SAAB News: Saab 2.0 och hantera det förflutna i Sverige

Ta en titt på politiken och ta en tur till ett nytt bilmärke som ser så attraktivt ut att det lockar många Saab-anställda. Men först politiken. Ämnet Saab använder parlamentskommittéer och pressen i hemlandet. Processen av det förflutna fortsätter. Idag höll statschefen för statsskuldsförvaltningen Bo Lundgren till fallet Antonov före räkenskapsutredningen.

Qoros som Saab 2.0?
Qoros som Saab 2.0?

Även i sverige bestämde Säpo på regeringens vägnar ingenting som hade talat emot Antonovs entré. Då talar Lundgren om FBI-utredningen, om GM, och så vidare. Antonov är förbi och återvänder aldrig till Saab. Så vi sparar detaljerna.

På sidan av förhandlingen gav Lundgren intervjuer till den svenska pressen. Den intressanta frågan var om han räknar med att få tillbaka de 2.2 miljarder kronorna. Staten hade betalat dessa för att lösa in EIB-lånet, Saab Parts AB och rättigheter till verktyg hördes som säkerhet. "Det ser bra ut att vi kan få tillbaka pengarna," sade han idag. Parts AB och Tools AB bör ingå i Saabs försäljningspaket.

Mer spännande saker än politiska diskussioner i Reichstag pågår någon annanstans i världen. Flera tidigare Saab-ledningsanställda har kommit igenom det förflutna på ett annat sätt och letar efter spännande nya uppgifter. Ex-presschef Erich Geers har ett intressant jobb. Han arbetar nu för det nya varumärket Qoros och han kommer att hjälpa till att forma strukturen för det nya företaget i Europa. Geers är inte den enda Saab-mannen i det kinesisk-israeliska joint venture. Per Lenhoff, ansvarig för fordonssäkerhet på Saab, och Roger Malkusson är närvarande i Shanghai tillsammans med tidigare BMW- och Mini-chefer. Ännu fler Saab-namn förekommer i Qoros och enligt Eric Geers bör en del av Saabs ingenjörskultur hittas på Qoros.

2013 kommer att börja Qoros, som ursprungligen lanserades som Chery Quantum Auto 2007, med distributionen av en medelstor sedan i Europa. 150.000-bilar ska byggas i Kina varje år.

Kommer det ambitiösa samriskföretaget att vara ett slags Saab 2.0 och bör vi starta en Qoros blogg som en försiktighetsåtgärd? Många joint ventures inom bilindustrin har påbörjats tidigare med stor ansträngning och har blivit skeppsbrutna. Det är lättare att väcka ett befintligt traditionellt varumärke från sömn än att skapa en ny. Om Saab blir en attraktiv investerare kommer varumärket att vara intressant för återvändande. Oavsett om de kommer från Shanghai nu eller om de går tillbaka från Göteborg till Trollhättan.

Så vi väntar med en Qoros blogg och håller varumärket under övervakning.

Qoros verkar lockande för tidigare Saab-anställda. Utflykten till Volvo var intressant begränsad. Många hade sett en svängning till Göteborg, men det hände inte. Varför? Är Volvo inte attraktiv eller känns inte Saab man eller kvinna bara bra om det stora svenska varumärket?

Vissa har rört sig mot kusten. Mats Fägerhag, tidigare chef för teknisk utveckling på Saab, har nu kommit till Volvo. Där blir han chef för ”alliansprojekt” inom produktutveckling. En avdelning som inte fanns förrän nu och som borde samordna samarbetet med andra tillverkare.

Kanske finns det en omväg på Qoros den intressanta vägen. Låt oss se vad som händer i Shanghai. Självklart först tills Trollhättan äntligen får det gröna ljuset.

Text: tom@saabblog.net

 

 

2 tankar om “SAAB News: Saab 2.0 och hantera det förflutna i Sverige"

  • BAIC kommer att vara registreringen av ett nytt kinesiskt namn 绅宝 (Shen Bao) som ska användas för den kommande Saab-baserade C70-serien av bilar. Faktum är att Saab och GM en gång försökte registrera sig i Kina till det kinesiska Saab hans namn i år 2003, men avvisades eftersom namnet tillhörde en motorcykelproducent vid den tiden. BAIC köpte namnet varumärke från motorcykelproducenten och kommer sannolikt att ersätta det ursprungligen planerade Peking-varumärket för sina Saab-baserade bilar.

    BAIC registrerar ett nytt kinesiskt namn Shen (Shen Bao) som ska användas för den kommande saabbaserade C70-serien av bilar. Faktum är att Saab och GM en gång försökte registrera 绅宝 i Kina för att vara den kinesiska saabnamnet i 2003, men vad avvisades eftersom namnet ägdes av en motorcykelproducent vid den tiden. Peking köpte sitt namn från motorcykelproducenten och ursprungligen planerade att ersätta den. Peking Brand för sina saabbaserade bilar.

  • blank

    Skrivet rent - vem känner Qoros?

    SAAB är känt över hela världen och efter några år pratar de inte längre om den nuvarande "torra besvärjelsen" ändå. Oavsett BMW, Porsche eller Audi - de var alla i en liknande situation som vårt favoritmärke just nu.

Kommentarer är stängda.