Saab dag: Saab skugga av förflutna och nutid

Svenskarna har möjlighet att se Victor Muller på TV idag. Showen "Saabs sista kamp" kommer att visas på TV21 Väst kl. 4. Muller berättar om pengarna som han lånade från Antonov. Och han talar om de 13 miljoner euro från sin personliga förmögenhet som han förlorade på den svenska investeringen. Han berättar också om Jan Ake Jonsson och hans avgång från Saab.

För första gången erkänner han att Saabs VD för leverantörer och investerare hade större betydelse än han ursprungligen ville tro. Att Jonsson såg Saab-verkligheten mycket tydligare än holländaren kommer upp här också. För Saab var avgången en vändpunkt. Kort därefter började band och drama.

Jan Ake är tillbaka i Trollhättan idag. I Innovatum agerar han som en "Bussiness Angel" för att hjälpa nya företag att bli egenföretagare. Hans rykte i Sverige och Trollhättan är fortfarande felfri. Jonsson anses jordnära och pålitlig, hans åsikt är efterfrågad.

Victor Muller är en skugga av det förflutna. Jan Ake Jonsson är en del av historien, men han spelar också en roll i nuet. I Stockholm och nu igen i Trollhättan. Eftersom Saab-världen är liten och du möts om och om igen. När vi gick in i museet på fredag ​​kände vi nästan påminnelse om gamla tider. Många bekanta Saab-ansikten samlades och till en början hoppades jag på ett ”Saab Reborn” -händelse.

Tyvärr var det bara ett möte med Lean Nova, en Saab-spin-off som har stor kompetens i Trollhättan. Vad är bra för nutiden och kan vara avgörande för framtiden. Det finns fortfarande inga bra nyheter från Sverige som vi alla väntar på.

I Göteborg stänger ”Svenska Bil”, en stor Saab-återförsäljare, sin filial och fokuserar bara på Stockholm. Precis som ANA i Trollhättan, som lämnar byggnaden vid rondellen ANA, har Göteborg drabbats hårt av situationen.

Det här är meddelanden som härrör från eftertidens förflutna. Framtiden kan se bättre ut om administratörerna väljer rätt investerare. Våra svenska vänner har mycket exakta idéer om vem de vill se i Stallbacka - och vem de inte gör.

Rapporterna från vår resa är nästan färdiga. I morgon är den första delen. Intryck och bedömningar av den nuvarande situationen första hand.

Text: tom@saabblog.net

 

 

 

2 tankar om “Saab dag: Saab skugga av förflutna och nutid"

  • Saab försvinner mer och mer från allmänhetens uppfattning, det är helt enkelt gjort för många precis som det var med Rover då. Detta är dödligt för ett varumärke.

    Samtidigt är Saab på gatorna mindre, åtminstone här i Österrike, särskilt i Wien, saknar helt enkelt den nya bilen leveranser, och gamla Saabar från 90ern utsöndrar mer och mer av sådana 9000 och 900 II. Många Saab genom att helt enkelt Volvo eller BMW eller Audis ersatt.

    Tiden är att trycka !!!

  • Inte bara för mig är det mycket oförståeligt att trots de många som anförtrotts ärendet fortfarande inte val gjordes avseende den nya ägaren.

    Med detta extremt långsamma tillvägagångssätt stöder man sådana fall som ”Svenska Bil” - även i återförsäljarnas ögon verkar det bara vara denna välkända klimp som man kan känna igen just nu. Hur länge vill du dra ut saken utan beslut?

    Vissa bloggläsare hade jämfört det hela med skandinaviska brottromaner (dessa är kända för att vara "sträckta" nästan oändligt) - tyvärr kan man i princip bara hålla med denna åsikt.

Kommentarer är stängda.