SAAB News: Mahindra favorit i tävlingen för Saab?

Inga överraskningar i slutsprinten i buddiskussionen om det svenska kultmärket? Schwedenradio PV4 Väst rapporterar att de sista två kandidaterna som administratörerna föredrar i Saab-finalen är Lotus-Youngman och Mahindra. Indianerna ska handlas som favoriter i den sista förhandlingsfasen. De sista samtalen om försäljningen av bilföretaget började denna vecka.

Kampen för Saab, hur länge kommer vi att gå? Vi kan faktiskt inte höra ämnet längre. Vi skulle vilja se resultat, tack. Igår namngav Lotus Youngmans grundare Pang Qingnian 15. Maj som det datum då allt hade gått. Ju snabbare desto bättre. Beslutet ligger hos administratörerna och inte med Pang Qingnian. Försäljningen av Saab-tillgångar och det komplexa problemet med att använda varumärkesrättigheter är bara fakta.

Det kompletta paketet kommer att omfatta den lönsamma reservdelsavdelningen av Saab, som för närvarande är under statlig vårdnad. Nu beror det på det pris som parterna är beredda att betala. För Saab handlar det om framtiden för fordonsindustrin, för oss vilket märke vi ska köra de närmaste åren.

De största arbetsgivarna i Trollhättan, grafisk PV4 Väst
De största arbetsgivarna i Trollhättan, grafisk PV4 Väst

Trollhättan själv handlar om ekonomisk överlevnad. Radio PV4 Väst har publicerat en grafik med de största företagen i kommunen. Avbrottet är uppenbart. Saabs största arbetsgivare är åtminstone för tillfället borta och också platser tillverkare Lear har förseglat sin fabrik i Trollhättan.

Startarna, innovativa som de kan vara, kan inte överväga förlusten av jobb inom industriell tillverkning. På helgen publicerade TTELA en serie om industriell förändring i staden. Från byggandet av ånglok, mot turbinproduktion, flygplansbyggande och bilproduktion. Ofta var förändringen försenad. Genom att beställa 100 lokomotiv för Sovjetunionen utvidgades loket. Av GM och välkomstförlusterna, med vilka man kunde räkna med vinst från andra aktiviteter skattebesparande, togs inte de brådskande problemen med Saab upp. Tills det var för sent. Krisen var alltid, noterar den lokala tidningen.

Nu, än en gång, ändra och sekelskiftet tillkännages. Även om skorstenarna i Saab-fabriken röker igen i Stallbacka, kommer Saab inte att vara densamma längre.

Det behöver inte vara dåligt. Det finns en chans i varje avgång. För Saab och Trollhättan kan det vara en unik möjlighet. Ett traditionellt varumärke, fri från någon balast som vågar omstartas. Det har aldrig varit så.

Allt vi behöver är rätt köpare med en skön känsla för varumärket. Det finns spännande tider.

Text: tom@saabblog.net

7 tankar om “SAAB News: Mahindra favorit i tävlingen för Saab?"

 • rent av känsla, jag tror att ju bättre Mahindra 2 återstående budgivaren är. Det har dock inte visat sig vad Mahindra har i åtanke med Saab. Det fanns tal om elbilar, fortsättning på varumärket och bevarandet av platsen Trollhättan. Mer har inte meddelats sedan. Så vi måste lita på administratörerna att de gör sitt jobb grundligt och har nödvändiga instinkter.

 • Jag håller fingrarna korsade för indianerna ... det gör ont!
  SAAB lever ... idag kunde jag uppleva Taunus Tower! 😉

 • Hej,

  Jag tar tillfället i akt att gratulera dig på denna enorma, leverera informativ webbplats! Jag har nyligen köpt en Saab 9-3X efter jag min älskade Saab 9-5 CS Aero på grund av en total förlust (sköts) hade att ge. Jag hoppas verkligen att Saab måste leva på och mycket flyttade tillbaka till bilindustrin!
  Hälsningar från Schweiz

 • Med Youngman saknar jag den verkliga strategin. Jag litar på Mahindra mer utan eftertanke. Det handlar inte bara om att slutföra Phoenix-plattformen på 2+ år. Det tidigare Saabs försäljningsnätverk måste vara avgörande. Anläggningen måste producera bilar, särskilt Saabs - och om så bara i mindre antal 93 dieslar med automatväxellåda.
  Det handlar om att hålla elden, få utvecklare tillbaka och hålla produktionspersonalen på linjen. Saabs ande / kultur kan redan vara borta. Chansen du har i poker kan förlåtas.
  Därför klibbar jag inte mitt huvud i sanden. Har dagarna beställt delar för en omfattande chassiövergripning av min hjort. 95 kommer att stanna hos oss under de närmaste åren.

 • Med de bästa avsikterna kan jag inte föreställa mig att även en tydlig person skulle hellre se företaget från Folkrepubliken som ägare än Mahindra från den demokratiska världen.
  I nästan ett år nu har Youngman gjort en hel del vågor, men upprätthållit lite ...

  Kanske borde vi alla ha försökt att påverka administratörerna (om möjligt) med våra framtida önskemål!
  Vi är köparna som kommer att vara viktiga i framtiden.

  Jag menar verkligen det: om oälskad av mig kinesiska ta över rodret, är det ännu mycket troligt att förutom min hobby Saabs 900 och konvertibla 9-3 huvud bilen 9-5 II vid något tillfälle har troligen att ge en Jaguar. Skulle vara synd!
  Kina? No-tack !!!

  Låt oss hoppas på det bästa.

 • Jag tvivlar på att undersökningarna av den nämnda bloggen är representativa. Antalet deltagare hålls alltid hemliga.
  Men riktningen är rätt. Mahindra är också min favorit och jag hoppas på en lycklig avslutning av Sveriges brottslighet i överskott. 🙂

 • Inte bara köparen eller den nya ägaren behöver mycket mening - redan nu, direkt före beslutet, krävs en hel del känsla av administratörerna.

  Om den trend som kommuniceras av PV4 Väst är korrekt, skulle det enligt min mening faktiskt finnas mycket instinkt för rätt investerare (men som ni vet är jag inte ensam om denna syn på saker - en undersökning för några veckor sedan i SAAB och MG Rover-bloggen hade redan fann att över 60% av deltagarna var för Mahindra & Mahindra).

  Hälsningar från Hansans stad Hamburg

Kommentarer är stängda.