SAAB Sonett II: Den första produktions sportbilen från Saab

Vid årets specialutställning för 60-årsdagen av Association of International Motor Vehicle Manufacturers (VDIK) under AMI i Leipzig representerar en Saab Sonett från den andra serien varumärket från Trollhättan. Tiden att titta närmare på märkes första produktions sportbil från Sverige. Efter Sonnet I byggdes endast 6-stycken av den, kom med den lilla coupeen som den första sportbilen i massproduktion.

Representerar det svenska varumärket på AMI: Saab Sonnet II
Representerar det svenska varumärket på AMI: Saab Sonnet II

Ursprungligen utrustad med en två-taktsmotor med en 3-cylinder, befann 1967 eller 1968 redan Ford V4-ingången under GFK-huven. Under 4-årens konstruktion tillverkades 258-fordon med trecylindriga och 1610-fordon med V4-motor.

Min bilkarriär började i mycket milda år med Ford V4. Vår första familjebil var Ford 12 M P4 med V4-motor. Från barndomsdagarnas erfarenheter med mig klassificerades Kölnmotorn som pålitlig men tråkig.

Många år senare kunde jag samla min första erfarenhet med en son. Sonnet är lätt jämfört med Ford. 200 kg mindre än i sedan ger 65 PS nya momentum. Bakgrundsstödet gör resten. Subjektivt vill man säga ja, sonnet är en sportbil. Hård, hög, tight, bara något för hjärtat. En blickfångare i varje situation, eftersom den lilla sportbilen är svår att klassificera.

För specialutställningen i den saksiska metropolen är sonen ett bra val. Besökarna ska titta. En Saab 96 eller en klassisk 900 är nästan för populär och klassificeras omedelbart som Saab. Sonnet är en exotisk i utställningen av klassiska bilar. Vad är den här bilen? En Saab? Ja, en Saab. Eftersom Saab bygger och framför allt sportbilar.

Enkel, enkel, funktionell: klocksamling i Saab Sonnet II
Enkel, enkel, funktionell: klocksamling i Saab Sonnet II

Det var 1966. Sonnet var också en bildprodukt för att göra varumärket Trollhättan mer attraktivt för förare av sportiga bilar. Men de måste vara tuffa. På sommaren är den sportiga Saab en mobil bastu. Den generösa glasrutan på baksidan ger snabb uppvärmning av interiören. Egentligen var allt redan tänkt på Saab, och saken med sonen borde ha gått i en annan riktning. Men då missförstod missförstånd, kompromisser och felaktiga beslut. Sonnet är en svensk thriller som spelar i 60-åren. Historien läser spännande och kommer att höra i morgon.

Oavsett vad fansen älskar idag sportkupé från Trollhättan. Mest sonnet II gick över dammen till USA. Därifrån kommer de tillbaka till "Good-Old-Europe" idag. Kärleksfullt restaurerad, de är iögonfallare vid varje Saab-möte. En sonnet är också en säker investering. Den låga produktionshastigheten har lett till att priserna stiger i åratal. Inte så snabb, inte spektakulär, men säker. Precis som den små idrotts accelerationstider, som känner sig subjektivt snabbt, men det är inte enligt dagens standarder. Eftersom det i en lugn 12 sekunder kommer med bra ljudbild av 0-100.

Även med över 40 år är sonen som visas på AMI fortfarande aktiv vid sportevenemang. Sportkupén är en del av Saab Classic-flåten för mobilforum i Dresden, där Saab-traditionen fortfarande underhålls och lånades till tyska filialen av Saab Parts AB under hela evenemanget.

Text: tom@saabblog.net

Bilder: mark@saabblog.net

4 tankar också "SAAB Sonett II: Den första produktions sportbilen från Saab"

 • Hi Tom,

  Har det inte kommit att skriva ett brev till Hans Bergqvist & Co., som högsta auktoritet i SAAB-gemenskapen, och begär det högsta budet?

  Processen verkar lite konstig, särskilt under de senaste veckorna - Exempel: Lägger till ett konsortium med otillräckligt bud efter tidsfristen för bud att lämna in.

  Om orsaken var att locka andra budgivare ur reserven, verkar det ha fungerat för Youngman. Då borde du slutligen ge kontraktet eller åtminstone ge några konkreta uppgifter om tillståndet. Exklusiv sekretess är känd för att vara mer ofördelaktig och ger den så kallade ryktmjölen bara onödigt att simma!

  • Tack för förslaget. Men jag tror att tävlingen gick bra, enligt de senaste faktana, och ett brev kommer inte att användas på detta stadium. En kort artikel kommer senare på dagen.

 • Hi Tom,

  en liten korrigering, från den första sonen byggdes 6 kopior, inte 4.

  Hälsning
  Thilo

  • Det är självklart. På något sätt Klaus Müller-Ott och hans då Nej 4 i åtanke ... Hälsningar till Norge!

Kommentarer är stängda.