Saab affärs nyheter och meningen med en blogg

För några dagar sedan pratade jag länge med en bra vän. Det handlade också om bloggers frustration. Sedan 18 månader dominerade den ekonomiska sektorn, en stat jag aldrig ville ha. Goda vänner är viktiga eftersom de vanligtvis har goda råd. "Jag borde lämna affärsområdena till andra, snarare skriva om bilar och om Saab-scenen. Det skulle vara de punkter jag tycker om. "Han har rätt. Att skriva om bilar från Trollhättan är kul, det var tillräckligt med ekonomi. I framtiden kommer ekonomin bara att sammanfattas, förutom "Breaking News". Blogget är skrivet för fordon av märket Saab, som är vår hobby.

I vanligt språk betyder det att vi inte kommer att kommentera alla meddelanden och meddelanden om NEVS, särskilt eftersom företaget har liten chans att använda varumärket. Men vi lägger inte våra huvuden i sanden och tar itu med det förflutna. Vi ser mer än någonsin utöver horisonten och in i framtiden. Under de närmaste veckorna kommer vi att hantera mycket intensivt med ämnet elektromobilitet, vilket kan vara framtiden. Bara på ett lite mer intressant sätt.

Idag finns det emellertid en sammanfattning av vad det senaste ämnet var i Sverige, och vad vi inte har publicerat av ovanstående skäl.

Mystiska Trollhättan

Trollhättan är full av hemligheter. Det är fortfarande okänt för vilka pris enskilda Saab-företag delar bytte händer. Saab Powertrain Division, och även Saab Tools AB, sägs ha uppnått ett ganska bra pris. Saab Powertrain-anställda har mottagit utestående betalningar som semesterlön de senaste dagarna. Leverantörerna kommer också att vara glada över pengarna. Till skillnad från Saab Automobile ABs anställda och fordringsägare kommer de inte att gå ut.

Stark utvecklingsplats

Saab-kompetensen värderas över hela världen och orderböckerna för de relevanta Saab-spin-offerna är välbokade. Den tidigare Saab-moderen GM tilldelar utvecklingsavtal till sverige, vad som exakt löper där, avslöjar vi på måndag. Att Trollhättan kommer att ha mycket arbete i framtiden verkar säkert. För att i Tyskland förbereder GM klarskärningen. En bra källa berättade för vilka konsekvenser PSA och GM-anslutning kommer att ha för Opel. Logistikavdelningen i Rüsselsheimer kommer att gå över i PSA-händer. Låter harmlöst, men det är det inte. Bakom allt detta ligger hela eftermarknaden, vilket också är mycket lönsamt hos Opel.

Är NEVS en möjlighet?

Fredrik Sidahl, VD för bilindustrins nationella leverantörer, ser det så. Om kontrakten är slutgiltiga kan NEVS bidra till att öka den svenska bilindustrin. Även om han ser bara små siffror om året 2013 / 14 den första batteridriven 9-3 från bandet att springa. Innovationer som gnäller på hela industrin kan komma från Trollhättan.

NEVS vill upprätthålla god kontakt med traditionella leverantörer, enligt hemsidan. Första kontakter har redan gjorts, sa Sidahl i TTELA-intervjun. Men inte mer konkreta, djupare diskussioner.

Men NEVS är bara NEVS. Och NEVS har just köpt rester av Saab Automobile AB med ett preliminärt kontrakt. Vad vi upplevde förra veckan på plats bekräftades igen denna vecka. I den kända konstellationen finns det ingen chans att använda varumärkesrättigheterna. För att bevisa sin allvar vill Kai Johan Jiang avbryta sina tält i Kina och flytta till Sverige. Misstrogen som kommer till honom skadade honom djupt, sa han i en intervju med Dagens Industri.

Han är medveten om att Saab är ett "högriskprojekt". Men han har arbetat med projektet i två år och han är säker på att kapaciteten hos Saab-fabriken i 190.000-vagnar kommer att utnyttjas fullt ut varje år. Hittills har han gav en deposition motsvarande 150 miljoner kronor till inköpspris med administratörer som kan vara på 1.8 miljarder kronor, enligt Dagens Industri. Och om du inte kan använda namnet "Saab" för de nya produkterna kommer du att bygga bilar med ett annat namn.

NEVS bedömning på plats

Det här är uttalanden som är meningsfulla med tanke på den lokala bedömningen i Trollhättan. De nya produkterna är baserade på japanska komponenter och teknik. Dessutom vill du fördela produktionskapacitet, vilket inte är något problem i den ultramoderna och flexibla fabriken. NEVS vill inte vara en producent i fokus. Fokus ligger mer på FoU inom grön rörlighet. Med Saab DNA och Saab-teknik borde NEVS-planerna inte ha något att göra.

Ge oss information!

En av de få vinnarna av Saab-krisen var tidningarna i Sverige. Den lokala TTELA och Dagens Industri, för att bara nämna några, kunde öka sin omsättning och Internet-närvaron var starkt frekvent. Annonsintäkterna ökade snabbt nu. En samtalspartner i Sverige kommenterade situationen, inte utan illvilligt glädje, så: ... nu måste de (tidningarna) skriva om några fåglar som faller från boskap. Och ingen bryr sig. "

För att få information har TTELA placerat telefonförlängningen av varje redaktör i slutet av varje Saab-andel de senaste dagarna. Ingen kris, ingen cirkulation. Dåliga nyheter säljer ...

Men fortfarande lite spekulation ...

Och då har vi dem, vår lilla spekulation. SPIEGEL rapporterar i den aktuella frågan om det allt snabbare samarbetet mellan BMW och Toyota. Herrarna från Japan besökte Trollhättan för en tid sedan, samma från München. Efter att BMW har förlorat PSA-gruppen som en partner och GM i ett fall, kunde det fortfarande finnas avsikter. Så vissa läsare som har informerat oss via mail. Tydligen är SPIEGEL mycket populär bland Saab-förare som läser.

En gissning, för det är inte mer som kunde ha sprungit från vårt önsketänkande. Nej, jag försäkrar dig, vi vet inte om det. Och om vi visste något skulle vi förneka det.

Text: tom@saabblog.net

15 tankar också "Saab affärs nyheter och meningen med en blogg"

 • På den ena eller andra välgrundade ekonomiska nyheterna kommer troligen att vara närvarande i framtiden (varför köper du en vacker fabrik och bygger sedan ingenting där först ....), men jag tror för oss alla är SAAB-bilen faktiskt viktigare än den tyvärr för närvarande associerade ekonomisk brottslighet.

 • Hej från Schweiz
  Jag skulle vara väldigt ledsen om den ekonomiska informationen från en bra källa skulle saknas.
  Så alla är informerade om den fortsatta kursen med Saab, som i slutändan också hjälper Saab om
  Saab pratar i samtal.

  • Tom kommer troligen alltid att leverera tillsammans. Jag tycker att det är bra eftersom det tar vinden ut ur seglen runt rykten om SAAB. Tidigare var för mycket skada orsakad av falska rapporter i pressen.

 • Hi Tom,

  Å andra sidan, är den ekonomiska nyheterna på den här bloggen även från en SAAB-värdig kvalitet, medan andra bloggar, utan att nämna namn, som har lutande för min smak i alltför uppenbara sätt eller andra falska budgivare ut genom fönstret, och har ägnat sig åt spekulation , Allt var alltid mycket allvarlig, diskret och med en realistisk syn på saken. Riktigt bra jobb, men att detta inte var en angelägenhet för bloggen.

  Förresten slår GM-samarbetet på PSA och Opel på det här sättet .... den dagen jag först läsa text-TV att PSA bränder igen en styrelse (Philippe Varin) - på initiativ av Peugeot familjen, som är i samarbete något men happy. Och vid Opel bör sparas efter omorganisationsplanen (gårdagens meddelande) med leverantörer och material. Synd att det låga prissegmentet i det här landet redan Dacia och "Chevrolet" (som jag bara nämna inom citationstecken, eftersom en Chevrolet för mig är något annat) har framgångsrikt drivs.

  Det är synd. På listan över modeller som jag skulle vilja köra, finns det en hel del Peugeot- och Citroen-modeller. Jag har alltid gillat franska bilar .... men de senaste åren har de båda förlorat mycket sympati med mig.

  • Hej Phibo,

   använd sedan tiden nu. För mig var det tvärtom, jag har gått igenom allt i 90er och tidigt 2000er år och ägde vad jag ville ha i 80ern. Jag har 90 med 18 mitt körkort. Jag har kört Alfa, Lancia och Citroen och har landat i Saab för 2 år. Jag är glad att ha drivit och ägde riktiga Alfas, Lancias och Citroen, det är inte fallet längre. En XM är billig, men reparationskostnaderna var redan enorma hos unga, sätta i 10.000 DM, men över år. Dessutom har Alfa 75 slukt mycket, även Lancia Y10, men de har alltid roligt när de körde bra. Men är inte annorlunda med Saab

   LG,
   Fil.

   • Jag hade varit en 205 (även av tekniskt intresse mer körkort eftersom jag inte hade) och en 405 (föregångare till SAAB). Förresten, jag nästan köpte i stället för 9-5 406 en coupe ... men det var tydligt slitna än SAAB, därav förändringen av varumärket.

    Mittemot min lägenhet parkerar arbetstagaren en snickare, som ibland sätter bit av min längtan i mitt ansikte .... en Citroen XM V6 i Bordeau-röd ... ser bara så chic ut. Prototypen av en kilformad kropp ... och ljudet ....

    Tyvärr, ville inte rasa för mycket.

 • En typisk Tomartikel och läckra att läsa trots bakgrunden. Du gör min dag!

 • Hej Tom och alla som bryr sig så mycket om den här bloggen! Jag är som många andra imponerad av hur mycket du älskar den här bloggen !!! Trots att jag bara har varit en "sann" Saabianer i några veckor har jag varit intresserad av det här varumärket under en tid. Egentligen, sedan 99-erens dagar, förutom att det inte såg ut att jag någonsin kunde köra en sådan bil vid den tiden, som lyckligtvis har förändrats på grund av politiska förändringar.

  Jag är nästan dagligen på denna blogg går att lära sig den senaste informationen, eftersom vad som hände med varumärket, som händer och kommer att vara i framtiden är mer spännande än någon thriller. Därför bör denna information också visas här, eftersom jag tror att vi svenskar säkert fortfarande vara en överraskning i form av varumärket. Vad jag hoppas särskilt för "Saab vänliga" eftersom de verkar på den tiden fortfarande vara mycket osäker på hur att gå för det (här en vänlig hälsning och tack vare den mobila Forum Dresden super för och vänlig Hur beställer !! ).

  Vad jag också märkte är att fans och deras bilar verkar ha varit föräldralösa för en tid nu. Det är därför jag tycker att Toms meddelande att han vill fokusera mer på dessa ämnen är mycket bra. Till exempel skulle jag vilja utbyta information med de mer erfarna om tekniska detaljer och den akustiska utvecklingen. Eller finns det andra forum?

  Hälsningar från Dresden

  PS: En liten tanke från spekulationens område: Vad har faktiskt blivit av leveransavtalet för motorerna från BMW till Saab? Eller är det mer av det?

  • Hej Troll9-3SC. Tidigare var du i goda händer med Motortalk angående utbyte av erfarenheter. Därmed har Saab-gruppen avvecklat sig starkt. På Saab-Cars.de skriver du mer om den äldre serien, men där kan du prova det. Tyvärr vägrar våra författare ständigt att springa ett forum parallellt med bloggen.

   • Hej Frank Christ, Tack för informationen, men hos Motortalk hade jag självständigt sökt efter det och fann knappast någon användbarhet. Jag hittade bara Saab-Cars på datumen och började bläddra. Kanske kommer det att finnas en personlig kontakt om dessa ämnen via "vår" blogg, för ett forum bredvid bloggen ... det här jobbar / för att jag kan förstå Toms vägran!

    • Hej Troll,

     Vad gör du när den akustiska expansionen? Vill du ha en högtalare på hjul så att grannen hör dig på fem gator eller vill du bara ha ett ordentligt ljud? Vad har du för tillfället?

     Jag skulle gå för en "måttlig" expansion. Mot AS3 i min gamla 93 är Info 150 i de nya klumparna ganska mycket. Jag vill bara ha ett bättre ljud. Speciellt om du gör det starkare, Info 150 är helt överväldigad och grottenschlecht.

     Om du fortfarande är helt ledsen kan jag kanske hjälpa dig. Har också sökt på olika forum. Vad jag har hittat är för mig bortom gott och ont: interior trim ut, är ny alla kablar, tjock strömkabel som under bilen eftersom inuti ingen plats dörrar isolerade subwoofer i bagageluckan etc. En sådan sak uteslutet för mig, måste gå billigare och lättare.

 • "En gissning, för det är inte mer som kunde ha sprungit från vårt önsketänkande. Nej, jag försäkrar dig, vi vet inte om det. Och om vi visste något, skulle vi förneka det. "

  Vackert skrivet

 • Honi sågar du gånger!

 • "Och om vi visste något, skulle vi förneka det."

  Förneka sedan det igen.

  I alla fall, även om det bara är önsketänkande, det ser ut som en skräddarsydd kostym, den passar perfekt.

Kommentarer är stängda.