Saab 9-6x möjlighet ges?

Medan vi väntar på nyheter från Sverige använder vi tiden att prata om bilar. Saab 9-6x och Saab 9-4x-studien ligger vid Saab Museum Trollhättan. Den gick aldrig i produktion, den andra byggdes bara en kort stund. Möjlighet att ta en närmare titt på Saab 9-6x. 9-6x skapades i samarbete med Subaru, redo för serien, men kom från Detroit till det stora röda stoppljuset.

För Saab var en SUV obligatorisk för att göra varumärket mer attraktivt. För strategerna i USA hade helt enkelt överträffat trenden och försökt hitta en lösning på typiskt GM-sätt nu.

Saab 9-6x och Saab 9-4x-studien i Saab-museet
Saab 9-6x och Saab 9-4x-studien i Saab-museet

Detta är sällan bra, som alla vet. Bara amerikanerna vid Potomac inte. Den här gången misslyckades projektet av andra skäl. General Motors sålde sina Subaru-aktier till 2005, och i stället för 9-6x kom Saab 9-7x. En snabbt införd Chevrolet Trail Blazer, en pålitlig och mycket amerikansk bil byggd till 2008. Mest på hög, så att försäljningen fortsatte långt efter produktionsänden. Så floppen efter floppen. Men tillbaka till Saab 9-6x.

På grundval av Subaru Tribeca, med 6-cylinderboxmotorn, kunde japanerna ha gett en bra grund för en Saab. Hade! Den yttre designen går långsamt nära Aero X-studien, efter att modellen av ansiktslyftan på Saab 9-5 ägde rum. Åtminstone kan fronten passera som Saab. Det ser dåligt ut på baksidan, här kommer Subaru och vi söker Saab Gene med förstoringsglaset.

Saab Design 2005: På väg till kromglas
Saab Design 2005: På väg till kromglas

Vi söker och hittar - ingen. En liknande bild i interiören. En ratt med Saab-logotypen, det var allt. Helt 1: 1 övertagen av Subaru. Inte föråldrad men inte en Saab. Till och med 9-7x har gjort mer ansträngning i Detroit. Chevy-klonen bär sitt tändlås där den borde vara vid Saab.

Saab 9-6x Heck: Subaru eller Saab?
Saab 9-6x Heck: Subaru eller Saab?

Subaru-Saab skulle inte ha varit en framgång. Ingen liten bit Saab, förutom gallret. För lite. Från en intressant teknisk bas kunde du ha gjort mer. Tribeca var också ingen träff för japanerna. En saknad diesel, med 245 PS alldeles för svag bensin för att påskynda den tunga SUV-passningen. Ingen turbo, som skulle ha fastställt effektunderskottet. Ingen vänlig Saab-tuner från Schweiz, som kunde ha eliminerat nödläget.

Saab 9-6x-cockpit: Jag är en japansk
Saab 9-6x-cockpit: Jag är en japansk

Efter Subaru-floppen hade ingenting hänt, och efter 9-7x-katastrofen hade de äntligen lärt sig i Detroit. Eller så hade du lyssnat kort på Carl-Peter Forster, som då hade inflytande och prestige hos GM Europe. Saab 9-4x, till stor del utvecklad som sin Cadillac-bror i Sverige, skulle ha varit en hit. För Saab är livlinjen och antalet delar på de asiatiska marknaderna. Men det här är en annan historia.

Saab 9-6x interiör
Saab 9-6x interiör

Egentligen en besvikelse, jag förväntade mig mer från Saab 9-6x. Mer Saab, fler svenskar och åtminstone lite självständighet. Men komplett noll. Två stycken av denna aldrig-i-seriemodell finns över hela världen. Båda ägs av Saab-museet i Trollhättan. Men bara en har visat sig för allmänheten hittills. I museets tidskrift står broren, som pressen ännu inte har sett.

Saabaru 9-6x
Saabaru 9-6x

En annan kroppsvariant. Hittills under lås och nyckel. Vid någon tidpunkt, när du ser tiden, tar du ut den och rullar den in i utställningen. Fram till dess förblir det okända 9-6x en av de många hemligheterna i Trollhättan.

Text: tom@saabblog.net

Bilder: saabblog.net

11 tankar om “Saab 9-6x möjlighet ges?"

 • blank

  Volvo hade och är mycket framgångsrik med XC90 här i USA. Bilen säljer bättre än V70 och XC70. Saab ville knyta det i nu. Men tyvärr inte med sina egna modeller. Att 9-7x bara var en Oldsmobile Bravada med något förändrad front och annan instrumentbräda, var också tydlig för de amerikanska köpare. Så du bygger inte en bild av en lyx SUV.
  Och 9-2x (Saabaru) var inte heller framgångsrik. Lite kroppsändringar räcker inte. 9-4x gick sedan ganska i rätt riktning än en fristående SUV, men kom för sent. Han kunde inte längre rädda Saab i USA.
  Ju bättre var att utveckla mycket tidigare oberoende SUV som Bloedsinn som Cadillac BLS.

 • blank

  För Saab skulle det säkert vara meningsfullt idag att ingå ett sådant partnerskap för att hålla distributionskanalen öppen. Om en SUV passar Saab är en annan sak.
  Men designsproget måste bevaras och har redan gjort för mycket medgivanden med 95-2-cockpiten (hastighetsmätare).

 • blank

  Så glad att 9-6x inte gick i produktion - Subaru Tribeca var en av de fulaste bilarna någonsin!
  Saab, istället för att bara försöka ompaketera Opel / Vauxhall och Subaru-plattformarna i en Saab-hud.
  Minst Saab i Sverige log på GM och gjorde saker som de ville, men USA var översvämmade med rebadged Subarus och andra GM-produkter.

 • blank

  Vänligen stena inte: Men jag tycker inte att 9²x är dåligt alls - jag gillar det särskilt som en aero!

 • blank

  Den andra, inte visade varianten av 9-6X var mer intressant från idén, men huruvida versionen skulle ha kommit någonsin? Ändå, från min synvinkel, bra att den här saken inte kom på vägen. Men slösade igen pengar i onödan.

 • blank

  Läs bara i Financial Times Germany att Sverige håller SAAB Parts AB för de kommande 7-åren.

  Eftersom ingen anbud sedan förra fredagen anses detta uppdrag misslyckat. Bo Lundgren, chef för myndigheten, gav en blyg vid en presskonferens, hittills är ingen av de tidigare Saab-budgivarna villiga att betala 2,2-miljardskronor för divisionen. Därför har skuldmyndigheten beslutat att ta över delhandeln under de närmaste åren. Med fenders och vindrutetorkare kan du tjäna mer pengar än nu med en snabb försäljning under värdet, så Lundgren.

  http://www.ftd.de/unternehmen/industrie/autoindustrie/:volkseigener-betrieb-schwedens-regierung-expandiert-mit-ersatzteilen-von-saab/70048739.html

  Vad ska detta göra?
  Nu när vi alla trodde och hoppades på det nya tillägget av 400 Mio Euro från Youngman, för SAAB Automobile AB och SAAB Parts AB, måste avtalet vara perfekt ???

 • blank

  Hej,

  Men jag måste säga att Subaru-designen är särskilt bra inuti. Den konsekventa designen från sittbrunnen till sidopanelerna - all respekt.
  Men sluta inte Saab vilket är den verkliga orsaken till täckningen

 • blank

  Är det någon som faktiskt känner till 9-2X? Så vitt jag vet såldes den i USA och kan ibland hittas under namnet "Saabaru". Var en märkt Subaru kombi ... och aldrig en biljettkörning.

 • blank

  Den andra 96x stod på inventeringslistan när det gällde försäljningen av museet ... Med bild i den välbekanta PDF! 😉 Men det såg ännu värre ut för mig än den på utställningen ... Lyckligtvis har dessa fordon aldrig säljts.

Kommentarer är stängda.