SAABDAG: Spara den sista Saab och Saab Talk från Trollhättan

Tim Rokka och Till Drescher i Saabsunited har lanserat ett initiativ för att bevara den allra sista Saab för museet i Trollhättan. Saab, en 9-3 Griffin, är för närvarande färdigställd på ANA och är reserverad för detta projekt. Inte alla bilar i museet är säkrade på lång sikt, särskilt inte alla nyare modeller. Den Saabsunited Initiative vill göra den här sista Saab till museet på lång sikt.

Mer information på Saabsunited. Tim tror också att den nya ägaren kan sätta Saab på vent i 3-5 år för att utveckla nya produkter under den tiden.

Om hans uppgifter är korrekta har vi en lång, torr stavning framför oss. För en viss bjudare tror jag att det här scenariot är mycket troligt att bibehålla produktionen under den här tiden med andra produkter. Väntetiden skulle då överbryggas till oss med studier, så att varumärket inte helt försvinner från radaren.

Situationen kan vara bra för bankkontot och vår Saab-flotta, i mycket gott skick, kommer att överleva den här gången. Om det behövs kan ytterligare en Saab läggas till. Saab är utan ett alternativ. Men på hjärtat, är det nyheterna vi vill höra? Jag tror inte det är.

Det finns fortfarande gissningar och inget är bekräftat än. Det är bra. Under de närmaste veckorna kommer vi att ha visshet och tills dess bör vi försöka se sakerna avslappnad.

För Trollhättan 3 år skulle istiden vara ett fasanscenario. Även om 717 1.400 tidigare Saab-anställda har hittat ett nytt jobb efter bilfabrikorns konkurs. De flesta av dem på bättre villkor än vid Saab-tiderna. Det här är vad TTELA i Trollhättan skriver idag.

Många av dem har blivit inrymda i startupar som finansieras av staten. Andra anställdes av Saab Parts AB eller hittade ett jobb hos Semcon, eller

Vad som hände med Saab-arbetarna är inte skrivet av tidningen. Där är situationen långt ifrån så bra som för de anställda. En liten bit är meddelandet som att vissla i mörkskogen. Eftersom leverantörerna runt Trollhättan har slutat sina mestadels semi-kompetenta arbetare och nya jobb inte är i sikte. För dem är en omstart i stablebacka det stora hoppet.

Det kom också sorgliga nyheter från Sverige. Saabs veteran Bo “Bosse” Hellberg dog 80 år gammal. Hellberg var mannen bakom Erik Carlsson och senare Stig Blomqvist och Per Eklund. Sedan 1962 har han organiserat Saabs motorsportåtagande med de alltid begränsade tillgängliga resurserna. Saabs värld och motorsport i Sverige har tappat en personlighet.

Bosse är nu i en annan värld och vår medkänsla är för hans familj. Farväl, Bosse Hellberg.

Text: tom@saabblog.net