhet som inte borde komma längre? 😉

  Men bra, temat förtjänar det.

  Anger etanol som produceras i Straubing sedan produktionen av E85 som vanligt? Sedan 2008 kör jag en SAAB 9-3 BioPower Convertible. 25 PS mer, men också högre förbrukning. Vid nuvarande bränslepriser, fungerar operationen med E85 men lönar sig. Ändå måste jag försvara mig igen och igen, för på grund av min E85-konsumtion får mexikanerna inte längre tortillor eller för att regnskogen rensas. Den nya fabriken i Straubing kan vända diskussionen om den blir offentlig. Men utom här på den här bloggen har jag inte hört / läst om det än. Tack för det.

  Jag tror att etanol i åtminstone under en övergångsperiod kan minska oljebeviset och skapa ytterligare jobb inom jordbruket och raffinaderierna. Det låter bättre för mig än att skicka olja med tankfartyg över havet, men som sagt kan det bara vara en interimslösning på vägen till en mer miljövänlig individuell massmobilitet. Synd att detta kapitel inte omskrivs av SAAB.

  Alla SAABists har en bra dag!

  Hälsningar från Bad Salzdetfurth!

Kommentarer är stängda.