SAAB News: Maud Olofsson på GM och Antonov

I går intervjuades den tidigare ekonomiministeren Maud Olofsson inför Rikets utredningskommitté i Saab-affären kring Vladimir Antonov. Oppositionsmedlemmarna Peter Jonsson och Jörgen Hellman ville veta om regeringen hade avvisat den tidigare banken som Saab Investor.

Regeringens roll i Stockholm har varit mycket spekulerad i det förflutna. Men det fanns inga riktiga överraskningar eller nya upptäckter. Framför allt var det ingen klarhet, gaffen om det senaste förflutet är förmodligen på gång. General Motors och EIB var ansvariga för att stoppa förhandlingarna som regeringen inte hade ingripit, sade Olofsson. Hon blev förvånad över att GM talar upp.

Amerikanerna hade upprepade gånger betonat att de hade accepterat Antonov som aktieägare i Saab. Mot denna bakgrund hade Vladimir Antonov försökt tvätta bort anklagelsen om penningtvätt genom en utredning av Kroll-detektivbyrån och hade också presenterat dessa resultat på sin webbplats. För att göra verksamheten velsmakande för amerikanerna ville den ryska GM: n släppa Saab-aktierna utan rösträtt. Förslaget sägs ha accepterats i Detroit och det var först efter att EIB gjorde invändningar att affären misslyckades - säger GM.

Forskning om Antonov i Sverige hade den nationella skuldhanteringen först då ordnades som den första penningtvätt rykten om ryssarna kom upp, sade Maud Olofsson igår.

Den som trodde att frågan skulle avslöja okända detaljer var besviken. Uttalandet är fortfarande mot uttalande. Men mer var inte förväntat och både Antonov och Olfosson är bara fotnoter av Saabs förflutna. Viktigare är vad framtiden ger.

Text: tom@saabblog.net

3 tankar om “SAAB News: Maud Olofsson på GM och Antonov"

 • Som det kallas tillbaka till kärnverksamheten!
  Frigörelse från GM klorna av SAAB brukade blåsa ut dem för att låta dem dö.
  Underlåtenhet att installera de stora AMI-bilderna i SAAB. Det har inget att göra med SAAB. GM kunde inte bygga riktiga turbos just nu
  SAAB kan vara sais. Se Opel etc.
  Det rätta sättet att börja lite blygsamt med hög kvalitet SAAB-idé och sund finansiering.
  Jag tror på SAAB de sista kommer att vara den första med rätt kapten vid roret.
  Det hälsar varmt
  Heinz Baumberger Winznau / Schweiz

 • Nästan allt kallt kaffe, det som är viktigt är vad framtiden ger. Fanns det inga nya insider nyheter på resan till Sverige? Förhoppningsvis kommer insolvensförvaltarna snart att släppa katten ut ur väskan. Eviga väntan irriterar, och det är nog inte bara jag. Det är dags för (bra) nyheter.

  • blank

   Intryck från Trollhättan och lite Saab Inside kommer ...

Kommentarer är stängda.