SAAB News: Osäkerheten i Sverige

Uppdatering: 15: 12 klocka

Situationen i Sverige är fortfarande oklart, men arbetar bakom kulisserna hårt på en lösning. En inventering av de senaste händelserna. Flera problem verkar svårt att lösa och utvecklingen av de senaste 24-timmarna stärker problemet. För det första finns det ett politiskt problem som kan bli mer och mer en tids bomb.

Riksgäldsmyndigheten vill ha Saab Parts AB 2.2 miljarder kronor från den nya ägaren. Regeringens motto som ingen skattebetalare belastas utvecklas till en boomerang. Förutom att Youngman, ingen investerare verkar villig, säger källor att betala detta pris. Lotus Youngman lämnade igår ett nytt bindande bud inklusive ett likviditetsbevis. Kinas budskap inklusive Saab Parts AB ska vara mer än 4 miljarder kronor.

Med det är Youngman i framkant och sätter NEVS i nöd. Där borde det senaste budet ha varit långt under 2 miljarder.  Enligt ny information beräknas NEVS ha erbjudit 1.5 miljarder kronor för Saab-delar, mycket mindre än Lotus Youngman. En annan omförhandling med målet att pressa priset lite upprörde schemat och kunde kosta E-bil konsortie segern.

Men är fortfarande tvivel om solvens och tillförlitlighet hos Lotus Youngman. Men även finansieringsmodellen för NEVS övervägs i Saab-cirklarna, som inte över några tvivel.

Victor Muller och Spyker är inblandade i förhandlingarna eftersom flera tillstånd från tidigare ägare är nödvändiga. Rätten till produktion av Saab 9-5 II på fabriken i Trollhättan ligger hos Spyker och Muller sägs ha redan certifierat de första kontrakten. Saabs kortsiktiga designer Castriota ska också få ett generöst avvecklingsavtal till honom royalties på varje ny Saab 9-3 III försäkring. Vissa Saab-insiders som känner till Castriota-designen för serien kommer nu att dela sina tankar.

Det är svårt att säga i vilken utsträckning administratörens schema redan är bortkastat. Skepsis växer, men överraskningar är möjliga när som helst. Ibland händer saker mycket snabbt om det bara finns nödvändigt tryck. Vi följer med.

Text: tom@saabblog.net

12 tankar om “SAAB News: Osäkerheten i Sverige"

 • blank

  Mycket spännande! Jag trodde inte att någon skulle utveckla ett så starkt intresse för detta varumärke. De som vinner kontraktet beror på att använda det som för närvarande är utvecklat. En SAAB9-3 verkar vara där för tillfället. Spyker 9-5-varianten verkar inte att jag hämtas för långt. Om detta fungerar med en ny ägare öppnar jag en mycket dyr flaska! Jag har alltid varit optimistisk och fortfarande kvar; Det kommer att bli stora och moderna Saabs igen.

 • blank

  Oavsett vem som tar över Saab, är det viktigaste att fortsätta och de producerar igen. Men det är fortfarande långt!

 • blank

  Vi borde inte generalisera där. Det finns inte den kinesiska och inte den indiska vi borde lägga i en låda.

 • blank

  Jag skulle hellre föredraget en solid europeisk budgivare, men om en indian av
  Skulle vara en frälsare? Indiska eller kinesiska, båda ska behandlas med försiktighet. Ha med båda
  Hade affärer i årtionden och föredrar att gå kinesiska ... ...

  • blank

   Tyvärr kan vi ändå inte ändra det ändå.
   Men för att kopiera kopiering av människorättsmissbrukande kineser med mestadels demokratiskt inriktade industriella indianer, vet jag inte.
   Du måste bara titta på Tata / Jaguar för att se vad som händer: Nya XF som kombi och med fyrhjulsdrift, planerad SUV ... och vad Mahindra gör just nu av SSangyong, även jag kunde vara svag med nuvarande Rexton.
   SAAB skulle bara passa bra in i bilden, synergier med Ssangyong, fyrhjulsdrift lossad från GM ... föreställ dig en 9-4x på grundval: jag ska köpa!
   Olika återförsäljare säljer redan SAAB och Ssangyong under ett tak ...

 • blank

  Vänligen kära administratörer, om du läser här, rädda mig och vi SAABists en mamma från Folkrepubliken! Låt ett mirakel hända och var vänlig meddela försäljningen till Mahindra.

 • blank

  Rykten ger ära och ära eller undergräver någons förtroende.
  NEVS, Mahindra och Youngman gjorde alla sina misstag med dessa inköpserbjudanden, men - eftersom de alla är rykten - kommer det inte att finnas för mycket sanning om dem.

  Men det är synd att du inte ger ett bra hår till kineserna eftersom de hittills har gett den största vilja och ansträngning till SAAB. Så ja Youngman har också gjort det högsta budet och har tydligen lämnat bevis för finansiering.

  Hittills har de inte bevisat de andra anbudsgivarna lika tillförlitliga som de hade hoppats.

  Jag kommer att köpa en SAAB igen - oavsett vem som blir ägare - om de fortsätter att göra vackra, fantastiska och extraordinära bilar som tidigare. Vi vill ha det!

  • blank

   Eftersom det är ganska specifikt vidarebefordrat till pressen. Först finns det mycket fred i veckor och då finns det en riktig media lavin. Jag tror att advokaterna spelar i förtvivlan mediekortet.

 • blank

  Svenska klockor fungerar annorlunda ...

 • blank

  Det är verkligen förvånande att NEVS till och med fick delta i budrace med ett så löjligt erbjudande. Bortsett från det faktum att detta konsortium sägs ha kommit in när den faktiska budprocessen var över. Om NEVS-budet hade varit klart över de andra anbudsgivarna, skulle det ha varit förståeligt ... Men så ...

 • blank

  Det ser ut som om NEVS-konsortiet redan skulle ha de största problemen med att försöka fånga bytet - de är helt enkelt inte (ekonomiskt) tillräckligt starka.

  Vissa observatörer hade redan misstänkt för dagar sedan - det efterlängtade bytet kommer troligen inte att finnas tillgängligt för detta något hastigt kastade besättning.

  Jag vänjer mig vid Youngman Lotus. Egentligen kan advokaterna inte längre avgöra något annat - Mahindra ville också lägga informationen på husets bord mycket mindre.

 • blank

  Ett resultat från mitt laboratorium: Den tuffaste vätskan kan tvingas genom ett rör med tillräckligt tryck - tills röret spricker.

Kommentarer är stängda.