SAAB News: Företagsnyheter från Sverige

Reader Julie vill desperat affärsnyheter. Var vänlig Julie, idag för dig, den ekonomiska sektorn.

Företagen ska inte tillhöra Muller. Tenaci brukade finansiera Saab Automobile AB tidigare, men närheten till Muller verkade självklart. Varför minskar Muller sina aktier? Som majoritetsaktieägare kan han bli ombedd att ta över aktierna i de återstående aktieägarna. Han vill undvika det. För närvarande är Spyker ett skal utan värde. Inte riktigt. Spyker är mer av ett hoppvärde och kanske du kan öppna upp nya intäkter.

"Victor Muller på väg tillbaka till Trollhättan" var rubriken i Svenska Dagbladet igår kväll. Om artikeln inte var från min favoritjournalist Jonas Fröberg skulle jag ha tryckt på Ignorera-knappen. Men Fröberg är en insider och hans bilhjärta slår till kultmärket. Ignoreringen fungerar inte.

Berättelsen är följande. Produceringsrättigheterna för Saab 9-5 II sägs vara med Spyker. Om GM godkänner, då skulle 2017 på "Saab Terrain", även en kontraktskomponent, i Trollhättan kunna byggas av den nya ägaren till den stora Saab.

Spyker skulle då få licensavgifter som GM från Saab. Muller har redan beställt ett advokatbyrå i Sverige med utövandet av sina intressen. Varför skriver Fröberg det? Ögonblickligen är artikeln meningslös. Eftersom GM inte håller med. Men om den nya ägaren vill bygga 9-5 befriad från GM-licenser i Trollhättan? Intressant fråga och inte helt orealistiskt.

Muller beskriver idag meddelandet som "komplett nonsens". Vi kommer att se.

En ny budgivare för Saab visade sig i sista minuten. Detta rapporterar Dagens Industri och misstänks bakom tillverkaren Qoros från Folkrepubliken. En historia som är meningsfullt. Eftersom i Qoros så många Saab-personer har glidit att tillverkaren Saab 2.0 kunde vara. För premiumstrategin söker man en europeisk grund och Skandinavien skulle vara lämplig. Qoros är inte den enda sista budgivaren.

Ett konsortium från Tyskland kontaktade också Hans Berqvist i sista minuten. Detta finns inte i tidningen, men är direkt information från en tillförlitlig källa. Lars Holmqvist från leverantörsförbundet CLEPA bekräftade till Dagens Industri att det finns fyra intresserade parter sedan 2 veckor. Vilka alternativ finns kvar för sista minuten aktörer är tvivelaktigt. Förmodligen är de sena eller allianser bildas.

För från Sverige hör vi följande från flera källor: Loppet för Saab bör beslutas och administratörerna har åtagit sig. Kontrakten kommer att formuleras och i de närmaste dagarna talar vi om slutet av maj - i början av juni bör allting göras.

Svårigheterna är, som vi vet, i detalj. Förseningar kan uppstå plötsligt. Även om källorna är bra och alltid pålitliga är verksamheten säker endast när bläcket på kontrakten är torrt. Det lämnas till administratörerna vid vilken tidpunkt de går offentligt. Fram till dess måste vi hålla oss svala och vänta.

Text: tom@saabblog.net

17 tankar om "SAAB News: Företagsnyheter från Sverige"

 • Invändningar! Kära Flor. Ekonomisk kommentar ja, men snälla inte bara. Det borde vara balanserat och Tom är på väg där. Tidigare var det för mycket ekonomi och för lite SAAB och nu skriver du något sådant. Jag tycker att det är bra att i motsats till en annan blogg, som bara ger ekonomi, här talas också om bilar.

 • Den "ekonomiska kommentar" av Tom som svar på Julies begäran (tack så mycket) har länge varit ett bidrag av intresse. Jag skulle vilja ha mer av detta slag, även om jag skulle behöva utan läderhandtag eller museumsbesök.

 • hello!
  Jag säger, ödet för 94 + 95 II (sedan + kombi)
  har länge bestämts !!!!
  båda modellerna kommer att återfödas som opel !!!
  Opel är vattnet upp till näsborrarna, om munnen öppnar auflauf.g.gm kunde med liten ansträngning en suv
  (T.ex. som opel frontera) och äntligen en stor limousine / kombi
  som Opel diplomat rausbringen.der insignier floppar runt linie.stufenheck går vidare, men flyter akter ser bakifrån som en kackendes barn (inte alls !!), kombinato de har 95 II skulle också helt versemmelt.da passar bra .när insignier har Opel glömma att de alltid har byggt bilar för modiga modiga människor (Bauer bilar) .lifestyle köper folk där .Nu annorlunda (vackert herrgårdsvagnar kallas Avant eller touring) de har möjlighet att avsluta programmet dammiga gynnsamma. för Amerika som
  buick eller som (mindre) caddillac det kan klappen.dann ger också provresor med 94 med gg-mark-sinnet.
  Dessutom uttryckte gentlemen Strauss fyldig rüsselsheim att ladda. Men du vill ta bort ingenting bochum. Något men allting.
  hälsning greger

 • Som alltid Schwedenkrimi utan slut. Varför får Julie sin egen artikel? 🙂

 • Jo, kära Julie, det finns inga enkla svar (som alltid). Om denna historia är sant vill Muller skydda Spyker-intressen av advokat. Det skulle vara intressant att veta varför den här artikeln skrevs just nu. Författaren är allvarlig och det finns en avsikt bakom den som inte öppnar sig för mig så fullständigt. Tiden har varit avsiktligt vald. Kanske blir vi smartare om några dagar.

 • Julie,

  Jag kan tänka mig att på grund av denna situation, företaget Spyker enda kontraktstillverkare av 9-5 II (+ Combi förstås) är -. Därmed i praktiken ger denna modell de nya ägarna av SAAB Automobile, så att säga.

  Riktigt lika ofelbara revisorer och advokater GM verkar förmodligen inte vara - det ska gå ut så häftigt, jag skulle vara i omedelbart med en ny 9-5 II Combi!

 • Hi Tom,

  Tack för den detaljerade informationen för Saab-förhållandena.

  Något oklart för mig är anteckningen att den nya ägaren kanske vill bygga Saab 9-5 II utan GM-licenser i Trollhättan. Är det överhuvudtaget, om några GM-godkännanden skulle vara nödvändiga (enligt kontrakt mellan Spyker och GM)? Men det här är förmodligen anledning till advokatens medverkan på Spyker / VMs vägnar - eller förstod jag det inte korrekt?

  uppriktigt
  Julie

 • Under tiden har jag blivit så tålmodig att dricka permanent te. Jag är glad om det går längre och väntar bara.

 • det skulle vara trevligt, men jag håller med saab900. Om VM säger att det är komplett nonsens du måste verkligen tro att det finns inget att det ist.VM är faktiskt inte känt att han inte skulle dra nytta av dessa möjligheter och detta skulle då inte så trycker effekt känd. Men det var att läsa, han lämnar saken väl undersökt av sin advokat. Kanske har han blivit lite mer försiktig och nu öppnar han bara sin mun när allt är skuret och knivit

 • Historien skulle vara för bra för att vara sant och VM nekade det. Ändå kan du alltid uppleva överraskningar på SAAB. Allt är möjligt.

 • Svenskarna är nog närmare än SZ?

 • "Allianser form" - För några dagar sedan kunde man läsa på bloggen att M & M också kunde ha partners. Den europeiska utsikten beskrevs för månader sedan som en del av ett konsortium.

  Kunde inte det bli överraskningar?

 • SZ hade under den senaste veckan (måndagsproblemet?) Behandlats mycket med Qoros. Inte en enda stavelse i flerkolonnen och fotoredigerad artikel om överväganden om produktion i Europa - snarare motsatt eller till och med Saab nämnt.

 • Även om denna till synes oändliga tiden för osäkerhet är verkligen obekväm, tycker jag att det är mycket positivt:
  Tidigare var vi vana vid att VM publicerades snabbt, vilket inte fungerade. Också ingått avtal med förvånansvärt snabbt, vilket visar sig idag, oförutsedda konsekvenser ... ..

  Tydligen har det nu lärt sig att alla beslut borde vara väl genomtänkt och ibland växa långsiktiga konsekvenser av sådana kontrakt!

  Därför: Bra! Tveka inte att spendera lite mer tid så att en förnuftig, hållbar lösning kan hittas!
  För om det inte fungerar den här gången igen och SAAB efter 2-årsljuset kommer fram igen i rubrikerna, borde det vara ett annat tillfälle att världar mindre!

  Det är också viktigt för SAABs (framtida) anställda att kunna se fram emot en solid framtid!

 • När det gäller 9-5-stationsvagnen håller jag med 100%. Jag skulle beställa omedelbart ...

 • Man borde aldrig ge upp hoppet på att kunna köpa en annan SAAB

 • Moin.

  Oavsett hur det kommer till och hur konstigt det kan vara - jag skulle vara glad över stationvagnen (och beställa den så snart som möjligt). 😉
  Det är verkligen synd att en sådan vacker bil aldrig har nått gatorna.

  9-5 SC är (enligt min mening) en av de mest tilltalande och mest bekväma bilarna från "den inre känslan" "strömmen".
  (detsamma gäller för 9-4x, förresten)

Kommentarer är stängda.