SAAB News: Freden i Sverige

Minns vi oss själva? Pang Quingnian, grundare av Lotus Youngman intervjuade Svenska Dagbladet i Saab före 14-dagar. Fram till 15. Kan Saab-försäljningen vara i torra handdukar, sa han. Och varje tidigare Saab-medarbetare är välkommen när Lotus-Youngman vinner kontraktet.

Inget hände. Idag är det den 15 maj och vi sitter och väntar på "breaking news". Så vad lär vi oss av detta? Saab -administratörerna gör sitt jobb och de låter sig inte imponeras av offentligt byggt tryck. Det är en bra sak. Det de gör gör de bra och alla som har direktkontakt med dem berömmer arbetet.

I Sverige är Saab för närvarande så tyst och brandväggarna håller sig så täta att ingen prognos över en tidslinje är omöjlig. Det kan hända idag, det kan hända i morgon eller bara i 6-veckor. Det är bara säkert att det kommer att hända.

Inte ovanligt är att sådana kontraktsförhandlingar tar lång tid, förra veckan sa någon till mig som redan åtföljde liknande övertaganden inom bilindustrin. Förmodligen bakom kulisserna har beslutet för köparen länge fallit och nu handlar det om detaljerna. Användning av varumärkesrättigheter är ett av dessa ämnen, fastigheten en annan.

Det finns ett behov av förtydligande mellan Hemfosa och administratörerna, och politiken har också ett uttalande. Vad vi måste göra är att bara vänta. Vi är på hemsträckan, den rutiga flaggan kan falla när som helst. Pressen i Saabs hemland håller ämnet uppdaterat. Rapportera om tidigare Saab-anställda som byter till andra märken. Det som inte rapporteras är det, låt oss säga, hård kärna är på vent och administratörerna arbetade. Många av dem har väsentligt lett varumärket de senaste åren och kan nu underlätta omstart för en ny ägare.

Vissa av oss är särskilt otåliga. Jag vet. I drygt 12 månader har vi väntat på svaren på många obesvarade frågor och vi har gjort det bra. Även om det inte var lätt.

Den korta tiden kvar kommer att övervinnas. Låt oss hålla oss lugna och vänta.

Text: tom@saabblog.net