SAAB News: Saab Folk Race i Trollhättan

Om du träffar en Saab veteran i Trollhättan, så kommer det någon gång att tala om hans motorsport involvering. Nästan alla har någonsin kört rally eller folkraser. Inte alltid i Saab. En Fiat, en Opel eller en VW Beetle. Allt är möjligt. Det viktigaste är billigt och det körs.

Saab duell på Folk Race, på baksidan en rosa Volvo
Saab duell på Folk Race, på baksidan en rosa Volvo

Svenskarna har gas i blodet eller i deras gener, vilket förklarar varför de bygger så bra bilar i norr. På vägen ut ur staden mot Saab-fabriken, på kanten av industriområdet Stallbacka, ligger grunderna för SMK Trollhattan. Crosskart, rallycross och folkras körs på "Knattecrossbanan". Den speciella, mycket skandinaviska typen av bilbilar och kommer ursprungligen från Finland.

Saab duell på Folk Race, bakom det andra varumärket från Göteborg
Saab duell på Folk Race, bakom det andra varumärket från Göteborg

Folkloppet är först och främst ett billigt och därför populärt sätt för alla med bensin i blodet att skämma bort sin passion för motorsport. Kul är inte en fråga om pengar och av kostnadsskäl används antika bilar. I Sverige pratar man gärna om ”Folk-Race-Tot” som sista stopp för gamla bilar. Så inget evenemang för människor som bara ser rullande kulturella tillgångar i klassiska bilar.

Saabarna är redan långt borta, då kommer Volvo ...
Saabarna är redan långt borta, då kommer Volvo ...

Racerna själva är förvånansvärt civila. Det uppträder rättvist, avsiktlig ramming av motståndaren är uttryckligen förbjuden.

I Trollhättan är Folkloppet ett nöje för unga och gamla. Evenemanget har lite "folkfest" -stämning. Barn springer längs racerbanan och genom hagen möts svenskar från alla samhällsskikt för att njuta av sin bensintunga hobby tillsammans.

Nej, Saab-förare skulle aldrig säga det ...
Nej, Saab-förare skulle aldrig säga det ...

Förutom racerbanan handlar det inte bara om bilar. Tal om barn, skola, arbete sker. Folkrasen är ramverket för sociala aktiviteter.

I Trollhättan är förstås förstås gamla Saab, Saab 900, Saab 90 eller 99, eller Saab 9000 i början. Men även Volvo eller Audi och VW kan hittas.

Folk Race är kul för hela familjen ...
Folk Race är kul för hela familjen ...

Loppets atmosfär är svår att beskriva. Luften luktar av bensin, det rasar och bråkar från varje hörn. Efter startsignalen går det uppe på en kulle, upphetsad kommenterad av tävlingsdirektören. Och helt oförståelig för oss. Sedan vid full gas i första hörnet, vanligtvis med kontakt med grannarna. Mudstänk, fordonet driver som Walter Röhrl vid sin bästa tid i riktning mot sträckarna. Sedan två snäva hörn, en spark på gaspedalen och med full belastning nerför backen.

Saabs på banan ...
Saabs på banan ...

Banan är ganska kort med 2.400-meter, väl synlig för åskådarna, den maximala hastigheten för racersna är 80 Km / h. Vem fattar inte kurvorna eller där tekniken misslyckas, det finns snabb hjälp där. En hjullastare gafflar racerbilen och tar honom tillbaka till paddocken.

Det finns en lag - tydligen. Vi gillar det. Saab vinner alltid, Volvo aldrig. Och Saabs har också en intern hierarki. Vid tveksamhet är en 9000 snabbare än en 900. Audi och Opel är alltid emellan. Åtminstone när vi besökte.

Paddock på Folk Race
Paddock på Folk Race

Vilket också kan bero på att Saab är små, smidiga och mestadels turboladdade. En av få volvo, rosa målade, å andra sidan en enorm, tung och därför långsam kombi med väggkvalitetsegenskaper. Göteborg kontra Trollhättan, den eviga duellen. Saab har alltid byggt de sportigare bilarna.

Volvo blev pilotad av en begåvad kvinnlig pilot, för även folketävlingen är inte längre en ren manlig domän länge.

Paddocken kräver grova verktyg och improvisation. Mejslar och ibland svejsaren. Efter varje körning kommer besättningen, spänner dörrarna och rensar lådan för nästa lopp. Förarens läger är fritt tillgänglig för alla, nedstigningen från racerbanan går över uppfarten till paddocken. I ofattbar i Tyskland. Var så försiktig när du besöker.

Folk Race är en händelse för hela familjen som tillbringar hela lördagen på racerbanan. Roligt, bensinpresenter och en cool hobby. För Trollhättan besökare en tydlig rekommendation från vår sida.

Text: tom@saabblog.net