Svensk kriminalitet: Saab Sonnet IIs uppkomst

En svensk stjärndesigner som kunde och borde inte leverera. En oerfaren designer som aldrig hade tagit en bil till produktion. En ledning som ignorerar teknikernas rekommendation. Det här är historien om Sonnet II. En Saab-tragedi i flera handlingar. Gardin upp!

Saab Sonnet II, Saab Sonnet III och Catharina i Saab-museet
Saab Sonnet II, Saab Sonnet III och Catharina i Saab-museet

Vi är på 60-talet under förra seklet: På uppmaning från den amerikanska marknaden letar Saabs ledning efter en liten, lätt sportbil. Saabs interna designer Sixten Sason fick i uppdrag 1963 att utveckla en prototyp som skulle byggas i serie på ASJ i Katrineholm. Strikt kostnadshantering var en del av specifikationerna. Så många delar som möjligt från serieproduktion bör tas över från Saab 96.

Sason, som arbetade parallellt på Saab 99, ville använda en stor, krökt vindruta för sportbilprojektet. Precis som vi känner dem från Saab 99 och Saab 900 och hur det har blivit en del Saab DNA. I stället måste han använda Saab 96 raka och lilla vindrutan och även den här modellen.

Det fasta materialet, som anges i specifikationerna, rullade, ledde Sason logiskt att konstruera sportbilen med ett Targa-tak. Saab skulle ha förutsett Targa-idén som presenterades av Porsche i september 1965.

Designerlegenden Sixten Sason, som hade utformat alla Saab-modeller hittills, var en professionell, och han visste att finansiella problem ibland måste lägga fram kreativa önskemål. Vid den tiden var han inte medveten om att överensstämmelse med bestämmelserna inte alltid lönade sig. Arbetet gick bra, på hösten 1964 skapades en 1: 1-modell. I januari närmade sig 1965 prototypen, kallad Catherina, av perfektion.

Den alternativa designen ...

Då chocken. Kort före styrelsepresentationen vid 09. Februari uppträdde på svensk tv, en andra sportbildesign. Ritad av designer Björn Karlström, som bara en gång arbetat med bildesign under sin karriär. Under 50-åren hade en liten bil tecknats som en del av Norrlandsfond, ett arbetsmarknadsprojekt för främjande av strukturellt svaga regioner. Som inte byggdes Bristen på erfarenhet av Karlström ska senare vara föremål.

Catherina of Sason och Saab Sonett-familjen i Saab-museet
Catherina of Sason och Saab Sonett-familjen i Saab-museet

Designen byggdes av MFI, Malmö Flygindustri, som hoppades på produktionsordern. För massproduktion bör inte ske i Trollhättan av kapacitetsskäl och tilldelas ett externt företag.

En jämförelse av båda modellerna ...

I de första dagarna av 1965 testade Saab-tekniker båda modellerna. Karlströms MFI-design var mindre, lättare, men också mer spartansk än den mer bekväm och bättre utrustade Catherina-modellen av Sixten Sason. Testdrivarna enades enhälligt om att Catherina hade bättre hantering och marknadsmöjligheter och gjorde en rekommendation till Sasons design.

Styrelsen beslutar ...

Trots denna omröstning beslutade styrelsen mot utformningen av husdesignern och med en konstig anledning. Katarinas vikt är för hög, 40 kilo mer jämfört med Karlströms design, och fönstren är för små. Det blev förbisedt att Sason bara hade hållit sig till specifikationerna och använt fönsterkomponenterna från Saab 96. Även om ASJ, Sixten Sason och Björn Envall retalierades och presenterade en ny design, fortsatte Saab till slutsatsen. Å ena sidan å ena sidan och å andra sidan för att en kompromiss hade hittats hos båda företagen som var intresserade av produktion.

MFI-designen gick i serieproduktion, men byggdes vid ASJ: s Arlöv-anläggning och MFI var bara en leverantör. Samtidigt döptes projektet till Saab 97 Sonett. Ytterligare ett slag för Sixten Sason, eftersom han hade uppfunnit namnet “sonnett” 20 år tidigare. Nu fick ett projekt som inte var hans eget namn.

Hård kritik av sonetten ...

För Saabs ledning borde det hämnas för att ha litat på en nykomling. Autopressen lämnade inte sonetten bra. Hösten 1968 skrev den amerikanska tidningen "Road & Track":

"Designen framkallar tårar av förtvivlan och avgång från varje expert. De ohyggliga linjerna är en riktig tragedi, främst för att Saab hade möjlighet att producera något helt annat. Det grundläggande konceptet - något djärvt och provocerande - är korrekt, medan bearbetningen och efterbehandlingen av plastkroppen till och med är utmärkt. Men varje detalj - och en enda inspektion av bilen tar minst 80 av dem till ytan - indikerar att designern är naiv, okänslig, fantasilös och oförmögen att leverera en genomgående design. Varje enskild komponent i bilen verkar limmad, skruvad på eller nitad, som om den växte ut från grundformen eller snidad. Det finns inte ett enda medvetet försök att infoga en enda del i helheten."

Saab kände risken som man tar om man inte litar på en erfaren designer med en känsla för form, material och funktion. För att rädda Karlströms ära måste det sägas att han inte var ansvarig för den efterföljande utbuktningen på V4-motorhuven, inte heller för luftutloppsöppningarna. Han protesterade mot båda förändringarna - utan framgång.

De amerikanska köparna, den huvudsakliga målgruppen för Saab 97, höll sig borta från Sonett. De tolkade den lilla idrottaren som en billig kitbil från de brittiska öarna. Sonetten nådde aldrig det avsedda antalet bitar. Ursprungligen ville de producera 1.500 XNUMX sonetter om året, men de kunde inte komma någonstans nära detta nummer. Det trots de erkända goda köregenskaperna. För om du tittade över designen och körde sonetten blev den en sonata.

Catherina missade chansen
Catherina missade chansen

En förlorad chans för Saab? Förmodligen. Sixten Sason, den stora designern, lämnade 1967 och alldeles för tidigt denna värld. Han hade format Saab Design från början, fram till idag. Även nu efter 45 år hittar vi sitt designsprog på nästan alla Saab. Den skalformade kåpan, som introduceras på Saab 99, finns även på Saab 900, Saab 9-5 och Saab 9-3 II ansiktslyftningsmodell. Hockeyspaken, en Saab-designfunktion och den stora rundade vindrutan lever i många bilar från Trollhättan. Mer erkännande för ett livs arbete är inte möjligt.

Björn Carlström fortsatte att designa flygplan och arbetade även för Scania i truckdesign. Han gjorde ett namn för sig själv i sin långa karriär som komiker för Svenska Dagbladet. 2006 sätter han pennan ur handen för alltid.

I museet står den olyckliga Catherina, Sonas design och sonetterna fredligt tillsammans. Mycket tid har gått, och knappast någon känner till dramaet om skapandet av sonnetten idag. Catherina hälsar besökaren när han går genom glasdörren och - ja - Catherina är den missade möjligheten.

Porsche orsakade en sensation med Targa att Saab kunde ha ockuperat segmentet framför Porsche. Targa är en del av det svabiska varumärkets framgångshistoria ... vilka möjligheter skulle Saab ha haft? Catherina är den glömda skönheten. Det kunde ha mognat till en klassiker under en lång tid. Sportbilarnas historia från Trollhättan skulle ha utvecklats annorlunda. Catherina skulle ha blivit en kult. Och ja - jag är en Catherina-fan.

Text: tom@saabblog.net

Bilder: tom@saabblog.net

 

 

2 tankar om “Svensk kriminalitet: Saab Sonnet IIs uppkomst"

 • blank

  Det är som det var då. Ingenting har förändrats för herrarna i biltillverkarens styrelse. De bestämmer tyvärr och ont för en design. Oavsett om det visar sig vara bra eller dåligt för tillverkaren. Du såg det på Saab på 60-talet. Igår, idag och imorgon på Opel, om herrarna i Detroit fortsätter att bestämma det. Precis som de hade gjort på Saab sedan 1993 ...
  Förresten är japanerna inte bättre, med några få undantag (Mazda MX 5) om vi vill hålla oss till sportbilar ...

 • blank

  Hi Tom,

  Vi ser fram emot dina meddelade nyheter.

  Här är min fru och min åsikt till den lilla SAAB-sportbilen från 60er-åren:

  "Catherina" har den överlägset bästa designen - väldigt konstigt att du inte kunde ta dig till den här varianten!

Kommentarer är stängda.