Saab dag: Saab skugga av förflutna och nutid

Svenskarna har möjlighet att se Victor Muller på TV idag. Programmet "Saabs sista kamp" körs som dokumentär i TV21 Väst kl 4. Muller berättar om pengarna han lånat av Antonov. Och han berättar om 13 miljoner euro från sin personliga förmögenhet som han förlorade på den svenska investeringen. Han berättar också om Jan Ake Jonsson och hans avgång från Saab.

För första gången erkänner han att Saabs VD för leverantörer och investerare hade större betydelse än han ursprungligen ville tro. Att Jonsson såg Saab-verkligheten mycket tydligare än holländaren kommer upp här också. För Saab var avgången en vändpunkt. Kort därefter började band och drama.

Jan Ake är tillbaka i Trollhättan idag. Som "Affärsängel" på Innovatum ser han efter nya företag när de går in i egenföretagande. Dess rykte i Sverige och Trollhättan är fortfarande felfritt. Jonsson anses jordnära och pålitlig, hans åsikt efterfrågas.

Victor Muller är en skugga av det förflutna. Jan Ake Jonsson är en del av historien, men han spelar också en roll i nuet. I Stockholm och nu igen i Trollhättan. För Saab -världen är liten och man träffas om och om igen. När vi kom in på museet på fredagen blev vi nästan påminda om gamla tider. Många kända Saab-ansikten samlades och först hoppades jag på ett "Saab Reborn" -evenemang.

Tyvärr var det bara ett möte med Lean Nova, en Saab-spin-off som har stor kompetens i Trollhättan. Vad är bra för nutiden och kan vara avgörande för framtiden. Det finns fortfarande inga bra nyheter från Sverige som vi alla väntar på.

"Svenska Bil", en stor Saab -återförsäljare, stänger sitt kontor i Göteborg och koncentrerar sig bara på Stockholm. Precis som ANA i Trollhättan, som lämnar byggnaden vid ANA -rondellen, har även göteborgarna drabbats hårt av situationen.

Det här är meddelanden som härrör från eftertidens förflutna. Framtiden kan se bättre ut om administratörerna väljer rätt investerare. Våra svenska vänner har mycket exakta idéer om vem de vill se i Stallbacka - och vem de inte gör.

Rapporterna från vår resa är nästan färdiga. I morgon är den första delen. Intryck och bedömningar av den nuvarande situationen första hand.

Text: tom@saabblog.net

 

 

 

2 tankar om “Saab dag: Saab skugga av förflutna och nutid"

 • blank

  Saab försvinner mer och mer från allmänhetens uppfattning, det är helt enkelt gjort för många precis som det var med Rover då. Detta är dödligt för ett varumärke.

  Samtidigt är Saab på gatorna mindre, åtminstone här i Österrike, särskilt i Wien, saknar helt enkelt den nya bilen leveranser, och gamla Saabar från 90ern utsöndrar mer och mer av sådana 9000 och 900 II. Många Saab genom att helt enkelt Volvo eller BMW eller Audis ersatt.

  Tiden är att trycka !!!

 • blank

  Inte bara för mig är det mycket oförståeligt att trots de många som anförtrotts ärendet fortfarande inte val gjordes avseende den nya ägaren.

  Med detta extremt långsamma tillvägagångssätt stöder man sådana fall som ”Svenska Bil” - även i återförsäljarnas ögon verkar bara denna välkända dumpling vara igenkännlig just nu. Hur länge vill du dra ut saken utan ett beslut?

  Vissa bloggläsare hade jämfört det hela med skandinaviska kriminalromaner (dessa är kända för att vara "utsträckta" nästan oändligt) - tyvärr kan man bara hålla med om denna åsikt.

Kommentarer är stängda.