SAAB-nyheter: Intryck från Trollhättan - Del 1

Om du reser i Trollhättan, piloterade en Saab med en tysk skyltskylt, då är du iögonfallande. Rapporten i TTELA gjorde resten, så vi var beväpnade med kameror på vägen, alltid identifierade som besökare från Tyskland. Som ledde oss till Sverige bugade ut ur hennes Saab cabriolet ut vilka garantier i Trollhättan Saab bland förare är inte vanligt, annars skulle du inte komma för körning.

Saab-anläggningen Trollhattan
Saab-anläggningen Trollhattan

Eller att de annars reserverade svenskarna vinkar från en ny sedan 9-5. Fantastisk. Staden är fortfarande positiv till Saab. Men anonymiteten försvann vid detta besök. Du får prata med många Saab-anställda som vill rapportera om sitt arbete på Saab. De är stolta över att de var där och byggde dessa fantastiska bilar. "Är du tyskarna ..." är den första frågan som ställs.

Det är intressant att fånga de åsikter och stämningar som anställda och Saab veteraner har. Även om vi inte gillar det, tror väldigt få på en omstart av Saab. Många skulle vara nöjda om en ny leverantör till bilindustrin i Trollhättan åtminstone skulle skapa några 100-jobb.

Beställd och ej levererad: Mark och Saab 9-5 sportkläder
Beställd och ej levererad: Mark och Saab 9-5 sportkläder

Det saknar bara fantasin att efter mer än ett år av stopp igen skulle fordon kunna rulla av linjen. Förståeligt. De som bara hör negativa nyheter under månader och känner sina effekter på marken tror knappast på förbättringar.

Andra Saab-insiders, i en liknande position, anser att frågan är mer optimistisk. De ser en återkommande del av varumärket som möjligt och de har mycket tydliga idéer om vem som ska bli den nya ägaren.

Lotus Youngman är det inte. Kineserna har haft många möjligheter och har inte använt dem. Det finns också många frågetecken bakom andra egenskaper, i diplomatiska termer.

En annan budgivare som inte officiellt namnges ses också med skepsis. Du vill inte bli en del av ett stort bilföretag. För en sak kan du inte föreställa dig att detta förhållande skulle vara bra på lång sikt. Vilket är förståeligt, för att man är ett bränt barn genom sambandet med amerikanerna. Å andra sidan är en, det är palpabel, mycket stolt över det lilla varumärket från Sverige och dess förflutna. I framtiden, åtminstone delvis, skulle den vilja bevara sina särdrag och särdrag, dess självständighet, Saab DNA självt.

Oberoende Cabriolet annonsering Göteborg
Oberoende Cabriolet annonsering Göteborg

Förblir som en favorit hela tiden Mahindra & Mahindra. Indianerna gjorde ett mycket gott intryck i Trollhättan. Alla som var direkt involverade i diskussioner berömde investerarnas kompetens och professionalism. Så svenskarnas förhoppningar sammanfaller med de förväntningar som de flesta i samhället har.

Vi kan inte på något sätt påverka administratörens beslut. Vi kan bara vara ett exempel för investerare och visa hur viktigt varumärket från Västragötland är för oss. Vi gjorde detta med vår donation och en intervjuad beskrev vår gest som "oerhört viktig" med avseende på köparna.

Den lilla artikeln i TTELA om handlingen i vårt samhälle verkade inte slumpmässigt eller att fylla ett gap. Budgivarna läser lokal tidningen precis som vi gör. Så kanske gjorde vi Saab en stor tjänst.

Text: tom@saabblog.net

 

4 tankar om “SAAB-nyheter: Intryck från Trollhättan - Del 1"

 • blank

  Hi Tom,
  Jag tror att det blir en semester i Sverige med Saabine på sommaren ... 😉
  Det med M & M låter väldigt bra ... varje gång jag ser en Jaguar eller Range Rover tror jag att SAAB snart skulle kunna göra så bra ...
  Eller så köper staten det hela och gör sitt eget av det ... 🙂

  Tack för den trevliga rapporten!

  Saabige hälsningar från Sachsen ...

  PS: Tack för påskägget ... väldigt cool sak !!! 😉

 • blank

  Det är roligt, jag gjorde också den självständiga bilden på väg till Trollhättan via Göteborg när jag var där.

  Jag var hälsad mycket varmt i Sverige överallt, men i museet, prata med personal, kände jag mig också att du verkligen inte hade råd att få en Saver räddare. Även med Saabhändlern var det här stämningen. Det finns nu alternativ för sin egen överlevnad och om det inte längre finns Saab-hopp att kunna fortsätta att leva. Om så är fallet är Saab fortfarande välkomna.

  För att vara ärlig kan jag förstå det, för på något sätt är vi alla historia någon gång och "du måste komma överens med det".

 • blank

  "Beställt och inte levererat: Mark och Saab 9-5 sportdräkt"

  Ouch - det måste vara väldigt frustrerande.
  Du står framför en sådan superbil och du vet med säkerhet att du aldrig kommer att äga den eller ens se den på vägen. {censurerad} ... GM.

  Jag kan "empati" med Mark ... Jag känner på samma sätt (även om ingenting hade beställts ännu, men "till Bremen" fattades beslutet).

 • blank

  Särskilt när det gäller Mahindra & Mahindra kunde administratörerna bara ge "smör för fisken"!

  Denna grupp har ett mycket bra internationellt rykte och visar med egen bilavdelning (inklusive Ssangyong SUV), att även expertis är tillgänglig!

  Det är verkligen dags nu !!!

Kommentarer är stängda.