Bakspegel: Tystare är bättre ...

Titta tillbaka: Bloggers backspegel
Titta tillbaka: Bloggers backspegel

Inga bryta nyheter om vår bilproducent idag. Saab är inte i nyheterna. Bra, för lugnare är bättre. Efter raseri emotionerna under de senaste dagarna är det dags att luta sig tillbaka och titta på situationen. Saab Automobile har en ny ägare. Saab är inte längre en insolvent carmaker. En investerargrupp ser efter företaget och börjar anställa anställda.

Fabriken i Trollhättan köps tillbaka, och Saab är återigen mästaren på fabriken. Självklart var många frågor öppna. Svaren kommer. Så småningom. Schemat kan inte uppskattas. Constellationen runt Saab börjar precis att dyka upp, och det vi hör från Sverige är positivt.

Saab är på väg fram till framtiden. Försäljningen till NEVS har med god anledning orsakat inget skål. NEVS är bara hälften av historien, resten väntar fortfarande på oss. Administratörerna var tvungna att slutföra försäljningen före sommaren. Å ena sidan fanns det läckor i brandväggen, så att vissa förhandlingar konfidentiella inte längre var möjliga. Parallellt ökade det offentliga trycket, byggt av media.

Dessutom kom löpande kostnader för förfarandet, kostnaderna för underhåll av produktionsanläggningar, personal och mycket mer. Pengarna var knappa. Nu, en gång en fas av vila tillkännages. På några dagar firar svenskarna Midsommar, en av årets viktigaste festivaler. Då börjar säsongen, du lämnar landet söderut eller går i pension till sitt hus på sjön eller på skärgården. Livet saktar de närmaste veckorna, pressen kämpar då med sommarhålet.

Nu är det dags för oss att gå ner på ett redskap och skriva mer om bilar. Saab sparas för allmänheten. Om du inte besöker relevanta bloggar och forum varje dag, är Saab ute av rubrikerna. Kanske vet dessa människor om elbilar som kommer från Sverige snart. Men inte mer.

Saab Turbo X i biltvätten
Saab Turbo X i biltvätten

Idag vid biltvätten fanns en Jaguar, en Opel och en Saab. Den nya Jaguaren var inget intresse, Opel ändå. Opel-föraren kom först, kröp runt Turbo X och startade sedan en konversation. Sedan Jaguar-ägaren. "Saab bygger fantastiska bilar ... Jag har alltid gillat ... och det fortsätter i Sverige ..."

Saab har stor sympati över hela världen. Saab är den lilla som kämpar för sin överlevnad. Saab är ur konkurs. Vi behöver inte höra några ord om detta ämne. Vår reservdelsförsörjning är säker, i Eschborn fungerar ett bra team för oss. Saab är tillbaka på vägen mot normalitet. Det är det budskap som vi också bör kommunicera. Och det fortsätter i Trollhättan. Överraskningar (nästan) garanterade.

Dags att njuta av freden. Tid för våra svenska bilar. Tystare är ibland bättre ...

Text: tom@saabblog.net

25 tankar om “Bakspegel: Tystare är bättre ..."

 • blank

  Ja kära vänner, lugn har kommit, men jag skulle väldigt mycket vilja veta några väsentliga fakta
  - heter nu Saab - "Saab" eller är Saab - "Nevs"
  eller är varumärkesrättigheterna förtydliga,

  - Mahindra klättrar in i detta, turbo, bensin, hybrid
  Produktion en.

  -som någon talade om vård och underhåll av
  Produktion linjer, för vad, för e-makt i år
  2014? eller snart fortsätter något annat kring banden

  - Har någon någon information om det, skulle jag vara glad
  att lära sig något. Jag skulle vilja ha en också
  Kör hybrid Saab

  - det finns många öppna frågor, jag vet svaren
  kom någon gång, men kanske är det fortfarande
  ett hål i brandväggen, eller flera ...... ..

  • blank

   NEVS drömmar och planerar elbilar, men närmar sig inte det lojala Saab-samhället. Elektrisk körning bra och bra, men idag knappast en full Ersatr för konventionella enheter. Det är därför jag inte har Saab Spirit med investeraren. Jag är inte optimistisk just nu.

 • blank

  Kanske behöver vi verkligen lite tid för att reflektera det. Farväl insolvens och det fortsätter. Det är rätt med den ännu inte kommit. Men för det har vi Tom utan vem det verkligen inte fungerar längre!

 • blank

  Fram till omkring 10 år sedan körde jag 2 Volvo och 5 Saab. När jag ville köpa en ny Saab i tid för semestern, som var ungefär 4 veckor före den planerade semesterstarten, kunde Saab inte leverera en bil i färgen svart eller röd. Jag bytte sedan till TOYOTA (SUV) eller nu till SUZUKI, även SUV.
  Nu väntar jag på en annan SAAB, förmodligen 93, men inga delar från GM att köpa. En elbil är inte av frågan för mig, det här är teknisk nonsens och wg. att avvisa batteriernas för låga kapacitet.

  Hälsning

  stumpy

  • blank

   Så mina Saabs var alla svarta, det viktigaste var svart.
   Jag tror också att min. 80% av Saabs som produceras är svarta.
   Därför kan jag knappast föreställa mig att ingen Saab var tillgänglig i svart vid den tiden.
   Med rött blir det riktigt svårt, jag tror att jag inte har sett tio röda Saabs de senaste 10 åren.

   Men jag tror inte att färgen var avgörande, det var bristen på en SUV.

   Synd att 9-4X som också utvecklats som Cadillac SRX huvudsakligen i Trollhättan, kom tyvärr aldrig eller för sent.

   Med denna bil skulle Saab verkligen ha kunnat hämta hundratals ex-Saab-förare, som nu kör ytterligare en SUV.

 • blank

  Du tvättar din bil i en biltvätt? Nej, handtvätt, inget annat! 😉

  • blank

   Fångad! Annars alltid textiltvätt - men när det måste göras snabbt ...

   • blank

    Sedan en takskrapa i föregångaren till min 93 har jag undvikit sådana system - och det var dyrt och förmodligen bra då ... Logiskt nog avvisade de också allt ansvar för de flera centimeter repor som gick diagonalt över taket ...; (

   • blank

    Jag undviker dem blivit något sköra eftersom höger ytterbackspegel (två gånger limmade cap), och jag var tvungen att öppna fönstret i en Mitfahrwaschanlage att vika tillbaka för att öppna en flik av borsten spegeln igen. Sedan dess tar jag honom en gång till året till fordonets renare för en omfattande vård, och däremot tvättar jag mig själv.

 • blank

  Som SAAB-förare får du nästan alltid ett positivt svar. Jag frågar mig bara då, hur lyckades det att sälja så få bilar? 🙁

  • blank

   Hej Frank,

   Det är lätt att påtvinga de flesta tyskar något - AMS, BMW-reklam och mycket allmänna subjektiva pressrapporter (det här är bara några exempel) har bidragit till detta tidigare.

   Vi tillhör den lilla gruppen som gillar att bilda sin egen åsikt och sedan agera därefter - tyvärr en ”knappvara”, särskilt i Tyskland!

   Många hälsningar från Hansestaden Hamburg med relativt frekventa ”SAAB-observationer”

   • blank

    Om jag ska dra slutsatsen från antalet icke-Saab-registreringar i Tyskland att alla inte är lämpliga eller kan bilda sig sin egen åsikt genom att köpa en annan produkt och därför inte kan agera i enlighet därmed, ursäkta mig, Arrogans kommer före ärendet: - (. Jag accepterar bara attributet för den "lilla gruppen", som Saab-samhället ganska lämpligt beskriver.

    • blank

     Tyvärr har jag nästan alltid varit tvungen att titta på förstasidan (AMS) för att gissa rankningen i en testrapport ...

    • blank

     Kära Studer,
     även om du verkligen inte borde betrakta alla icke-Saab-förare som småfolk, är problemet med ams & co. en viktig bit i pusslet. De tyska varumärkena skickade specialberedda fordon till testerna fram till 90-talet och behöll alltid nära band med redaktionerna. Från och med då kan jag inte längre bedöma det: vid den tiden uppmanades jag praktiskt taget att provköra en 900, i motsats till vad jag hade läst. Då insåg jag hur lite dessa tester har att göra med vad jag förväntar mig av en bil. Då letade jag först efter en riktig 901 och köpte aldrig ams & co. Och de senaste två veckorna har jag till och med känt mig bekväm i en 2-9 TTID Aero Combi - även om jag aldrig trodde att det var möjligt.
     Saab hade definitivt två stora problem - vi gjutjärn (använd Saabs favoritmodeller) drivrutiner och kommunikation med potentiella kunder, vilket innebar att alltför få kunde övertalas att ta en provkörning.

    • blank

     Hej Studer,

     Det finns verkligen något med påståendet att de flesta av våra landsmän, låt oss säga "är lätta att styra" - och inte bara inom bilsektorn. Kanske finns det också samtida som gillar att ha allt tuggat (till exempel via AMS) - det är trevligt och praktiskt när man får veta vilka som är de "objektivt" bästa bilarna och vilka märken som faktiskt bara köps skall.

     Med god marknadsföring kunde de nya ägarna under kinesisk ledning redan återfå en del av den förlorade marken. Med detta steg skulle konsumenter åtminstone ha möjlighet att lära känna nya SAAB-produkter själva via pressen eller TV: n, eftersom det som bekant inte har hänt mycket här under GM i minst tio år.

     Kan bara bli bättre - förutsättningen är naturligtvis att mycket bra produkter fortsätter att komma från Trollhättan. Dimman har ännu inte lyft helt!

     • blank

      Kära Saab Companions,

      för mig handlar det (och handlade) inte om ams & co, som jag inte läser och ännu mindre uppskattar. Jag bildar fortfarande min egen åsikt om eller om en bil och låter mig inte påverkas av någon form av "rapportering". Jag förnekar inte på något sätt att det finns människor i alla samhällen som lätt påverkas. Jag var bekymrad över det språk som Joachim valt, vilket innebär något annat. Och jag kan inte lämna det så.

      Hälsningar
      Studer (som nästan köpte en 9-5 AeroKombi)

  • blank

   Ett svar kan vara att Saabs såldes för billigt. Effekterna var inte bara tydliga i brist på försäljning, utan även i vinst, mer korrekt i förlusten.

  • blank

   Mitt svar är att Frank Christ (3: 30) har landat på fel ställe.

  • blank

   Om alla som gillade min bil och som sedan sa, "Egentligen har jag alltid velat ha en SAAB," verkligen hade köpt en bil, skulle SAAB vara mycket bättre nu.

   Men ja - du köper inte en bil som du köper nya underkläder eller en dator. I det avseendet klandrar jag ingen.

   Ha en bra flygning, Tom ... och se upp för trollen när de kryper ut under hattarna.

   • blank

    Mente du hyddor eller sitter de faktiskt under deltagarnas hattar ??

    • blank

     Kära Julie,

     Stadens namn Trollhättan kommer från detta - från de koniska stenarna (som spetsiga hattar) i Göta älv, under vilka enligt legenden troll lever.

     Lyckligtvis finns det inga troll här i kommentarfältet.

     pb

     • blank

      Jag kan inte acceptera det, även om jag inte har varit där så länge! 😉

 • blank

  Ja, många människor vet inte, Saab bygger bra bilar 🙂

  Jag hoppas att du hade en bra tid i norr, kunde besöka dina kontakter och få nya insider, förhoppningsvis, som alltid, när tiden är rätt 😉

  Jag hoppas det för en bra lösning för SAAB namn och bra motorer, inte bara elecro 😉

  Hälsningar från heta Schweiz

  Yves

  • blank

   Tiden i norr är ännu inte kommande. Flyg i riktning mot Göteborg imorgon ... 😉

   • blank

    Jag önskar bra flyg i detta fall 😉

Kommentarer är stängda.