SAAB Weekend: Saab 9-3 Coupe, Simon Padian, politik

På fredagen var jag med vän Marco i Mainz för att hämta sin nya Saab 9-3 Aero Coupe vid Saab centrum. Överlämnandet var, som förväntat, professionellt och hjärtligt. 9-3 var redo för oss i showroom. En bukett blommor till den nya ägaren, Saab talks och Mainz har (återigen) lämnat ett mycket bra intryck.

Saab Zentrum Mainz är livlig, gården är full av Saabs, och affärerna går bra. En fin 9-5 Griffin i mycket bra utrustning, som fortfarande var till salu för några dagar sedan, verkar ha hittat en fläkt och efterfrågan på begagnade Saabs är hög. Utställningsrummet har en ny Saab 9-3 Cabriolet från den sällsynta 2011-vintage. Svart med lätt läder - vackert - och väntar på en köpare. Förmodligen är det en av de sista 2011er-cabrioletterna i Tyskland.

En detaljerad rapport med många bilder på Saab 9-3 Aero Coupe följer de närmaste dagarna.

Saab designers med varandra ...

Einar Hareide utsåg Saab Design som bara Sixten Sason framför honom. Saab 900 II är en av de bilar han designade. Han har drivit egen verksamhet i Göteborg och Oslo i över 10 år. Hareide design är en fixtur, arbetet har fått många utmärkelser. Efter Saabs designer Anders Gustafsson kom Saabs designchef Simon Padian till Göteborg. Simon Padian har utformat Saab 9-5 II, 9-3 II och många studier. Han ledde inriktningen mot Saab Design fram till år 2020 och hans lags högt hyllade motstycke till Castriotas Saab 9-3 efterträdare.

Inte bara i Saab-cirklar var förslaget från studion i Trollhättan som det bättre. Dock verkar administratörerna föredra den nedslående Castriota-designen. Så det finns nu ett kontrakt som Castriota licens pengar passar för varje bil från 2014 / 15 rulla av linjen. Huruvida utformningen av Castriota gillar eller inte men kunde inte vara upp till denna punkt mitt problem. För även bloggare kommer att sorteras om, beroende på hur försäljningsförhandlingarna går ut.

Situationen i Sverige är förvirrad ...

Situationen i Sverige är komplicerad och kommentatorerna av tidningarna är som bloggen. Pressens artiklar blir kortare och hjälplösheten stiger. Eftersom det som händer i detaljerna bakom kulisserna passar inte in i det som riktar sig till allmänheten. Det har fastställts att filen Saab kan bli en politisk tids bomb.

Bo Lunds uttalande om att inte sälja Saab Parts AB och att vilja tjäna skattebetalarnas pengar under de närmaste sju åren snerras. Hur vill du "från en brunn som alltid är tätare, dra vatten", frågar Svenska Dagbladet. En vän från Stockholm tvivlar också på professionalism Lotus Youngman. I stället för att ständigt skriva nya brev till administratörerna borde du komma i direkt kontakt med National Debt Management, säger han. "Ring Bo Lundgren, sätt 2.2 miljarder kronor på bordet, köp Saab Tools AB och Parts AB". Producera fakta i stället för meddelanden och hetluft.

Det skulle vara något för det. Frågan uppstår emellertid om fronterna nu är så hårda som det verkar, eller om vi upplever en stor teater. En sak är dock klart. Saab Parts AB, som man hör från Nyköping, kommer inte att gå in i en offerroll. Förvaltningen vid det historiska Saabs huvudkontor är professionellt och försäljningsorienterat. Det kommer knappast att vänta på att 1.200s globala partner är inriktade mot andra tillverkare. Reservdelarna säljer för andra märken och - spekulativ - distributionen av ett annat bilmärke över nätverket är möjligt. Plan B finns redan i lådan.

Det finns många nya bilmärken. Förutom otaliga okända tillverkare från Kina finns Tesla, Fisker och Qoros som arbetar på ett nätverk.

Text: tom@saabblog.net

10 tankar också "SAAB Weekend: Saab 9-3 Coupe, Simon Padian, politik"

 • Bara en dum fråga om det.
  Skulle det ens gå, precis utan insolvensförvaltaren Saab köpa ???
  I DE skulle ingen insolvensförvaltare eller domare köra någonting.

  Med vänliga hälsningar

 • Men inte genom direktlinje kan du förlora situationen och säkra verktygen och delar avdelningen. Politikens välvilja skulle då garanteras. Det skulle vara Youngman i det och ingen skulle komma förbi kineserna.

 • På SAAB-bloggen SAAB-Reisen av Dirk i Berlin finns det information som Youngman-Lotus står i ständig kontakt med administratörerna. En direkt kontakt med Bo Lundgren är förmodligen inte rätt sätt om SAAB ska förvärvas helt och hållet (som det faktiskt ser ut nu). Det finns redan tal om intensiva kontraktsförhandlingar mellan advokaterna i Youngman Lotus och administratörens besättning.

  Man bör inte tvivla på Youngman-Lotus professionalism - här är tvivel mer lämplig för NEVS eller under tiden även för Mahindra!

 • Tesla gör ingen vinst, ägaren lever av personliga lån av sina vänner. Fisker är ung och måste bevisa sig och kommer troligen att följa Tesla. Det är som NSU, före sin tid.
  Och Qoros är känd från radio och tv. Som en ny Apple-produkt, fläktar läger utanför butiken för att få en produkt.
  Ibland fullt allvar. Saab-återförsäljarna är en färgstark blandning (nästan bruten eller välskött, varav den ena hade exklusiva Saab och Sndere har flera ben) och har redan omorienterat om det är tveksamt.
  Den typiska Saab-återförsäljaren brukar sälja bröd och smörprodukter för att få sig tillbaka i position. Det finns inget utrymme för övertalning och tidskrävande förvärv.
  Återförsäljarna med arbetsredovisning och en genomtänkt kostnadssituation vet att de knappast kan komma över 1,5% margin i försäljningen och göra vinsten med efterförsäljning och verkstad.

 • Något utan politik och ekonomi.

  Jag köpte min SAAB i mars 2009 på SAAB Zentrum Saarbrücken. Under provkörningen var ACC (luftkonditionering) defekt - displayen fungerade inte. Jag påpekade felet, och när jag plockade bilen (utan bukett, tyvärr) hade en fungerande ACC tillgängligt. Hittills så bra. I november expediten av SAAB centrum kallar mig, bad om ursäkt flera gånger, du har hittat den reparerade ursprungliga ACC ur min bil och skulle vilja bygga mig fri - som fanns i fordonet från en annan 9-5 och inte passar inredning mitt fordon

  Jag upplevde inte en sådan tjänst före och efter. Tyvärr var 17 den första saken för SAAB dagar senare. Sedan dess har SAAB Zentrum Saarbrücken varit ett showroom för Audi, Mini och Chevrolet, med endast två SAAB som är blyga i hörnet. Säljkvinnan hanterar nu reparationsprocessen och en annan säljare kommer endast på begäran när kunderna går in i affären, från det intilliggande Chevrolet-huset.

  • Hej PhiBo.

   Jag har också upplevt så bra billeverans. Köpt en ny Saab 9-5 Tidvektor på en
   Saab-återförsäljare i Graz (Österrike). Den stora i början. Jag var tvungen att betala 5000 Euro !!!!! var
   du finner att i nuvarande stund noch.Wie bilen var där, gick allt omkring 10 min.
   Hektisk ren överskuggade detta faktiskt högtidliga ögonblick. Ingen bukett för min fru,
   eller en flaska vin för mig - det är vad kända Volvo-återförsäljare i mitt område gör.
   Till sist fick jag även tigga om en Saab nyckelring.

   Tre gånger behövde jag ett garantisarbete (motorstjutning), tre gånger så skickades jag bort.
   Stänkskydd monterades där (originaltillbehör) föll ab.Vor 2 veckor Jag berättade verkstadschef att min Agr ventil surrar, han ser in i motorrummet och på mig och säger, har själv hem spielen.Super vad !!!! !!!
   Det fanns andra saker, men jag vill inte skriva det nu.

   Jag kommer verkligen bara att besöka denna verkstad i en nödsituation.

   Den som inte är ett fan av vårt varumärke köper på grund av sådana incidenter säkert inte mer Saab.

   Låt oss dela vår frustration, kära PhiBo.

   Jag önskar dig en trevlig arbetsvecka och lycka till med din 9-5er. Jag är en bra bil, jag vet från personlig erfarenhet.

   Hälsningar - Klaus

   • Hej Klaus,

    du verkar ha missförstått .... Jag var mycket nöjd med anmälan - som med tjänsten från SAAB Center. Var annars är du varnad för sådana misstag ... du kunde bara ha lämnat den där, trots allt hade jag en fungerande ACC. Det faktum att jag har rätt efter slitaget, fann jag då mycket uppmärksam - särskilt så länge efter köpdatumet.

    Eftersom hela saken är styrd av en Opel-återförsäljare, är ormen däri.

 • På vår Saab köpte vi 2011, ABS-systemet var brutet, vi byggdes enkelt från en annan utan ett stort problem ett nytt system. Vi ville faktiskt ta organdonatorn i vår familj, men då var någon annan snabbare. Synd för oss, bra för Saab. En såld bil mer.
  Vi fick inte en massa blommor, men i övrigt utgör Saab-tjänsten med hjärta allt för allt. Vem behöver buketter om han kan köra med Saabrio i grön.

 • Kommer du att få se 93-III-ritningarna av de två motparterna offentligt?

 • @ Situationen i Sverige förblir förvirrad ...
  Loide, Loide, Loide, det luktar mer och mer som en deja-vu!
  Många drar till SAAB och äntligen är de borta .......

Kommentarer är stängda.