Backspegel: Vem är Kai Johan Jiang?

Titta tillbaka: Bloggers backspegel
Titta tillbaka: Bloggers backspegel

Uppdatering: 13: 50 klocka

Mannen bakom ”National Electric Vehicle Sweden” är Kai Johan Jiang. Han är utsedd vd för elbilskonsortiet. TTELA har undersökt ägarstrukturen och funnit att den också bör vara konsortiets huvudägare. Han äger 51% genom National Energy Holding och Sun Invest, ett japanskt riskkapitalbolag, äger resterande 49%.

Kai Johan Jiang, vi vet att han föddes 1965 och har ett svenskt pass, var från 1993 att 2000 i Volvokoncernen är verksam och har sedan dess arbetat och även mycket framgångsrik inom förnybar energi. Som en utländsk kinesiska, kan han inte agera direkt som majoritetsägare i Kina, hanterar det sin verksamhet via bolag som är registrerade i Hong Kong och Jungfruöarna.

Vad ger honom ett oberoende från mammutmyndigheten NDRC, som TTELA säger. För hans framgångar flera gånger utmärktHan vill nu köpa sin egen biltillverkare.

I Kina driver han State Power Group, känd som Dragon Power, och, mer intressant, försiktig energi. Prudent Energy tillverkar batterier som är särskilt lämpliga för användning i bilar. I Sverige driver han biobränsleproducenten NBE Sweden AB.

Vad gäller fakta. Vad vill Kai Johan Jiang? Att packa batterier i en bil och sätta den på gatan är i vårt fall ingen konst. Saab e-power-konceptet står och kunde gå i produktion med vissa ändringar. En pressaffär, en färgbutik och en samlingslinje. Det är det. Men är det nog?

Det finns en Saab 9-5 BioPower på min parkeringsplats. Argumentet för att köpa - och det var det viktigaste - var Saab BioPower-konceptet. En Saab-teknik som efter Turbo äntligen var något nytt. Saab Trionic är marknadens bästa koncept. En framtid och en broteknologi bort från fossila bränslen. Jag gillar BioPower Saab, ser konceptet som meningsfullt och gillar att acceptera nackdelar som ett tunt bensinstationsnät och mindre omvägar. Hade inte företaget i Trollhättan stoppat produktionen, skulle min fru 9-3 också ha blivit en BioPower. Saab kan vara turbo. Men behöver inte vara turbo. Saab kan också vara ett batteri.

Men inte bara. Om Saab 2.0 redan har ett nytt, friskt och grönt tänkande, snälla också Saab Hybrid, Saab BioPower och vänligen åtminstone lite turbo. För nu kommer vi till problemet. Saab är ett speciellt erbjudande och genom att dela företaget i flera paket, tyckte administratörerna inte om en bra idé till slutet. Vad investeraren använder smart. Kai Johan Jiang behöver inte en Power Train-avdelning och ingen Saab Parts AB. Han vill, det verkar bara att bygga elbilar.

Han behöver inte heller många andra saker, och Trollhättans existerande Saab-kompetens, med stöd av statligt stöd för platsen, kommer inte att intressera honom. Det kan inte, för var är den finansiella muskeln att komma ifrån, att bygga en full-range leverantör. Den nuvarande konstellationen ser ut som små, mycket hanterbara kvantiteter. Tesla från Sverige skickar hälsningar.

Finns det bara två möjligheter. Planera A eller B. En industriell investerare som Mahindra, eller som ett andrahandsval Youngman, tar över Saab och använder befintlig teknik. Enligt Mahindra ser det inte ut just nu, och Youngman är tyst om källorna. Administratörerna har stärkt brandväggarna, och det är spökstillsyn.

Plan B möjliggör förvärvet av NEVS. En paus i Saabs historia, och om faktana stannar som de är så skulle ingenting vara detsamma. För många av oss skulle det inte vara tillräckligt. Jag pratar inte bara om samhället, utan om Saab-världen. Det skulle vara en riktig paus!

Lennart Stahl, VD för Saab Parts AB i Nyköping, frågades igår av TT om den kommande försäljningen. ”Vi får se vad försäljningen ger. Vi är beredda på båda varianterna, säger Stahl. Inte bara han.

Varumärket ska leva vidare - jobb skapas i Trollhättan. Grön energi ja. Elbil ja. Framtida ja snälla. Men snälla inte bara framtiden i den minsta nisch.

Text: tom@saabblog.net

Uppdatering: Passande och utan överenskommelse skrev våra Saabsunited vänner en artikel om Sanfumi Sammy Shoji. Han är mannen bakom Sun Investment.

 

14 tankar om “Backspegel: Vem är Kai Johan Jiang?"

 • blank

  Hej där!

  På saabsunited.com finns ett inlägg som säger att SAAB säljs som helhet. Det hävdar enligt TTela åtminstone Trollhättans borgmästare.
  Tydligen borde ett meddelande följa denna vecka ....

  Goda nyheter? Låt oss hoppas det ...

  En glad hej från Luxemburg,
  Tom

 • blank

  Jag är rädd för det värsta.
  Saab ska krossas.
  Förpackning av detta till paket skulle bara göras i DE om du inte längre ser något hopp.
  Den kompletta försäljningen har prioritet här. Även med produktion under insolvens administratör övervakning.
  Eftersom man lämnar sig så tid kan man bara slutliga människor, man vill krossa Saab. Annars kan det inte förklaras. (Även om den är bitter.)

  • blank

   Jag misstänker det också .... :-(
   Men det reviderade erbjudandet från Youngman var alldeles för bra att ignorera.

 • blank

  Låt oss se det avslappnat, för då fortsätter vi bara vårt SAAB och som en tredje bil (vid Tom femte bilen) kommer E-SAAB.

 • blank

  I efterhand har de ansvariga förmodligen gjort ett eget mål genom att dela dem i paket - åtminstone med hänsyn till det ursprungliga målet om en fullständig försäljning. Mahindra studsar och lockar en resursfull investerare. (Åtminstone så långt som tidigare publiceringar visar.)

  Jag har inget emot en "elektrisk Saab". Jag skulle nog ha tänkt på allvar om 9-3 ePower. Endast ovanstående var en prototyp.
  Men bara för att bryta upp och ta paket ut ur det hela, verkar jag inte hållbar (för att inte tala om det ekonomiska behovet för den förmodligen långa torrstavningen) och har lite att göra med den senaste svenska historien. För tillfället kan jag inte föreställa mig att ägaren av namngivningsrättigheterna ger sitt namn. Men det kanske inte är planen, men det rullar så småningom en Jiang EV 2000 från Trollhättans hallar (Saabs ursprungliga EV kommer troligen att gå flera gånger med den här namngivnosen på museets vägg). Vänta hur länge de ansvariga personerna fortfarande öppnar dörren för att spekulera (som den här).

 • blank

  bara med elbil behöver du mycket lång andedräkt till en rimlig del
  betala för att sälja och då har vi problemet, varifrån kommer elen (utom från uttaget ...) när 10-20% av bilarna är elbilar.

  • blank

   Det är precis hur det ser ut. Och kvantiteter kommer sannolikt inte att nås till nuvarande priser för motsvarande batterier (VOLVO 16.000 €) förutsebara. Då kvarstår den (kärn) frågan, var kommer elen från. Svårt att föreställa sig mot bakgrunden av den aktuella maktdebatten.

 • blank

  E-mobilitet är verkligen framtiden. Men om NEVS nu är den ekonomiskt starka partner som utnyttjar SAAB: s bästa potential?!?!?
  Verkar inte så just nu ...

 • blank

  NEVS skulle vara slutet på det vi älskar med SAAB: er (och SAAB: er) - som sagt, jag skulle inte köpa en tvättmaskin med hjul, och om hela världen skulle gurka med den .... Jag vill ha en bil! Tja, om det skulle finnas en "grön" teknik som kan erbjuda en prestanda som liknar den som jag är van vid från min SAAB, snälla, varför inte.

  ... men vi är ärliga, dagens teknik och deras nuvarande tillstånd är långt ifrån det:

  elektrisk:
  inget intervall som själva bilens begrepp ifrågasätter - varifrån den mäktiga ska komma, känner ingen till, och vi behöver inte prata om prestationsdata.

  Hybrid:
  trevligt försök, men jag behöver inget skum i motorn - hur är det med frågan om bortskaffande (batterier)

  Biobränsle / alkoholer:
  ökad konsumtion, prestanda skulle vara bra - men ärligt talat är mat inte på bordet i tanken

  väte:
  Jo kanske, men inte eftersträvas av branschen

  ... glömde jag något? Så inget av de alternativ som man har tänkt igenom till slutet och tekniskt inte fullt utvecklat ... varför ska jag köpa något sånt här? Jag föredrar att köra runt med en "oldtimer" och är inte så "grön" - ärligt talat ...
  ... och egentligen bryr jag mig inte om någon kines vill sälja sitt bränsle eller bränsle - det skulle vara tillräckligt med kinesiska märken, som skulle uppgraderas av det ... om den som köper i gott gammalt Europa - tvivelaktigt ...

 • blank

  Tja i ett nötskal. Endast NEVS skulle helt enkelt vara för få och skulle helt enkelt inte utnyttja befintliga möjligheter. Det finns mer potential i SAAB 🙂

 • blank

  Jag är inte säker på att det skulle vara så illa om Saab gick till NEVS. Det vi anser vara en nisch idag kan snart bli en heltäckande marknad - även om det har varit svårt att föreställa sig hittills. Bilmarknaden är i en omvälvning, som man kan se i nya koncept som Peugeot BB1 och Renault Twizy: Den blir mer elektrisk, den blir mindre och rörligheten "omdefinieras".
  Kanske kommer det snart att bli nisch för att vara en långdistansdrivrutin. Om jag fick välja mellan Mahindra, Youngman och Saab köpare som NEVS: Jag skulle för NEVS (möjligen men bara för att jag inte har all information) besluta.

  så länge
  lins affären

 • blank

  Bara de nyare innovationerna från ca. 2006 / 07 (?) Lie med GM. En anledning till att 9-3 II är nästan licensfri. De gamla trioniska motorerna såldes dock till Kina. Hela allt detta till BAIC ??? 🙁

 • blank

  Rättigheterna till BioPower, DI och Trionic ägs tyvärr av GM: s licensieringssamhälle.
  Saab Parts är också distributör för andra företag i Sverige. Efter försäljningen är lönsam, varför inte ta över? NEVS-konceptet är inte riktigt klart. Är Saab bara ett nav för Europa och Amerika?

Kommentarer är stängda.