Bakifrånspegel: Lotus Youngman och de missade möjligheterna

Titta tillbaka: Bloggers backspegel
Titta tillbaka: Bloggers backspegel

Drömmar har brast för Rachel Pang. Illusionen av ett globalt premiummärke under kinesisk vårdnad är en sak av det förflutna. Det var inte en överraskning! Youngmens rykte förstördes i Sverige i december, förtroendeförhållandet nådde en nollpunkt. Hur kunde kinesernas strategi misslyckas så grandly?

Början var lovande och det verkade som ett kärleksbröllop. Kemin mellan Muller och Rachel Pang tycktes vara rätt. Man skrev SMS, var tillit. NDRC signalerade välvilja från Peking elfenbenstorn. Men Muller spurned bruden och bandage med nya partners. Hawtai var plötsligt favorit, och Saabs VD hade hittills hittat ett annat byggstenar för hans slutliga misslyckande.

Från och med nu kände känslan av misstro. Vid superbureaukratin i Peking fortsatte varningsljusen, var Saab ansedd otillförlitlig. Efter att de hittat tillsammans igen, den här tiden med partner Pang Da, verkade det gå längre. Men vem hade hoppats på ett snabbt beslut, som blev alltmer besviken.

Förhandlingarna var tuffa, båda parter tycktes titta på. Situationen vid Saab förvärrade snabbt, produktionen löpte inte längre. Med någonsin nya pengar överfördes gruppen en gång från förstörelse. Efter avgången av Pang Da Youngman var då den sista silkesgängan, som skulle visa sig vara för lite fjädrande.

I denna situation kom svagheterna i en statskontrollerad ekonomi fram. Offentligt kallade NDRC Lotus-Youngman försiktighet. Kineserna reagerade och överförde endast de nödvändiga mängderna. Saab var slutligen på investerarnas korta led, det fanns inget utrymme kvar. En välbehövlig finansiell buffert fanns inte.

Konsekvenserna var dödliga. Inte bara för bilden, det i 2. Halv 2011 blev mer och mer misshandlad. Medarbetarna kände också konsekvenserna. På grund av den byråkratiska processen i Peking kom alla fonder sent. Löner kunde inte betalas i tid, företaget var inte längre månader ur de negativa rubrikerna. I Saab-ledningen växte frustration och ilska över partnern. I Sverige var Youngman hädanefter betraktat som opålitligt. En fel som fortfarande klamrar sig till idag.

Den sista överföringen före konkursansökan i december släpptes inte av NDRC eftersom GM äntligen vägrade godkänna tekniklicenserna. Slutet kom i en dramatisk nattesession. Således var vägen för Victor Muller till Vänersborg obligatorisk. Saab under Spyker ledarskap var i slutet. Samtidigt också Youngman.

Rykte i Sverige förstört och om kineserna bara hälften den europeiska mentaliteten skulle ha förstått, då varje åtagande skulle vid denna tid löper ut. Väl hemma, skriva av förluster, läka sår. I stället gick de på offensiven. de gav intervjuer på järnvägsstationer, där man aviserade att köra billiga bilar från banden i Trollhättan framtiden. Varje tidigare Saab tjänstemän representant för en stolt bolag, hörde dessa ord med fasa.

Hade Pang Quingnian till och med halvvägs återspeglat svenskarnas stolthet på deras varumärke, skulle han aldrig ha sagt dessa ord. Han förstod bara inte. Pengar är i vissa människors ögon synonymt med makt. Vem vet NDRC bakom, har en nästan obegränsad Dispo. Mycket pengar, så mycket makt? Allt till salu?

Pang Quingnian och hans dotter förstod inte den europeiska tankesätten. Neureich möter fattig adel. Pengar är inte allt i livet, det är mestadels bara tryckt papper. Administratörerna har förmågan att lyssna mycket bra. De tog sig tid att lyssna på tidigare ledare och andra Saab-representanter. De bundet och binder Saabs tjänstemän i den pågående processen och frågade om råd. Till slut var det bara ett beslut. Slutet för Lotus Youngman.

En statskontrollerad byråkrati verkar garantera säkerheten. Men bara vid första anblicken. Det finns stor risk för Kina. Vad händer om politbyrån bestämmer sig för att dra ur bilindustrin och nollställa alla utländska investeringar? När det gäller Youngman borde det ha varit så. NDRC är inte längre intresserad av bilindustrin i Sverige, och mer fokuserad på miljöindustrin hörs från Peking.

En lama ursäkt, en rearguard-åtgärd för att rädda det förlorade ansiktet. Saab, Sverige - Youngman och Kina matchar inte. Den sista favoriten för svenskarna och samhället kommer från Indien. Han borde pryda sig i några finansiella detaljer. Så du hör. Administratörerna spelar nu en karta över ett konsortium som är inblandat för att hålla trycket kvar. Hittills spelar de sitt spel ganska bra. Chapeau!

Text: tom@saabblog.net

13 tankar om "Bakifrånspegel: Lotus Youngman och de missade möjligheterna"

 • Bra artikel.
  Den första intresserade parten är således ute av loppet och det kommer att visa hur det går vidare.

 • Kompromisser vi är vana vid från GM-tid ...

 • Hej Frank. Hittills - så bra. Men med representanten föredrar vi att lämna de professionella som förstår vad branschen.

 • "Non-Exclusive" användning, så det är bättre Yves.

 • Hej människor,

  Jag är en flitig läsare av Toms blogg och kan säga eftersom först nu som man har inte riktigt lyssnat 😉 grund för Phoenix-plattformen har "bara" en teknik delning identifieras och endast för basen, så har ett gäng Papper utan användbar värde, för att ta det till Saab-avståndet men ändå tar några år. Rättigheterna är fortfarande med Saab, plattformen är fortfarande i svenska händer. Är det Tom, eller hur?

  Hälsningar från Schweiz

  Yves

 • Ja, och snälla ett spännande, seriöst koncept! Annars kommer SAAB-ingenjörer som har migrerat till den europeiska fordonsindustrin för att säkra sin försörjning inte att lockas tillbaka till Trollhättan.

 • Även här i "egna led" alltid dessa svarta målare.

  Definitivt nya utvecklingar är också snabbare än under den angivna tidsperioden 3 - 4 år sedan - speciellt sedan den nya plattformen redan befinner sig i ett mycket avancerat stadium. Denna punkt skulle inte orsaka panik.

  Mycket viktigare är att nu äntligen kommer den riktigt passande ägaren till roten!

 • Utan någon kompromiss kommer det säkert inte att fungera ...

 • Ja, det kan kanske fungera. Men tills en ny bil är utvecklad och klar för serieproduktion, passerar 3-4 år.

 • Tack för sammanfattningen av händelserna under de senaste månaderna!

 • Jag skulle inte se den svarta. Kanske är något helt nytt och kanske har den nya ägaren en bra hand i personalen. Han anställer tidigare SAAB-ingenjörer och Anden kommer att leva vidare. Dessutom är Tom då i D belägen som en SAAB-representant för varumärket. Eftersom ingenting kan gå fel. 🙂

 • Personligen tror jag att saken gick för länge sedan.
  Kom ihåg att licenserna för 9-3 II och 9-5 jag sedan länge har sålts till Kina. Betyder BAIC verkligen att indianerna fortsätter att producera 9-3 II? För 9-5 II och 9-4 är licenserna GM och rätten till underleverantörer är inte känd.
  Licenserna på Phoenix-plattformen kapades också för lån. Så vilken typ av fordon ska produceras?
  Det enda som kvar är att indianerna (eller någon) producerar sin egen modell och monterar griparen på framsidan. Men då är det ingen riktig SAAB längre.

 • Upp och ner.
  Men sammanfattad av Tom stor. Tack.
  Om du inte körde din Saab varje dag,
  det skulle vara outhärdligt under lång tid.
  Hälsningar från Thüringen.

Kommentarer är stängda.