SAAB News: Den elektriska framtiden för NEVS och SAAB Zukunft

Vad händer bakom Saab-bakgrunden, har NEVS en chans och hur långt har Saab E-Power Concept verkligen varit? Under tiden i Trollhättan verkar molnen över Saabs framtid sakta öppnas, pressen strider genom sommarhålet och genom det framtida NEVS-konceptet. Svenska Dagbladet har arbetat med flera artiklar om ämnet de senaste dagarna. Det fanns också några tidigare okända detaljer i ljuset.

Statens myndighet främja utvecklingen av elbilar i Trollhättan med 96 miljoner kronor. Av detta kom 83 miljoner att betala och migrerade till E-Power-projektet. 70 elektriska Saab 9-3 ska byggas för och rulla genom sverige i fälttester, delvis inom den offentliga sektorn. Emellertid producerades endast 5 prepress typer med hand med ett 15 kWh batteri avsedd för olika testapplikationer. Idag kommer ett av dessa fordon att användas.

Nästa steg var att använda ett 35.5 kWh batteri, men detta hände inte på grund av de ekonomiska svårigheterna i Saab. Tekniken var emellertid fullt utvecklad, åtminstone på papper - även om många tester fortfarande väntade. Tekniken i sig är till stor del knuten till plattformen för Saab 9-3. Det är omöjligt att använda konceptet på en annan grund. Batteriet, utvecklat av Boston Power som en samarbetspartner, kan bara installeras i den här modellen.

Vilket kan ge problem till köparen som vill köra Saab 9-3 från bandet i Trollhättan. Eftersom Saab inte registrerade ett enda patent för detta projekt, gjorde utvecklingspartnerna. Boston Power har ett patent på batterifacket som Saab får marknadsföra. En ny fest som NEVS skulle behöva tillstånd att använda patent.

Vid årsskiftet 2013 / 14 ska de första bilarna med batterier vid NEVS rulla av linjen. Hittills har investeraren ingen tillgång till anläggningen, eftersom köpeskillingen endast betalades. Åtminstone bör denna verksamhet vara färdig i slutet av månaden och NEVS skulle då ha betalat hela priset på fastigheten till Hemfosa. Testanläggningarna, som tidigare användes av Saab Powertrain, kan fortfarande hyras av NEVS eller hyras på lång sikt.

Men fram till idag är det oklart huruvida man vill använda Saab-tekniken alls, och om och om igen talar det om japansk teknik. Arbetet på Saab E-Power-projektet avbröts för ett år sedan, och i motsats till Phoenix-plattformen ligger elbilalternativet med alla inblandade till denna dag. Trots att det fortfarande finns mycket kunskap från denna utveckling i Trollhättan, är Tore Helmersson som chef för innovationen upprepade gånger försäkrad. Men denna kunskap tjänar nu nya företag som Lean Nova.

Detta gör det svårt för en nykomling som NEVS att sätta igång arbetet. Speciellt eftersom chanserna för framgång är tvivelaktiga och leverantörer av rena elbilar som Tesla bränner fortfarande pengar. Samtidigt är de etablerade tillverkarna i startpositionen med sina elbilar, och alla möter en mycket liten marknad. Överlevande och vinnande är bara den som har lång andedräkt.

Det bättre konceptet.

Eller den som har det bättre konceptet. En bil med hybriddriven eller intervallförlängare. Phoenix-plattformen är den ideala grunden för detta och den bättre investeringen. För ett fordon med intervallförlängare hade Saab redan registrerat ett patent och eventuella nya ägare har erkänt det för länge sedan. Rena batteridrivna fordon är nischen i nischen. En mycket större acceptans kommer att ha olika begrepp.

Massor av rörelse bakom Saab scenerna.

För bakom kulisserna är det rörelse och i Trollhättan finns det fortfarande knappast någon på NEVS. Och vi bör inte knyta framtiden för vårt favoritvarumärke till den här investeraren heller. Bara för att tidningarna i Sverige inte skriver något tyder inte på ett stillastående. Till skillnad från det förflutna tar inte anställda längre upp telefonen i illojalitet för att informera pressen när något händer. De anställda som fortfarande är ute på fabrikslokalerna är extremt lojala och diskreta.

Händelser de senaste dagarna i Trollhättan, nu bekräftade av flera källor, bekräftar den långvariga misstanken att NEVS inte kommer att vara framtiden för varumärket och dess teknik. Administratörer arbetar och de verkar - äntligen - äntligen - vara ganska långt. Verksamheten i fabriken underbygger detta.

När det gäller offentliga tillkännagivanden och när bläcket blir torrt är det svårt att säga. Vi vet också bara detaljer, men inte schemat. Och fortfarande är vi i sommarhålet.

Text: tom@saabblog.net

18 tankar om “SAAB News: Den elektriska framtiden för NEVS och SAAB Zukunft"

 • blank

  då och då låter sådana rapporter som att hela NEVS-saken är ett bedrägeri att köpa tid. Men vad målet är och vad du behöver tid till ...

  • blank

   Hej Alex,

   Jag kan föreställa mig att den "riktiga" investeraren driver färdigställandet av den nya 9-3 i flera varianter (bensin och hybriddrift) i bakgrunden.

   Vi är glada över att NEVS ursprungligen gick in som ett "stoppgap" och att du fortfarande kan förbli osynlig - uttalanden om den framtida personalen, till exempel, kanske du vill publicera med tiden. I synnerhet, på grund av de enorma personalkostnaderna, vill du förmodligen inte komma i någon form av press för att agera för tidigt, långt innan produktionsstart - bra saker tar bara tid!

   Hälsningar från soliga Hamburg (för närvarande 30 ° C)

   • blank

    Hej Joachim,

    den verkliga investeraren skulle vara underbar, men det låter mycket som "önsketänkande". Speciellt ordet bensin 🙁

    Om något nytt faktiskt är klart (t.ex. PhoeniX-baserat 9-3), tar det några år till. Tålamod är bra, Saabs fans har mycket av det för att inte låta saken falla i glömska, men det är inte oändligt. Visst, det är sommar nu, ingenting händer, men då borde åtminstone några meddelanden komma. Kundförlust eller vad heter det ...

    Hälsningar från Bratislava, (för närvarande 27 ° C)

    • blank

     Våra svenskar är fortfarande av den åsikten att det kommer att bli en "big bang" senast i september, historien är inte över ännu ... 😉

     • blank

      September hmmm fanns det inte något med den här månaden redan? Jag tror att det förra året hette september. Låt oss vänta på Big Bang och ser fram emot vad svenskarna presenterar för oss 😉 snälla inga rena EVs ...

 • blank

  SAAB är inte bara turbo och gas, Saabim. SAAb är också inovativ och inspirerande för andra märken 😉 men jag ger dig lite turbo, 🙂 lite stör mig inte heller, den bra gamla 1.8Bar-avgiften på 9000 var otroligt vacker 🙂

 • blank

  NEVS kan komma med något men det är inte möjligt att överleva med bara ePowered Saab. De måste också erbjuda något annat, möjligen en "hybrid" var tänkbar. Och glöm inte att produktionskostnaderna i Sverige är mycket höga, vilket också är en nackdel. Annars en elektrisk Saab som inte är för mig, Saab är bensin och turbo.

 • blank

  Och jag tror inte att det är så dramatiskt nu, när hela EU och euron flyger runt våra öron, och allt är omorganiserat med nya valutor och ny ekonomisk ordning, kan det vara bättre att ta omslag än bilproducenter.

  Jag vet inte hur det känns i Tyskland, men i Österrike och Sydeuropa är ekonomin helt slut, inga fler räkningar betalas eftersom inget företag har eller får mer pengar ...

 • blank

  Exakt. Det kan ta upp till 2 år (eller ännu längre) innan en annan bil i Trollhättan går av linjen. För närvarande är de ekonomiska utsikterna inte bra. Tja, vi har väntat länge och vi har ingen inverkan på den nya ledningen.
  Njut av den vackra sommaren.

  • blank

   Och det är precis vad jag ska göra från lördag! Då är sommarvärmen "äntligen" historia;), tidig höst kommer och jag kan njuta av min välförtjänta "sommar" -semester i den bayerska skogen till fullo? ... nej, gillade verkligen min första långa resa med mitt troll! Det viktigaste är att det inte regnar, så att jag äntligen kan klättra igen. Och jag följer bloggen på min mobil!

 • blank

  Framtida varumärke och teknik? Finns det verkligen någon som har varumärkesrätten nu? NEVS ja, är det inte?
  Och en anläggning som ingen kan driva längre och där programvarurättigheterna är hos GM ...

  De ekonomiska nyheterna är fortfarande det som uppmärksammar blocket. Kanske skulle en bra sammanfattning vara bra. Vem har de enskilda teknikerna, vem har vilka rättigheter etc ...

  Skulle vara en fin förändring till fotoserien

  • blank

   Ingen annan har varumärkesrättigheterna här. Väntetiden och den svenska långsamheten är lika mycket för mig som alla här och jag är säker på att Tom bara är densamma. Vem har vilka rättigheter som kommer att vara tydliga först när gentlemen advokater publicerar kontrakten. Förhoppningsvis i augusti eftersom väntetiden är mer än dålig för varumärket!

   • blank

    Väntetiden är dock inte bra eller dåligt för märket. Någon utom för de få intresserade tycker ändå att Saab är en mousetod. Och den som har följt det svenska dramatiken fram till idag fortsätter att göra det.

 • blank

  Det här är mer spänning och drama än du kan stå!

 • blank

  "De anställda som fortfarande är i fabrikslokalerna är extremt lojala och diskreta."

  "... under tiden bekräftat från flera källor ..."

  Ser jag där en liten motsättning?

  Hur som helst, jag är glad att SAAB verkar ha ett liv efter NEVS.

  Jag tycker att e-bilar är bra, men PHEV och EREV är en mycket mer användbar teknik så länge batterierna är för tunga, har för lite kapacitet och tar för lång tid att ladda.

  • blank

   Hmm. Eftersom våra källor är uppenbarligen inte pressen, finns det ingen motsägelse.

   • blank

    Men lojala och hemliga anställda kan inte vara dina källor, eller hur?

    • blank

     Jag ger upp…

Kommentarer är stängda.