Bakre spegel: Konsten att inte ge upp

Titta tillbaka: Bloggers backspegel
Titta tillbaka: Bloggers backspegel

Det är inte lätt att skriva om Saab-märket. I mer än ett år har Saab slutat bygga bilar i Trollhättan, och jag är inte bra att skriva bara om det härliga förflutna. Eftersom livet fortsätter utvecklas och förändras saker. Det är helt enkelt för spännande att ignorera framtiden och hålla sig till det förflutna.

En känslig artikel i en svår situation. Och en mycket personlig och öppen. För i den nuvarande situationen, i detta eviga hängande område, är ämnet inte så kul för mig. Jag eller vi började - då då med vän Marco - att stödja Saab och skriva testrapporter från en vanlig kund. Inga produkter, inga recensioner och i min vänskrets är det svårt att fråga, och med rätta, om jag allvarligt tror att det någonsin kommer att finnas bilar med en griffin igen.

Nu är det dags för en optimal utgång. För att jag i min ljuvhet hade lovat att skriva tills fabriksportarna slutligen stängdes. Voilà! Det är på 1. Augusti fallet. De tidigare Saab-anställda, som fortfarande arbetar för administratörerna, har gjort sitt jobb för det mesta. En ny ägare kommer att vara hyresvärd i stablebacka. Det är slutet på historien, och det är dags att ta av hatten och stänga av Mac. Men är hon verkligen beredd att avsluta?

Vad hände? En egenskap ändrar ägare, och bilar som får en ny ägare är inget ovanligt. I USA har Fisker just köpt en GM-anläggning, i Nederländerna Nedcar byter händer för en euro, och det finns några tomma eller övergivna produktionsanläggningar i Europa. Och i framtiden kommer förmodligen många fler jobb att läggas till. Fiat har två fabriker för mycket, Opel på något sätt, och PSA måste också stänga ned en eller två växter.

Så det finns verk som sand i öknen, och uppskattningen av dessa fastigheter, som du kan se på de symboliska 1 € -priserna, är ganska låg. Så att köpa, hyra eller hyra en bilfabrik är inte något som är särskilt spännande. Om NEVS kan flytta till kontor i Stallbacka den 1 augusti kommer investerarna att hitta en rena fabrik. Pressbutik, målarbutik, testställ, testbana och mycket mer.

Och nu igen frågan, väldigt konkret! Är det här rätt tid att gå ut och förlora slaget?

Det är snarare dags att ställa rätt frågor! Medan NEVS köper en anläggning och pratar med Scania och Saab AB om varumärkesrättigheterna, frågar ingen i Sverige om Saab-kronjuvelerna. NEVS har förvärvat rättigheter att bygga Saab 9-3 om köpeskillingen betalas till administratörerna i slutet av sommaren. Men 9-3 är, låt oss vara ärliga, högst en broprodukt på väg till framtiden. Det verkliga värdet av Saab ligger inte där.

Den nya lilla Saaben skulle ha försvunnit helt från det offentliga ögat. Låt oss komma ihåg ... Baserat på den utgående Mini bör en Saab 9-1 visas. Kontrakt med München gjordes, utvecklingsarbetet startade. Det finns också Phoenix-plattformen, basen för en hel produktfamilj. Den lilla Saab och Saab 9-3 efterträdaren är de verkliga kronjuvelerna för den svenska biltillverkaren. Endast ingen talar om det, åtminstone officiellt. NEVS har varken förvärvat Phoenix-plattformen eller registrerat intresse för Saabs lilla bil.

Att prototyperna glömmas i ett hörn av fabriken, dammar bort, det kan uteslutas. Dessutom har de halvfabrikatbitarna vandrat till en press. De är för värdefulla för det. Under administrationen av insolvensförvaltarna var utvecklingsarbetet inte helt avbrutet, eftersom värdet ligger också i utvecklingslaget själv.

Låt oss titta på marknaden! Bilindustrin blir hårdare. Kina ökade sin bilexport med 6% under årets första sex månader. Bara Geely exporterade 28 10.000 bilar i juni och i år exporterar tillverkaren 200.000 XNUMX bilar. Det är den mjuka mullret av en lavin som hotar och rullar obevekligt mot oss. Detta påverkar tillverkare som ser bilen som ett billigt transportmedel.

I Europa är det Ford, Opel, PSA och Fiat. Att bygga billiga bilar på vår kontinent blir allt svårare. Kineserna exporterar nu bara till tillväxtmarknaderna och säljer sina bilar till ett lågt pris. Men de första "tillverkade i Kina" -bilarna körs redan i södra Europa och på Balkan, och antalet växer.

Européer överlever bara de som är hemma i premiumsegmentet eller har en stark bild och som kan tjäna ett motsvarande pris för sina produkter. Det här är företag som skiljer sig från design eller massteknik. Eller, som marknadsförare säger, bär en viss unik historia.

Saab kan vara ett av dessa företag eftersom varumärkeshistoriken är ojämförlig och varumärket är för bra för att stänga böckerna idag. Jag är säker på att Saab-historien ännu inte har berättats! Det finns Saabs framtida värden som ingen har pratat om hittills. Saab 9-1 och Saab 9-3 efterträdare är de verkliga objekten som står på spel. Administratörerna kommer - någon gång snart - att avsluta historien. Vare sig det är i augusti eller september vet ingen riktigt. Och sedan får vi se om varumärket har en framtid.

Jag behöver inte fortsätta skriva till något pris. Mitt liv är fullt av intressanta, utmanande alternativ, och även livet efter eller utan Saab skulle inte vara tråkigt. Men saknar finalen nu? Aldrig!

Text: tom@saabblog.net

25 tankar om “Bakre spegel: Konsten att inte ge upp"

 • blank

  Hej,

  Jag är fortfarande SAAB-förare (1 cabriolet, 1 kombi ==> 2 * 180000 km), för jag kan helt enkelt inte välja en annan. Att köpa en bil känns bara som att köpa. Jag hoppas verkligen att 9-5 snart kommer att ses som en stationvagn.

  Hälsningar från Saarland.

 • blank

  Även om den svenska flaggan är (fortfarande) vid halvmast, hoppas vi alla att vår flagga fladdrar återigen högt upp i vinden.
  Hälsningar och tack för din artikel.
  Gallix

 • blank

  Hi Tom,

  mellan glimmer av hopp och illusion, kan insideren
  bäst att skilja. I hopp om att det förstnämnda gäller är alla SAAB-vänner verkligen tacksamma för att fortsätta.

 • blank

  Hej Tom, jag hoppas att du har den nödvändiga illusionen att fortsätta här! Jag tror att Saab-scenen, åtminstone den tysktalande, skulle vara en hel del fattigare utan din blogg! Så jag önskar dig det bästa, hoppas fortfarande på många av dina rapporter och tack igen för ditt arbete här. Hälsningar från heta Spanien.

  • blank

   Illusion??? Jag tror att du menar inspiration eller något annat positivt ... Men jag tror inte illusion, annars behöver du inte läsa med along

   • blank

    Tyvärr gjorde jag ett litet "felavtryck"! Naturligtvis menade jag positiva saker, som inspiration, lust etc., och vad som händer när du bor utomlands i 30 år, fritt översatt från spanska. Så jag hoppas kunna läsa här ... ;-)))

    • blank

     logotyp, blev jag bara förvånad över att vem skriver så, vad även om artikeln inte bara har rosa band i himlen, det är bara ingen illusion 😉

 • blank

  Wow…! @ Tom: Ja, i alla fall, fortsätt! Och tack för den fantastiska bloggen!

 • blank

  Jag kan inte föreställa mig med den bästa viljan att krisetider så värdefullt varumärkekapital skulle kunna förstöras. Just nu är starka varumärken efterfrågade, för bara de kan klara sig framgångsrikt från bilmonotonin. Du köper en SAAB eftersom du vill ha en SAAB. (Som självklart gäller analogt med MB eller BMW etc.)
  Om du bara vill köpa ny bil, så är vw, opel, koreanska och japan i rad.

  Jag vill ha en SAAB och stanna hos SAAB tills det inte finns mer att köpa. End. 🙂

 • blank

  En SAAB 9-1 skulle ha varit lämpligare än den stora Dick skeppet SAAB 9-5 (ingenting mot 9-5) i alla fall. SAAB skulle äntligen få unga köpare och den lilla skulle bli en succé. Kanske någonstans lurar en indian som redan hemligt förhandlat fram kontrakten. Hopp är fortfarande inte döende för mig.
  Avgången till vår bloggare skulle vara en stor förlust för oss och varumärket. Så det måste fortsätta!

 • blank

  Hi Tom,

  Jag förstår bara dina intentioner. Mina vänner och familj har länge märkts en affärsroman. Men jag kan inte och vill inte helt enkelt begrava mitt bastuum. Saab tillhör mig och mitt hjärta, mitt bilhjärta tillhör Saab. Om jag skulle kasta in pistolen, skulle det innebära att jag skulle ge upp en del av mig själv.
  Den sista raden är inte skriven än. Telenovela kommer att gå bra ut. Jag litar på min känsla, det är bra, det släpper mig aldrig.

  Det har redan gjort så mycket av vägen, då kommer vi inte att ge upp så snart säkert. GM kan bara inte vinna. Och bara tillsammans kan vi låta Saabtraum leva vidare.

  • blank

   ”GM kan bara inte vinna” - det är också en av de viktigaste punkterna för mig!

   Med Toms nuvarande artikel frågar jag mig mer och mer om han redan har mycket specifik information som vi inte har - egentligen handlar det egentligen om Phoenix-plattformen och modellerna 9-1 + 9-3 och inte en djärv elproduktion av NEVS. Det senare kunde också börja i Trollhättan, men det verkar för mig som om ett annat redan känt namn snart skulle kunna bli den stora slutliga överraskningen. Jag kunde nu föreställa mig två av de tidigare stora utsikterna som det nya SAAB-Autobile-gruppstyret (min favorit här är inte från Europa).

 • blank

  Så jag skulle vara för att skjuta upp tidsfristen tills jag lämnar bloggen - som vi vet från Sverige - tills SAAB-filen är stängd.

 • blank

  Tom snälla släpp inte oss, även om det finns andra bloggar som SU etc. på webben, så din är bloggen där vi alltid kan räkna och inte bara vilken Pimperniz är upplagd, personligen är jag en fan av din stavning och skulle sakna detta.

  Ps Jag kommer, om allt går bra för TurboX köpa Honey Grill, vet du om vi har TX-paketet på TurboX ?? Jag är inte säker på att det här är en produkt av lust 🙂 http://www.hirsch-performance.ch/Content.aspx?path=/Products/Aerodynamik/F848006700

  • blank

   Grillen passar definitivt. Bra idé :-). TX-paketet = Turbo X, så vi har definitivt det. Och låt oss vänta och se vad som händer fram till september ...

 • blank

  ... ja, vissa vill inte erkänna det, som jag redan har noterat, med försäljningen till NEVS, är SAAB-märket dött och en sak av det förflutna. Med en försäljning till Youngman, Mahindra, eller någon annan som kan bygga bilar, skulle det vara annorlunda.

  Administratörerna har valt ett startkonsortium, men det är fortfarande oklart varför, vem inte har något intresse av SAAB eller dess teknik och vill bygga e-bilar, med alla tillhörande problem och inte heller kunna presentera ett tydligt koncept. Förlorad tid och förlorade anställda är bara andra negativa saker.

  ... den enda chansen att någonsin se en "nyligen" producerad SAAB är om NEVS säljer rättigheterna till någon som kan bygga bilar, de behöver också namnet, vilket de knappast får så - men det hade varit lättare och ställer frågan varför inte ha ...

  • blank

   Jag tror inte på NEVS och alla humbug. Detta är showen att distrahera och Tom har det rätt. Vad sägs om den lilla Saab och Phoenix-plattformen? Det här är intressanta saker och när teatern är över kommer vi att se sanningen.

 • blank

  Hej Tom,

  skriv inte så mycket annars sommaren är slut och vi var inte i ölträdgården 🙂

  Ciao

  M.

  PS: SAAB-berättelsen är inte över förrän den sista Saab har flyttat in i skräppressen, vilket kommer att ta en jätte lång tid!

 • blank

  Hi Tom,

  och återigen skriver du sanna ord. Även om jag personligen är mer intresserad av nya 9-5 skulle en 9-1 förmodligen vara nyckeln till marknaden just nu. Detta visar de ”små” framgångar med andra märken. Vem skulle ha trott vid introduktionen att någon ”behöver” en BMW 1-serie? Jag är nyfiken på att se om någon fortfarande vågar fortsätta med Saab och om de får chansen.

  Många tack till er för att hålla oss uppdaterade åtminstone till finalen. En sak jag kan lova: Så länge du fortsätter skriva så länge jag läser.

  Hälsningar från Rheinhessen
  Alex

  • blank

   Den 9-1 Wahre den perfekta produkten för att återigen en, nu säger jag det här sättet, en yngre generation Saab att rita. Majoriteten av Saabskidåkare har en något högre ålder, men har upplevt äradagarna med SABB 900 och 9000 som drivrutiner. Jag vill inte förolämpa någon här men framtiden ligger hos de unga förarna som också skulle ha råd med en sådan SAAB. 9-1 som en post produkt, inga jätte motorer men fortfarande stora med bra drag, så detta fordon som en andra bil, skulle en Saabiger njuta 😉 modell kombi och cabriolet inget mer 🙂 jag Wahre beroende på utformningen på mattan och skulle ge mig en sådan Köp en sak med tillräckligt kraft och Hirschigem stämmer starkt köp 🙂

   • blank

    Så nen Saab 9-1 Aero ... Det skulle vara något ... Jag skulle förbeställa direkt.

    Du kan fortfarande drömma ... ^. ^

    • blank

     9-1 Aero Convertible, med Hybried starkt köp

 • blank

  Toppartikel med klart meddelande! Men vad gör vi om Tom verkligen går av båten? 🙁

 • blank

  Puh ... Tom, skräm inte oss så! 😉

Kommentarer är stängda.