Bakifrånspegel: Lotus Youngman och de missade möjligheterna

Titta tillbaka: Bloggers backspegel
Titta tillbaka: Bloggers backspegel

Drömmar har brast för Rachel Pang. Illusionen av ett globalt premiummärke under kinesisk vårdnad är en sak av det förflutna. Det var inte en överraskning! Youngmens rykte förstördes i Sverige i december, förtroendeförhållandet nådde en nollpunkt. Hur kunde kinesernas strategi misslyckas så grandly?

Början var lovande och det verkade som ett kärleksbröllop. Kemin mellan Muller och Rachel Pang tycktes vara rätt. Man skrev SMS, var tillit. NDRC signalerade välvilja från Peking elfenbenstorn. Men Muller spurned bruden och bandage med nya partners. Hawtai var plötsligt favorit, och Saabs VD hade hittills hittat ett annat byggstenar för hans slutliga misslyckande.

Från och med nu kände känslan av misstro. Vid superbureaukratin i Peking fortsatte varningsljusen, var Saab ansedd otillförlitlig. Efter att de hittat tillsammans igen, den här tiden med partner Pang Da, verkade det gå längre. Men vem hade hoppats på ett snabbt beslut, som blev alltmer besviken.

Förhandlingarna var tuffa, båda parter tycktes titta på. Situationen vid Saab förvärrade snabbt, produktionen löpte inte längre. Med någonsin nya pengar överfördes gruppen en gång från förstörelse. Efter avgången av Pang Da Youngman var då den sista silkesgängan, som skulle visa sig vara för lite fjädrande.

I denna situation kom svagheterna i en statskontrollerad ekonomi fram. Offentligt kallade NDRC Lotus-Youngman försiktighet. Kineserna reagerade och överförde endast de nödvändiga mängderna. Saab var slutligen på investerarnas korta led, det fanns inget utrymme kvar. En välbehövlig finansiell buffert fanns inte.

Konsekvenserna var dödliga. Inte bara för bilden, det i 2. Halv 2011 blev mer och mer misshandlad. Medarbetarna kände också konsekvenserna. På grund av den byråkratiska processen i Peking kom alla fonder sent. Löner kunde inte betalas i tid, företaget var inte längre månader ur de negativa rubrikerna. I Saab-ledningen växte frustration och ilska över partnern. I Sverige var Youngman hädanefter betraktat som opålitligt. En fel som fortfarande klamrar sig till idag.

Den sista överföringen före konkursansökan i december släpptes inte av NDRC eftersom GM äntligen vägrade godkänna tekniklicenserna. Slutet kom i en dramatisk nattesession. Således var vägen för Victor Muller till Vänersborg obligatorisk. Saab under Spyker ledarskap var i slutet. Samtidigt också Youngman.

Ryktet i Sverige förstördes och om kineserna bara halvvägs hade förstått den europeiska mentaliteten, skulle alla åtaganden ha löpt ut vid den tidpunkten. Hemma, skriv av förluster, läka sår. Istället gick de offensivt. Intervjuer gjordes på tågstationer som meddelade att billiga bilar skulle rulla av produktionslinjerna i Trollhättan i framtiden. Varje tidigare Saab-tjänsteman, representant för ett stolt företag, hörde dessa ord med skräck.

Hade Pang Quingnian till och med halvvägs återspeglat svenskarnas stolthet på deras varumärke, skulle han aldrig ha sagt dessa ord. Han förstod bara inte. Pengar är i vissa människors ögon synonymt med makt. Vem vet NDRC bakom, har en nästan obegränsad Dispo. Mycket pengar, så mycket makt? Allt till salu?

Pang Quingnian och hans dotter förstod inte den europeiska tankesätten. Neureich möter fattig adel. Pengar är inte allt i livet, det är mestadels bara tryckt papper. Administratörerna har förmågan att lyssna mycket bra. De tog sig tid att lyssna på tidigare ledare och andra Saab-representanter. De bundet och binder Saabs tjänstemän i den pågående processen och frågade om råd. Till slut var det bara ett beslut. Slutet för Lotus Youngman.

En statskontrollerad byråkrati verkar garantera säkerheten. Men bara vid första anblicken. Det finns stor risk för Kina. Vad händer om politbyrån bestämmer sig för att dra ur bilindustrin och nollställa alla utländska investeringar? När det gäller Youngman borde det ha varit så. NDRC är inte längre intresserad av bilindustrin i Sverige, och mer fokuserad på miljöindustrin hörs från Peking.

En halt ursäkt för en reträttkamp för att rädda ansiktet. Saab, Sverige - Youngman och Kina går inte tillsammans. Den sista favoriten för svenskarna och samhället kommer från Indien. Det borde vara lite nådigt i vissa ekonomiska detaljer. Så du kan höra. Administratörerna spelar nu kortet för ett deltagande konsortium för att hålla pressen igång. Hittills spelar de ditt spel ganska bra. Chapeau!

Text: tom@saabblog.net

13 tankar om “Bakifrånspegel: Lotus Youngman och de missade möjligheterna"

 • blank

  Bra artikel.
  Den första intresserade parten är således ute av loppet och det kommer att visa hur det går vidare.

 • blank

  Tack för sammanfattningen av händelserna under de senaste månaderna!

 • blank

  Personligen tror jag att saken gick för länge sedan.
  Kom ihåg att licenserna för 9-3 II och 9-5 jag sedan länge har sålts till Kina. Betyder BAIC verkligen att indianerna fortsätter att producera 9-3 II? För 9-5 II och 9-4 är licenserna GM och rätten till underleverantörer är inte känd.
  Licenserna på Phoenix-plattformen kapades också för lån. Så vilken typ av fordon ska produceras?
  Det enda som kvar är att indianerna (eller någon) producerar sin egen modell och monterar griparen på framsidan. Men då är det ingen riktig SAAB längre.

  • blank

   Jag skulle inte se den svarta. Kanske är något helt nytt och kanske har den nya ägaren en bra hand i personalen. Han anställer tidigare SAAB-ingenjörer och Anden kommer att leva vidare. Dessutom är Tom då i D belägen som en SAAB-representant för varumärket. Eftersom ingenting kan gå fel. 🙂

   • blank

    Ja, det kan kanske fungera. Men det tar 3 till 4 år för en ny bil att utvecklas och redo för serieproduktion.

    • blank

     Även här i våra ”egna led” finns det alltid dessa svarta målare.

     Ny utveckling går definitivt snabbare än under den tidigare nämnda perioden på 3-4 år - särskilt eftersom den nya plattformen redan är i ett mycket avancerat stadium. Så denna punkt skulle inte vara en orsak till panik.

     Mycket viktigare är att nu äntligen kommer den riktigt passande ägaren till roten!

     • blank

      Ja, och snälla ett spännande, seriöst koncept! Annars kommer SAAB-ingenjörer som har migrerat till den europeiska fordonsindustrin för att säkra sin försörjning inte att lockas tillbaka till Trollhättan.

    • blank

     Hej människor,

     Jag är en flitig läsare av Toms blogg och kan bara säga att någon inte riktigt har lyssnat 😉 för för Phoenix-plattformen kom de "bara" överens om en teknikdelning och detta bara för basen, så de har en massa Papper utan nyttigt värde, det tar några år att ta det till Sa-avståndet. Saab äger fortfarande rättigheterna, plattformen är fortfarande i svenska händer. Stämmer det inte Tom?

     Hälsningar från Schweiz

     Yves

     • blank

      Yves föredrar att det är ”icke-exklusivt”. 😉

   • blank

    Hej Frank. Än så länge är allt bra. Men det lämnar vi hellre åt de yrkesverksamma som förstår branschen.

  • blank

   Utan en eller två kompromisser fungerar det verkligen inte ...

   • blank

    Vi är vana vid kompromisser från GM-eran ... 😉

 • blank

  Upp och ner.
  Men sammanfattad av Tom stor. Tack.
  Om du inte körde din Saab varje dag,
  det skulle vara outhärdligt under lång tid.
  Hälsningar från Thüringen.

Kommentarer är stängda.