SAAB News: Stöd till Saab-museet

Förra tisdagen ägde rum det första mötet som grundade en stödorganisation för Saab Museum i Trollhättan. Att säga det i förväg: mycket har utvecklats positivt sedan vårt senaste besök! För två månader sedan kunde man fortfarande känna oro över långsiktig överlevnad, men framtiden framträder nu i ett bättre ljus. 36 deltagare deltog i evenemanget med kaffe och goda godisar.

Margareta Hallin av Innovatum och Peter Backström från Saab-museet

Vår lilla tyska delegation, bestående av Mark, Hubert, Götz och jag växte spontant till 6 personer. Saab fans från Tyskland som vi träffade framför museet deltog i evenemanget. Hubert, som hade rest från Tyskland med sin Saab 96 tvåtaktsmotor, fungerade som vår översättare. Inför museet hälsar besökaren Saab 9-3 Griffin, donerad av Saab-samhället. Den sista Saab i en tid i Sverige är en hel del händelser. Bilar måste flyttas eftersom de byggdes för det.

Margareta Hallin från Innovatum öppnade sessionen och gav oss den första informationen. Saab-museet, som hon berättade, kommer närmare Saab AB. En sak som inte är självklart. Saab Automobile har sitt ursprung i Saab AB, ursprunget, som vi alla vet ligger i flygindustrin. Under de senaste åren var förhållandet mellan de två företagen inte särskilt bra. Saab AB såg sina affärer alltmer hotade av de negativa nyhetsrubrikerna från Trollhättan.

Saab 9-3 Griffin från Saabsunited

Under tiden har förhållandet förbättrats märkbart. Museet kan ha namnet "Saab" och fortsätta att kalla sig "Saab Bilmuseum" eller "Saab Car Museum". Samarbetet intensifieras och utvidgas. Vårt museum får en träningsstråle från Royal Air Force från Linköping, som hängs under museet. I gengäld flyttar Saabs från tidningen till det Air Force Museum till Malmslätt. Cirkeln stängs och ett av meddelandena vid mötet var "Saab är inte död". Saab lever vidare, även om bara flygplan håller på att byggas.

Den världsomspännande fangemenskapen ger bevis på Saab-andan som lever. Peter Backström, museikuratoren presenterade ”... våra tyska vänner…” för deltagarna. Vår närvaro, även om mer moraliskt än faktiskt stöd, hälsades med varmt applåder. Den lilla donationen från tyska fans och det stora stödet från Saabsunited och det stora Saab-samfundet glöms inte och uppskattas av Saab-veteraner och svenska fans.

blank
Saab 96 “Short Nose” av Hubert framför Saab-museet

Vid mötet utsågs en kommitté, som kommer att utarbeta klubbstrukturerna. Det handlar om framtida organisation, involvering av industrisponsorer och fans. I det preliminära utskottet är företrädare för följande organisationer, och jag är inte säker på om listan är klar:

Saab Veterans, Saab Club Sweden, Saab Turbo Club Sverige, IF Metal, Innovatum, Saabsunited, Innovatum, Trollhättan Kommun.

Under de närmaste veckorna kommer denna kommitté att utarbeta den slutliga supporterbildningen och övervaka användningen av inkommande donationer. Nästa möte, som kommer att äga rum i slutet av september, bestämmer ett slutligt styrelse, så att klubben kan börja sitt arbete.

Saab fans, som vill bli medlemmar eller stödja museet i sitt arbete med historiska arv, måste vänta till hösten.

Text: tom@saabblog.net

2 tankar om “SAAB News: Stöd till Saab-museet"

 • blank

  Och det bästa: Saab-museet förra veckan - i motsats till meddelandet på deras hemsida -
  öppet två dagar (ons. och tors.), förutom mina fanns det många andra förfrågningar ...

  Bra prestanda och bra Saab-anda.
  Och inte minst ett bra museum med mycket motiverade anställda!

 • blank

  Slutligen goda nyheter från Sverige. Det är bra att höra att museet rör sig långsamt i ett säkert vatten. Att samarbeta med SAAB AB är en bra signal. Flygmuseet är på programmet för nästa besök i Sverige.

Kommentarer är stängda.