SAAB Plats: Trollhättans nätverk

Administratörerna har arbetat i flera månader på ett nätverk av tidigare Saab-anställda på hög nivå. Kjell ac Bergström, tidigare chef för Saab Powertrain, är en av dem som kontaktar advokaterna. I ett välkänt socialt nätverk möts veteranerna i en sluten grupp, de är väl nätverkade och organiserade. Jämfört med TTELA, utfärdade veteranerna idag.

Stig-Göran Larsson, tidigare teknisk utvecklingschef vid Saab, gav en intervju. Gruppen inkluderar runt 60 Saab veteraner och de erbjuder sina tjänster till framtida Saab ägare. Med knuten Saab kompetens denna kärngrupp kunde vara omstarten fasen av 2 eller 3 månader förkorta Larsson till TTELA.

Administratörerna välkomnar detta erbjudande, men påpekar att det är upp till den nya ägaren att utnyttja erbjudandet eller inte. Nätverket består av tekniker, marknadsförare och tidigare personalpersonal. Beroende på vilka planer köparen har med Saab 2.0 kan de vidta åtgärder.

Saab PheniX-plattformen kommer också att förändras om GM är negativ, säger Larsson. Sedan måste drivlinan bytas ut. Om Mahindra eller Youngman förvärvar Saab, är han övertygad om att en omstart kommer att göras på grundval av Saab-tekniken.

Skulle NEVS tilldelas kontraktet och endast producera fordon med eldrift, är det ifrågasättande hur veteranerna kan bidra.

När det gäller intervjun till TTELA.

I Sverige kämpar de fortfarande för en lösning. En svensk vän rapporterar reservationerna till köpare från Folkrepubliken. Som ett negativt exempel kan du se utvecklingen på Volvo. Jonas Fröberg från Svenska Dagbladet behandlade lämpligt med ämnet idag. Även om han skriver, verkar Volvo ha gjort allt vid första ögonkastet. Men bara om du inte anser året 2012. I EU förlorar Volvo mer marknadsandel än marknaden sjunker. Och i USA slog det speciellt hårt bilproducenten från Göteborg. När marknaden växte sjönk försäljningen mot 6% -utvecklingen.

Volvo är under stort tryck vid fel tidpunkt. I Shanghai öppnas ett nytt utvecklingscenter, utökar distributionsnätet och utvecklar en ny motorfamilj. Allt är mycket kapitalintensivt och kan bara finansieras genom en hållen eller växande marknadsandel.

För de två nya fabrikerna i Kina saknas driftslicenserna fortfarande. Ett tecken på whims av kinesiska myndigheter. Ett negativt exempel och ingen rekommendation.

Text: tom@saabblog.net

3 tankar om “SAAB Plats: Trollhättans nätverk"

 • Det är Saab.

 • blank

  SAAB, en pionjär inom bilindustrin, hade mod att våga, även mot GM-direktiven. Denna banbrytande ande måste också kunna leva den nya ägaren. Jag ser definitivt det är möjligt med Youngman. Youngman har visat mest entusiasm hos alla tidigare budgivare och vågar mer än de andra. Kineserna är inte lika mättade som många andra nationer. De är därför fortfarande ivriga att lära sig och också att våga något annat.
  Det hoppas Youngman känner igen värdet av SAAB-varumärket och utnyttjar det fullt ut. De tidigare tecknen talar för det.
  SAAB och Youngman har båda gjort misstag i sin historia. Båda är fortfarande kvar, båda vill komma framåt!

 • blank

  Det med Volvo behöver inte nödvändigtvis upprepas hos SAAB.

  Hos Volvo förlitar sig den nya ägaren främst på "enhetlighet" -
  Jag kan väl föreställa mig att Rachel Pang ser modellpolicyn för SAAB lite annorlunda. Efter den långa "lära känna varandra" -fasen bör det vara klart för kineserna att SAAB-bilar främst är förknippade med ett individuellt utseende.

  Detta är det enda sättet att marknadsföra detta varumärke till relevanta kunder över hela världen - GM har visat de senaste åren hur det inte är möjligt. Där ville de också tränga in i de stora masstillverkarnas domäner med den berömda "enhetligheten" - som det är känt, skottet slog tillbaka!

Kommentarer är stängda.