SAAB News: Företagsnyheter från Sverige

Reader Julie vill desperat affärsnyheter. Var vänlig Julie, idag för dig, den ekonomiska sektorn.

Företagen bör inte tillhöra Muller. Tenaci hade tidigare gått in som en finansieringslösning för Saab Automobile AB, och närheten till Muller verkade uppenbar. Varför minskar Muller sin andel? Som majoritetsägare kunde han bli ombedd att ta över de återstående aktieägarnas aktier. Han vill undvika det. Eftersom Spyker för närvarande är ett skal utan värde. Inte riktigt. Spyker är mer ett hoppvärde och kanske kan det generera nya inkomster.

”Victor Muller på väg tillbaka till Trollhättan” var rubriken i Svenska Dagbladet igår kväll. Om artikeln inte hade skrivits av min favoritjournalist Jonas Froberg, skulle jag ha tryckt på Ignorera-knappen. Men Fröberg är en insider och hans bilhjärta slår för kultmärket. Att ignorera är inte möjligt.

Berättelsen är som följer. Produktionsrättigheterna för Saab 9-5 II har befunnits innehas av Spyker. Om GM håller med, kan den nya ägaren till den stora Saab byggas på ”Saab-webbplatsen” i Trollhättan senast 2017, också en del av kontraktet.

Spyker skulle då få licensavgifter som GM från Saab. Muller har redan beställt ett advokatbyrå i Sverige med utövandet av sina intressen. Varför skriver Fröberg det? Ögonblickligen är artikeln meningslös. Eftersom GM inte håller med. Men om den nya ägaren vill bygga 9-5 befriad från GM-licenser i Trollhättan? Intressant fråga och inte helt orealistiskt.

Muller själv beskriver i dag meddelandet som ”fullständigt nonsens”. Vi får se.

En ny budgivare för Saab visade sig i sista minuten. Detta rapporterar Dagens Industri och misstänks bakom tillverkaren Qoros från Folkrepubliken. En historia som är meningsfullt. Eftersom i Qoros så många Saab-personer har glidit att tillverkaren Saab 2.0 kunde vara. För premiumstrategin söker man en europeisk grund och Skandinavien skulle vara lämplig. Qoros är inte den enda sista budgivaren.

Ett konsortium från Tyskland kontaktade också Hans Berqvist i sista minuten. Detta finns inte i tidningen, men är direkt information från en tillförlitlig källa. Lars Holmqvist från leverantörsförbundet CLEPA bekräftade till Dagens Industri att det finns fyra intresserade parter sedan 2 veckor. Vilka alternativ finns kvar för sista minuten aktörer är tvivelaktigt. Förmodligen är de sena eller allianser bildas.

För från Sverige hör vi följande från flera källor: Loppet om Saab bör avgöras och administratörerna har beslutat. Kontrakten kommer att formuleras och de närmaste dagarna talar man om slutet av maj - början av juni, allt bör göras.

Svårigheterna är, som vi vet, i detalj. Förseningar kan uppstå plötsligt. Även om källorna är bra och alltid pålitliga är verksamheten säker endast när bläcket på kontrakten är torrt. Det lämnas till administratörerna vid vilken tidpunkt de går offentligt. Fram till dess måste vi hålla oss svala och vänta.

Text: tom@saabblog.net

17 tankar om “SAAB News: Företagsnyheter från Sverige"

 • hello!
  Jag säger, ödet för 94 + 95 II (sedan + kombi)
  har länge bestämts !!!!
  båda modellerna kommer att återfödas som opel !!!
  Opel är vattnet upp till näsborrarna, om munnen öppnar auflauf.g.gm kunde med liten ansträngning en suv
  (T.ex. som opel frontera) och äntligen en stor limousine / kombi
  som Opel diplomat rausbringen.der insignier floppar runt linie.stufenheck går vidare, men flyter akter ser bakifrån som en kackendes barn (inte alls !!), kombinato de har 95 II skulle också helt versemmelt.da passar bra .när insignier har Opel glömma att de alltid har byggt bilar för modiga modiga människor (Bauer bilar) .lifestyle köper folk där .Nu annorlunda (vackert herrgårdsvagnar kallas Avant eller touring) de har möjlighet att avsluta programmet dammiga gynnsamma. för Amerika som
  buick eller som (mindre) caddillac det kan klappen.dann ger också provresor med 94 med gg-mark-sinnet.
  Dessutom uttryckte gentlemen Strauss fyldig rüsselsheim att ladda. Men du vill ta bort ingenting bochum. Något men allting.
  hälsning greger

 • blank

  Som alltid Schwedenkrimi utan slut. Varför får Julie sin egen artikel? 🙂

  • blank

   Toms ”ekonomiska kommentar” som svar på Julies begäran (tack så mycket för det) har varit ett intressant inlägg under lång tid. Jag skulle vilja ha mer av denna sort, även om jag skulle behöva avstå från skvaller om läderhandtag eller besök på museer.

   • blank

    Invändningar! Kära Flor. Ekonomisk kommentar ja, men snälla inte bara. Det borde vara balanserat och Tom är på väg där. Tidigare var det för mycket ekonomi och för lite SAAB och nu skriver du något sådant. Jag tycker att det är bra att i motsats till en annan blogg, som bara ger ekonomi, här talas också om bilar.

 • blank

  Hi Tom,

  Tack för den detaljerade informationen för Saab-förhållandena.

  Kommentaren att den nya ägaren kanske vill bygga Saab 9-5 II utan GM-licenser i Trollhättan är lite oklar för mig. Är detta till och med möjligt om det krävs GM-godkännanden (enligt avtalet mellan Spyker och GM)? Men det här är förmodligen anledningen till att ringa in advokaten på Spyker / VM: s väg - eller förstod jag inte detta korrekt?

  uppriktigt
  Julie

  • blank

   Julie,

   Jag skulle kunna föreställa mig att, på grund av denna situation, kommer företaget Spyker bara att vara en kontraktstillverkare av 9-5 II (+ Combi förstås) - sålunda praktiskt taget leverera den här modellserien till de nya ägarna av SAAB-Automobile.

   Revisorerna och advokaterna på GM verkar trots allt inte vara lika ofelbara - om detta skulle bli så briljant skulle jag vara där med en ny 9-5 II Combi!

  • blank

   Jo, kära Julie, det finns inga enkla svar (som alltid). Om denna historia är sant vill Muller skydda Spyker-intressen av advokat. Det skulle vara intressant att veta varför den här artikeln skrevs just nu. Författaren är allvarlig och det finns en avsikt bakom den som inte öppnar sig för mig så fullständigt. Tiden har varit avsiktligt vald. Kanske blir vi smartare om några dagar.

 • blank

  Under tiden har jag blivit så tålmodig att dricka permanent te. Jag är glad om det går längre och väntar bara.

 • blank

  det skulle vara trevligt, men jag håller med saab900. Om VM säger att det är komplett nonsens du måste verkligen tro att det finns inget att det ist.VM är faktiskt inte känt att han inte skulle dra nytta av dessa möjligheter och detta skulle då inte så trycker effekt känd. Men det var att läsa, han lämnar saken väl undersökt av sin advokat. Kanske har han blivit lite mer försiktig och nu öppnar han bara sin mun när allt är skuret och knivit

 • blank

  Historien skulle vara för bra för att vara sant och VM nekade det. Ändå kan du alltid uppleva överraskningar på SAAB. Allt är möjligt.

 • blank

  ”Allianser bildas” - För några dagar sedan kunde du läsa på bloggen att M&M också kunde ha partners. Det europeiska prospektet beskrevs som en del av ett konsortium för månader sedan.

  Kunde inte det bli överraskningar?

 • blank

  SZ hade behandlat omfattande Qoros under den senaste veckan (måndagsutgåvan?). Ingen stavelse nämndes i flerkolonnartikeln, berikad med foton, om överväganden för en produktion i Europa - snarare tvärtom eller till och med Saab.

  • blank

   Svenskarna är nog närmare än SZ?

 • blank

  Även om denna till synes oändliga tiden för osäkerhet är verkligen obekväm, tycker jag att det är mycket positivt:
  Tidigare, under VM, var vi vana vid att snabbt publiceras offentligt, vilket i slutändan inte fungerade. Kontrakt undertecknades också överraskande snabbt med, som det visar sig idag, oväntade konsekvenser ...

  Tydligen har det nu lärt sig att alla beslut borde vara väl genomtänkt och ibland växa långsiktiga konsekvenser av sådana kontrakt!

  Därför: Bra! Tveka inte att spendera lite mer tid så att en förnuftig, hållbar lösning kan hittas!
  För om det inte fungerar den här gången igen och SAAB efter 2-årsljuset kommer fram igen i rubrikerna, borde det vara ett annat tillfälle att världar mindre!

  Det är också viktigt för SAABs (framtida) anställda att kunna se fram emot en solid framtid!

 • blank

  Man borde aldrig ge upp hoppet på att kunna köpa en annan SAAB

 • blank

  Moin.

  Oavsett hur det kommer till och hur konstigt det kan vara - jag skulle vara glad över stationvagnen (och beställa den så snart som möjligt). 😉
  Det är verkligen synd att en sådan vacker bil aldrig har nått gatorna.

  9-5 SC är (enligt min mening) en av de mest tilltalande och "inuti" bilarna som är "uppdaterade".
  (detsamma gäller för 9-4x, förresten)

  • blank

   När det gäller 9-5 kombi är jag 100% överens. Jag skulle beställa omedelbart ...

Kommentarer är stängda.