Saab och Subaru - Saab 9-6X - det missade tillfället?

I Saabmuseet Trollhättan står Saab 9-6x och Saab 9-4x BioPower-studien sida vid sida. Den ena gick aldrig i serieproduktion, den andra byggdes bara under en kort tid. Ett tillfälle som vi använder för att titta närmare på Saab 9-6x. 9-6x skapades i samarbete med Subaru. Han var klar för serien, men så kom det stora röda trafikljuset från Detroit.

För Saab var en SUV absolut nödvändig för att göra varumärket mer attraktivt. För att strategerna i USA helt enkelt hade försov sig trenden och nu försökte hitta en lösning på ett typiskt GM-sätt. Vi förvandlar med andra ord en Subaru till en Saab.

Saab 9-6X och 9-4X BioPower Concept på Saabmuseet
Saab 9-6X och 9-4X BioPower Concept på Saabmuseet

Saab 9-6X - en förklädd Subaru

Något sådant går sällan bra, vilket nästan alla vet. Bara inte amerikanerna på Potomac. Men den här gången misslyckades projektet av andra skäl än de vanliga. General Motors sålde sina Subaru-aktier 2005 och istället för 9-6X kom Saab 9-7x. En hastigt Saab märkt Chevrolet Trail Blazer, en pålitlig och mycket amerikansk bil byggd fram till 2008. Mestadels på lager, så att försäljningen fortsatte även efter avslutad produktion. Floppen efter floppen så att säga. Men tillbaka till Saab 9-6X.

Baserat på Subaru Tribeca, med en 6-cylindrig boxermotor, hade japanerna kunnat ge en bra grund för en Saab. Hade! Exteriördesignen närmar sig bara sakta Aero X-studien, baserad på vilken ansiktslyftet på Saab 9-5 ägde rum.

Åtminstone fronten på suven kunde passera som en Saab. Däremot ser det dåligt ut baktill, Subaru kommer igenom här och vi letar efter Saab Gene med förstoringsglas.

Fronten kan gå igenom som typiskt för Saab, om man så vill.
Fronten kan gå igenom som typiskt för Saab, om man så vill.

Vi söker och hittar - inga. Svansen är japansk. Punkt. En liknande bild i interiören. En ratt med Saab-logga, det var allt. Resten? Övertagen helt 1:1 från Subaru. Det är inte omodernt men inte en Saab. Även med 9-7x hade Detroit och Trollhättan försökt hårdare.

Det fanns till och med ett Saab-designteam som tog hand om det. Med framgång. Chevrolet Clone har sin tändning där den ska sitta på Saab.

Bak på Saab 9-6X - helt klart Subaru
Bak på Saab 9-6X - helt klart Subaru

Saab 9-6X en succé?

Subaru-Saab skulle inte ha blivit någon succé. Det är inte en liten bit Saab, förutom gallret. Det här är för lite. Mer kunde ha gjorts utifrån en intressant teknisk grund. Men Tribeca var ingen hit för japanerna heller. En saknad diesel, en bensinmotor på 245 hk som är alldeles för svag för att accelerera den tunga suven på ett passande sätt.

Ingen turbo som skulle ha fixat prestandaunderskottet. Ingen vänlig Saab-tuner från Schweiz som kunde ha eliminerat undantagstillståndet.

Efter Subarufloppen - inte utan kostnader, och efter 9-7x-katastrofen du kanske har lärt dig i Detroit. Eller så hade man lyssnat på Carl-Peter Forster en kort stund, som hade inflytande och prestige på GM Europe på den tiden. Saab 9-4x, utvecklad i Sverige på ungefär samma sätt som sin Cadillac-bror, skulle ha blivit en succé.

För Saab livlinan och antalet enheter på de asiatiska marknaderna. Men det här är en annan historia.

Subaru eller Saab - interiören
Subaru eller Saab - interiören

Det är faktiskt en besvikelse, jag förväntade mig mer av Saab 9-6x. Mer Saab, mer Sverige och åtminstone lite självständighet. Men fullständigt obefintlig. Två exemplar av denna modell, som aldrig gick i serieproduktion, finns över hela världen. Båda ägs av Saabmuseet i Trollhättan. Men bara en har visats för allmänheten hittills. Brodern som pressen ännu inte har sett finns i museets förråd.

Ytterligare en kroppsvariant. Så långt under lås och nyckel är det ett tvådörrarsexempel. Överraskning! Någon gång, när du ser tiden för det, kommer du att dra ut det och rulla in det i utställningen. Tills dess förblir den okända 9-6X en av de många hemligheter som bevaras i Trollhättan.

11 tankar om “Saab och Subaru - Saab 9-6X - det missade tillfället?"

 • blank

  Volvo hade och är mycket framgångsrik med XC90 här i USA. Bilen säljer bättre än V70 och XC70. Saab ville knyta det i nu. Men tyvärr inte med sina egna modeller. Att 9-7x bara var en Oldsmobile Bravada med något förändrad front och annan instrumentbräda, var också tydlig för de amerikanska köpare. Så du bygger inte en bild av en lyx SUV.
  Och 9-2x (Saabaru) var inte heller framgångsrik. Lite kroppsändringar räcker inte. 9-4x gick sedan ganska i rätt riktning än en fristående SUV, men kom för sent. Han kunde inte längre rädda Saab i USA.
  Ju bättre var att utveckla mycket tidigare oberoende SUV som Bloedsinn som Cadillac BLS.

 • blank

  För Saab skulle det säkert vara meningsfullt idag att ingå ett sådant partnerskap för att hålla distributionskanalen öppen. Om en SUV passar Saab är en annan sak.
  Men designsproget måste bevaras och har redan gjort för mycket medgivanden med 95-2-cockpiten (hastighetsmätare).

 • blank

  Så glad att 9-6x inte gick i produktion - Subaru Tribeca var en av de fulaste bilarna någonsin!
  Saab, istället för att bara försöka ompaketera Opel / Vauxhall och Subaru-plattformarna i en Saab-hud.
  Minst Saab i Sverige log på GM och gjorde saker som de ville, men USA var översvämmade med rebadged Subarus och andra GM-produkter.

 • blank

  Vänligen stena inte: Men jag tycker inte att 9²x är dåligt alls - jag gillar det särskilt som en aero!

 • blank

  Den andra, inte visade varianten av 9-6X var mer intressant från idén, men huruvida versionen skulle ha kommit någonsin? Ändå, från min synvinkel, bra att den här saken inte kom på vägen. Men slösade igen pengar i onödan.

 • blank

  Läs bara i Financial Times Germany att Sverige håller SAAB Parts AB för de kommande 7-åren.

  Eftersom ingen anbud sedan förra fredagen anses detta uppdrag misslyckat. Bo Lundgren, chef för myndigheten, gav en blyg vid en presskonferens, hittills är ingen av de tidigare Saab-budgivarna villiga att betala 2,2-miljardskronor för divisionen. Därför har skuldmyndigheten beslutat att ta över delhandeln under de närmaste åren. Med fenders och vindrutetorkare kan du tjäna mer pengar än nu med en snabb försäljning under värdet, så Lundgren.

  http://www.ftd.de/unternehmen/industrie/autoindustrie/:volkseigener-betrieb-schwedens-regierung-expandiert-mit-ersatzteilen-von-saab/70048739.html

  Vad ska detta göra?
  Nu när vi alla trodde och hoppades på det nya tillägget av 400 Mio Euro från Youngman, för SAAB Automobile AB och SAAB Parts AB, måste avtalet vara perfekt ???

 • blank

  Hej,

  Men jag måste säga att Subaru-designen är särskilt bra inuti. Den konsekventa designen från sittbrunnen till sidopanelerna - all respekt.
  Men sluta inte Saab vilket är den verkliga orsaken till täckningen

 • blank

  Känner någon faktiskt 9-2X? Såvitt jag vet såldes det i USA och finns ibland under namnet “Saabaru”. Var en ommärkt Subaru kombi ... och aldrig en kassakassett.

 • blank

  Den andra 96x stod på inventeringslistan när det gällde försäljningen av museet ... Med bild i den välbekanta PDF! 😉 Men det såg ännu värre ut för mig än den på utställningen ... Lyckligtvis har dessa fordon aldrig säljts.

Kommentarer är stängda.