SAAB News: Osäkerheten i Sverige

Uppdatering: 15: 12 klocka

Situationen i Sverige är fortfarande oklart, men arbetar bakom kulisserna hårt på en lösning. En inventering av de senaste händelserna. Flera problem verkar svårt att lösa och utvecklingen av de senaste 24-timmarna stärker problemet. För det första finns det ett politiskt problem som kan bli mer och mer en tids bomb.

Riksgäldsmyndigheten vill ha Saab Parts AB 2.2 miljarder kronor från den nya ägaren. Regeringens motto som ingen skattebetalare belastas utvecklas till en boomerang. Förutom att Youngman, ingen investerare verkar villig, säger källor att betala detta pris. Lotus Youngman lämnade igår ett nytt bindande bud inklusive ett likviditetsbevis. Kinas budskap inklusive Saab Parts AB ska vara mer än 4 miljarder kronor.

Med det är Youngman i framkant och sätter NEVS i nöd. Där borde det senaste budet ha varit långt under 2 miljarder. Enligt ny information beräknas NEVS ha erbjudit 1.5 miljarder kronor för Saab-delar, mycket mindre än Lotus Youngman. En annan omförhandling med målet att pressa priset lite upprörde schemat och kunde kosta E-bil konsortie segern.

Men är fortfarande tvivel om solvens och tillförlitlighet hos Lotus Youngman. Men även finansieringsmodellen för NEVS övervägs i Saab-cirklarna, som inte över några tvivel.

Victor Muller och Spyker är inblandade i förhandlingarna eftersom flera tillstånd från tidigare ägare är nödvändiga. Rätten till produktion av Saab 9-5 II på fabriken i Trollhättan ligger hos Spyker och Muller sägs ha redan certifierat de första kontrakten. Saabs kortsiktiga designer Castriota ska också få ett generöst avvecklingsavtal till honom royalties på varje ny Saab 9-3 III försäkring. Vissa Saab-insiders som känner till Castriota-designen för serien kommer nu att dela sina tankar.

I vilken utsträckning administratörens schema redan är papper är svårt att säga. Skepticismen växer men överraskningar är möjliga när som helst. Ibland går det väldigt snabbt, om bara det nödvändiga trycket är tillgängligt. Vi stannar stilla.

Text: tom@saabblog.net

12 tankar om "SAAB News: Osäkerheten i Sverige"

 • Mycket spännande! Jag trodde inte att någon skulle utveckla ett så starkt intresse för detta varumärke. De som vinner kontraktet beror på att använda det som för närvarande är utvecklat. En SAAB9-3 verkar vara där för tillfället. Spyker 9-5-varianten verkar inte att jag hämtas för långt. Om detta fungerar med en ny ägare öppnar jag en mycket dyr flaska! Jag har alltid varit optimistisk och fortfarande kvar; Det kommer att bli stora och moderna Saabs igen.

 • Oavsett vem som tar över Saab, är det viktigaste att fortsätta och de producerar igen. Men det är fortfarande långt!

 • Vi borde inte generalisera där. Det finns inte den kinesiska och inte den indiska vi borde lägga i en låda.

 • Tyvärr kan vi ändå inte ändra det ändå.
  Men för att kopiera kopiering av människorättsmissbrukande kineser med mestadels demokratiskt inriktade industriella indianer, vet jag inte.
  Du måste bara titta på Tata / Jaguar, vad händer: Ny XF som en stationsvagn och fyrhjulsdrift, SUV-planerad ... och vad Mahindra för närvarande gör från SSangyong, som till och med kunde jag bli svag i nuvarande Rexton.
  SAAB skulle bara passa bra in med bilden, synergier med Ssangyong, fyrhjulsdrift lossad från GM ... föreställ dig en 9-4x på den grunden: köp det!
  Olika återförsäljare säljer redan SAAB och Ssangyong under ett tak ...

 • Eftersom det är ganska specifikt vidarebefordrat till pressen. Först finns det mycket fred i veckor och då finns det en riktig media lavin. Jag tror att advokaterna spelar i förtvivlan mediekortet.

 • Jag skulle hellre föredraget en solid europeisk budgivare, men om en indian av
  Skulle vara en frälsare? Indiska eller kinesiska, båda ska behandlas med försiktighet. Ha med båda
  var tvungen att göra affärer i årtionden och föredrar att kinesiska ......

 • Vänligen kära administratörer, om du läser här, rädda mig och vi SAABists en mamma från Folkrepubliken! Låt ett mirakel hända och var vänlig meddela försäljningen till Mahindra.

 • Rykten ger ära och ära eller undergräver någons förtroende.
  NEVS, Mahindra och Youngman har alla gjort sina misstag i dessa erbjudanden, men - för alla rykten är - det kommer inte att vara för stor en sanning.

  Men det är synd att du inte ger ett bra hår till kineserna eftersom de hittills har gett den största vilja och ansträngning till SAAB. Så ja Youngman har också gjort det högsta budet och har tydligen lämnat bevis för finansiering.

  Hittills har de inte bevisat de andra anbudsgivarna lika tillförlitliga som de hade hoppats.

  Jag ska köpa en SAAB igen - oavsett vem som äger den - om de fortsätter att göra vackra, fantastiska och extraordinära bilar som tidigare. Vi vill ha det!

 • Svenska klockor är olika ...

 • Det är mycket överraskande att NEVS till och med fick komma in i budgivningen med ett så löjligt erbjudande. Helt bortsett från det faktum att detta konsortium borde ha börjat när den faktiska budgivningen var lång över. Om NEVS-budet hade varit klart över de andra budgivarna skulle det ha varit förstått ... Men så ...

 • Det ser ut som om NEVS-konsortiet har de största problemen att försöka hämta upp - de är inte (ekonomiskt) starka nog.

  Vissa observatörer hade redan misstänkt detta för några dagar sedan - det önskade bytet kommer förmodligen inte att existera för den här hastigt ropade besättningen.

  Jag kommer in i Youngman Lotus. I själva verket kan advokaterna inte längre bestämma något annat - även Mahindra ville lägga informationen betydligt mindre på bordet av huset.

 • En realisering från mitt laboratorium: Den hårdaste vätskan kan pressas genom ett rör med tillräckligt tryck - tills röret brister.

Kommentarer är stängda.