Ryggspejle: Saab och nuvarande prisutveckling

Titta tillbaka: Bloggers backspegel
Titta tillbaka: Bloggers backspegel

I förra torsdagen plockade en långvarig vän mig till hans kvällsöl med sin Saab 9-3. Vädret betydde det bra med oss, och i ölträdgården pratade vi gång på gång om vårt kultmärke från Trollhättan. Han driver sin fjärde eller femte Saab under tiden, och hans ögon är alltid en nyare Saab 9-3 med några kilometer.

"3000 - 4000 € mer än i januari"Han betyder"kostar för närvarande en bra Saab 9-3 II". Används Saab, i december eller januari fortfarande dyrt för 11.000, finns nu hos återförsäljaren för 13.000 till 15.000 €. Kan det vara?

Sex månader efter konkurs börjar priserna hämta igen? Kollat ​​på Mobile.de och Autoscout24.de bekräftar uttalandet. Saab 9-3 leasingavkastningen har stigit kraftigt. En kort låg i januari gick priserna upp i veckor. För Saab 9-5 samma bild. 5 årliga stationvagnar, med checkbok, rimlig utrustning och acceptabelt körsträcka är absolut stabila.

Vår Saab 9-5 BioPower köpte 2008 som demonstration gynnsamt från en återförsäljare insolvens kommer sannolikt att vara det högsta värdet bibehållande av familjens bil historia. Det tidigare köpeskillingen motsvarar vad han skulle ta med idag som använt. Men varför är det?

Ett förklaringsförsök som visserligen inte är lätt och det kan bara vara ofullständigt. Eftersom det finns många mjuka faktorer som är svåra att uttrycka i ord. Bortsett från det vanliga letar man efter alternativ. Inte alla är överens med någon tennlåda, och tyskarnas traditionella sympati mot Sverige spelar också en roll vid beslut om en Saab.

Saab är inte Rover. Saab är Saab.

Efter Roverpleite priserna gick ner i källaren och kände 100 år för att ta reda på det där. Rover var dock mousetot före BMW-övertagandet. Saab är Saab. Svenskarna har en stabil, långvarig fanbas som beror på kultmärket. För många av oss är det otänkbart att inte ha mer Saab i garaget. Nu när det inte finns några nya bilar, inser många vad som är förlorat. Ett diskret märke som har byggt snabba, säkra och innovativa bilar kan försvinna för alltid.

I krisen växer solidariteten. Fläktarna och sympatisörerna av varumärket rör sig tillsammans, Saab blir mer kult än någonsin. För första gången har många unga Saab-fans en svensk i garaget eller framför huset. I delar av Berlin och Hamburg är det svenska varumärket mer efterfrågan än någonsin.

Nischen i nischen.

Medansvarig för stabila priser är Saab BioPower-konceptet. En motor med flera bränslen som sväljer nästan allt på marknaden. Detta passar bättre än någonsin i vår tid. Oavsett om E85, E10, Super eller Super Plus. Resursfulla Saab-partners har erkänt detta och erbjuder en gasomvandling, som borde fungera utan problem. Vi håller fast vid det här ämnet och skriver mer om det. Varje BioPower Saab omvandlas till en snabbflyttbil på begagnad parkeringsplats.

Saab 9-5 kromram
Saab 9-5 kromram

Utbudet av nya bilar ligger nära noll.

Det finns återförsäljare och det finns återförsäljare. Vissa är i väntan, de andra tårar varje dag för varumärket. Gårdarna med nya bilar är nu nästan tomma, och vem som har kvar, har tid och kan vänta. Ny Saab kan distribueras till leverantörens prisförväntningar, det handlar bara om tålamod. Kunder som letar efter en ny bil är då tacksamma för att få en, spel inte poker för priset. Det är Porsche-symtomet i föråldrade år. Huvud sak en ny Saab, rabatter är inte så viktiga längre.

Som en återförsäljare sa till mig, vem vill säkert inte se hans namn på bloggen i detta sammanhang. "Vi återförsäljare borde ha varit djärvare på BCA-auktionerna och borde ha köpt fler bilar."

Oavsett hur det fortsätter i Sverige.

Ofta hör jag detta uttalande. Väntar på omstart, försäljning, framtidsperspektiv tar för lång tid. Många har länge sedan kopplats från händelserna i Trollhättan. Då kommer e-postmeddelanden så här. "Jag kör min Saab då bara 10 år"Eller"Han får nu en Mike Sander-behandling". Eller "... vi köpte en annan 9-3"Vem är då Saab nummer 5 i familjen. Verkligheten har hamnat i samhället. Ersättningsbanan är tillgänglig, och oavsett vad Saab-beslutet kommer att bli, det blir en hård och stenig väg för nya bilar att rulla till oss.

Därför tar du hand om det. Beroende på den ekonomiska klyftan har du ställt dig en gång till med en ny eller en begagnad troll.

Saab-förare är, det verkar, ganska coola nonconfirmists. Oavsett vad reklamen vill att vi ska tro och av de snabba rörelserna. Det finns fler av oss än vi misstänker, och inte bara Mark och jag har Saab-glasögon på. Återigen visar den tidlösa Saab-designen sig till hjälp.

Som noterat för några dagar sedan, en besökare som faktiskt inte kan göra någonting med Saab. Titta på våra kromglasögon frågade han ".. Är det här den nya Saab 9-5 ..?"Det finns ingen bättre komplimang till en design som redan är sex år gammal.

Text: tom@saabblog.net

10 tankar om "Ryggspejle: Saab och nuvarande prisutveckling"

 • Igår min vackra 4 9 månader gamla 5II linjära Turbo4 Auto. Har sålts eller i Jetblack till södra Frankrike plockas upp. I en väldigt trevlig SAAB-familj, ja, han kommer att ha den där!

  I morgon hämtar jag min nya 9-5II Aero Turbo Autom. Med topputrustning i silver metallisk första registrering idag. Great !!!

  Han kommer då att bytas ut igen, om det finns en värdig efterträdare, så är det säkert.

  SG

 • Jag vet ... i november köpte vi vårt SAAB:

  Mycket skakning av bekanta med kommentaren att de är brutna ...

  Nedan handlar det mer om köp av vår saab som heter'Lasse`

  Hälsning André

 • Hej.
  När jag köpte min drömbil (9-3 SC) lät jag mig inte bli förvirrad av SAAB-debatten ...
  Vi fick avkomma i december och det var för trångt / komplicerat med en tredomsgulf! Dessutom startade vårt eget hemprojekt i oktober.
  Så vi behövde en stationsvagn: Prisvärd, inte för gammal och elegant! Så ta en titt på Saab, VW, Skoda och Volvo ...

  Sökningen tog mer än ett halvt år! En nästan säkert trodde SAAB från Dresden blev då köpt i näsan. Skoda och VW var i oktober vid samma kraft en tredjedel dyrare.

  Sedan äntligen i södra Tyskland, i andra änden av republiken, hittade vi vår drömbil:
  Saab 9-3 150PS TiD Vector År 2007 och 82.000km!

  Idag kostar bilen lite min. 4000, - € mer!

  Men det säljer inte!

  VG André

 • En sak måste sägas om ämnet. Våra SAABs var alltid lätta att sälja. Hittills, varje 5-år, en ny kom in i familjen, så såldes den gamla mannen väldigt snabbt. Till skillnad från inhemska märken där det alltid var en handling att hitta en köpare. Särskilt den högt berömda VW Golfen var ett problemfall.
  Vår ex-golfdotter driver nu även SAAB och saknar golfen på ingen tid.

 • I oktober köpte jag en ung Saab 9-3 med mycket få kilometer,
  Full utrustning, automatisk växellåda, diamant silver och hjort prestanda kan fortfarande raffineras.

  Jag kunde sälja den till 6000 € omedelbart ... men jag kommer inte ge det !!

  Eftersom jag fortfarande äger min gamla bil kör Saab nästan bara i gott väder och det trivs jag.
  Bilen är i ett absolut nytt skick, har ännu inte sett en biltvätt och skulle vara helt krämad med hårt vax :-))

  Många letar efter bilen när jag kör och speciellt vid tanken får jag alltid beröm för ett så bra fordon.

  Saab är bara Saab :-))

 • Jag kan bekräfta det med priserna. Vår 9-3 Combi TDI med 38TKM har samma kostnad som ett jämförbart fordon med samma uttag i norr bilen. Bara med skillnaden att dessa fordon sprang över 100TKM ...

 • Ja det vet jag. Sympathydeklarationer vid bensinstationen, påminnelse "Jag hade också en och ville köpa en igen" som är vanligt.
  Tillgång och efterfrågan reglerar marknaden. Ingen produktion = högt pris 🙂

 • Ja, det är rätt. Man ser dem alltid, om de ser dig över, med det här "Jag ville verkligen se det ibland, men nu är det ett jabankrott-utseende".
  Eget fel !!
  Hälsningar från Koblenz.
  Peter

 • Med priserna kan jag absolut hålla med dig. Jag kunde sälja mina 9-3 för samma pengar som jag köpte den, men med 20.000 XNUMX km mer på hastighetsmätaren - men jag skulle aldrig göra det :-p

  Priserna på 9-5 II har också varit på samma nivå i flera månader, eftersom saker inte ens förändras i ettsiffrigt område ...

  När jag svarar på SAAB-designen skördar jag alltid följande uttalanden: "Vad är tillverkningsår?" "2005" "Vad!? Aldrig! "

Kommentarer är stängda.