SAAB Sonett II: Den första produktions sportbilen från Saab

Vid årets specialutställning för 60-årsdagen av Association of International Motor Vehicle Manufacturers (VDIK) under AMI i Leipzig representerar en Saab Sonett från den andra serien varumärket från Trollhättan. Tiden att titta närmare på märkes första produktions sportbil från Sverige. Efter Sonnet I byggdes endast 6-stycken av den, kom med den lilla coupeen som den första sportbilen i massproduktion.

Representerar det svenska varumärket på AMI: Saab Sonnet II
Representerar det svenska varumärket på AMI: Saab Sonnet II

Ursprungligen utrustad med en 3-cylindrig tvåtaktsmotor introducerades V1967 från Ford under GRP-huven redan 1968 och 4. Under de fyra år som byggdes tillverkades 4 fordon med tre cylindrar och 258 fordon med V1610-motorer.

Min bilkarriär började i mycket milda år med Ford V4. Vår första familjebil var Ford 12 M P4 med V4-motor. Från barndomsdagarnas erfarenheter med mig klassificerades Kölnmotorn som pålitlig men tråkig.

Många, många år senare fick jag min första erfarenhet av en sonett. Sonett är lätt jämfört med Ford. 200 kilo mindre än i sedan tillåter 65 hk att ta på sig ny dynamik. Bakgrundsljudet gör resten. Rent subjektivt vill man säga, ja, Sonett är en sportbil. Hårt, högt, tätt, något för hjärtat. En blickfång i alla situationer, för den lilla sportbilen är svår att klassificera.

För specialutställningen i den saksiska metropolen är sonen ett bra val. Besökarna ska titta. En Saab 96 eller en klassisk 900 är nästan för populär och klassificeras omedelbart som Saab. Sonnet är en exotisk i utställningen av klassiska bilar. Vad är den här bilen? En Saab? Ja, en Saab. Eftersom Saab bygger och framför allt sportbilar.

Enkel, enkel, funktionell: klocksamling i Saab Sonnet II
Enkel, enkel, funktionell: klocksamling i Saab Sonnet II

Det var så redan 1966. Sonett var också en bildprodukt som gjorde Trollhättan-varumärket mer attraktivt för förare av sportiga bilar. De måste dock vara tuffa. På sommaren är den sportiga Saab en mobil bastu. Det generösa glaset på baksidan säkerställer att interiören värms upp snabbt. Egentligen tänktes allt lite annorlunda hos Saab, och saken med sonetten borde ha gått i en annan riktning. Men då fanns det missförstånd, kompromisser och felaktiga beslut. Genesis of the Sonnet är en svensk thriller som spelas på 60-talet. Historien är spännande att läsa och kommer att berättas i morgon.

Oavsett vad älskar fansen idag sportkupén från Trollhättan. De flesta av Sonett II gick över dammen till USA. Därifrån kommer de att föras tillbaka till "Good-Old-Europe" idag. Kärleksfullt restaurerade, de är iögonfallande vid varje Saab-möte. En sonett är också en säker investering. Det låga produktionstalet har fått priserna att stiga i åratal. Inte särskilt snabbt, inte spektakulärt, men visst. Precis som accelerationstiderna för den lilla idrottaren, som subjektivt känner sig snabb, men inte är enligt dagens mått. För på makliga 12 sekunder går det med ett fantastiskt ljudlandskap från 0-100.

Även med över 40 år är sonen som visas på AMI fortfarande aktiv vid sportevenemang. Sportkupén är en del av Saab Classic-flåten för mobilforum i Dresden, där Saab-traditionen fortfarande underhålls och lånades till tyska filialen av Saab Parts AB under hela evenemanget.

Text: tom@saabblog.net

Bilder: mark@saabblog.net

 

4 tankar om “SAAB Sonett II: Den första produktions sportbilen från Saab"

 • blank

  Hi Tom,

  Har inte tiden nu kommit att skicka ett brev till Hans Bergqvist & Co. som den högsta myndigheten för SAAB-samhället i Tyskland med begäran om att det högsta budet accepteras?

  Processen verkar lite konstig, särskilt de senaste veckorna - exempel: Lägga till ett konsortium med otillräckliga bud efter att tidsfristen för inlämnande av bud har löpt ut.

  Om orsaken var att locka andra budgivare ur reserven, verkar det ha fungerat för Youngman. Då borde du slutligen ge kontraktet eller åtminstone ge några konkreta uppgifter om tillståndet. Exklusiv sekretess är känd för att vara mer ofördelaktig och ger den så kallade ryktmjölen bara onödigt att simma!

  • blank

   Tack för förslaget. Men jag tror att tävlingen gick bra, enligt de senaste faktana, och ett brev kommer inte att användas på detta stadium. En kort artikel kommer senare på dagen.

 • blank

  Hi Tom,

  en liten korrigering, från den första sonen byggdes 6 kopior, inte 4.

  Hälsning
  Thilo

  • blank

   Naturligtvis är det sant. På något sätt Klaus Müller-Ott och hans nr. 4 i åtanke ... Hälsningar till Norge!

Kommentarer är stängda.