SAAB-anmärkning: NEVS letar efter samarbetspartners

Den nya ägaren av Saab Automobile AB söker samarbetspartners för att utveckla sitt sortiment. Enligt uppgifter från Dagens Industri Mahindra Group kommer att ta över denna roll och ta ledningen i utvecklingen av Saab 9-3 efterträdare och de första elbilarna på Saab 9-3 basis.

Mahindra & Mahindra var senast i en passiv roll, men var fortfarande närvarande i processen. En viss insider, med vilken jag var i kontakt mycket ofta de senaste dagarna, fortsatte att påpeka det möjliga samarbetet med indianerna. Han läser med och jag erkänner att jag ibland var skeptisk till hans information. Men han har nu landat den andra direkt hit på några dagar och jag tar min hatt av för honom offentligt.

Chapeau i söder!

Text: tom@saabblog.net

22 tankar om “SAAB-anmärkning: NEVS letar efter samarbetspartners"

 • situationen är oförståelig

  Å andra sidan är det ganska ett slöseri med pengar, produktionen upp för att återupprätta en produktion (skulle för NEVS förmodligen ske i höst 2013) att stå runt helt oanvända. Det är nog inte så mycket pengar bränt, eftersom det knappast finns några personalkostnader, men det är definitivt dyrt. Men vad kunde du starta om på nytt inom en rimlig tid? en Mahindra 9-3 dittills då e-Phoenix springa och växterna sänds sedan till Indien ???

 • Ouch - det blir värre och värre.

  De kan inte ens bygga bilar och sedan leta efter Mahindra som utvecklingspartner?!? De ville faktiskt gå upp genom Saab. Slutligen utvecklar Tata också Jaguar och Range Rover ...

  Joabs maskiner är bra och en modern fabrik. Efter att kineserna har demonterat stålverk i Tyskland och byggt dem i Kina, varför inte Saabs produktionsanläggningar?

  Så för mig är Saab en milstolpe i historien, som NSU och Borgward. I bästa minne 🙂

 • Så jag planerar att köpa ett solcellssystem på mitt husstak. Jag får ett uttag i carporten ... (ärligt talat!) Jag tycker att utgången är bra. Och när du hör lyxiga e-bilar i samband med SAAB är jag inte rädd för SAAB-framtiden.

  • I grund och botten talar ingenting emot idén att "komma bort från oljeberoende".
   Men e-bilar ... Jag vet inte (rikstäckande strömförsörjning, gamla batterier = farligt avfall, gamla bilar = elektroniskt skrot = farligt avfall, laddningstider som är alldeles för långa, ...)
   Och inte alla tycker om din lyx av att ha en carport med ett uttag framför huset. Jag är hyresgäst i centrum av Görlitz, tyvärr också utan fast parkeringsplats. Men kanske ska jag prata med min hyresvärd om den nya Saab-situationen. Låt oss se vad han säger om det och om jag också kan få en carport med ett uttag. Det skulle vara en start 😉

 • Mahindra & Mahindra låter bra!
  Och vad betyder det?

  • Mycket, kära Klaus. Allt är öppet och det är för tidigt för en slutlig dom. För tidigt att säga adjö också ...

   • .... Att säga adjö fungerar inte alls ...

   • väl av märket redan, förstås, jag kör min bil tills den faller isär och sedan kommer tankbandet till det ...

 • Om hela denna sammanslutning (NEVS, möjligen M & M samt SAAB AB) inte kan komma överens om överföringen av namngivningsrättigheterna - eller detta kanske inte ens har varit tänkt från början - finns det något fiskigt med det hela!

  Då borde SAAB-bilar sannolikt offras - på Volvo går det inte längre bra globalt.

  Stor svensk teater för den intet ont anande publiken - särskilt synd om återstående återförsäljare i hela världen och de många arbetslösa i Trollhättan!

  • ... ja vem ska du sälja namngivningsrättigheterna till - situationen är så här: NEVS behöver uppenbarligen inte namnet, SAAB AB behöver inte heller det och Mahindra får det inte (är bara en slags leverantör till NEVS). I den nuvarande situationen är det ganska tveksamt och juridiskt sett inte riktigt lätt att "licensiera" ett varumärke.

  • Vad är det för fel med Volvo ??? Volvo är idag mer framgångsrik än någonsin tidigare de senaste åren. Har du någonsin sett entré numrerar i Tyskland förra året? Eftersom Volvo är en av de absoluta vinnarna med en ökning med över 30% och över 20% över hela världen.

   • Förlust på 7.3 miljarder kronor 2011. Man kan redan tala om ”det går inte bra”. 😉

 • En stråle av hopp och något positivt som det verkar, till skillnad från den fortfarande smältbara kosten av igår.

  Men var är poängen här? Jag hade hoppats att administratörerna skulle göra ett bra jobb, de skulle meddela ett anständigt resultat och SAAB-världen är på väg mot en lugn och förnuftig framtid. Men fram och tillbaka kommer troligen att fortsätta för nu. Efter brottthrillern verkar det som om Sverige är tillbaka till thrillern igen ...

 • Exakt varför bara ???
  Bara de ???
  Då kunde du ha sålt till M&M direkt ???

 • Tja, det visar egentligen bara att start Nevs långt borta från en bil produktion - både tekniskt och know-how och varför du moderera dem SAAB säljs fortfarande ett mysterium.

 • Det första förnuftiga meddelandet från de senaste 24 timmarna! Det är för tidigt att skriva historia och vi har fortfarande hopp. Låt oss se vad som kommer.

  • Jag håller med dig. Kommer att vara väldigt intressant, vad öppnas här för framtidsutsikter. Det är viktigt att SAAB fortsätter att existera och bilar är byggda. Låt oss se vidare positivt ut i framtiden tillsammans med den nya ägaren,

 • Det föll på mig idag ....

  Är det redan känt hur saker fortsätter med Saab D?

  Jag tror att Saab D och Mr Schuhmacher varit mycket starka för Saab!
  (även om det förmodligen ses annorlunda av andra)

  Skulle det inte vara rättvist om det inte "belönades".

  • Kontrakten för de anställda i Tyskland löper genom Saab Parts AB och påverkas inte av försäljningen. Besättningen i Eschborn håller fast vid det, vilket är bra, och hon är mycket motiverad och smidig. För närvarande finns det åtgärder med Saab-partnerna och en artikel för detta skrivs för närvarande.

   • Åh, det är trevligt att höra.

    Tack för info, Tom! 🙂

 • M&M kommer tillbaka, det är de första goda nyheterna sedan igår 😉

  Personligen tror jag att vi kommer Saab i framtiden med biogas, diesel, bensin och el går, eftersom endast elektriska enligt min åsikt inte är mogen för överklassen marknaden.

  Tack Tom för din insats och bra rapportering

Kommentarer är stängda.