SAAB News: IF Metall vädjar till Barack Obama

Union IF Metal vädjar till amerikanska presidenten Barack Obama och ber honom att använda sitt inflytande i General Motors. IF Metall vill göra allt för att Saab och de nya ägarna ska kunna starta produktionen i Trollhättan.

Saab konvertibel i produktion
Saab konvertibel i produktion

Den tidigare ägaren GM blockerade all utfärdande av licenser för serien 9-5 och 9-4x. IF Metall ser initiativet som en möjlighet att ändra amerikanernas attityder. "Saab har producerat bilar för en nisch sedan 1949, och Saab kommer aldrig att vara ett hot mot företaget General Motors", ett utdrag ur brevet till presidenten.

4500 bilhandlare i Sverige förtjänar en chans, säger IF Metall. Det är rätt, men det är bara en önskan och chanserna att uppfylla det är dåliga. Idag har GM och Opel varit jakt på pressen, och amerikanerna vill bygga upp sin tyska dotter på det mest brutala sättet.

Vad som är kvar av Opel är då tvivelaktigt. Förmodligen bara huvudanläggningen i Rüsselsheim och de billiga utländska arbetena. Den nya Opel Zafira och den nya Opel Combo ska utvecklas och byggas av PSA-gruppen, för vilken huvudkontoret i Opel ska tillverka efterföljaren till Citroen C5.

En utveckling som också är dålig för det legendariska varumärket med dubbelvinkeln. Big Citroen inte längre från Frankrike men från Tyskland. Vilken idé.

Den enda nedskrivningen av 600 miljoner € på goodwill visar att Detroit har förlorat allt förtroende för Hessens framtid. Att amerikanerna inte kommer att vänta mycket längre idag visar en rapport från spegel, Opel är således återigen i nedåtgående spiral. Försäljningsfrekvenserna är olyckliga och Detroits permanenta flammar kommer att ytterligare stärka denna trend.

Varumärket och arbetarna förtjänar inte detta. Men vem frågar.

Tillbaka till IF Metal. Initiativet är hedervärdigt men utan hopp för framgång. Varför ska GM eller Barack Obama mjuka för 4.500-arbetstagare och anställda i Sverige om de vill förstöra några 1000-jobb i övriga Europa samtidigt?

Sveriges Radio PV4 Väst har getwitter till USA: s president och vill veta om han kommer att svara på brevet. Kommer han? Vi kommer att se.

Text: tom@saabblog.net

9 tankar om “SAAB News: IF Metall vädjar till Barack Obama"

 • blank

  Vet Obama ens var Sverige är? Att han vet att Saab-varumärket är ännu mindre troligt! Men varför inte prova - ytterligare ett sugrör. Saken med Opel är ledsen och typisk samtidigt. Det är svårt att förstå att fransmännen engagerar sig i GM och oundvikligen möter samma öde. Hur kan européerna vara så dumma och undertrycka alla incidenter!? Du bör äntligen inse att inga partnerskap kan ingås med dessa GM (gangster eller regeringsmotorer!), För allt går nedför så snart de har vad de vill ...

  • blank

   Barack Obama är en relativt ung president - jag antar att han såg SAAB-bilar hemma hos sina vänner när han var student.

   Ändå hänvisar jag till min kommentar från 14.05.12

 • blank

  Hi Tom,

  Alla de som har behandlat ämnet lite mer intensivt och har följt bloggmeddelandena de senaste veckorna, ser fram emot imorgon med stora förväntningar och frågar sig om den nya ägaren äntligen har bestämts och även fått namn - detta bör också göras utan en uppmaning till hjälp till högre myndigheter (till exempel Barack Obama) kan genomföras!

  Hur är din nuvarande insiderinformation om 15.05.2012?

  Många hälsningar från Schleswig-Holstein - i kombination med stora förväntningar på imorgon
  Julie

  • blank

   Jag har redan frågat mig själv det.
   Förhoppningsvis är det bara lugnet före (informations) stormen!

   Glad SAAB!

   Mfg

  • blank

   Ja exakt - den aktuella "insiderinformation" den 15,02?

 • blank

  Vare sig det är kinesiskt eller indiskt - för några veckor sedan lät det som om produktionsstart kunde uppnås utan GM-hjälp.

  Detta brev från IF-Metall verkar för mig vara överflödigt och också orealistiskt - speciellt eftersom jag inte litar mycket på Barack Obama när det gäller stöd för SAAB-bilar. Snarare kommer man att försöka behålla den amerikanska bilindustrins position på alla sätt - även om saker länge har gått i andra riktningen (nämligen nedåt)!

 • blank

  En union från Sverige tror jag inte kommer att särskilt intressera Mr Obama. Men för Opel åtminstone en bra start och rätt signal till Amerika när 4-premiärministrarna i sina länder Opelwerke protesterar med en axel och på förbundsregeringen trycks på Mr Obama. Låt oss hoppas på Opel att våra tyska politiker gör det bättre än svenska. Inte för att jag vill köra Opel eller för att jag bryr mig om dessa bilar på något sätt, men på något sätt måste någon stoppa Gangster Motors och det kan inte vara så att de kan komma undan med sina bedrägerier överallt.

 • blank

  OPEL är samma spel som SAAB. Endast effekterna är större men manuset är fortfarande detsamma. Att det inte blir någon lycklig avslutning är redan säker.

  • blank

   Rätt Frank, så ser jag det också. Opel kommer antagligen att "avvecklas" precis som Saab.
   Vad var det nu igen? Opel var tydligen "räddad" och Saab tappades som den berömda heta potatisen. Ingen tysk politiker (särskilt Herr Brüderle) ville "slösa bort" offentliga pengar på GM vid den tiden. Då som nu, ett felaktigt beslut? Om du ser det på Opel kan du ha två olika åsikter. Men om man tittar på Saab i Sverige borde beslutet då mot statligt stöd till Opel ha varit korrekt. Jag tror att Opel, liksom Saab, kommer att likvideras av GM mycket långsamt. Saab har visat exakt hur detta fungerar ... Saab (med undantag för saken med licenserna) har alltså kommit på en väg som kan innehålla en bra ny början, förutsatt att den nya ägaren kan hantera det traditionella varumärket och det är där jag ser indianerna . :)

Kommentarer är stängda.