SAAB News: Vem äger rättigheterna till Saab 9-3?

I Sverige tycks ingenting ligga i handduken, och mycket är fortfarande öppet. Detta är vår kunskap om de sista dagarna och med detta är vi inte ensamma. Fortfarande inte över diskussionen verkar, vem kan bygga Saab 9-3. Även om rättigheterna för den nuvarande 9-3 enligt NEVS-pressmeddelandet har sålts till konsortiet.

Saab 9-3 sportkläder
Saab 9-3 sportkläder

Men kontrakten är bara preliminära och vi vet inte den slutliga versionen. BAIC är nu i pressen igen. Enligt en artikel i Shanghai Securities Daily anser den kinesiska tillverkaren att den har ensamrätt. Enligt styrelseledamot Xu Heyi är den rättsliga situationen följande: Enligt kontraktet har BAIC ensamrätten för Saab 9-5 i den första serien och till Saab 9-3 före ansiktslyftningen 2006. Rättigheterna till den nuvarande Saab 9-3 är desamma Dela på Saab och BAIC. Enligt Xu Heyi är kontrakten.

Möjligheten att överföra dessa rättigheter till en tredje part var endast möjlig i ett gemensamt avtal. Ingen försäljning skulle vara möjlig utan ett gemensamt beslut. Administratörerna kunde inte sälja rättigheter. "Saab har ingenting annat än sitt namn och logotyp ..." sa Xu Heyi till pressen. Och som vi vet, inte ens det. Diskussionen om fördelningen av varumärkesrättigheter pågår fortfarande.

Detta ger tydlighet i kontraktsdesignen, om den lilla var känd och gav anledning till spekulation. Frågan är då vem 2009 förhandlade om dessa kontrakt för Saab. Vi får åtminstone en uppfattning om de svårigheter som administratörer och potentiella köpare måste övervinna, och vi får en känsla av varför processen tar så lång tid. Att ombyggnaden av den nuvarande 9-3 för fortsättning av varumärket, även om den bara är en bromodell, spelar en roll, bekräftas.

Den nya BAIC C70, baserat på Saab 9-5, och BAIC C60, som är baserat på 9-3, närmar sig produktionsmognad. För BAIC är C70 ett prestigefyllt projekt, med vilket tillverkaren från huvudstaden vill göra poäng mot europeiska limousiner i det övre marknadssegmentet. En SUV på Saab-basen är också i planering.

En svensk vän som jag pratade om problemet idag ser situationen som avslappnad. ”Håll dig cool, säger han ...” En Saab-köpare som startar produktionen igen i Trollhättan kommer inte att bli imponerad av BAIC. Eftersom reservationerna bara är riktigt relevanta om du vill exportera fordon till Kina. Detta är inte att förvänta sig, eftersom det skulle vara viktigare att återuppliva de traditionella Saab-marknaderna i Europa och Nordamerika i det första steget. Om läxorna är klar, vilket kommer att ta lite tid, kan nästa Saab-generation våga sig in i Kina, beräknar han.

Så mycket buller för ingenting? I vilket fall som helst, en annan komplikation att fortsätta varumärket och ännu mer arbete för administratörerna.

Text: tom@saabblog.net

Bild: Saab Automobile AB

 

10 tankar om “SAAB News: Vem äger rättigheterna till Saab 9-3?"

 • Något är fel där. För att vara ärlig är jag förvånad över att BMW fortfarande är ganska ensam. Alliansen med PSA har precis försvunnit i luften eftersom GM nu är PSA: s starka partner. BMW har upprepade gånger förnekat det, men har undersökt sina motorer, som ska ha försvunnit. Kamouflage? Vill du vinna tid så att tävlingen inte förstör allt i sista minuten? Eller är det indianernas tur med samma tillvägagångssätt? Jag tror att BMW är smart, de bränner inga pengar eller missar möjligheter ...

  • blank

   BMW har bränt pengar tidigare i ett sådant äventyr (Rover).

   • blank

    SAAB har inget att jämföra med Rovers företag och produkt.
    Bakom kulisserna har BMW säkert gynnat RoverGaudi.
    Cream heaps som MINI och fyrhjulsdrift / SUV erfarenhet var ganska välkomna dowry.
    Som Philmos skriver; BMW bränner inte någonting - och låt dem inte heller brinna.

    Men kolla!

    • blank

     Komplettering: Krypte inte en mystisk grupp i SAAB-fabriken nyligen och är detta så konstigt intresserade företag inte den nyaste samarbetspartnern till våra vänner i Riesenfeldstraße?
     Leverans av hybridkunskap och teknik för elfordon ingår.

     • blank

      Jo det är det. I morgon borde det finnas fler "nyheter" från NEVS.

  • blank

   Tesla Model S är också en vacker bil, men utvecklingen började redan före 3 eller 4 år. Tesla har också erfarenhet av elfordon, tack vare Roadster.

   Och nu jämför vi Saab: Ett e-power-koncept som presenterades för pressen före 1 1 / 2 år sedan och för närvarande bara i 9-3 Combi testades. Ett företag med inga licenser för 9-5 eller 9-3 i Kina.

   Och på grund av företag som Tesla behöver Saab ett koncept med bensin, diesel, bioetanol och e-power. För det skrämmande varumärket måste man nu göra allt möjligt!
   Och för det skulle Saab bara behöva ett motorblock: "Ur-Saab 2.0 16V-blocket". Du kan ...
   ... erbjudande utan turbo (dvs. ca 180 hk)
   ... med mjuk turbo (ca 200 hk)
   ... med full turbo (cirka 220 hk), detta valfritt med bioetanol
   och som bi-turbo (om 250PS)

   Så du har "4" bensin och en bioetanol. Sedan köper du dieslarna från någon (t.ex. som med 1.9 TiD eller 2.0TTiD). Och publicerade E-Power-enheten i januari 2013.
   TADA! Vi har ett sortiment av mycket få saker. Det är inte det enklaste sättet, eftersom licenser, rättigheter och advokater får rösta. Men det skulle vara något att överleva för de kommande 2-3-åren, tills bara 9-3 III kommer på marknaden.

   Så mycket för pessimism!

 • blank

  Jag pratade med min Saab-återförsäljare på fredag ​​och sammanställde en intressant teori:

  Saabs försäljning pågår. NEVS är bara en bluffkonstruktion, som administratörerna använder som ett instrument för att följa scheman och vinna tid. Min återförsäljare förväntar sig ett totalt WOW-ögonblick i slutet av augusti, när vi får veta att NEVS inte har några planer, godkännanden, rättigheter, ... har och nu kommer M&M till tåget. Det finns också några fakta för denna teori:
  1. Saab AB och Scania kommer aldrig att ge varumärket till en kinesisk / japansk konstruktion som bara vill producera, inte utveckla eller designa i sverige.
  2. Varunamnet ges inte heller för rena e-bilar
  3. Ingen från Saab Automobile eller NEVS har ännu frågat till en enda bilhandlare om han vill sälja e-bilar
  4. NEVS-konceptet är som en schweizisk ost: har stora luckor och stinker till himlen!
  5. Saab Parts AB tillhör inte NEVS, trots administratörens totala försäljningskampanj
  6. Vad handlar detta samarbetsavtal mellan NEVS och M&M om?

  I de två första punkterna var jag överens med min återförsäljare. Och jag tror också att varumärket Saab inte är tillräckligt starkt för att producera bilar i slutet av 2013 och då bara elbilar. att etablera.
  Vid 3. Jag undrar hur NEVS vill sälja bilar, om inte ens återförsäljarna vet något. Jag tror också att mycket få återförsäljare bara kan leva på e-bilar. Hur borde det utstå Saab-märket? Först dör bensinmotorerna och sedan deras återförsäljare!
  Så NEVS kommer förmodligen att sälja sina bilar, särskilt i Kina. Men BIAC lurar där och gör sitt liv svårt.
  Varför producera en bil i Sverige för Kina? Var är lön, produktion och extra kostnader mycket lägre i Kina, mycket lägre?
  I svenska produktionsbilar beskattas med 300% -Luxussteuer och därför impopulär, särskilt eftersom de också är elbilar. Med reservdelar från det dyra Saab Parts AB lageret där varje kinesisk kund blir regelbunden.

  Sammanfattningsvis: Kina jobbar inte och det fungerar inte i Europa!

  Jo, det är något fel. Jag kan inte hjälpa men administratörerna kunde inte ha haft en sådan röra av plan som den bästa upplevde?

 • blank

  NEVS kommer inte vara den slutliga lösningen, men det blir alltmer kondenserande. Dessutom borde du verkligen spara försäljningsnätet här i Europa, om det finns något att spara så långsamt som allt går. Förresten var prognoserna för elbilar under den senaste veckan här i D offentligt avskedade som alltför optimistiska.

 • blank

  För NEVS var den kinesiska marknaden Fokusmarknaden. Europa och Nordamerika skulle vara klassiska Saabs. Men det passar inte med det presenterade NEVS-konceptet. Det skulle vara mer av en strategi från M&M eller YM.

Kommentarer är stängda.