SAAB-nyheter: Invester i Sverige eller glöm att köpa Saab ...

Saab AB tecknar avsiktsförklaring med Mahindra Satyam
Saab AB tecknar avsiktsförklaring med Mahindra Satyam

Hittills har han varit tyst. Nu bryter han sin tystnad. Hakan Buskhe, VD för Saab AB, pratade med Jonas Fröberg om försäljningen av Saab Automobile AB för första gången. Saab AB, tillsammans med Scania, beslutar om användningen av varumärkesrättigheterna. Buskhe har, enligt min åsikt, en mycket hälsosam inställning till den möjliga nya ägaren.

Saab AB VD välkomnar någon köpare som är villig att investera i Sverige. Jobb, forskning, design i Sverige. Så säkrar platsen Trollhättan. Ingen köpare som bara vill ha varumärket och som sedan investerar utomlands. Han skulle blockera den här köparen. I hans ögon står Saab för Sverige, för kvalitet och för svensk teknik.

Under de senaste åren har Saabs VD blivit alltmer arg på vad som händer i Trollhättan. Saab AB exporterar 80% av sina produkter utomlands och har associerats med den negativa utvecklingen inom fordonsindustrin. Inget villkor du vill uppleva igen. Saab AB har goda kontakter till Indien. Mahindra har flera strategiska relationer. Sedan förra året har man ett gemensamt utvecklingslaboratorium.

Svenskarna skulle vilja sälja JAS Gripen till det indiska flygvapnet. Emellertid tenderar indianerna mer mot Eurofighter eller franska Rafale sedan våren. Direktlinjen är. Så hur är det med Mahindra Mr Buskhe?

Saabs VD har ingen hänvisning till förhandlingarna med Jonas Fröberg. Men meddelandet är klart. Saab är svensk, Saab är svensk ingenjörskonst, Saab är Trollhättan. En vägran till missbruk av märket med griffin.

På Saab AB har man förstått. Tack herr Buskhe.

Text: tom@saabblog.net

Bild: Saab AB