65 år SAAB: Och var är årsdagen modell?

1997 var 50. Årsdag med Saab 9000-årsdagen den första årsdagen. Ett inslag i dagens modell var den historiska Saab-flygplanslogotypen präglad i ryggstödet. Sedan fem år senare, med en Saab 9-3, var det dags igen. Diemal med turbo bokstäver i läder. 2007, till 60. Årsdag, kom den sista speciella modellen i Sverige för tillfället.

Saab 9-3 och Saab Anniversary modeller från 2007, 2002, 1997
Saab 9-3 och Saab Anniversary modeller från 2007, 2002, 1997

Saab 9-5-årsdagen. Precis som alla föregångare, var han utrustad med speciellt läder, den här gången med präglad Saab-märkning. Två årsdagsmodeller, 1997 och 2007 parkeras på platsen. En 9-3-årsdag är i grannstaden med vän Marco.

Exakt idag skulle det vara den tiden igen. Skulle vara det - för i dag firar Saab jubileum och nästan ingen har lagt märke till det. Åtminstone WDR har noterat datumet och ger ett litet Meddelande, På 10. Juni 1947 presenterade biltillverkaren från Trollhättan prefabricationsmodellen av Saab 92 pressen. Ett andra fordon var klart för provkörningar. Den första produktionsmodellen i Sverige föddes.

Idag, 65 år senare, ser det dyster ut för det lilla varumärket. Årsdagsmodell nummer fyra existerar inte. Kanske kommer 2017-traditionen att fortsätta och det ikoniska varumärket firar 70 års automotive engineering. Kanske aldrig.

Oavsett vad. Det är dags för ett tack till Trollhättan. Tack vare Saab för 65 års innovativa fordonsindustrin. Tack för många år turbo prestanda, körglädje och oförglömliga stunder. Tack för säkerhet och individualitet. Historien kan inte vara över än. 65 år är för få. Det måste fortsätta. Vi vill ha mer!

Grattis på födelsedagen Saab ...

Text: tom@saabblog.net

 

16 tankar om “65 år SAAB: Och var är årsdagen modell?"

 • Nu är det dags att äntligen ge den kinesiska noden. Är inte min favorit, men som är lika ihållande som kineserna vem bryr sig egentligen vad Saab och i synnerhet allt stannar tillsammans och de är så bra med föregående Saab historia och ta hand om de gamla Saab kunder som tackar dem nästa bil vara.
  Med E-Auto Nerv NEVS är bara namnet Saab på det men har inget att göra med Saab längre.

 • blank

  Mycket viktigare än ett crash-test av 1947 skulle dock slutligen vara ett tillkännagivande från förädlings advokaterna.

  Efter den till synes oändliga bearbetningstiden måste det helt enkelt vara klart om Youngman-Lotus (i mina ögon den bästa kandidaten med de minsta "quirks") eller en annan sökande kommer att tilldelas kontraktet!

  Vad väntar de på? En helt riskfri förvärv kommer inte längre att uppfinnas för Bergqvist. Om du inte vågar vinner du inte - så gå!

  Hälsningar från Hansans stad Hamburg

  • blank

   exakt
   Läs bara i Financial Times Germany att Sverige håller SAAB Parts AB för de kommande 7-åren.
   Eftersom ingen anbud sedan förra fredagen anses detta uppdrag misslyckat. Bo Lundgren, chef för myndigheten, gav en blyg vid en presskonferens, hittills är ingen av de tidigare Saab-budgivarna villiga att betala 2,2-miljardskronor för divisionen. Därför har skuldmyndigheten beslutat att ta över delhandeln under de närmaste åren. Med fenders och vindrutetorkare kan du tjäna mer pengar än nu med en snabb försäljning under värdet, så Lundgren.

   http://www.ftd.de/unternehmen/industrie/autoindustrie/:volkseigener-betrieb-schwedens-regierung-expandiert-mit-ersatzteilen-von-saab/70048739.html

   Vad ska detta göra?
   Nu när vi alla trodde och hoppades på det nya tillägget av 400 Mio Euro från Youngman, för SAAB Automobile AB och SAAB Parts AB, måste avtalet vara perfekt ???

   • blank

    Artikeln är baserad på information från fredagen. Uppdatering om situationen kommer ...

 • blank

  På SAAB: s hemsida fanns en trevlig video av "kollisionstestet" av 92, 1947, under lång tid. Fem män skjuter bilen från sidan och den vänder nerför en sluttning. Efter att den har landat på taket (av en slump? Hjälpt?) Vinkar föraren mot kameran och kör iväg.

  Du gillar alltid att titta på 🙂

  • blank

   Jag förstod inte - hur kör bilen iväg när den landar på taket?

   • blank

    Vänd dig - gå in - kör av 🙂

   • blank

    Ledsen - hamnade på hjulen, mitt fel. Det viktigaste är att det kör 🙂

 • blank

  Grattis på 65 ÅR SAAB OCH ALLT BRA FÖR FRAMTIDEN!

 • blank

  Grattis på födelsedagen SAAB! Allt kommer att bli bättre nästa år!

 • blank

  TACK! Var precis framför garaget och smekade min 2002er 9³ Anniversary 😉

 • blank

  @ Yves: Jag kan bara hålla med det i begränsad utsträckning. Om Saab fortsätter bör en del av andan som definierar varumärket behållas och inte bara emblemet och namnet med smidigt sugad enhetlig design och teknik eller pseudoinnovationer. Det vissa ... Volvo har till exempel utvecklats i fel riktning enligt min mening, till exempel går V60 helt under med en design som inte alls har att göra med de klassiska Volvos dygder. Ser ut som en godtycklig Korea-box, på jakt efter pseudosporty livsstilskunder ...

  Och det är förmodligen svårigheten för Saab, om saker och ting fortsätter: Att få nya kunder och inte alienera det gamla - en balanshandling? Personligen skulle jag vilja hålla upp flaggan och inte behöva "fuska" nästa gång jag köper ett fordon.

  • blank

   MaceoP, jag håller helt med dig, men du måste alltid komma ihåg att ingenjörerna är kvar där och att några av dem skulle gå till Saabs heliga salar igen. Jag tror inte att vi kommer att uppleva en sådan blatant förändring, och i så fall snälla, att vi gamla Saabler (okej jag inte ens 30ig X på speedometeret) kan hantera det, lite mer vanligt skulle inte vara dåligt. 9-5NG hade redan visat det som kan se ut, en av de första Saabs med en pop av röv.

   I grund och botten hade jag inte design, utan snarare att motorns Turbo eller E-Motion, jag är säker förfaller att det kommer att bli en Hybried på eXWD bas, men Wahre snarare något som skulle komma till mig mycket engegen eftersom mina drycker som en fisk Häst, men gör det roligt att köra 🙂

   Förhoppningsvis vet köparen vad han har framför honom ...

   Hälsningar

   Yves

 • blank

  Det fanns en annan Anni-modell: den isblå konvertibla för 20-årets Saab Cabrio-årsdag (2005)

 • blank

  Lycklig B-dag Saab

  Tom, jag hoppas du inte har verlohren kämpaglöd, eftersom du vet att du får komma ihåg tycker är skulle falla Saab fans flagga hög och fylla oss varje dag med Stoltz när vi går in i vår snarare eigenwiligen Sverige. Jag älskar min Saab och kommer det även om det fortfarande måste vara flera år om nich ta år tionde, eftersom det för mig är det klart vem som har Saab feber det kommer inte att släppa taget och jag har redan 40C ° 🙂

  Jag hoppas bara att våra varumärkesadministratörer gör en Geburtagsgeschnek och till sist meddelar vem som är den nya ägaren. Huruvida elmotorer eller bensin spelar ingen roll för Saab måste vara. Naturligtvis skulle mixen också vara chic eXWD hammer 😉

  Tack för dina fantastiska bidrag, jag hoppas att vi alla kan läsa snart Saab såldes till ....

  Hälsningar

  Yves

 • blank

  Gå med mig.
  Förhoppningsvis se "vår" 97 9000 årsdag
  den här veckan igen - vår stora dotter och
  ge inte tillbaka det.

  En bra start på veckan för alla Saab-elever - förmodligen
  då med slutkunnande. Hur som helst.

Kommentarer är stängda.